SusannaKoivula Minkä kirjoitin, sen kirjoitin.

HS ja ontuva narratiivi

Helsingin Sanomat 12.5.2019 kirjoitti uuden uskonnollisen oikeiston noususta: ”Syntyykö Suomeen uusi uskonnollinen oikeisto?”. Artikkeli sisälsi ontuvan, joskin yllätyksettömän, narratiivin Aito avioliitto ry:stä ja sen yhteyksistä.

Professori Risto Saarinen väitti, että konservatiivikristittyjen ja maahanmuuttokriittisen uusoikeiston lähentyminen olisi alkanut Aitoa avioliitto ry:n perustamisesta vuoden 2015 alkupuolella. Liikkeen perustajiksi nimettiin Patmos Lähetyssäätiön Pasi Turunen ja Oikean Median Jukka-Pekka Rahkonen, vaikka yhdistystä oli perustamassa useita ihmisiä. Oikea Media perustettiin vasta tammikuussa 2017. Allekirjoittanut on toiminut Aito avioliitto ry:n puheenjohtajana 2015 joulukuusta saakka.

19.7.2016 kirjoitin blogissani näin: ”Aito avioliitto- yhdistyksellä ei ole kantaa turkistarhaukseen, maahanmuuttoon, islamiin, pillifarkkuihin, virsikirjan uudistukseen eikä moneen muuhunkaan asiaan. Nimensä mukaisesti yhdistys keskittyy avioliittoon, lasten oikeuksiin, perherakenteen merkitykseen sekä sanan- ja uskonnonvapauden toteutumiseen. ” Asia ei ole muuttunut.

Aito avioliitto ry on kansalaisjärjestö, joka perustettiin puolustamaan klassista avioliittokäsitystä: avioliitto on naisen ja miehen välinen liitto, jotta lapsilla olisi isä ja äiti. HS:n jutusta ei käy ilmi, että järjestö on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton toimija. Ranskalaista La Manif Pour Tous -liikettä artikkelissa luonnehditaan kristilliseksi ja maahanmuuttovastaiseksi, vaikka todellisuudessa siinä on mukana hyvin eri taustoista olevia kansalaisia. "La Manif pour Tous (=mielensoitus kaikille) on kansanliike, joka on riippumaton kaikista puolueista, kaikista uskonnoista, kaikista kansanryhmistä tai organisaatioista", kerrotaan järjestön omilla verkkosivuilla. Liikkeen johtaja Ludovine de La Rochère tuli Suomeen Aito avioliitto ry:n kutsumana ja hän luennoi Familia-verkoston tilaisuudessa.

Aito avioliitto -yhdistyksellä on La Manif Pour Tousin kanssa sopimus sen logon käytöstä sekä yhteinen tavoite turvata lapsen oikeuksia ajassa, jossa lapsen oikeus biologiseen isään ja äitiin kiistetään, ja trans-aktivismia kohdistetaan alaikäisiin lapsiin ja nuoriin.

Artikkeli osuu siinä oikeaan, että Suomessa on herätty puolustamaan laajalla rintamalla aitoa avioliittoa, tietoon perustuvaa sukupuolikäsitystä sekä sanan- ja uskonnonvapautta. Nämä ovat yhteiskuntamme hyvinvoinnin ja tulevaisuuden kannalta keskeisiä ja luovuttamattoman tärkeitä asioita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Avoimuus on paras tapa suojautua vääriltä syytöksiltä. Eli siis kerro nyt se AA:n hallituksen kokoonpano, jota täällä jo aiemmin penättiin. Lisäksi kerro julksuuteen AA:n rahoituskuviot. Saatte syyttää itseänne, jos teidät käsitetään väärin tuollaisen salamyhkäisyyden takia.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Jos Aito avioliitto ry on "poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton" toimija, sen johtoryhmästä varmaan löytyy muitakin kuin kristillisdemokraattisia poliitikkoja?

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula

Laitinen ohittaa nyt sen tosiseikan, ettei HS millään tavalla ottanut kantaa yhdistyksen hallitukseen.
Kyllä toimittaja voisi ottaa sen verran selvää, ettei Oikeaa Mediaa edes ollut Aito avioliitto ry:n perustamisen aikoina.

En koe minkäänlaista velvollisuutta avata näitä, mikään laki ei myöskään edellytä minua niin tekemään.
Kovin on levotonta penäämistä. Kommentistasi tykkäävät on ”ylläri” henkilöitä, joita häiritsee se, että maassamme on yhdistys, joka puolustaa klassista avioliittokäsitystä.

AA:n lahjoittajista voit kysyä AA:lta. Se on toinen yhdistys se.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

Vaikka (juridista) velvollisuutta ei ole, niin moraalin kannalta asiaa voidaan tarkastella useammasta näkökulmasta. Kun julkisesti toimii, niin vaikkapa rahoitusasioilla ja asian avaamisella on merkitystä. Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

Kappalejako: Teksti on tapana jakaa kappaleisiin. :)

Kappalejako auttaa lukijaa hahmottamaan, missä kohden siirrytään asiasta toiseen. Lukeminen on miellyttävää, jos kappaleiden pituus vaihtelee. Tällöin tekstin rytmi pysyy elävänä. Vaikka asia ratkaisee kappaleenrajan, ei visuaalistakaan puolta sovi unohtaa. Kapeapalstaisessa tekstissä kappaleet ovat sanamäärältään lyhyempiä kuin leveäpalstaisessa. (Iisa, Piehl & Kankaanpää 1997.)

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula

Juu!
Valitettavasti tekniikka ei pelittänyt, muutenhan kappalejako olisi ollut.
Nyt kun sain vaihdettua puhelimen tablettiin, niin kappalejako näkyy esikatselun lisäksi itse tekstissä.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Hesarihan on tunnetusti anti-valkoinen, anti-Suomalainen ja anti-kristillinen julkaisu. Nykyajan Liberialismi(uusneuvostolaisuus) on tämän ajan syöpä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Aiemmin en ole tiennytkään Liberiaa näin vaikutusvaltaiseksi maaksi.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

En nyt ota kantaa AA:n toimintaan, koska en tiedä siitä mitään, mutta eihän tässä hesarin suuresti mainostamassa yhteenliitoksessa ole kyse mistään sen kummemmasta kuin siitä, että konservatiivit tekevät yhteistyötä toisten konservatiivien kanssa. On ihan päivänselvää, että Huhtasaari ja persujen konservatiivisiipi pystyy tekemään yhteistyötä krissujen ja muiden konservatiivien kanssa. Samalla tavalla liberaalit voivat tehdä yhteistyötä yli puoluerajojen.

Jos uskonnolliset ihmiset haluavat perustaa pitsinnypräyskerhoja, mikäs siinä, mutta tuskin siellä on mitään halua muuttaa poliittista kenttää mihinkään suuntaan. Siksi kyseessä on nollauutinen. On toki ymmärrettävää, että hesarissa seurataan kauhulla kaikkea mitä sellaiset ihmiset tekevät, joilla on hesarin näkemyksen mukaan väärä maailmankuva.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Kyllä hyvin epäkristillisen ihmiskuvan omaavien äärioikeistopuolueiden yhä läheisempi kansainvälinen liittoutuminen KDn tapaisten äärifundamentalististen "kristillisten " puolueiden kanssa on i h a n eri juttu kuin kirkonkylän ompeluseura.
Tässä joko jompi kumpi tai molemmat joutuu luopumaan keskeisistä tavoitteistaan ja periaatteistaan - tai sitten ne ovat alunperinkin olleet pelkkää hämäystä.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Ei vaan kyse on konservatiivien yhteistyöstä. Ei se siitä muuksi muutu vaikka yrität leimata heidät ääriliikkeiksi. Toiset konservatiiveista ovat uskonnollisia, toiset eivät. Suomessa syy tiivistyvään puoluerajat ylittävään yhteistyöhön voi olla se, että nyky-perussuomalaiset ovat vähemmän konservatiivisia, ja vähemmän kiinnostuneita homoliitoista mitä Soinin aikaan. Niinpä konservatiivisimmille perussuomalaisille syntyy tarvetta etsiä yheistyökumppaneita puolueen ulkopuolelta.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #11

Tuon ryhmittymän kutsuminen "konservatiiveiksi" on yhtä koomista kuin sen kutsuminen "isänmaalliseksi" tai "kristilliseksi".

Ryhmittymässä on tyyppejä, jotka kannattavat bordellilaitosta , pornoteollisuutta ja naiskauppaa , sosiaalista aborttia ja pakkoehkäisyä, suosivat väkivaltaa ja tukevaa kännikulttuuria.
No, onhan tuo tietysti vanhanaikaista, muttei kyllä mitään konservatismia eikä ainakaan kristillisyyttä.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

"Nimensä mukaisesti yhdistys keskittyy avioliittoon, lasten oikeuksiin, perherakenteen merkitykseen sekä sanan- ja uskonnonvapauden toteutumiseen. ” Asia ei ole muuttunut."

Miksi ihmeessä olet sitten viime vuodet Aaryn puheenjohtajana keskittynyt hyökkäämään transsukupuolisia ja heidän elämisen edellytyksiään vastaan? Näitä kirjoituksia taidettiin poistaakin tältä palstalta useampia.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Myös sanan- ja uskonnonvapauden kanssa on vähän niin ja näin.
Juuri kuuluu kovaa vaatimusta, ettei sateenkaarisymboleita saisi "näkyä joka paikassa" eikä homoutta myöskään.
Ihmisoikeuksia ei saisi korostaa kristillisyytenä, sen sijaan muslimit pitäisi ajaa maasta...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

No, koska "tietoon perustuva sukupuolikäsitys" :)

Itse olen elämäni aikana ja ihan järjestelmällisestikin opiskellut juuri tiedon sosiaalista rakentumista, missä mennään helposti harhaan sortumalla arkipäivän yleistyksiin ja omia olettamia vahvistavaan tiedonhankintaan.

"Hauki on kala", mutta siitä tiedosta ei kovinkaan suurta apua ole silloin, kun avannosta nousee pääasiassa särkiä ja ahvenia....

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula

En ole hyökännyt ketään vastaan, vaan peräänkuuluttanut tietoon perustuvaa sukupuolikäsitystä.
Yhdistyksen yhtenä tarkoituksena on tukea tyttöjen kasvua naisiksi ja poikien kasvua mieheksi. Siksi otan kantaa mm.koulujen sukupuoliopetuksen sisältöön.

Näitä kirjoituksia on toisinaan myös palautettu, koska on ymmärretty ettei ole mitään asiatonta kertoa etteivät miehet synnytä..

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Mies tekee mitä miehen on tehtävä. Sukupuolinimitysten sitominen pelkästään yksilön lisääntymisominaisuuksiin on tässä yhteydessä harhaanjohtavaa, koska sukupuoli on ennen kaikkea sosiaalinen konstruktio (tiedollinen olemus) ja rakentuu aina uudelleen vuorovaikutteisessa intersubjektiossa.

Mielipiteensä kertominen ei sinänsä tokikaan ole itsessään asiatonta, mieliteen esittämistyyli sen sijaan voi sisältää vihapuheelle olennaisia elementtejä, jolloinka vastuullinen mediatoimija tietenkin tarkistaa hallitsemalleen alustalle ilmaantuneen viestinnän epäillyt tarkoitusperät,,,

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #17

"koska sukupuoli on ennen kaikkea sosiaalinen konstruktio (tiedollinen olemus) ja rakentuu aina uudelleen vuorovaikutteisessa intersubjektiossa."

-Perinteisesti sukupuoli on tarkoittanut lisääntymisbiologisia ominaisuuksia. Joihin on sitten liitetty tiettyjä oletuksia ja odotuksia käytöksestä ja liikkumis- ja puhumistavasta ja asemasta yhteiskunnassa, tiettyyn työhön suuntautumista jne.

Ja itselleni on kyllä edelleen vähän epäselvää, että mikä se sukupuolen uusi merkitys oikeastaan on.

Eli tarkoittaako sukupuoli nyt noita kaikkia "lisääntymibiologisten ominaisuuksien" jälkeen mainittuja asioita?

Ei tämä Setan antama määritelmäkään asiaa juuri avaa.

"Sukupuoli on erilaisista geneettisistä, kehityksellisistä, hormonaalisista, fysiologisista, psykologisista, sosiaalisista ja kulttuurisista ominaisuuksista koostuva jatkumo."

Osaisitko muuten antaa esimerkin kaikista noista listatuista "ominaisuuksista"? Mitä esimerkiksi ovat "kulttuuriset ominaisuudet"?

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

"En ole hyökännyt ketään vastaan, vaan peräänkuuluttanut tietoon perustuvaa sukupuolikäsitystä."

On ehdottomasti hyökkäys transsukupuolisten elämän edellytyksiä ja transsukupuolisia vastaan väittää ja ajaa käsitystä, että syntymän yhteydessä pelkällä vilkaisulla määritetty sukupuoli olisi pysyvä ja korjaamaton. Näin ei ole nyt eikä voi olla tulevaisuudessakaan. Se loukkaisi transsukupuolisten oikeutta elää omakseen tuntemassaan sukupuolessa, mikä oikeus meillä kaikilla on ja pitää olla.

Kaikki tytöt eivät kasva naisiksi eivätkä pojat miehiksi, koska he eivät ole sitä alunperinkään. Translapset pitää huomioida pakottamatta heitä syntymässä väärin määritellyn sukupuolen pakkopaitaan, mikä monien monien transsukupuolisten kokemusten perusteella on pelkästään julmaa.

Mitä tulee sukupuoliopetukseen, sateenkaarilapsilla on oikeus kuulla koulussa se tosiasia, että heidän tuntemuksilleen on nimi ja he eivät ole yksin maailmassa. Ja muille koululaisille on tärkeää kuulla, että erilaisuus ei ole pelättävää eikä syy kiusaamiseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset