SusannaKoivula Minkä kirjoitin, sen kirjoitin.

Porttikielto gender-ideologialle

Suomeen on tuotu vain muutamassa vuodessa radikaali sukupuolikäsitys erityisesti koulumaailmaan. Tietenkin hyvän nimissä, kuinkas muutenkaan. Opetushallituksen tasa-arvo-oppaan gender-ideologinen väite kuvaa hyvin sitä, kuinka tosielämälle vieraasta opetuksesta on kyse : "Tasa-arvokäsite kattaa myös sukupuolen moninaisuuden eli hyväksyy ajatuksen, että sukupuolia on enemmän kuin kaksi".
http://aitoavioliitto.fi/artikkelit/opetushallitus-pakoilee-vastuutaan/

Gender-ideologia on karsittava kokonaan pois Suomen kouluista ja päiväkodeista ja palautettava tietoon perustuva opetus sukupuolesta. Sukupuolen moninaisuus-käsitteen takaa paljastuu valheellinen käsitys ihmisyydestä, joka satuttaa maamme lapsia ja nuoria. Sukupuoli-identiteetin kehityksen tietoinen horjuttaminen fiktiivisellä väitteellä sukupuolen ”itsemäärämisoikeudesta” on julmaa toimintaa, jota ei pyhitetä viljelemällä sanoja, kuten ”sukupuolisensitiivisyys” tai ”sukupuolitietoisuus.” Näillä sanoilla perustellaan asioita, mitkä ovat sanan merkitykselle ja mielikuvalle vastakkaisia. Ei ole sensitiivistä hämmentää lapsen käsitystä omasta kehostaan. Sukupuolta koskevasta tiedosta luopuminen ei lisää tietoisuutta, josta oppilaat hyötyisivät.

Oriveden kaupunkia pilkattiin siksi, että siellä tehtiin taannoin valtuustoaloite, jotta selvitettäisiin mitä Oriveden kouluissa ja päiväkodeissa opetetaan sukupuolesta. Aloite myös peräänkuuluttaa tietoon perustuvaa sukupuolikäsitystä: ihmiset ovat sukupuoleltaan naisia tai miehiä. Orivedellä ei kärsitä faktafobiasta. Sukupuolia on tosiaan se kuuluisa määrä eli kaksi. Yksilön kokemukset tai harvinaiset poikkeamat ei muuta asiaa miksikään. https://mobile.twitter.com/orivesi/status/1095242639253876742/photo/1

Tasa-arvolakiin on turha vedota gender-ideologisen opetuksen oikeuttajana, koska laki ei velvoita millään tavoin biologiaan perustuvan sukupuolikäsityksen hylkäämistä. On siis täysin huuhaata väittää, että aatteellinen sukupuoli-opetus olisi tasa-arvolain edellyttämää. Gender-ideologian lähettiläät vetoavat mielellään lakiin ja moraaliin, vaikka kumpikaan ei ole heidän sanomansa puolella. Sen lisäksi kansaa tupataan uhkailla alaikäisten tekevän sukupuoliahdistuksessaan itsetuhoisia ja epätoivoisia tekoja, jos binäärisestä sukupuolikäsityksestä ei luovuta kaikkinensa tällä sekunnilla.

Gender-ideologia kyllä kaatuu omaan mahdottomuuteensa enemmin tai myöhemmin. Mutta mitä aiemmin se kaatuu, sitä parempi tulevaisuus on suomalaisille tytöille ja pojille. Sitä useampi heistä saa kehittyä rauhassa omanlaisekseen naiseksi tai mieheksi. Päättäjät, opettajat ja vanhemmat voivat aidosti vaikuttaa siihen, että gender-ideologia saa kouluun porttikiellon.

Jos halutaan saavuttaa voittoja totuudenmukaisen kouluopetuksen puolesta, niin kahdesta asiasta on luovuttava ensalkuun: pelosta ja miellyttämisen halusta. Olemme lapsille ja nuorille sen velkaa, että olemme vastuullisia aikuisia ja sanomme ei gender-ideologialle, tässä ja nyt.

Otetaan siis Orivedestä mallia!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (114 kommenttia)

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Asiassa kannattaa kuunnella tarkalla korvalla lapsia ja nuoria. Jo muutamana vuonna penkkariautojen kylkiä ovat koristaneet tekstit, joissa vaaditaan translain uudistamista. Nuoret ovat sisäistäneet, hyvin mahdollisesti vain tasa-arvotyötä toteuttavan opetusohjelman tukemana, solidaarisuuden merkityksen ja sen hyvää tuottavan vaikutuksen. Hyvää kehitystä, joka ei pysähdy.

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula

Penkkariautojen julisteiden tekstit eivät edusta kaikkien nuorten mielipiteitä..

Monet nuoret ja aikuiset vielä kavahtavat translain uudistusta ko, kun kuulevat että sukupuolen juridista vahvistamista (vaihtamista) yritään ulottaa alaikäisiin ja sen perässä tarjota sukupuolenvaihdosprosessia peruuttamattomine seurauksineen (murrosiän estäminen lääkkein ym.)

Ideologia pysähtyy vielä omaan mahdottomuuteensa, kuten kirjoitin.
Se voi näyttää hyvältä, mutta sisältö on sitten jotain aivan muuta.

Kokemus sukupuolesta ei määritä sukupuolta. Sukupuoli riippuu kromosomeista.
Sukupuoli-identiteetti taas kertoo ihmisen kokemuksesta suhteessa omaan sukupuoleensa.

Kokemukset vaihtelevat, biologia pysyy.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"sen perässä tarjota sukupuolenvaihdosprosessia peruuttamattomine seurauksineen"

Toistanpa sadannen kerran: translakiuudistus ei vaikuttaisi hoitojen saatavuuteen tai hoitokäytäntöihin millään lailla.

Toistanpa sadannenensimmäisen kerran: translakiuudistus ei vaikuttaisi hoitojen saatavuuteen tai hoitokäytäntöihin millään lailla.

Olen jo vähän kyyninen sen suhteen, että menikö jakeluun, mutta ainakin yritin.

Onko blogistista ylimalkaan kamalaa, että lääketieteellisen intervention seuraukset ovat "peruuttamattomia"? Että syöpä saadaan peruuttamattomasti päihitettyä tai että terapian ja lääkityksen ansiosta masennus ei koskaan uusiudu, tai että hankalassa synnytyksessä äiti ja lapsi jäävät peruuttamattomasti henkiin?

peter aalto

Aivan oikein.! Vinouma on jo niin syvällä käsityksissä että eräässä keskustelussa kommentoija väitti tutkijoiden löytäneen kolmannen vaihtoehdon sukupuolille, eli xx ja xy:n lisäksi. Näyttää siltä että kun kovasti uskotellaan jotain "tieteellisenä" ilmiönä, vaikka kyse on juurikin mielikuvista, se alkaa elämään omaa elämää ja mielikuva muuttuu siksi tieteeksi josta puhuttiin niin kovin. Manipulaatio ilmiö rullaa kuin lumipallo.

Nyt pitäisi löytyä niitä ääniä joilla on silmät auki reaalitodellisuuteen ja huutavat: Keisarilla ei ole vaatteita.."!

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Lisättäköön vielä, että kokemus sukupuolesta on taustaltaan täysin biologinen.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Onko se sitä samalla tavalla kuin kokemus esimerkiksi viinin mausta? Mitä tarkoitat kun sanot, että "on taustaltaan täysin biologinen"?

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Kokemus on neurobiologinen ja -fysiologinen prosessi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #5

Näin. Ja kokemuksen prosessointi vaatii identiteetin, minkä senkin perustana on orgaaninen elimistö...

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #5

Yksilön omaa itseään koskevan kokemuksen taustalla ja sen orgaanisena edellytyksenä on kyllä neurobiologisia ja -fysiologisia prosesseja (~tietoisuus on eräänlainen aivojen toiminnan korrelaatti) mutta tämä kokemus ei itsessään ole sama asia kuin nämä orgaaniset prosessit.

Kysyn uudestaan (tarkentaisi asiaa): onko kokemus omasta sukupuolesta "taustaltaan täysin biologinen" samalla tavalla kuin kokemus viinin mausta?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Onko se sitä samalla tavalla kuin kokemus esimerkiksi viinin mausta?"

Mitäs ihmeen väliä tällä nyt on? Mutta veikkaan että ei se täysin identtinen kokemus ole, onhan meillä eri sanatkin viinille ja sukupuolelle. Eivätkä jyrkimmätkään Aa-henkiset viitsi vääntää, että roseeviiniä ei olisi olemassa.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #20

Se selventäisi alustavasti sitä, mitä Toivonen oikein tarkoittaa väittäessään, että kokemus sukupuolesta on "taustaltaan täysin biologinen".

Viinin maku aistitaan (maku- ja hajuaisti) ja näkökentässä esiintyvä kohde aistitaan (näköaisti) mutta voidaanko samassa mielessä sanoa, että sukupuoli aistitaan? Enpä tiedä. Toivonen nähtävästi tietää mutta hän ei vastaa.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #43

"voidaanko samassa mielessä sanoa, että sukupuoli aistitaan?"

Eihän täällä kukaan aistimisesta puhunut. Ainakin haju- ja makuaistilla lienee siinä vähäinen osuus. En tiedä, voiko dysforiaa pahemmin havainnollistaa sitä kokemattomalle vertaamalla sitä johonkin yleisempään kokemukseen. (Lisäys:) Voiko selittää, miten vaikka derealisaatio, masennus tai synestesia "aistitaan"?

Tapahtuuko ihmisessä prosesseja, jotka eivät olisi biologisia?

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #45

"Tapahtuuko ihmisessä prosesseja, jotka eivät olisi biologisia?"
-------
Niin, ihminen on biologinen olento. Mutta tästä ei mitenkään seuraa sitä, että kokemus omasta sukupuolesta olisi totta, biologiasta riippumatta.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #50

"Mutta tästä ei mitenkään seuraa sitä, että kokemus omasta sukupuolesta olisi totta, biologiasta riippumatta."

Kyllä asiat joskus ovat niinkuin ne koetaan ;) Kuten oon aiemminkin sanonut, niin esimerkiksi kipu tai masennus tai kutina tai huimaus ovat yhtä lailla "vain" kokemuksia. Olisi absurdia sanoa että joku "vain kokee" että hänen päätänsä särkee, vaikka asiaa ei voitaisikaan mittailemalla todentaa. Ehkä on selkeyttävää ajatella dysforiaa samanlaisena ilmiönä.

Eihän transsukupuolinen esim. sellaista koe, että hänellä olisi toisenlaiset kromosomit tai erilaiset elimet kuin onkaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #45

Issakainen mainitsee, että haju- ja makuaistilla ei olisi kuin vähäinen osuus asiassa.

Itse asiassa feromoneja taidetaan aistia nimen omaan hajuina. Silloin sukupuolinen kiinnostuminen toisesta lienee todella myös hajuasia. Ja joskus pitemmälle edettyämme myös maistelemme toisiamme, ainakin jotkut.

Mutta oman itsen tutkimisessa oman identiteetin arvioimiseksi tokikin vähemmän. Ellemme sitten tiedostamattomasti haistelisi myös omia tuoksujamme. Vaikuttavatko omien erittämiemme feromonien tuoksut omiin käsityksiimme itsestämme? Mahtaako asiaa olla tutkittu?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #52

"Mutta oman itsen tutkimisessa oman identiteetin arvioimiseksi tokikin vähemmän."

Ei kun mainio huomio! Kyllä dysforiasta kärsivää voi ahdistaa esim. oma, omalle sukupuolelle tyypillinen hienhaju.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #57

Niin, ihmisten kokemukset ovat pikemminkin yksilöllisen kokonaisvaltaisia kuin yksittäisiä. Tunnistamme mielessämme aistiemme havaintoja aiempaa opittua vasten, siis suhteessa niihin asioihin joita olemme yleisesti ja yksityisesti kokemuksen kautta oppineet sekä yhdistelemme noitä erilaisia ja erillisiä havaintoja kokonaisiksi käsityksiksi itsestämme ja ympäristöstämme.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #43

Viinin mauille ja tuoksuille on kehitetty kaikenlaisia konkreettisilta kuullostavia ilmauksia. En tiedä onko tarpeen sortua sukupuolikokemuksen kuvailussa samaan? Emmehän tee sitä tunteillekaan ja nekin ovat kovastikin biologisperäisiä keskushermoston reaktioita (p.l. jotkut lyyriset, kaunokirjalliset tai sellaisilta kalskahtavat ilmaukset).

Mutta jos Virkkula kokee tarvetta analysoida sukupuoltaan kuin viiniä arvioidaan niin tästä valitsemaan: https://www.alko.fi/valikoimat-ja-hinnasto/tietoa-...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Gender ideologia tarkoittaa päinvastaisesta määrittely-yrityksestäsi huolimatta edelleenkin vanhakantaisten (jopa raamatullisten) miesten ja naisten sukupuoliroolien luonnollistamista :

"Traditional gender ideologies emphasize the value of distinctive roles for women and men. According to a traditional gender ideology about the family, for example, men fulfill their family roles through instrumental, breadwinning activities and women fulfill their roles through nurturant, homemaker, and parenting activities."

http://sociology.iresearchnet.com/sociology-of-gen...

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Homo- ja transfobialle on ehdottomasti saatava porttikielto kouluihin, samoin kuin kaikelle muullekin syrjivälle propagandalle. Lasten mielten saastuttaminen vihalla on todella halveksittavaa ja vastenmielistä toimintaa.

Taikauskoon perustuvien ideologioiden tuputtaminen lapsille tulisi myös kieltää.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Sanoisin, että jos ihminen kärsii fobiasta, jossa vastentahtoisen ja ylimitoitetun pelkäämisreaktion kohteena ovat homoseksuaalit tai nk. transihmiset, niin hänelle tulisi tarjota mahdollisuus ammattiapuun. Siitä, tulisiko tällaisille ihmisille antaa porttikielto kouluun, en osaa sanoa oikein mitään. Tuskin olisi apua, luulen.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Onko mitään homo- tai transfobiaa edes olemassa, ja jos on, kuka sen toteaa? Ja mihin porttikielto perustuisi?

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula

Sateenkaariliike on keksinyt kyseiset termit, niillä läiskitään kaikkia, joilla on erilaiset käsitykset milloin mistäkin pride-tematiikka koskettavista asioista.

Minusta fobia-termit on turhia, ne on vain leimaavia ja itsessään vihamielisiä.

Faktafobia-termiä olen käyttänyt, sen myönnän, se kun on oiva heitto niille, jotka sanovat mitä milloinkin transfobiaksi.
Kun transfobia ja homofobia -sanoista luovutaan, en enää puhu huumorimielessä kuten nyt, faktafobiasta.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #73

"Sateenkaariliike on keksinyt kyseiset termit"

Itse asiassa homofobia-termin keksi psykologi George Weinberg, joka oli tiemmä hetero.

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula

Biologia ei ole suunnattu ketään vastaan. Ei mitään vihamielistä todeta, että juu olemme naisia tai miehiä.

Ja mitä tulee taikauskoon, niin kristinusko vastustaa sellaista. Ei pidä hengellistää luonnollisia asioita.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Eikö uskomus luojahengestä ole olevaisen hengellistämistä? Samaten uskomus ihmisen sielusta? Käsittääkseni kristittyjen pyhänä pitämät kirjoitukset ovat täynnä sellaista, jopa luonnottomuuksiin, siis sellaiseen mitä luonnossta ei ole havaittu, asti.

Käyttäjän AnniKetonen kuva
Anni Ketonen

Ei tässä ole kyse lapsista vaan häiriintyneistä aikuista joiden oikkujen mukaisesti pitäisi lapset kasvattaa.

Ruotsissa puetaan pojat hameisiin ja tytöt leikkivät palomies-leikkejä tai pitäisikö sanoa, että leikkivät palohenkilö-leikkejä.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Ei tässä ole kyse lapsista vaan häiriintyneistä aikuista joiden oikkujen mukaisesti pitäisi lapset kasvattaa"

Joo tämähän on hyvin sanottu. Lapset tosiaan suhtautuvat enimmäkseen ihan lunkisti siihen jos mies käyttää mekkoa, tai jos kerrotaan että kaikki ei ole tyttöjä tai poikia tai että miestä on saatettu pienenä pitääkin tyttönä.

Sen sijaan jotkut aikuiset nostavat asiasta metelin. Esimerkiksi ääniä kalastellakseen.

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen

Ei ole edes olemassa sellaista käsitettä yksittäisen ihmisen kohdalla kuin ”gender ideologia”. Eikä se herran jestas ole mikään ideologia muutenkaan. Niin turha selittää, on kuin seinälle puhuisi kun kun joku on uskossaan muka raamatun mukainen.

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula

Minäkö olen ymmärtämätön kertoessani, että kouluissa tulee opettaa sukupuolia olevan kaksi.

Gender-ideologia kuvaa aatteellista sukupuolikäsitystä.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Sukupuolen moninaisuus-käsitteen takaa paljastuu valheellinen käsitys ihmisyydestä, joka satuttaa maamme lapsia ja nuoria.
......................

Uskon-hihhuleitten kyvyttömyys ymmärtää erilaisia sukupuoli-identiteettejä on se, mikä vahingoittaa heitä.

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula

”Uskon-hihhuleittein” käsitys sukupuolesta on tieteellisempi kuin monen muun.
Vaikka olisin ateisti, agnostikko, hindu, muslimi tai jotain muuta, sukupuolten määrä olisi edelleen ihan sama eli kaksi.

Sukupuoli-identiteettejä on erilaisia. Ei vain pidä sotkea keskenään kahta eri käsitettä, sukupuoli ja sukupuoli-identiteetti.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Tässä blogissa on nyt puurot ja vellit tai tarkemmin sanottuna sukupuolien määrä ja enemmistön sukupuolien eli naisten ja miesten tasa-arvo ihan perusteellisesti mutta lienee tahallisesti sekoitettu, jotta päästään hyökkäämään vähemmistösukupuolia vastaan.

Jos sukupuolia olisi Koivulan vaatimuksen mukaiset kaksi, jäisi muunsukupuolisten kokemus sukupuolestaan vaille lain suojaa, mikä on pikkuhiljaa muodostumassa.

Jos taas sukupuolet olisivat Aaryn vaatimuksen mukaisesti syntymän yhteydessä määritettyinä pysyviä, ei intersukupuolisilla eikä transsukupuolisilla olisi mahdollisuutta korjata sukupuoltaan aivojen biologian mukaiseksi. Aivot, tai sanottakoon vaikka sielu, on kuitenkin ihmisen käyttäytymisen ja elämisen kannalta oleellisen tärkeä.

Sukupuolisensitiivisessä kasvatuksessa taas on enimmäkseen kysymys naisten ja miesten tasa-arvosta.

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula

Sukupuolen korjaaminen aivojen mukaan on täysin ideologinen väite.
Kromosomit määrittelevät sukupuolen ja vain harvinaisissa tapauksissa sukupuolta voi olla vaikeaa tunnistaa.

Ihmisten kokemuksia en kiistä, mutta kokemukset eivät määrittele sukupuolta.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

"Kromosomit määrittelevät sukupuolen ja vain harvinaisissa tapauksissa sukupuolta voi olla vaikeaa tunnistaa.

Ihmisten kokemuksia en kiistä, mutta kokemukset eivät määrittele sukupuolta."

Ymmärrätkö, että sukupuolen ja väestökirjanpidon sukupuolimerkinnän sitominen kromosomeihin, estäisi nykyisenlaisen sukupuolen korjaamisen ja transsukupuolisten elämisen omakseen tuntemassaan sukupuolessa ja aiheuttaisi heille loputonta kärsimystä?

Tiedäthän, että on olemassa XY-naisia ja XX-miehiä, jotka ovat koko elämänsä eläneet naisina ja miehinä tietämättä poikkeavista kromosomeistaan? Kannattamasi sukupuolen määrittely pakottaisi heidät heille vieraaseen sukupuoleen ja vähintäänkin aiheuttaisi nöyryytystä, kun papereita tarkastettaessa heitä epäiltäisiin niiden väärentämisestä.

On valitettava tosiasia, etteivät kromosomit määritä henkilön sukupuolta yksikäsitteisesti eivätkä siten kelpaa juridisen sukupuolen perustaksi.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti Vastaus kommenttiin #75

#75

"Tiedäthän, että on olemassa XY-naisia ja XX-miehiä, jotka ovat koko elämänsä eläneet naisina ja miehinä tietämättä poikkeavista kromosomeistaan? " /Jaana Holmstöm

XX -kromosomistoa kantava henkilö on geneettisesti nainen ja XY -kromosomia kantava on mies.

XX ja XY kromosomien omaavien naisten ja miesten lisäksi esiintyy hyvin harvinaisina poikkeuksina XXY-, XO-, XYY- kromosomiston omaavia henkilöitä, sekä melko harvinaisina poikkeamina XXX-kromosomiston omaavia naisia. Mainitut kolme ensimmäistä kromosomistoa on diagnosoitu Klinefelterin (XXY), Turnerin (XO) ja Jacobsin (XYY) oireyhtyminä. Naisella (XX) voi olla yksi ylimääräinen X-kromosomi (XXX), mikä ei yleensä vaikuta hänen kehitykseensä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #84

Nyt on kuitenkin niin, että ihmisyksilön sukupuolta syntymän jälkeen määritettäessä ei katsella kromosomeja vaan kätilö nopeasti vilkaisee vastasyntyneen jalkojen väliin ja tekee päätöksensä sen mukaan mitä havaitsee.

Turnerin syndrooma on vakava häiriö jossa on monenlaisia oireita sydämestä ja kilpirauhasesta kaksi- ja kolmeulotteisen hahmottamisen vaikeuksiin. Se siis oikeasti on ihan muuta kuin sukupuolinen monimuotoisuus.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti Vastaus kommenttiin #87

#87

"Nyt on kuitenkin niin, että ihmisyksilön sukupuolta syntymän jälkeen määritettäessä ei katsella kromosomeja vaan kätilö nopeasti vilkaisee vastasyntyneen jalkojen väliin ja tekee päätöksensä sen mukaan mitä havaitsee."
/Jorma Myyryläinen

Ja osuu yleensä oikeaan, mikäli uuden ihmistaimen genetiikkaa pidetään refefenssinä. Intersukupuolisia vauvoja syntyy Suomessa vain 5-8 vuodessa.

PS. Intersukupuolisuus ei myöskään ole sairaus.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #84

"XX -kromosomistoa kantava henkilö on geneettisesti nainen ja XY -kromosomia kantava on mies."

On todellakin olemassa XY-naisia ja XX-miehiä. Tämä johtuu siitä, etteivät kromosomit ohjaa suoraan soluja, vaan välissä toimivat hormonit, joiden eritys taas on poikkeamille altis.

Tässä nyt nousi esiin joukko muitakin kromosomivariaatioita, jotka eivät mahdu XX, XY jakoon. Näistä XO on aivan selvä kolmas sukupuoli. Mihin sukupuoleen nämä ihmiset pakotettaisiin Koivulan onneksi kuvitteellisessa maailmassa?

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen

Kerro Susanna mikä on sinun ihannemaailmasi? Ihminen on ihminen, oli pastori, pappi, munkki tai ihan mikä vaan. Sinä voit olla tai ainakin luulet olevasi fundamentaalisessa uskossasi hyvä ihminen. Vaikka sä olet oikeasti pelottava ja oikeastaan järkyttävä. Jättäisit ihmisten välisen rakkauden päivittelemisen ja onnettomien väärään sukupuoleen syntyneiden vainoamisen vähemmälle.
Klassinen kysymys mitä fundamentalistit vihaa, mitä Jeesus olisi sanonut miehelle joka tunnustaisi olevan rakastunut toiseen mieheen? Tai olisiko Jeesus sanonut miehelle joka tuntee olevansa nainen: no sulla on munat olet mies...vai olisiko Jeesus Jumalan poikana, ylivertaisen viisaana, miettinyt asiaa ja antanut hänellekin armon.
Mutta nämä maalliset fundamentalistit ei anna armoa, ne kaivaa raamatusta agendaan sopivan kohdan, jollei ut:sta löydy niin vanhasta löytyy. Ja raamattu on Jumalan sanaa paitsi että Jeesus jotenkin mitätöi vanhan liiton, ota niistä selvää...
Jos niin käy että Jeesus tulisi takaisin, tulette fundamentalistit huomaamaan että olitte väärässä, Jeesuksen sanoma on rakkaus, armo ja ymmärrys. Mietippä kammiossasi sitä.
Mutta ei kannata pidättää hengitystä Jeesuksen tulemisiin....

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Sukupuoli-identiteetin kehityksen tietoinen horjuttaminen fiktiivisellä väitteellä sukupuolen 'itsemäärämisoikeudesta' on julmaa toimintaa"

Miksipä emme luottaisi tässä asiassa omien fiilisten sijasta alan ammattilaisiin. Maailman lääkäriliitto, joka edustaa 113 maata ja kymmentä miljoonaa lääkäriä, mutta ei muuta ideologiaa kuin lääketieteen etiikkaa, korostaa sukupuolen itsemäärittelyoikeuden tärkeyttä:

"The WMA emphasises that everyone has the right to determine one’s own gender and recognises the diversity of possibilities in this respect. The WMA calls for physicians to uphold each individual’s right to self-identification with regards to gender."

https://www.wma.net/policies-post/wma-statement-on...

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen

Jep, se on niin helppoa sanoa kun on sulle itselle on selvää, niinkuin minulle, on munat, olen siiis mies. Kukaan näin ajatteleva ei voi kunnolla ymmärtää millaista se voi olla kun rakastaakin samaa sukupuolta tai jopa tuntee olevansa väärää sukupuolta.
Sen takia järkyttää että kyseessä olis joku ”ideologia”. Järkyttävää puhetta blogistilta joka muka puolustaa kristillistä raamatun sanomaa. Blogistin kannattaisi jättää omat tulkintansa vähemmälle ja ymmärtää mitä sana Armo tarkoittaa.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

"Maailman lääkäriliitto, joka edustaa 113 maata ja kymmentä miljoonaa lääkäriä..."
--------
Kuten varmasti tajuat, tuon liiton kannan muodostaa hyvin pieni porukka. Ei siis tarkoita sitä, että kaikki maailman lääkärit olisivat asiasta samaa mieltä. Ei likimainkaan.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Kuten varmasti tajuat, tuon liiton kannan muodostaa hyvin pieni porukka."

Varmaan tajuan jos selitetään, mihin tällainen väite perustuu. Tuskin tosiaan kaikki kymmenen miljoonaa lääkäriä ovat siinä saman näppiksen äärellä fundeeranneet. Pienellä porukallahan ne laitkin käytännössä säädetään ja vähemmistö saattaa niitä vastustaa.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #46

Kyseessä on pienen toimielimen muodostama ns. virallinen kanta (lue: poliittinen kanta). Ymmärrät varmasti, että kaikki liiton jäsenet eivät istu johtokunnassa saati osallistuvat millään tavalla liiton toimintaan ja sen kannanmuodostukseen.

Olet kehottanut meitä luottamaan kyseisen liiton kantaan. Mikset ennemmin kehottaisi jokaista itsenäiseen ajatteluun?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #47

"Mikset ennemmin kehottaisi jokaista itsenäiseen ajatteluun?"

Hmm, koska mun mielestäni se on itsestäänselvä edellytys keskustelulle. Toivon mukaan jokainen ajattelee itsenäisesti, painaako vaa'assa enemmän lääketieteen konsensus vai yksittäiset anekdootit.

Mutta oliko sulla siis jotain perusteita sille väitteelle, että merkittävä osa lääkäreistä ja alan tutkijoista ei pidä tuota kannanottona hyvänä?

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #48

Ethän sinä ole esittänyt mitään näyttöä siitä, että suurin osa tuon liiton jäsenistä olisi samaa mieltä. Tuskinpa suurin osan liiton jäsenistä edes tietää liiton kyseisestä kannasta. Usko tai älä, 99,99 prosenttia lääkäreistä ei ole kiinnostunut muunsukupuolisuusajattelusta pätkän vertaa.

Tuo kannanotto ainoastaan toteaa, että jokaisella on oikeus kokea itsensä kuten haluaa. Mutta tämä ei oikein tarkoita mitään. Tarkoittaako tuo kanta samaa kuin että jokaisella oikeus vaatia toisia tunnustamaan mikä tahansa käsitys itsestään? Minusta ei.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #51

"Ethän sinä ole esittänyt mitään näyttöä siitä, että suurin osa tuon liiton jäsenistä olisi samaa mieltä"

Haha :D Joo, ja ehkä vihreät oikeasti vastustivat avioliittolakiuudistusta, ja muslimit eivät pidäkään Mohammedia profeettana, ja astronomit ajattelevat että oikeasti aurinko kiertää maata. Kyllä se kuule on sulla velvollisuus osoittaa että joku posse olisi merkittävästi eri mieltä kuin sen viralliset kannanotot, muuten on täysin merkityksetöntä tuo vääntösi.

"Tarkoittaako tuo kanta samaa kuin että jokaisella oikeus vaatia toisia tunnustamaan mikä tahansa käsitys itsestään? Minusta ei."

No ei tietenkään. Siksi siellä ykköskohdan lopussa lukeekin "with regards to gender".

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #51

Virkkula kirjoitti: "... jokaisella on oikeus kokea itsensä kuten haluaa. Mutta tämä ei oikein tarkoita mitään. "

Kummallinen käsitys enkä osta.

Virkkula kirjoitti: "... että jokaisella oikeus vaatia toisia tunnustamaan mikä tahansa käsitys itsestään?"

a) kyse ei ole mistä tahansa käsityksestä
b) kysymys on oikeudesta tulla kohdelluksi sukupuoleltaan sellaisena kuin on, erityisesti viranomaisissa mutta muutenkin
c) kyse on siitä, että kenellä tahansa ei ole oikeutta kohdella toisia ihan miten sattuu sukupuolenkaan suhteen.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #55

a) Millaista yksilön kokemusta omasta sukupuolestaan et hyväksyisi?
b) Pitääkö miehen, joka kokee olevansa sukupuoleltaan nainen, päästä esim. tiloihin, joissa on alastomia naisia ja tyttöjä? Ja onko näillä naisilla ja tytöillä velvollisuus tämä hyväksyä?
c) Ei tietenkään voi kohdella toisia miten tahansa. Mutta jokaisella on oikeus muodostaa oma kantansa. Jos joku ei "osta" muunsukupuolisuusajattelua, niin se ei tarkoita että hän kohtelisi muunsukupuoliseksi itsensä kokevia väärin ja oikeudettomasti.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #61

Miksi minun pitöisi hyväksyä ja olla hyväksymättä toisten kokemuksia? Muut ihmiset kokevan mitä kokevat eikä siihen minun hyväksymisellä tai hyväksymättä jättämiselläni ole mitään merkitystä. Ne peijakkaat kokevat siitä huolimatta.

Miksi miesoletetun mutta naiseksi itsensä kokevan oleilu jossakain on merkityksellistä. Onko Virkkula nyt vain jotenkin kade jos joku pääsee tirkistelemään mutta häntä ei lasketa?

Minusta meidän suhtautumisemme yleensäkin alastomuuteen on kieroutunutta ja sen olisi syytä kehittyä luonnollisempaan suuntaan. Toisaalta tiedän ihmisiä jotka eivät saa tuollaisista asioista väristyksiä ja sitten ihmisiä jotka eivät halua missään olosuhteissa riisuuntua toisen läsnäollessa sukupuolesta ja seksuaalisesta suuntautumisesta huolimatta. Meidän pitäisi pystyä ottamaan tuollaisia suhtautumisia huomioon mutta kaikkeen ei voi varautua kaikkialla. Mutta ihmisten näkeminen luonnollisina alastikin olisi helpottavaa monessakin suhteessa.

Jokainen saa toki muodostaa omat kantansa mutta kaikkia kantoja ei ole syytä tuoda julki. Etenkin sellaisia joilla aiheutetaan syrjimistä, pelkoa ja ahdistusta. Ja pitäytyminen kaksijakoisessa sukupuoliajattelussa sitä erittäin suurella todennäköisellä todennäköisyydellä aiheutta. Se on tullut ilmi myös Virkkulan kommneteista.

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen

Ja vielä Susannalle tiedoksi että olen itse ihan tavallinen mies, en ole homo, en transu, enkä minkään ideologian kannattaja Ja mä tiedän että luulet olevasi oikealla asialla, mutta niinkuin aina, kannattaisi joskus pysähtyä ja miettiä asiaa. Pysähtyminen on tärkeä asia..

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Samoilla, Koivulan käyttämillä "biologisilla" perusteilla tulisi myös uskonnonopetus lopettaa kouluissa kokonaan. Neitseellinen sikiäminenhän on biologisesti tarkastellen mahdotonta. Kuinka erilainen ja avarampi tämä maailma olisikaan, jos Jooseppi olisi vain miehekkäästi tunnustanut kolttosensa.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Samaa logiikkaa käyttäen sukupuoleni saa vaikutteita kuun pimeältä puolelta, puutarhasta, vessan ovi aukon yläkarmista jne. ja he kutsuvat itseään muunsukupuoliseksi, onko kuun pimeäpuoli biologiaa?.

Ei kannata moittia neiteellistä syntymää, kun itse diggaa ei-biologisia sukupuolia. Vai tuleeko tässä legendaarinen: (mut ku ei ole multa pois) samaa logiikkaa voi sitten käyttää neitseelliseen sikiämiseenkin ja olettaa "kuinka avarampi tämä maailma on". Jos kerran mies voi synnyttää, voi näköjään neitseellisesti sikiä.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Ei tässä nyt ole kysymys mun uskomuksista, vaan Koivulan päättelyn logiikan johdonmukaisuudesta. Vai pitäisikö biologisten lainalaisuuksien joustaa "ison kirjan" niin vaatiessa?

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Ei kai tässä liene kyse niinkään Joosepista kuin Mariasta, joka ei uskaltanut kertoa Joosepille syrjähypystään, vaan vetosi jumalaan:-)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Koraani lienee tässä suhteessa uskottavampi sillä sen tarinassa (Marian suura) Maria/Mariam pitkällä matkallaan kohtaa vuoritiellä vieraan miehen. Hän ihmetteli miten tulla raskaaksi kun kukaan mies ei ollut koskenut. Vieras lohdutti ja vakuutti, että ei ole vaikeaakaan ja hommat kyllä osataan. Kunhan vain kumarrutaan "rukoilemaan".

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Pimeys on pitkällä. Kyllä ennen käsitettiin että sukupuolia on vain kaksi

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Kyllä ennen käsitettiin että sukupuolia on vain kaksi"

Sana "sukupuoli" on aika uusi ja oppitekoinen. Mutta sellaisen gallupin voisi aikakoneella tehdä, että kysyisi eri aikakausien ja kulttuurien ihmisiltä, onko olemassa ihmisiä jotka eivät ole miehiä tai naisia. Moniaalla vastaus olisi ollut kyllä.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

"Pimeys on pitkällä. Kyllä ennen käsitettiin että sukupuolia on vain kaksi"

Vielä valoisampina aikoina myös käsitettiin Maan olevan litteä.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Maan litteyteen uskominen saattaa itseasiassa olla huipussaan tänä päivänä. Maalaisjärkeensä vakaasti uskovat ihmiset ovat verkostoituneet ja levittävät "tietoutta".

https://www.behindthecurvefilm.com

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

aikakausien ja kulttuurien ihmisiltä, onko olemassa ihmisiä jotka eivät ole miehiä tai naisia. Moniaalla vastaus olisi ollut kyllä."

Tällöin on kysymyksessä sukupuolinen häiriö. Eikä suinkaan sukupuoli

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Tällöin on kysymyksessä sukupuolinen häiriö"

Sinähän voit käsittää asian niin, mutta eivät ne ihmiset silloin "ennen" käsittäneet.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Jälleen se sama käytännön kysymys tästä asiasta nuorisotyönohjaaja Koivulalle, johon vastausta ei ole lukuisista yrityksistä huolimatta kuulunut. Jos ryhmässäsi on transnuori, jota kaikki hänen läheisensä ja tuttavansa kutsuvat uudella nimellä, kutsutko sinä häntä millä nimellä? Jos hänen nimensä ennen oli Johanna ja nyt hän on Martti ja ihan kaikki hänelle tärkeät ihmiset kutsuvat häntä sillä nimellä, miten sinä Susanna toimit tässä tilanteessa?

Tämä ei ole mikään hypoteettinen tilanne vaan arkea kasvattajille ympäri Suomen. Jostain syystä siihen vastaaminen on ollut Koivulalle erityisen vaikeaa.

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Jos hänen nimensä oli ennen Johanna ja nyt Martti. Uskon että se on aivan sama,että millä nimellä kutsutaan. Varmaan sillä nimellä millä kyseinen henkilö haluaa.
Mutta jos laki pakottaa siihen niin sitä ei voi hyväksyä. Usein että vastustetaan näitä uudistuksia on syy siihen että niista tehdään rikoslain alaisia kysymyksiä sananvapauden osalta

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Yleensä nuorille ei ole aivan sama millä nimellä heitä kutsutaan. Kyse on nyt siitä, että mitä Susanna tai sinä käytännössä tekisitte. Julistaisitteko omaa ideologiaanne koulussa ja vaatisitte saada kutsua kutsua vanhalla nimellä vai olisitteko sukupuolisensitiivisiä ja ajattelisitte nuorta itseään? Aivan kuten vihaamanne oppaat kehottavat.

Viestistäsi päätellen Erkki olisi käytännönläheinen, sensitiivinen ja ajattelisi nuorta, paitsi jos laki siihen velvottaisi niin toimisi vaistonvaraisesti päinvastoin.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Oli nimi mikä tahansa vaikkapa Käki Kangasluoma, se on hänen oma asia. Jenkeissä Kari ja Tomi on naisen nimiä, ihan esimerkkinä.

Nimethän on perinteisesti ollut naisen ja miehen nimiä, entä niiden nimet jotka eivät ole sukupuoleltaan mies tai nainen. Olisko hyvä käydä vähän henkeviä keskusteluja heidän kanssaan teemalla "älä omi itsellesi miesten ja naisten nimiä".

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #34

"entä niiden nimet jotka eivät ole sukupuoleltaan mies tai nainen. Olisko hyvä käydä vähän henkeviä keskusteluja heidän kanssaan teemalla 'älä omi itsellesi miesten ja naisten nimiä'."

No monet heistähän nimenomaan tahtovat ja ottavat sellaisen nimen, joka ei ole leimallisesti miehen tai naisen.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #34

"Oli nimi mikä tahansa vaikkapa Käki Kangasluoma, se on hänen oma asia. Jenkeissä Kari ja Tomi on naisen nimiä, ihan esimerkkinä."

Tämän luulisi tosiaan olevan aika selkeä lähtökohta. Miksi se on ongelma Koivulalle?

Olet Risto ihan huomaamattasi sukupuolisensitiivinen ja ymmärtänyt OPH:n oppaiden idean, etkä vaadi, että sinun pitäisi saada kutsua transnuorta vanhalla nimellä vaan hyväksyt muutoksen.

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula Vastaus kommenttiin #36

Ei minulle ole ongelma kenenkään nimissä. Olen kutsunut transsukupuoli-identiteetitistä henkilöä hänen uudella nimellään, useita kertoja. No broblemos.

Sen sijaan en halua lain pakottavan sanomaan sitä tai tätä.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #72

"Sen sijaan en halua lain pakottavan sanomaan sitä tai tätä."

Ks. ihmettelyni viestissä #32. Siis muuten ei ole mitään pulmaa toimia järkevästi, mutta samaan järkevyyteen kannustavaa lakia pitää vastustaa? Mistä tällainen anarkismi?

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #76

”Siis muuten ei ole mitään pulmaa toimia järkevästi, mutta samaan järkevyyteen kannustavaa lakia pitää vastustaa?”

-> Mistä tällainen totalitarismi? Nyt taisit unohtaa, että edelleen jokaisella on oikeus muodostaa oma mielipiteensä ja ilmaista se vapaasti. Pakottaminen tässä asiayhteydessä ei vaan ole oikein, eikä se olisi järkevää. En ymmärrä, mitä tarkoitat sillä, että laki voisi ”kannustaa järkevyyteen.”

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #79

"Mistä tällainen totalitarismi?"

Ai on totalitarismia kysyä syitä kummalliselle logiikalle? :) Taisit nyt unohtaa, että tuollainen laki on olkiukko eikä moista ole näköpiirissä. Esim. translakiuudistukseen se ei liity.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #81

”Ai on totalitarismia kysyä syitä kummalliselle logiikalle? :)”

-> Vai sovelsitko nyt jotain itse keksimääsi logiikkaa :)

”Taisit nyt unohtaa, että tuollainen laki on olkiukko eikä moista ole näköpiirissä.”

-> Taisit nyt jälleen ymmärtää väärin. Tuskin voin edes unohtaa, kun en alunperinkään ymmärtänyt mitä tarkoitat lauseella ”samaan järkevyyteen kannustavaa lakia pitää vastustaa?” Eli viittaatko tuossa nyt johonkin voimassaolevaan lakiin vai mihin viittaat?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #82

No joo, oikeastaan kai ihmettelin että miksi edes aloittaa ylimalkaan mistään aiheesta tyyliin "On hyvä toimia tavalla x MUTTA on huono asia pakottaa ihmiset lailla toimimaan tavalla x" - jos kukaan ei ole sellaista lakia edes ehdottanut.

Tietty on fiksua, ettei laeilla säädellä kaikkea tuomittavaa toimintaa, jos kyse on ihan yksilön henkkoht asiasta tai sellaisista ihmissuhdejutuista kuin pettäminen tai jättäminen, jne. Ja muutenkin ylimääräistä sälää lainsäädännössä on kai hyvä välttää.

Mutta nyt tässäkin rimpsussa on jo kahdesti esiin lähestymistapa "En toimi näin eikä pidäkään toimia näin, MUTTA ei pidä säätää lakia joka kieltäisi toimimasta näin".

Niinku, miks. Onhan sitä vaikka mitä lakeja jotka olisi turhia, mutta miksi ottaa niitä itse puheeksi, jos kukaan muu ei ole niitä ehdottanut eikä itse niitä kannata.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #79

Janhunen kirjoitti: "... delleen jokaisella on oikeus muodostaa oma mielipiteensä ja ilmaista se vapaasti. Pakottaminen tässä asiayhteydessä ei vaan ole oikein, ..."

Janhunen ei nyt tunnista missä kontekstissa asiasta keskustelaan. Kysehän ei ole yksityisen ihmisen oikeudesta muodostaa mielipiteensä vaan ammatissaan toisia ihmisiä kohtaaville asetettavista oikeutetuista odotuksista kohdella vastuullaan olevia ihmisiä asiallisesti ja järkevästi.

Ne ovat kaksi ihan eri asiaa. Ja jos ei koe pystyvänsä toimimaan valitsemassaan ammatissa oikein ja sen edellyttämällä tavalla, olisi kohtuullista valita toisin jos haluaa säilyttää vastoin ammattinsa edellyttämät käsityksensä ja toimia niiden mukaan.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #88

Tuskin kenelläkään on mitään sitä vastaan, että toisia ihmisiä on kohdeltava asiallisesti. Tästä ei kuitenkaan voi seurata velvollisuutta jakaa jonkun toisen henkilön subjektiivisia kokemuksia, identiteettiä tai muuta vastaavaa. Olet siinä oikeassa, että kyseessä on kaksi ihan eri asiaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #94

Se Janhusenkin hyväksymä asiallinen kohtelu edellyttää ihmisten kohtelemista sellaisina kuin he haluavat tulla kohdelluiksi. Eikä nyt enää mitään länkytystä koirista tai napoleoneista. Se vaihe keskustelussa lienee jo ohitettu, toivottavasti.

Hyvin moniin erilaisiinkin moraalikoodeihin on liitetty oppi kuinka muita ihmisiä olisi kohdeltava niinkuin tahtoo muiden kohtelevan itseään. Se on niin laajalti levinnyt, että sitä oikeutetusti pidetään osana n.s. luonnon etiikkaa. Se on omaksuttu jopa AA-laisten taustalla olevaan uskomusmaailmaan. Olisi toivottavaa, että se leviäisi laajasti myös suomalaiseen erilaisten sukupuolten kohteluun.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #96

On mahdotonta tietää, miten tarkalleen itse kukin missäkin tilanteessa erityisesti haluaisi tulla kohdelluksi eikä keneltäkään voi tässä tarkoituksessa vaatia toisen ihmisen mahdollisten, usein epäselvien kokemuksien ja identiteettien perinpohjaista selvittämistä saati sitten niiden hyväksymistä. Yleisesti asiallinen ja järkevä kohtelu ei tällaista edes vaadi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #97

Janhunen kirjoitti kuinka asiallinen ja järkevä kohtelu ei vaadi erottelua. Se on totta. Ihmisiä kohdellaan silloin ihmisinä eikä erotella heitä olettamuksien perusteella mielivaltaisten mielikuvien perusteella. Niinpä ja juurikin niin. Tyttö-, poika- ja muuoletetut omine tuntemuksineen olkoot ihmisiä ja koululaisia sekä tulkoot sellaisina kohdelluiksi.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #105

Mielipiteitä maailmaan mahtuu, ja kyllä mukaan sopii myös Myyryläisen näkemys. Jollakin toisella voi olla sitten erilaisia näkemyksiä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #107

Joudun minäkin, valitettavasti, sallimaan muiden pitää tyhmätkin mielipiteensä. Suvakki ja vähävoimainen kun olen. Toivottavasti he eivät kuitenkaan toisista ihmisistä vastuullisissa asemissa loukkaa, syrji tai aiheuta ahdistusta vastuullaan oleville ihmisille mielipiteidensä mukaan toimiessaan.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Mutta jos laki pakottaa siihen niin sitä ei voi hyväksyä"

Ai että muuten on ok toimia oikein, mutta jos asiasta säädetään laki niin sitten pitää periaatteesta alkaa ämpyillä vastaan? Mikä logiikka?

Mutta eipä sellaista lakia olekaan näköpiirissä, translakiuudistukseen ei moista kuulu.

Tosin jo nyt opettajaan saatettaisiin varmaan kohdistaa jotain toimenpiteitä, jos tämä kiusaa lapsia, vaikkei tätä juttua olisikaan missään erikseen mainittu.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Mika Mäenpää-Louekoski korjaa omassa plokissaan Koivulan väärää tietoa "gender-ideologiasta": http://mpmaenp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/270151-sam...

Käyttäjän MarkusKorhonen kuva
Markus Korhonen

Suskin blogit tulee aina luettua kun ne tuppaavat nousemaan suosituimmiksi. Vaikka en todennäköisesti jaa hänen ideaansa Jumalasta ja Jeesuksesta niin minulla ei ole tullut koskaan mieleen, että hän ei olisi empaattinen ihminen ja että hän jotenkin erityisesti inhoaisi homoseksuaaleja tai transihmisiä. Kaikki pienelläkin inhimillisyydellä varustetut ihmiset tietysti haluaisivat auttaa transihmisiä. Yksi keino olisi tietysti tutkia transihmisten hyvinvointia sukupuolenkorjaamisen jälkeen, mutta tästäkin aiheesta on tullut niin poliittinen, ettei minkään tutkimuksen tuloksista päästä yksimielisyyteen (tai ehkä paremminkin tulosten tulkinnasta) Se minkä Suskin kanssa (todennäköisesti) jaan, on pelko postmodernin identiteettipolitiikan tunkeutumisesta kouluihin, jonne se tietysti on ”valunut” yliopistoista. Tässä linkki mielenkiintoiseen artikkeliin aiheesta ( https://quillette.com/2018/11/30/the-new-evolution... ) Erityisesti tuo huomio kreationismin ”torppaamisesta” ja nykytilanteesta on mielenkiintoinen.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Minäkin oletan, että Susanna kohtelee ihmisiä asiallisesti ja suhtautuu ohjaamiinsa nuoriin juuri niin sukupuolisensitiivisesti kuin hänen blogeissaan parjaamansa oppaat kehottavat.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Kaikki pienelläkin inhimillisyydellä varustetut ihmiset tietysti haluaisivat auttaa transihmisiä."

Ehkä juuri siksi joillekuille saattaa syntyä käsitys, että ei Susanna niin empaattinen olekaan. Hänhän ymmärtääkseni kiistää muunsukupuolisten olemassaolon ja haluaisi kieltää tai ainakin rajoittaa niin toimivia hoitoja kuin asiallisen infonkin levittämistä.

"Yksi keino olisi tietysti tutkia transihmisten hyvinvointia sukupuolenkorjaamisen jälkeen"

Sitähän on tutkittu vaikka ja miten, mutta transkriitikot heittäytyvät niiden kohdalla usein denialisteiksi tai siteeraavat niitä väärin. Yksi näissäkin keskusteluissa nähty jekku on vaikkapa se, että lainataan tutkimuksesta mainintaa korkeasta itsemurhariskistä hoitojen jälkeen mutta jätetään kertomatta, mikä se oli ennen hoitoja.

Käyttäjän MarkusKorhonen kuva
Markus Korhonen

En tietenkään vastaa Suskin puolesta, mutta itse kiistän muunsukupuolisten olemassaolon. Ajatus, että ihmisen sukupuoli ei olisi binäärinen on kerrassaan tärähtänyt. Tällaista ei saa lapsille opettaa. Tämä nyt ei tietenkään tarkoita, etten kokisi empatiaa ihmisiä kohtaan, jotka kärsivät siitä, että eivät koe sopivansa luonnolliseen muottiin. Vielä vähemmän ajattelen, ettei näitä ihmisiä pitäisi auttaa.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #53

Kysymys on loppujen lopuksi siitä miten sukupuolensa kanssa kipuilevia nuoria kohdellaan. Mitä neuvoja sinä, Markus, antaisit nuorelle, joka kokee voimakkaasti olevansa muuta sukupuolta kuin minkä hänen on binäärisesti määritelty olevan? Luotatko esim. 16-vuotiaan kokemukseen omasta sukupuolestaan vai onko hän automaattisesti väärässä?

Kyse ei koulussa ole niinkään opetuksen sisällöstä vaan nuoren itsensä kohtaamisesta ja kunnioittamisesta.

Käyttäjän MarkusKorhonen kuva
Markus Korhonen Vastaus kommenttiin #59

En oikein osaa sanoa mitä neuvoisin. En tunne nuorisopsykiatriaa juuri ollenkaan. Ajattelen kuitenkin, että varmasti auttaa pitää ja jonka tien päässä voi olla jopa toimenpiteitä, jossa hormonitoimintaa ja fysiikkaa muutetaan. Nuoret tosiaan kipuilevat seksuaalisuuden kanssa, toiset enemmän ja toiset vähemmän. Joillain menee varsin myöhään, paljon 16 vuoden jälkeen kunnes tämä kipuilu on ohi. Tuo on "mainio" tuo esittämäsi kysymys luottamisesta tai automaattisesti väärässä olemisesta: Se alleviivaa sitä mustavalkoista asetelmaa, joka liittyy käytännössä kaikkiin ideologioihin ja myös gender-ideologiaan. Olet joko meidän puolella tai meitä vastaan.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #64

Et olisi tilanteessa nuorisopsykiatri vaan ihan normaali kasvattaja - opettaja tai ohjaaja. Tehtäväsi ei ole diagnosoida tai ohjata hoitoihin. Miten kohtaat tällöin nuoren?

Vältät nyt vastaamasta kysymykseen. Luotatko nuoren voimakkaaseen kokemukseen omasta sukupuolestaan ja tuet hänen kasvuaan yhteisössä tämän kokemuksen pohjalta? Tämä on ihan konkreettinen kysymys opettajan toiminnasta ja näin neuvotaan toimimaan.

Susanna on antanut ymmärtää(muttei vastaa konkreettisiin kysymyksiin), että kasvattajalla pitäisi olla oikeus toimia tässä asiassa oman vakaumuksensa pohjalta. Miten sinä toimisit?

Kyse ei ole me vastaan te asetelmasta. Voit vastata miten haluat. Oletan, että arkuutesi ja saivartelusi johtuu siitä, ettet Susannan tavoin ole ajatellut mitä asia käytännössä tarkoittaa. Siksi Susanna ei vastaa tuohon yksinkertaiseen nimikysymykseen. Hän saarnaa aivan toisin kuin toimii, mikä on sinänsä nuorten voitto.

Käyttäjän MarkusKorhonen kuva
Markus Korhonen Vastaus kommenttiin #65

:) tirsk... "Oletan, että arkuutesi ja saivartelusi johtuu"... minä taas oletan, että kultturimarxismisi johtuu....
Mutta siis kysymykseesi. En automaattisesti luottaisi nuoreen, jonka kohtaisin ja joka ilmottaisi olevansa väärässä ruumiissa. En myöskään automaattisesti torjuisi hänen ajatustaan. Ajattelen, että hän tarvitsisi ammatillista apua. Ymmärrän, että sinun on mahdotonta käsittää tätä vastausta.

Käyttäjän OutiMki kuva
Outi Mäki

Tenka (#41), transsukupuolisten itsemurhat hoitojen jälkeen ovat yleisempiä kuin ennen hoitoja.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #99

Sukupuolenkorjaushoidot kuitenkin alentavat itsemurhariskiä ja parantavat elämänlaatua...

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #99
Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula

Olet ihan oikeassa, minulla ei ole minkäänlaista vihamielisyyttä seksuaali- tai sukupuoli-identiteettivähemmistöjä kohtaan.
Näen vain, että avioliitto on naisen ja miehen liitto, jotta lapsilla olisi äiti ja isä ja että sukupuoli on ihmisen kehosta todennettava ominaisuus.

Identiteettipolitiikka on jo tullut Suomeen, joskin pienin askelein..

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Näen vain, että avioliitto on naisen ja miehen liitto, jotta lapsilla olisi äiti ja isä ja että sukupuoli on ihmisen kehosta todennettava ominaisuus."

Minä en näe asiaa noin pelkistettynä, vaikka sukupuoli (mies, nainen tai ei-binääri) kiistämättä onkin kehosta todennettava ominaisuus.

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula

Onpa hienoa huomata, että blogitekstini on palautettu.
Keskustelu jatkukoon.

Käyttäjän OutiMki kuva
Outi Mäki

Koulun tehtävä on opettaa lapsille reaalimaailman ilmiöitä ja niiden analysointia. Faktafobia on kammottavin ilmiö, mitä kouluun voidaan tuoda. Raukkikset lietsovat faktafobiaa sananvapautta rajoittamalla.
Tämä on kyllä koominen ilmiö jälleen, että kun keskustelunaihetta koskevat argumentit loppuvat, niin aletaan keskustelemaan neitseestäsyntymisestä, maan muodosta ja ties mistä. Mitenkäs ne teidän aivoissanne liittyvät sukupuoleen?? Onko tässä muka joku logiikka?
En ole koskaan nähnyt homo- tai transfobista ihmistä. En yhtään. Sen sijaan olen tavannut lukuisia ihmisiä, jotka ajavat omia erityisoikeuksiaan rajoittamalla normaalia keskustelua ja vaatimalla muita hyväksymään omaa ala-arvoista käytöstään.
”kokemus sukupuolesta on taustaltaan täysin biologinen” -väite on irrationaalinen siihen saakka, kunnes se on selitetty loogisesti. Haluaisinpa nähdä!
Väite, että Susanna ”kiistää muunsukupuolisten olemassaolon” on toisen sanomisten vääristelyä. Jos ihminen kokee itsensä muuksi, kysymys on hänen identiteetistänsä. Kyseinen mies tai nainen ei katoa olemasta. Hän on vain identiteetiltään epävarma.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Mäki kertoo ettei ole koskaan nähnyt homo- tai transfobista ihmistä. Minä olen vastaavasti tavannut moniakin vaikka luonteeltani perin epäsosiaalisena en ryntääkään kohtaamaan muita ihmisiä. Nuo fobiat ovat ilmenneet monilla tavoilla, väistämisestä suoraan agressiivisuuteen. Niin, että äärimmillään ollaan menty "misohomouden" puolelle.

En kieltäisi Mäen lailla Koivulan muusukupuolisuuden kieltämistä. Hän on sitä todistanut niiin monta kertaa jo itse. Miehet ja naiset eivät todellakaan katoa vaikka kuinka havaitseekin yksioikoisen ja maksimaalisen mieheyden ja naiseuden välissä ja ulkopuolella muita ilmiöitä ilmiöitä. Sellasia jotka liittyvät sekä mieleen että kehoon.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Yleisellä tasolla transfobia on jo lieventynyt varsin voimakkaasti ja yleistason keskustelut fokusoituvat aikaisempaa useammin varsinaisten asiakysymysten ympärille - "minäpäs olenkin sitten kissan ja koiran risteymä"-tyylinen lällättely on siis lähes kokonaan loppunut tässä aihepiirissä.

Myös tasa-arvolain uudistaminen kattamalla sukupuolivähemmistöt lain määrittelemällä syrjintäsuojalla on heti vaikuttanut myönteisesti asenne- ja arvoilmapiiriin ...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Biologinen sukupuoli-identiteetti (core gender identity) määrittelee ihmisen tosiasiallisen sukupuolen, joten muunsukupuolinen ihminen ei ole sukupuoleltaan mies eikä nainen, vaikka hänen ympäristönsä tällaista valintapainetta loisikin..

Periaatteelliset keskustelut tahtovat aina kärjistyä ja osin myös henkilöityä, mutta yhteiskunnallisiin muutosprosesseihin yksittäisten ihmisten voimakkaatkin mielipiteet vaikuttavat lopultakin korkeintaan aavistuksenomaisen hidastavasti riippuen myös keskustelualustan näkyvyydestä ja vaikutusvaltaisuudesta - PALKOn hoitosuositukset koskien sukupuolidysforiaa (gender incongruence) ovat nyt työryhmän valmisteltavina ja sen valmistelema lausunto tulee piakkoin kommentoitaviksi Otakantaa.fi -sivustolle :

https://palveluvalikoima.fi/suositusprosessi

https://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/sukupuo...

Kaarina Väisänen

"Sukupuoli on ihmisen kehosta todennettava ominaisuus."

Näin on. Muutamia poikkeuksia lukuunottamatta.

Kun synnytyslaitoksella äiti kysyy, onko hänen vauvansa tyttö vai poika, kätilö yleensä näyttää äidille pyllypuolta, jotta tämä näkee sen itse. Yleensä ei ole minkäänlaista epäselvyyttä, kumpiko hän on.

Miksi ihmiset eivät voi tyytyä siihen, että ihminen on uros taikka naaras? Kaikki ei olla samanlaisia miehiä eikä samanlaisia naisia, mutta kyllä se sukupuoli edelleenkin kehosta todennetaan. Tuntui se miltä tuntui.

Erilaisia saammme olla, mutta ei silti kannata ruveta itsellensä valehtelemaan ja itseänsä pettämään. Pettäjän tie on tuskainen, käy harhaan...

Käyttäjän OutiMki kuva
Outi Mäki

Juho (#90): ”Biologinen sukupuoli-identiteetti (core gender identity) määrittelee ihmisen tosiasiallisen sukupuolen”. Ei. Ei. Biologinen sukupuoli määrittelee ihmisen tosiasiallisen sukupuolen. Identiteetti on eri asia. Sukupuoli ja sukupuoli-identiteetti ovat eri asioita. Ihan niin kuin jalka ja jalkapallo ovat eri asioita. Samat yhdyssanasäännöt pätevät kumpaankin.

Silloin, kun sukupuoli ei yksiselitteisesti ja selvästi ilmene biologisista, fysiologisista, todennettavista ja mitattavista tosiasioista, kysymyksessä on harvinainen kehityshäiriö. Suomen kokoisessa maassa sellaisia syntyy vain kourallinen vuodessa. Suurin osa näistä raskauksista keskeytyy.

Jorma (#89), Susanna on monta kertaa todennut, että muunsukupuolisuuden kokemuksessa on kysymys identiteetistä. Maailmassa on monenlaisia ilmiöitä ja monenlaisia kokemuksia, mutta sukupuolia on kaksi. ”maksimaalinen mieheys ja naiseus”??? Kuulostaa aika stereotyyppiseltä mielikuvalta… ellei tarkoiteta sitä, että jokainen nainen on 100% nainen ja jokainen mies on 100% mies – täysin identiteeteistään riippumatta. Tämä on suvaitsevaisin asenne, joka sukupuolia kohtaan voi olla.

”Fobia eli määräkohteinen pelko (ICD-10-diagnoosikoodi F40.23) tarkoittaa huomattavaa ja itsepintaista pelkoa, joka on kohteeseen tai tilanteeseen nähden liiallista tai epärealistista ja joka kohdistuu tiettyyn kohteeseen tai tilanteeseen. Altistuminen pelkoa herättävälle kohteelle aiheuttaa lähes aina välittömän ahdistusreaktion, joka voi olla luonteeltaan myös paniikkikohtaus.” https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk....
Tämänkin lääketieteellisen termin ovat jotkut määritelleet uusiksi voidakseen käyttää sitä muita ihmisiä vastaan ja asiakeskeisiä keskusteluja rajoittaakseen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Identiteettikin on perustaltaan biologinen ominaisuus ja muunsukupuolisuus on siten objektiivisesti kehosta todennettavissa, jokainen voi ihan itse sukupuoli-identiteettinsä perusteella todentaa oman sukupuolensa. Sukupuoli-identiteetti on kiinteä ja käytännössä merkittävin osa sukupuolta...

Englannin kielisessä Wikipediassa on mielestäni melko kattavasti koottu artikkeli sukupuolen erilaisista ulottuvuuksista :

https://en.wikipedia.org/wiki/Gender

Semantiikasta ja sanojen käytännöllisestä samuudesta sen verran, että esimerkiksi Kielitoimiston sanakirja määrittelee sanan "auto" seuraavasti :

"neli- t. useampipyöräinen maata pitkin kulkeva moottoriajoneuvo."

No, tässä on sitten kuva määritelmän mukaisesta kulkuvälineestä :

https://www.tuontitukku.fi/image_view.php?name=7/t...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Mäki sekoa hieman omaan sananselitykseensä.

Fobia ei ole vain ja ainoastaan tautiluokituksessa t.m.s. lääketieteelliseksi termiksi varattu sana vaan ihan yleiskieltä. Se on suomen kielessä sivistys- eli vierassana joka tarkoittaa pelkoa ja sitä käytetään yleensä kuvaamaan pelkoja ja yhdyssanojen loppuosana jolloin alkuosa määrittää tarkemmin pelon kohteen. Sanat tulee alunperin kreikasta: φόβος phobos tarkoittaen "pelko".

Maksimaalinen maskuliinisuus tai feminiinisyys ei ole stereotyypittelyä vaan ilmaus kuvaamaan yksilöiden erilaisuutta. Juurikin tarjoamaan kahden stereotyyppisen kuvailun asemesta asteikkoa joissa toisessa päässä on maksimaalinen ja toisessa päässä minimaalinen tai peräti olematon. Niinpä tavoittelin ilmaisua jossa yksilöt ihan ilman sterotyypittelyä asettuvat joihinkin kohtiin noita asteikkoja, siis toisaalta asteikolla minimaalisesta maksimaaliseen maskuliinisuuteen ja toisaalta mimaalisesta maksimaaliseen feminiinisyyteen. Lisäksi jotkut asettuvat kummankin asteikon ulkopuolelle. Eikä siis ollut stereotypioita vaan kukin oman olemuksensa mukaan jonkinlainen.

Oikeasti sukupuolia on joko yksi tai monta riippuen katsantokannasta. Kaksijakoisuus on jo todettu tieto-opillisestikin mahdottomaksi sekä lisäksi toimimattomaksi. Emmehän pysty todistamaan aukottomasti, että kaikki yleisesti käytettyjen mies-määritelmien ulkopuoliset olisivat yleisesti nais-määritelmän kattavia et vice versa. Yksikin poikkeus kumoa tuollaisen jaottelun. Voimme tarkastella tilannetta vaikkapa joukko-opin keinoin: Oikeasti voimme ottaa minkä tahansa kaksijakoista sukupuolierotteloa edustavan määritelmäparin niin käy seuraavasti: meillä oleva kaikkien ihmisten joukko jakautuu kahteen sukupuolien osajoukkoon joille muodostuu sekä intersektio molempiin kuuluvista että osa kaikkien joukosta jää noiden kahden osajoukon ulkopuolelle. (p.l. juristerinen väestörekisteriin tallennettu ja henkilötunnuksesta ilmenevä sukupuolitietokoodi)

Käyttäjän OutiMki kuva
Outi Mäki

Objektiivinen tarkoittaa henkilökohtaisesta näkemyksestä t. asenteesta riippumatonta, puolueetonta, tasapuolista, yleispätevää, asiallista (Kotimaisten kielten keskuksen sanakirja).
Jos ihminen ”itse todentaa oman sukupuolensa muunsukupuoliseksi” niin kysymyksessä on SUBJEKTIIVINEN näkemys, SUBJEKTIIVINEN määritelmä.

Haluaisin tietää muunsukupuolisen sukupuoliominaisuudet. Sukupuoli, joka ei ole mies eikä nainen, ei voi tietenkään sisältää miehen eikä naisen sukupuoliominaisuuksia. Muunsukupuolisen (=ei mies eikä nainen) elimistö ei siis eritä estrogeenia, sillä estrogeeni saa aikaan naisille ominaiset sekundaariset sukupuoliominaisuudet: rinnat alkavat kasvaa ja lantio levenee synnytyksen mahdollistamiseksi; rasvakudoksen määrä kasvaa, mikä on edellytyksenä kuukautisten alkamiselle. Muunsukupuolisella (=ei mies eikä nainen) ei siis myöskään ole kiveksiä, joiden testosteroni kasvattaa lihaksia eikä kilpirustoa, joka kasvaa aataminomenaksi. Hänen äänensä ei madallu äänenmurroksen myötä, koska se on miehen sukupuoliominaisuus. Muunsukupuolisen (=ei mies eikä nainen) sukupuoliominaisuuksia eivät voi olla siemennestettä tuottavien rauhasten kehitys ja miehen sukuelinten kehitys. Muunsukupuolisen sukusolut eivät voi olla myöskään munasoluja, koska ne ovat naisen sukupuoliominaisuuksia. Muunsukupuolisella ei voi olla parillisia munarauhasia eli munasarjoja eikä muita naisen sukuelimiä eli munanjohtimia, kohtua ja ulkoisia naisen sukupuolielimiä.

Millaisia ovat muunsukupuolisen – joka siis on jotain muuta kuin mies tai nainen – sukupuoliominaisuudet??? Ja miten ne objektiivisesti todennetaan?

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Tiedät varmaan, että miehellä on kehossaan estrogeeniä, koska testosteroni hajoaa mm. estrogeeniksi ja naisella testosteronia.

Mitä tarkoitat sukupuoliominaisuuksilla, pelkkiä ulkoisia sukuelimiä vai myös sisäisiä vai mahdollisesti käyttäytymispiirteitä?

Ymmärtänet myöskin, että psyykkisiäkin ilmiöitä todennetaan objektiivisesti mm. psykologisin testein ja haastatteluin ja havainnoimalla. Miten muuten todettaisiin objektiivisesti vaikkapa psykoottisuus?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Muunsukupuolisten lisääntymiselimistö vastaa yleisiä malleja - ja transsukupuolisilla nuo kuvaamasi fysiologiset ominaisuudet ovat ristikkäiset suhteessa todelliseen sukupuoleen l. transmies on biologinen mies, jolla on potentiaali tulla raskaaksi ja synnyttää ja transnainen on biologiselta sukupuoleltaan nainen, jolla on mahdollisesti kyky tuottaa siittiösoluja.

Käyttäjän OutiMki kuva
Outi Mäki

Jaana (#104), jos isossa kattilassa on yksi pieni nakkipala, se ei tee sopasta nakkikeittoa. Se voi nippanappa toimia mausteena, mutta that´s it. Tiedät varmaan?
Jaana (#104) kysyit: ”Mitä tarkoitat sukupuoliominaisuuksilla, pelkkiä ulkoisia sukuelimiä vai myös sisäisiä vai mahdollisesti käyttäytymispiirteitä?” Minä luettelin eksakteissa tieteissä kuvatut sukupuoliominaisuudet (#103). Osa niistä on kehon sisäpuolella. Muka-tieteissähän ne ovat tänään yhtä ja huomenna toista. Tuo käyttämäsi käyttäytymispiirteet-sana viittaa taas samaan pyrkimykseen survoa ihmisiä muottiin, jota Marita Karvinen käyttää esitelmissään. Reaalimaailmassa on monenlaisia naisia, jotka käyttäytyvät monella tavalla ja monenlaisia miehiä, jotka käyttäytyvät monella tavalla. Kaikki naiset ovat 100% naisia ja kaikki miehet 100% miehiä. Mielestäni on törkeää ihmisen halveeraamista ajatella, että joku nainen on vain 40% nainen tai että joku mies on enemmän mies kuin joku toinen. Feminiinisyydessä ja maskuliinisuudessa on eroja, mutta nämä ovatkin adjektiiveja, eivät substantiiveja kuten sukupuolet nainen ja mies.
Mitä tulee psykoottisuuteen, jonka otit esille, niin tilastollisesti suurimmalla osalla nuoria, joilla on sukupuolidysforia, on myös mielenterveysongelmia. Juu, niitä ei mitata verikokeilla.
Juho (#110): ”Muunsukupuolisten lisääntymiselimistö vastaa yleisiä malleja.” Yleisiä muunsukupuolisten malleja vai? Ja ne olivat… mitä?
Niin mitä olikaan ne muunsukupuolisen sukupuolituntomerkit??

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Sekä miehillä että naisilla on siis sekä testosteronia että estrogeenia, vain määrät erottavat heitä ja määrät vaihtelevat suuresti yksilöstä toiseen. Hormonit eivät siis sinänsä erota sukupuolia toisistaan.

Mielestäsi siis sukupuoliominaisuuksia ovat vain fyysiset ominaisuudet. Selvä. Miten sitten selität esimerkiksi sen, että useampi nainen kuin mies hakeutuu hoitoalalle?

Ei ole ihmisten survomista muottiin todeta, että tilastollisesti miesten ja naisten mielenkiinnon kohteet ovat erilaisia. Tilastot huomioivat myös poikkeamat enkä itse pyri niitä mitenkään kieltämään, vaan lasken naisiksi ja miehiksi kaikki, jotka sitä tuntevat olevansa riippumatta siitä, toteutuvatko heidän kohdallaan luettelemasi tiukat fyysiset kriteerit, jotka itseasiassa sulkevat paljon ihmisiä ulos kenties kummastakin kategoriasta.

Jopa kolmannes suomalaisista kärsii jossain elämänsä vaiheessa masennuksesta, joka on mielenterveyden häiriö. Mielenterveyden ongelmat ovat siis varsin yleisiä. Transsukupuolisuuden hoitoihin ei kuitenkaan pääse, mikäli kärsii vakavista ongelmista eikä ole riittävän vakaa kestääkseen myös ulkopuolelta tulevia paineita, joista kirjoituksesi ovat oiva esimerkki.

Mutta on hyvä, että mielenterveyden kautta pääsimme yksimielisyyteen siitä, että todellisuutta, vaikkapa mielenterveyden kohdalla, voidaan objektiivisesti havaita psykologian menetelmin. Näin voimme samaisen havainnoinnin kautta objektiivisesti saada tietoa myös aivojen käsityksestä sukupuolesta.

Ja tässä onkin sitten vastaus kysymykseesi, mitkä ovat muunsukupuolisen sukupuolituntomerkit. Ne liittyvät käyttäytymiseen ja henkilön omaan käsitykseen sukupuolestaan, jotka tosin määräävät meidän kaikkien sukupuolen, vaikka sitä useimmiten on vaikea erottaa, koska se käsitys on linjassa noiden mainitsemiesi fyysisten tunnuksien kanssa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Julkisuudessa on paljonkin esille tuotu lastenpsykiatri Jari Sinkkosen lausuntoja, joissa hän toteaa lakonisesti tyttöjen ja poikien eroavan fysiologisilta piirteiltään selvästi toisistaan. Siis keskimäärin ja tilastollisesti,,,

Hänkään ei kiellä sukupuolivähemmistöjen olemassaoloa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Muunsukupuolisten sukupuolen ulkoinen tunnusmerkistö on samankaltainen kuin muillakin ihmisillä - joko hedelmöittävä tai sitten hedelmöityvä malli siis lisääntymiselimistönä ja sekundäärit sukupuoliominaisuudet samoin mies- tai naistyypilliset.

" Mitä tulee psykoottisuuteen, jonka otit esille, niin tilastollisesti suurimmalla osalla nuoria, joilla on sukupuolidysforia, on myös mielenterveysongelmia."

Näin ei voida sanoa yksiselitteisesti. Sukupuoli.identiteetin tutkimukseen hakeutuvista nuorista suurella osalla on toki taustallaan vaikeita mielenterveysongelmia, jonka vuoksi heidät tulisi ensisijaisesti ohjata nuorisopsykiatrille tai heidän elämäntilanteensa tulsi muutoin selvittää. Näistä nuorista merkittävä osa on myös latentisti homoseksuaalisia, joten heidän sukupuoleen liittyvä problematiikka voi juontua homofobiasta ja syrjinnän pelosta.

Osalla sukupuoli-identiteetin tutkimusyksiköihin potilaiksi kirjautuvista nuorista sukupuoli-identiteetti on jo siinä määrin vakaa, että heillä hormonihoito on perusteltua ja sosiaalinen sukupuolenkorjausprosessihan voidaan aloittaa ilman lääketieteellisiä interventioitakin. Trans- ja muunsukupuolisuus eivät itsessään ole mielenterveyden häiriöitä, ainoastaan niihin liittyvä dysforia on...

https://www.mediuutiset.fi/uutiset/alaikaisten-tra...

https://www.researchgate.net/publication/51768297_...

"– Tutkimusten mukaan useissa tapauksissa käy niin, että murrosiässä identifioituminen vastakkaiseen sukupuoleen lakkaa, ja halutaankin siihen omaan sukupuoleen. Sen sijaan merkittävä osa näistä lapsista voikin nuoruudessa ja aikuisuudessa suuntautua homoseksuaaliseksi."

Mitä tulee termien "sukupuoli-identiteetti" ja "sukupuoli" keskinäiseen suhteeseen, niin ne vastaavat toisiaan kuten käsitteet "aivot" ja "ihminen" - sukupuoli-identiteetti on sukupuolen merkittävin yksittäinen määrittäjä kuten aivot ovat ihmisen yksittäisistä määrittäjistä merkittävimmät. Ilman aivoja kehoa pidetään lähinnä kuorena ...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset