SusannaKoivula Minkä kirjoitin, sen kirjoitin.

Setasertifikaatti tulee, oletko valmis?

 

YLEn uutisissa 29.6.2018 kerrottiin, että Helsingin seniorityössä testataan tulevana syksynä sateenkaarisertifikaattia, joka on ollut käytössä aiemmin Hollannissa ja Ruotsissa. 

https://areena.yle.fi/1-4475643

Kyseessä on ehta setasertifikaatti, josta kirjoitin jo liki kaksi vuotta sitten! 

”Suomessa sukupuolesta ja seksuaalisuudesta saa näemmä puhua, mutta vain jos puhe on seta-sertifioitua. Muiden äänien kuuluminen jostain syystä ei sovi tähän moniääniseen yhteiskuntaan..”http://susannakoivula.puheenvuoro.uusisuomi.fi/219638-jep-vain-seta-sertifioitu-puhe-sallittu

Helsingin Kinaporin ja Kampin palvelutalossa kokeillaan tätä sateenkaarisertifikaattia ensiksi ja se aloitetaan uudelleen kouluttamalla sosiaali-ja terveysalan henkilökuntaa ajattelemaan ja toimimaan sateenkaariliikkeen arvojen mukaan! YLE:n uutisessa sanottiin: ”henkilökuntaa koulutetaan ymmärtämään sukupuolen ja seksuaalisen moninaisuutta”.

Ymmärtämättömät työntekijät pitää saada siis ”ymmärtämään”, että sukupuolen voisi itse valita tai, että sukupuolia olisi muitakin kuin mies ja nainen. Mitäpä jos työntekijä tai palvelutalon asukas ilmaisee, että aito avioliitto on vain naisen ja miehen välinen juttu? Entäpä jos työntekijä näkee samaa sukupuolta olevien väliset suhteet vakaumuksensa vastaisena? Siitä ei saa kivaa värikästä tarraa, vain ”kiltit” saavat..

Jos työntekijä (tai miksei myös palvelutalon asukas) ei täytä sertifioinnin vaatimuksia, saa varmaankin kuulla toimivansa työyhteisön tai palvelutalon periaatteiden vastaisesti. Tällaista henkilöä ohjataan pehmeästi pakottaen, joko muuttamaan käsityksiään tai vähintään vaikenemaan niistä. 

Seta ry:n edustaja Aleksina Tikkunen kertoo sertifioinnista näin tuossa samaisessa uutisessa:

kun sateenkaariseniori astuu tällaiseen sertifioituun organisaatioon, niin siellä on sellainen sateenkaaritarra ovessa,mikä heti kertoo, että se paikka on semmoinen heille turvallinen ja siellä on osaamista ja siellä voi olla oma itsensä. Pystytään takamaan se sillä, että tähän sertifointiprosessiin sisältyy sen koulutuksen lisäksi sitten arvointia ja kun on tsekattua että ne —edistystä on tullut ja organisaatio on sitoutunut siihen toimintaan niin ja sit vasta organisaatio saa sen sertifikaatin.”

Kuulostaa todella painostavalta hankkeelta, jossa arvioidaan ja valvotaan sitä,onko palvelutalossa ollut riittävän ei-heteronormatiivinen ja ei-binäärinen atmosfääri. 

Silloin, kun sateenkaariliike puhuu turvallisesta tilasta, on hälytyskellojen syytä soida.Turvallinen tila luodaan painostamalla ihmisiä käyttäytymään kuin kaikki, mitä sateenkaariliike uskoo, olisi totta ja hyvää. Tarrojen lisäksi taitaa olla jaossa myös leimoja. 

Ammattitaidoton,
ymmärtämätön,
vaarallinen. 

Enpä ihmettelisi, jos näitä iskettäisiin ottaan niille, jotka eivät halua osallistua kyseiseen koulutukseen ja niille, jotka eivät sitoudu eivätkä kannata setasertifioitua ajattelua? 

Ollaksesi hyvä sosiaali- tai terveysalan työntekijä tai ihminen ylipäätänsä, sinun ei tarvitse täyttää setasertifikaattia. Ihmisten on hyvä oppia toimimaan toisin ajattelevien ihmisten kanssa ja hyväksyä sekin, että kaikki eivät jaa samaa näkemystä sukupuolesta, seksuaalisuudesta tai avioliitosta.

Sateenkaariliike ei ole koko kansan asialla, vaan omallaan. Kuten olen aiemminkin kirjoittanut.Se valtaa omalla aattellaan ja tunnuksellaan kaupungintalot, alttarit, koulut, kirjastot ja nyt myös palvelutalot.

YLE:n uutinen setasertifoiduista palvelutaloista on huolestuttava kuultavaa. Se on omiaan vaarantamaan sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden oikeuden omaan vakaumukseen.  

Sexpon ahdistellessa Lahden kristillistä koulua setasertifikaatin puuttumisesta ja Seta ry:n sertifoidessa palvelutaloja, on tärkeää pitää ääntä sanan- ja uskonnonvapauden puolesta. Ei ole vaarallista, loukkaavaa tai syrjivää esimerkiksi kohdella ihmisiä miehinä tai naisina, kannattaa aitoa avioliittoa, sitoutua kristilliseen seksuaalietiikkaan tai pitää äitiä sekä isää tärkeinä lapsille. Mikään näistä ei ole yhteiskunnalle vahingollisia asioita, päinvastoin.

Minä tiedän miltä tuntuu, kun ei omista setasertifikaattia. Se on samaan aikaan vapauttavaa, että varsin haastavaa. Suosittelen!

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Hoitolaitoksiin on tullut ja tulee vanhuksia, jotka kuuluvat sateenkaari-ihmisiin ja monet ovat tulleet kaapista. Vaarana on, että he joutuvat elämänsä viimeisinä vuosina sinne takaisin, elleivät hoitolaitosten työntekijät osaa suhtautua heihin kunnioittavasti ja ammattitaitoisesti. Monien laitosten työntekijät ja alaa opiskelevat ovat toivoneet tietoa sateenkaari-ihmisistä.

Käytännössä on ollut tapauksia, joissa tämä kunnioituksen ja ammattitaidon vaatimus ei ole täyttynyt. Ikä-ihmistä on esimerkiksi loukattu jättämällä tämän yöpöydälle salaa homoutta halventavia esitteitä. Toisaalta potilaan samaa sukupuolta olevaa puolisoa ei ole kuunneltu potilaan hoitoa koskevissa asioissa, koska lapset ovat painostaneet. Tässä tapauksessa onneksi nykyään tasa-arvoinen avioliittolaki auttaa ja puoliso tunnustetaan lähimmäksi omaiseksi.

Jokainen työntekijä saa tietenkin pitää mielipiteensä, mutta laitos korostaa sertifioinnilla, että yhdenvertaisuus kuuluu sen arvoihin ja sinne voi tulla sateenkaari-ihminen pelkäämättä tietäen että henkilökunta suhtautuu häneen samalla kunnioituksella kuin muihinkin ja tarvittaessa puuttuu kiusaamiseen.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

Varsinkin kaikkien yhteiskunnassa heikommassa asemassa olevien kanssa työtä tekevien on hyväksyttävä yhdenvertaisuuden periaatteet. Niihin kuuluu esimerkiksi seksuaalisen ja sukupuolisen moninaisuuden tosiasiallisuuden ymmärtäminen ja hyväksyminen.

Vain kokonaisvaltaisen yhdenvertaisuuden periaatteiden kautta voi toimia toista ihmistä kunnioittaen.

Jos uskonnollisen tai muun ideologian perusteella on tarvetta kieltää (julkisesti) seksuaalisen ja sukupuolisen moninaisuuden olemassaolo ilmiönä, on hyvällä syyllä pohdittava, onko sopiva toimimaan heikommassa asemassa olevien (kuten lasten, nuorten, vanhusten, vammaisten ja erilaisten vähemmistöjen) kanssa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kirjoitat että on tärkeää pitää ääntä uskonnonvapauden puolesta. Tuohon liittyen jos sertifioitaisiin ja koulutettaisiin, voisi ilmeisesti tekstisi suoraan mukaella:

Kokeillaan tätä uskonnonvapaussertifikaattia ja se aloitetaan uudelleen kouluttamalla sosiaali-ja terveysalan henkilökuntaa ajattelemaan ja toimimaan uskonnonvapausarvojen mukaan! Henkilökuntaa koulutetaan ymmärtämään uskontojen moninaisuutta.

Ymmärtämättömät työntekijät pitää saada siis ”ymmärtämään”, että jumalansa tai sen puutteen voisi itse valita tai, että jumalia olisi muitakin kuin Raamatun Jumala. Mitäpä jos työntekijä tai palvelutalon asukas ilmaisee, että vain Raamatun Jumala on oikea? Entäpä jos työntekijä näkee muut jumalkäsitykset vakaumuksensa vastaisena? Siitä ei saa kivaa kullankiiltävää tarraa, vain ”kiltit” saavat.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Kenenköhän asialla sinä olet?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Sateenkaariväen kanssa työssä toimiminen on niitä käytännön valintoja, joista puhumista blogisti niin usein välttelee. Pitäisikö blogistin saada työssään kutsua transvanhusta tai -nuorta tämän vanhalla nimellä vaikkei kukaan hänen läheisistään tai tutuistaan näin tee? Pitäisikö blogistin saada lähtökohtaisesti ja avoimesti kritisoida työssään homovanhuksen tai -nuoren suhteita, koska hän pitää niitä itse ei-toivottuina?

Minä sanoisin, että jos vanhusten tai nuorten kanssa töitä tekevän pitää mielestään saada käyttäytyä työssään noin niin häneen voisi lyödä muutaman leiman. Ymmärtämätöntä ja ammattitaidotonta sellainen käytös ainakin on. Mitä mieltä blogisti on?

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

#5: Toisin kuin kuvittelet, tämä tila ei ole tarkoitettu siihen, että sinua jatkuvasti palvellaan vastaamalla loputtomiin kysymyksiisi. Sinulla on aina enemmän kysymyksiä kuin kenelläkään on niihin aikaa tai mielenkiintoa vastata.

Kysymykset yleensä johtuvat tiedon puutteesta. Suosittelenkin, että menet nyt kirjastoon, lainaat sieltä kirjoja ja ryhdyt sivistämään itseäsi. Ajan kuluessa ehkä vähitellen löydät vastauksia kaikkiin sinulle hankaliin kysymyksiin.

Muutenkin olisi varmasti asiallista, jos et enää jatkossa pyrkisi mitenkään puuttumaan muiden ihmisten työtehtäviin joista sinä et tiedä mitään etkä edes voi tietää.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Tämä on blogi jossa on kommentointi mahdollistettu. Suosittelisin että Janhunen miettii toisen kerran miksi näin on menetelty ja antaisi bloggaajan itse vastata hänelle suoraan esitettyihin kysymyksiin. Sen sijaan että tuo oman sivistymättömyytensä julki tuolla melko tyhjänpäiväisellä loppuväittämällään Janhunen voisi miettiä niitä asioita joista on kysymyksiä esitetty. Ne ovat nimittäin ihan jokapäiväisessä elämässä olemassa olevia.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #7

#7: Jos tarkasti luet tuon edellisen kommenttini loppuväittämän ja vertaat sitä tosiasioihin, niin kommenttini on kyllä nähdäkseni ihan asiallinen. Kommentin #5 kirjoittaja taas omiin harhoihinsa perustuen esittää "leimojen lyömistä" kanssaihmisiin. Minusta tuollainen on täysin asiatonta. Se on myös huonoa käytöstä.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #7

Janhunen on klassinen fleimaaja trolli, joka pyrkii ärsyttämällä saamaan aikaan vastauksia, joten kannattaa jättää hänet vain ruokkimatta. Aloin toimia hänen kohdallaan näin jo aikoja sitten. Pahoittelen, että viestejäni näillä palstoilla seuraa edelleen hänen ihmeellisiä fleimejä mutta tunnen hänet, koska hän on saman pikkukaupungin, samojen piirien poikia ja hänelle on outo pakkomielle kommentoida minun ja veljeni kirjoituksia netissä samalla tyylillä. Kannattaa jättää ne vain huomiotta.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #11

#11: Mukava saada Jussi sinut linjoille. Sinun omasta tyylistäsi voisin todeta, että yleensä sinulla on tapana vain haastaa riitaa, tunkea sanoja kanssaihmisten suuhun ja sen jälkeen tehdä harhaisia johtopäätöksiä siitä, mitä valheellisesti väität jonkun toisen sanoneen. Tämähän on nähty monta kertaa. Esimerkiksi tuo väitteesi tässä blogissa "leimojen lyömisestä" on epäasiallinen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #12

Epäasiallinen ehkä, mutta tuskin riippumaton blogistin alustamasta keskustelutyylistä.

Tarrojen lisäksi taitaa olla jaossa myös leimoja.
Ammattitaidoton,
ymmärtämätön,
vaarallinen.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Janhunen keskittyy taas kerran keskustelun tukahduttamiseen sen sijaan, että osoittaisi vähääkään mielenkiintoa itse kommenttiin.

Muutenkin olisi varmasti asiallista ettet enää jatkossa pyrkisi puuttumaan keskusteluihin, joihin sinulla ei näytä olevan mitään sanottavaa.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Sateenkaarisertifikaatti on hyvin tervetullut ilmiö sosiaali- ja terveysalalle. Sitä voi tavoitella, mutta jos ihmisten yhdenvertainen ja arvostava kohtaaminen tuottaa toimijalle ongelmia tai osoitusta sitoutumisesta niihin ei katsota tarpeelliseksi, sertifikaattia ei tarvitse tavoitella.

Jussi Kangasluoma kommentissaan yllä kuvaa joitakin melko äärimmäisiltä vaikuttavia, mutta helposti realisoituvia tilanteita, joihin saatetaan törmätä, kun esim. hoivatyön tekijä katsoo työtehtäviensä liittyvän uskonnonharjoittamiseen.

Sateenkaarisertifioinnin toivon levivän mahdollisimman laajalle terveydenhuollon ja hoivapalvelujen yksiköissä. Jos niin ei tapahdu, yhdenvertaisen kohtelun toteutumisesta kautta Suomen on vähemmän takeita.

Koivula on väärässä. Kyllä hänet on jo aikaa sitten sateenkaarisertifioitu. Kahta peiliä käyttäen näkyy helpommin.

Iloista Pride-päivää kaikille, myös Kristillisdemokraateille.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"Jussi Kangasluoma kommentissaan yllä kuvaa joitakin melko äärimmäisiltä vaikuttavia, mutta helposti realisoituvia tilanteita, joihin saatetaan törmätä, kun esim. hoivatyön tekijä katsoo työtehtäviensä liittyvän uskonnonharjoittamiseen."

Poimin nuo itseasiassa suoraan Koivulan aikaisemmissa blogeissa esiintyneistä asetelmista. Molemmilla kerroilla ne jäivät vastausta vaille. Mutta oletan, että Koivula itse toimisi noissa tilanteissa ymmärtäväisesti ja ammattitaitoisesti mutta lähinnä poliittisista syistä hän ei voi näin sanoa tätä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

On vain ja ainoastaan hyvä asia jos ”henkilökuntaa koulutetaan ymmärtämään sukupuolen ja seksuaalisen moninaisuutta”. Onhan itsestään selvää, että sellainen kuuluu ammattitaitoisen henkilökunnan osaamiseen. Kuin myös Stenbäckin kaipaaman uskonnonvapaussertin osoittama tasa-arvoinen, -vertainen ja suvaitseva suhtautuminen erilaisiin uskonnollisiin käsityksiin.

Koivulan kaipaama oikeus hoivapaikkojen työntekijöille itse päättää millaisia ihmisiä he suostuvat sietämään ja hoitamaan on kammottava ajatus. Ei ole koivuloiden asia päättää miten hoidettavat saavat sukupuolisesti suuntautua tai kokea sukupuoli-identiteettiä.

Henkilökunnalla on oikeus olla mitä mieltä tahansa ja palvoa mitä tahansa kunhan hoitavat työnsä niin, että eivät arvota hoidettavia eikä työtovereitaan sen perusteella kuinka he sukupuolensa kokevat tai kehen tuntevat seksuaalista vetoa. Edellyttäen tietenkin, ettei kenellekään aiheuteta vahinkoa ilman heidän omaa aikuista tahtoaan.

Ehkä kaikki nuo ehdotukset voisi yhdistää yhdeksi suvakkisertiksi? Vai tulisiko siitä niin laaja, että sitä pitäisi luokittaa ensimmäisen, toisen ja kolmannen asteen suvakkiuteen sekä tietysti täyssuvakkiudeksi?

Ehkä tulisi myös rajoittaa sertifioimattomien henkilöiden itsenäistä työskentelyä koska ei voida olla varmoja heidän kyvykkyydestään hoitaa tehtäviään. Siis työskentely sallittaisi vain riittävän pätevyyden omaavan valvonnassa jotta tasa-arvoinen ja -vertainen hoidettavien kohtelu olisi taattu. Ehkä myös hoidettavilla tulisi olla oikeus vaatia sertillä osoitettua kelvollisuutta hoitajiltaan. Tämän tulisi tietysti näkyä myös palkkauksessa niin, että parempi ammattitaito palkittaisi.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Fiksu kannanotto Myyryläiseltä. Olen hänen kanssaan joskus samaakin mieltä. Tapellaan sitten taas Venäjästä :)

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Olipa taas juuri niin älytön kirjoitus kuin ääriuskovaisilta sopii odottaa. Mitä jos joku haluaisi olla työpaikallaan vaikka vakaumuksellinen rasisti ja näyttää sen, mutta tätä ei suvaita? Hirveän ahdistavaa syrjintää, eikö?

Taikauskon ei tule koskaan antaa minkäänlaisia erivapauksia ihmisoikeuksien kunnioittamisen suhteen.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

#14: En huomaa Pajalan kirjoituksesta minkäänlaista älyä enkä varsinkaan viisautta. Ihmisoikeuksista Pajalan tuskin kannattaa jatkossa kirjoittaa yhtään mitään.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Minä en löydä viesteistäsi kerrassaan minkäänlaista asiaa, ainoastaan katteettoman ylimielistä hyökkäämistä. Ja sinähän et todellakaan päätä, mistä minä kirjoitan.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #17

En ole päättämässä mistä sinä kirjoitat enkä edes voisi päättää. Mikään ei silti estä minua arvioimasta sinun kirjoituksiasi.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Janhunen, sinunko kommenteistasi huokuisi viisautta? Älyä?

No, mutta onhan tämä taattua Janhusta edelleen: Mielipiteetöntä, mitäänsanomatonta, mutta samalla äärettömän suvaitsematonta ja hyökkäävää.

Vihamielistä ja paheksunnan täyteistä Pride-päivän iltaa sinulle, Janhunen.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Tällaisesta rasistisesta käytöksestä on muuten viime ajoilta parikin julkisuuteen päätynyttä esimerkkiä.

Ensimmäinen oli kirkon vahtimestari, joka julkisuudessa uhosi sylkemisestä maahanmuuttajien puuroon. Tämä ei vielä johtanut potkuihin, mutta vastaavan käytöksen jatkuessa nekin sitten tulivat.

Toinen oli laboratoriohoitaja, joka nettipäivityksessään kehui käyttävänsä maahanmuuttajiin isoimpia neuloja. Sitä en muista, saiko hän pitää työnsä.

Kun toimitusjohtajatason henkilö saa potkut heti kyseenalaistaessaan työnantajan arvot, työntekijätasolla siitä seuraa helposti varoitus etenkin asiakaspalvelutyössä. Jos varoitus ei tehoa, seuraava taso on sitten irtisanominen.

Nämä menettelyt on jo ajat sitten kirjattu työsopimuslakiin, johon kannattaa itsekunkin työntekijän tutustua.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

Kerrankin voi olla samaa mieltä tästä.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Rakasta lähimmäistä niin kuin itseäsi. Eivätkö kaikki vanhukset olekaan lähimmäisenrakkauden arvoisia, varsinkaan silloin, kun he kuuluvat sateenkaariväkeen?

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

Kyllähän he varmaan Susannankin mielestä ovat, mutta kaidalta polulta poikenneita lienee ohjattava _oikeanlaisen_ vakaumuksen mukaiseen elämäntapaan.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Ymmärrätkö että sinä et edusta kansaa vaan omaa poikkeavaa ja sairasta käsitystä?

Katsos kun jos vastustaa homoavioliittoja niin silloin ei pidä avioitua saman sukupuolen kanssa. Jos joku avioituu niin se ei muille kuulu.

Käyttäjän JukkaParviainen kuva
Jukka Kivi

Kuullostaa pelottavalta ajatella, että sateenkaari seniorit joutuvat kärsimään ja nyt kun heidän elämään halutaan helpotusta niin se halutaan torpata. Tätäkö se on kristillinen lähimmäisen rakkaus? Onneksi pelottavat äärikristilliset arvot ovat menettämässä voimansa. Samoin käy kirkolle parin kymmenen vuoden sisällä, koska jäsenistö harvenee.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset