SusannaKoivula Minkä kirjoitin, sen kirjoitin.

Mistä on kyse Aito avioliitto ry:n kouluesitteessä?

Aito avioliitto ry:n yli tuhanteen peruskouluun lähetetystä sukupuolta koskevasta esitteestä keskustellaan eri foorumeilla ja on siitä on uutisoineet ainakin Kotimaa24, Demokraatti ja Hufvudstadsbladet. HBL:lle kommentoin asiaa näin: ”Miksi teimme esitteen ja lähetimme useisiin peruskouluhin?

Esitteellä haluamme tukea opettajia ja rehtoreita pitäytymään biologiaan perustuvassa sukupuolikäsityksessä sekä rohkaista luomaan sukupuoliystävällistä ilmapiiriä kouluihin, jossa on tilaa erilaisille tytöille ja pojille. Oppilaita ei pidä hämmentää väitteillä, että sukupuolen voisi itse valita tai että sukupuolia olisi enemmän kuin kaksi. ”


Esite on tiivis tietopaketti sukupuolesta ja sukupuoli-identiteetistä, johon voit itse tutustua täältä:
http://aitoavioliitto.fi/wp-content/uploads/AitoavioliittoKOUES18screen.pdf
Ei kannata jäädä kuulopuheiden varaan.Toisin kuin jossakin sosiaalisen median kentillä on väitetty, niin esite ei hyökkää ketään vastaan. Erilaiset tytöt ja pojat voidaan koulussa huomioida ilman, että käytetään epämääräistä sukupuolen moninaisuus-käsitettä, johon liittyy tällaiset väittämät: sukupuolia olisi enemmän kuin kaksi tai sukupuolen voi itse määritellä.


Puheevuoro-blogissaan Vesa Matti Louekoski yritti tuoreeltaan ampua alas, jälleen kerran, Aito avioliitto ry:n ja tällä kertaa kouluesitteen. Blogi vilisee paikkansa pitämättömyyksiä. Louekoski kirjoitti mm. ”Yhdistys on tullut tunnetuksi koululaisten vanhemmille suunnatusta Seta-kiellosta” Se ei ole yhdistyksen sivusto.

Demokraatti-julkaisun mukaan Aito avioliitto ry rynnii kouluihin ja Louekosken mukaan häiriköi kouluja. Aito avioliitto ry sen sijaan lähetti esitteen postitse ja haluaa herättää keskustelua koulujen sukupuoli-opetuksesta. Lasten ja nuorten oikeus on kasvaa tytöistä naisiksi ja pojista miehiksi eikä tätä oikeutta saa horjuttaa sateenkaariliikkeen sukupuolikäsityksellä, jonka nyt niin kovin auliisti ja kritiikittömästi on Opetushallituskin omakseen ottanut.

Olen lukenut useita kommentteja, joissa väitetty esitteen sisältävän yhdistyksen ideologisen käsityksen sukupuolesta. En halua ottaa noin isoa kunniaa asiasta, joka on täysin riippumaton Aito avioliitto ry:stä, sillä yhdistys ei ole keksinyt sukupuolen kaksijakoisuutta. Sen voin todeta ja ilolla toteankin (kuten esitteessä): olemme naisia tai miehiä, tyttöjä tai poikia ja se ei ole ongelma. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (60 kommenttia)

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

No Daavidilla taisi olla jotain 12 vaimoo ja Salomonilla niitä olikin sitten jo paljon. Paavali taas puhuu naisesta ja miehestä ja sanoo, että oisi aviorikos ja avioliitossa hyppää syrjään jne.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Nykyajan luterilaiset tulkitsevat Raamattua varsin "sopivasti" - esimerkiksi avioero ja eron jälkeen uudelleen avioituminen uuden kumppanin kanssa näyttää olevan ihan ookoo juttu, vaikka Paavali ja Jeesus nimenomaan julistivat Herran vihaavan eroa!!

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula

Ei liity aiheeseen.

Nykyajan luterilaisten käsitykset ei liity mitenkään kouluesitteeseen.

Kaikesta päätellen argumentit on loppu?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #10

Aito avioliitto -yhdistyksen asialistalle kaiketi avioliittoasiat kuitenkin kuuluvat päällimmäisinä?

MIkä on yhdistyksen kanta avioeroon ja saako kouluissa yhdistyksen mielestä opettaa lapsia suhtautumaan avioeroihin normaaliin yhteiskuntaan kuuluvina ilmiöinä?

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula Vastaus kommenttiin #13

Viet keskustelua nyt aika sivuraiteille. Aiheena on kouluesite.
Yhdistyksen kannanootoista voit lukea lisää aitoavioliitto. Huomaat ettei yhdistyksellä ole julkilausumaa avioerosta.

Tuskin kenenkään mielestä avioerot olisi lähtökohtaisesti hyvä ja tavoiteltava asia, nimittäin eköhän suurin osa ihmisistä solmiessaan avioliiton toivo sille onnea ja menestystä.

En lähde tämän enempää tähän keskusteluun, koska a) se ei ole blogitekstin aihe ja b) ei ole aikaa sivupoluille.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #44

Toki voidaan pysytellä tiukasti aiheessa - itse siis pidän nyt puheena olevaa esitettä varsin suppeana koosteena suurelta osin jo vanhoillisiksi jäävistä sukupuolikäsityksistä ja siten näen sen toimivan lähinnä museaalisena esittelynä. Perusopetuksen tarkoituksena ei kuitenkaan liene oppilaiden museointi, vaan lasten ja nuorten kasvattaminen autonomisesti vastuullisiksi kansalaisiksi, joilla on kyky etsiä, tuottaa ja hyödyntää hyvinvointia edistävää tietoa?

Uudempaa ja parempaa tietoa sukupuolisuudesta on onneksi tarjolla perusopetuksen ja nuorten kasvun tueksi - tässä parin kirjauutuuden esittelyt :

https://intokustannus.fi/kirja/nakymaton-sukupuoli/

https://www.tammi.fi/kirja/sukupuolena-ihminen/978...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #44

Avioliitto on sopimus, ja sen sopimuksen tekevät aviopuolisot keskenään ja voivat ihan itse määritellä sopimuksen ehdoista.

Ihmiset voivat halutessaan sopia vaikka määräaikaisesta avioliitosta, että ovat vaikka vuoden avioliitossa jos se sattuu heille syystä tai toisesta käymään parhaiten.

Kouluesitteeseen liittyen, sukupuoli on aika henkilökohtainen asia. Ei se mielestäni kenellekään muulle välttämättä kuulu kuin ihmiselle itselleen.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #10

"
Ei liity aiheeseen.
"

No kyllä se itse asiassa liittyy mikäli Raamatulla perustellaan kantoja etenkin avioasioihin liittyen (kuten olet tehnyt aikaisemmissa teksteissäsi runsain mitoin). Antikainen ehti jo laittaakin tekstiä. Avioeron kokonaiselle kieltämiselle on Raamatun kautta vahva tuki (Uuden Testamentin kautta sekä Jeesus että Paavali), mutta sitä ajatusta "yllättäen" ei ajeta. Vaikea voisi olla tietäen avioerojen yleisyyden. Muistelen että ilman aviorikosta Jeesuksen mukaan ei avioeroa saa myöntää - otaksun että Susanna Koivula pitäytyy sitten johdonmukaisesti myös siinä kohtaa Raamatussa ajaen lainsäädäntöön muutosta. Muutoinhan hän olisi varsin tekopyhä ja tuskin jumalalleen eduksi.

"Jeesus sanoi; ”Mutta minä sanon teille: joka hylkää vaimonsa muun kuin huoruuden tähden ja nai toisen, se tekee huorin; ja joka nai hyljätyn, se tekee huorin."

Auts, aika rankkaa ottaen huomioon miten yleistä tuo on. Oletan että johdonmukaisesti Susanna Koivula ajaa myös lakiin avioerojen kieltoa (poislukien eh, "huoruuden" miten se tosiaan tulkitaankin). Ei muuta kuin kansalaisaloitetta moisesta ja katsotaan miten menee... Ymmärrän kyllä että tässä on eri asioista kyse, mutta Koivulakaan ei kokonaisvaltaisesti voi puolustella oppikirjaansa, vaan pitää poimia itselleen sopivat kirsikat kakusta hyläten ikävät kohdat, joita ei osaa/halua puolustella. Tosin osaaminen puolustella edes poimittuja kirsikoitaan on osoittautunut hankalahkoksi...

Tuollainen Koivulan kaltainen tekopyhyys on joissakin "aidoissa" kristityissä varsin silmiinpistävää. Aito avioliitto on mielestäni menettänyt uskottavuutensa (ja kykynsä muuttaa mitään asioita) melko lailla kokonaan. Se oli odotettavissa. Mikään määrä valoa ei riitä, jos ei halua nähdä.

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula Vastaus kommenttiin #20

Kouluesitteessä ei ole mitään uskonnollista sisältöä.

Kirkon nuorisotyöntekijä olen ottanut kantaa kirkon avioliitto ym.keskusteluun. Ja miksen ottaisi.

Tekopyhäksi nimittely ei ole asiallista eikä edes järkevää. Jos kirkon työntekijänä otan kantaa asiaan a, niin en ota kantaa samalla asioihin A-Ö. Jos tällainen vaatimus esitettäisiin, niin ei mistään voisi sanoa mitään.

Et tunne juurikaan teologista ajatteluani, joten sen kritisoiminen oletusten perusteella on turhaa.
Aiheena on kouluesite, onko sinulla siihen jotain kommentoivaa?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #32

Esite on ainakin pahasti ristiriidassa kirkon virallisen linjauksen kanssa, jos siinä esitteessä ei olekaan uskonnollista sisältöä :

"Sukupuolisensitiivisyys ei merkitse sukupuolineutraaliutta, vaan sitä, että jokainen saa olla juuri sellainen nainen, mies tai muunsukupuolinen kuin kokee olevansa. Lapsia ja nuoria tuetaan sellaiseen naiseuteen, mieheyteen ja sukupuolisuuteen, mikä heille tuntuu oikealta."

http://sakasti.evl.fi/sakasti.nsf/sp?open&cid=Cont...

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #32

"Kouluesitteessä ei ole mitään uskonnollista sisältöä."

Kouluesitteessä siteerataan Tapio Puolimatkan tekstissä auktoriteettinä emeritusprofessori Paul McHughin lausumia. Tämä on nykyajan kätkettyä uskonnollista fundamentalismia: Kyseinen herra häärii eläkepäivinään American College of Pediatricians-nimisessä pseudotieteellisessä järjestössä, jonka riippumaton ihmisoikeusjärjestö Southern Powerty Law Center on nimennyt trans-vihajärjestöksi. Herran ajatuksiin transsukupuolisuudesta mielenvikaisuutena ja hänen harrastamiin eheytyspuskarointia muistuttaviin hoitosuosituksiin alan varsinaiset asiantuntijat suhtautuvat kauhulla eikä niitä näy virallista hoitojärjestelmää ohjaavissa kansainvälisissä suosituksissa.

http://transtukipiste.fi/wp-content/uploads/2018/0...

Kyseinen pseudotieteellinen järjestö on luonut nettiin lukemattomia artikkeleja, jotka viittaavat toisiinsa ja joihin kukaan täysijärkinen tutkija ei viittaa. Näin kuitenkin syntyy vaikutelma laajasta tieteellisestä konsensuksesta. Kaiken tämän takana on kuitenkin fundamentalistiuskovaiset, jotka eivät enää uskalla esiintyä avoimesti Raamattu-teesein. Tästä on kyse AA-liikkeessä, jonkalaista osattiinkin odottaa rantautuvaksi tänne kotomaahammekin. Ensimmäinen tasa-arvoisen avioliiton vastainen kampanja käytiin avoimen Raamatulla päähän hakkaamisen merkeissä. Sitten ilmeisesti joku konsultti kävi suputtamassa korvaan kansainvälisestä taktiikasta ja katso: Uusi kampanaja nimeltään AA julistautui ei-uskonnolliseksi liikkeeksi! Kun tästä ja mainituista tieteen väärennöksistä heitä FB-sivustolla huomautin, minut suljettiin pois kommentoimasta. Mutta sitähän on Aito A-rakkaus ja -rehellisyys...

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #41

#41: Tuskinpa sinun kannattaa kutsua mitään järjestöä "pseudotieteelliseksi" tilanteessa, jossa itse edustamasi poliittinen ideologia perustuu yksinomaan uskomuksille ja valehtelulle.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #51

Mistä poliittisesta ideologiasta puhut? Sukupuolten moninaisuus perustuu olemassaolevaan todellisuuteen, eläviin ihmisiin, ja tieteellisen tutkimuksen tuloksiin eli tieteelliseen konsensukseen.

Sen sijaan ideologia kahdesta sukupuolesta, jotka määritellään ulkoisista sukuelimistä syntymän jälkeen, on hiekalle perustettu ja osoittautunut virheelliseksi jo sen perusteella, että siinäkin on vähintään kolmas sukupuoli, eli ne, joita ei pystytä tällä menetelmällä lukemaan kumpaankaan enemmistösukupuolista.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #53

#53: "Sukupuolten moninaisuus perustuu olemassaolevaan todellisuuteen"

-> Kyllä tuo on sen laatuista todellisuutta, joka rajoittuu sinne teidän asianharrastajien keskuuteen. Reaalimaailmassa tilanne on toinen.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #54

Jantusen "reaalimaailman" rajat vaikuttavat kovin ahtailta, kun ei ole noteerannut esimerkiksi julkisuudessa esiintyneitä muunsukupuolisia. Olemassaolevat ihmiset ovat ihan sitä aikuisten oikeaa reaalimaailmaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #51

Kyseinen "American College of Pediatricians" (ACPeds) on aikoinaan perustettu kun joukko kristillisuskovaisia eivät mahtuneet oikeaan USA-laiseen lastenlääkäreiden järjestöön "American Academy of Pediatrics" (AAP) Syynä eroon oli AAP:n kannanotot homoseksuaalien parien adoptio-oikeudesta.  ACPeds:iä jotkut pitävät jopa vihajärjestönä sen LGBT-ihmisiä koskevien lausuntojen takia.  Ja sen perustajat itse ilmoittavat olevansa uskonnollinen organisaatio vaikka yrittävät pitää ulkoista habitustaan liki tieteellisen näköisenä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #41

Nuo järjestöt ovat muuten vaarallisia, toivottavasti supo seuraa vastaavaa toimintaa suomessa.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Varhaiskristillisenä aikana (30–325 jaa.) avioliitto oli yksityisasia ilman yhtenäistä uskonnollista tai muuta seremoniaa. Tosin piispa Ignatius Antiokialainen kirjoitti kirjeessään (noin 110 jaa.), että jos avioliitto solmitaan piispan luvalla, se tapahtuu Jumalan mukaan eikä heidän himonsa mukaan."[
1100-luvulla naisilta alettiin usein vaatia miehen sukunimen ottamista ja 1500-luvun puolivälistä alkaen vanhempien ja kirkon lupaa
Joitain paikallisia poikkeuksia lukuun ottamatta vuoteen 1545 asti Euroopan kristilliset avioliitot solmittiin 1. molemminpuolisesta suostumuksesta, 2. julistamalla aie naida, ja 3. suorittamalla tämän jälkeen keskinäinen yhdyntä. Pappia ei tarvittu.
Kirkot saattoivat rekisteröidä avioliittoja mutta tämä ei ollut välttämätöntä, eikä valtiollakaan ollut roolia avioliitossa. Keskiajalla avioliitot olivat yleensä järjestettyjä, etenkin ylimmissä säädyissä, joskus jo syntymän aikaan, aatelisperheiden välisten sopimusten varmistamiseksi. Kirkko vastusti näitä pakotettuja avioliittoja. Kristinuskon levitessä kumppanin vapaa valinta vähitellen yleistyi.
Vasta uskonpuhdistuksen osana vuonna 1563 Trentin neuvosto määräsi, että roomalaiskatolinen avioliitto tunnustettiin vain, jos se oli solmittu papin ja kahden muun todistajan läsnäollessa. Neuvosto myös auktorisoi vuonna 1566 julkaistun katekismuksen, jonka mukaan avioliitto velvoitti ”elinikäiseen yhteiselämään”].
Englannissa avioliitto oli pätevä sillä, että puolisot olivat suostuvaisia ja asuivat yhdessä kunnes lordi Hardwicken asetus 1753 asetti lisävaatimuksia kuten todistajien läsnä ollessa suoritetun uskonnollisen seremonian.
Uskonpuhdistuksen myötä avioliittojen kirjaaminen ja sääntöjen asettaminen siirtyi valtiolle. 1600-lukuun mennessä monissa protestanttisissa maissa valtio vaikutti avioliittoon.

Suomessa oli vanhastaan käsitys, että vihkimisakti oli vain solmitun avioliiton vahvistamista. Alttarille astuminen ei ollut avioliiton solmimista, vaan jo solmitun liiton vahvistamista siunauksin ja rukouksin. Avioliiton solmiminen tapahtui jo kihlauksen yhteydessä. Kihlaus oli siis sitova sopimus. Tämä ajattelutapa murtui vasta 1700-luvulla, kun vallalle tuli nykyinen käsitys. Toisaalta kirkollinen ja yhteiskunnallinen elämä muodostivat jakamattoman kokonaisuuden, eikä avioliittoa ilman kirkkoa voinut tuolloin ajatellakaan.

Näiden faktojen valossa on selvää että avioliitto on ihmisten keksimä rituaali ja näin olleen ei voi olla mitenkään Jumalan tahdon vastaista mennä naimisiin kenen kanssa tahansa tai erota. Vai ovatko varhaiskristityt, joilla ehkä oli ollut henkilökohtaisesti mahdollisuutta kuulla Jesuksen levittämää sanomaa, olleet täysin väärässä?

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula

Ja mitenköhän tämä liittyy blogitekstini? Ei mitenkään.
Daavid ja Salomo eivät olleet kaikessa esimerkillisiä. Mutta sekään ei liity kouluesitteeseen.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Koivula harrastaa mielenkiintoista teologiaa: Salomonista hän antaa ymmärtää, että hänen "ei-esimerkillisyytensä" liittyisi hänen moneen vaimoonsa. Vaimojen määrä oli kuitenkin nimenomaan Raamatussa merkkinä hänen erinomaisuudestaan. Jahve sitten vasta repi pelihousunsa, kun se yksi muija Sabasta oli vääräuskoinen. Daavid nyt puuhasteli vähän mitä sattuu, mutta ei häntäkään moralisoitu usean vaimon, vaan muiden hänen nykymielessäkin arveluttavien päähänpistojensa takia.

Tämä siis huomiona AA-teemaan, millä on merkitystä koko poppoon uskottavuuden suhteen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #40

Juuri tuommoiseksi kuin tämä Salomonin käyttö mihin milloinkin se menee kun uskonto valjastetaan täysin politiikkaan àla Koivula.

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula Vastaus kommenttiin #40
Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #45

Mukakristillisen oikeiston hoijatus itselleen?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

OPH:n opas "Tasa-arvotyö on taitolaji" pohjautuu vuoden 2015 alusta voimaan astuneeseen uudistettuun tasa-arvolakiin ja sukupuolen moninaisuuden osalta perusopetuksen järjestäjiä velvoittavaan 6 c §:ään :

"Viranomaisten, koulutuksen järjestäjien ja muiden koulutusta tai opetusta järjestävien yhteisöjen sekä työnantajien tulee ennaltaehkäistä sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuvaa syrjintää tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti.

Edellä 1 momentissa tarkoitettu velvoite tulee ottaa huomioon oppilaitoksen ja työnantajan 5 a ja 6 a §:n mukaisia tasa-arvosuunnitelmia valmisteltaessa ja tasa-arvoa edistävistä toimenpiteistä päätettäessä."

Laista ilmenevät käsitteet ´sukupuoli-identiteetti´ ja ´sukupuolen ilmaisu´ määrittyvät lain(uudistuksen) esitöissä siten, että laki kattaa nyt myös sukupuolivähemmistöt - transihmiset ja intersukupuoliset siis.

Lapsilla on oikeus kasvaa omaan sukupuoleensa, vaikka se oikea sukupuoli ei olisikaan mies tai nainen!!!

"Olen lukenut useita kommentteja, joissa väitetty esitteen sisältävän yhdistyksen ideologisen käsityksen sukupuolesta"

Esite sisältää eräiltä osin uskonnollista materiaalia - siinä puhutaan mm. "uusgnostilaisuudesta" suomalaisten arvoja muokkaamaan pyrkivänä aatteena (mitä sekin termi yleisesti ottaen edes tarkoittaa, kun gnostilaisuus itsessään on jo satoja vuosia sitten kuihtunut zarathustralaisuuttakin pienemmäksi kultiksi ?)

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Luin myös tuon esitteen. Siinä todetaan mm. että kun sukupuoli on hetu-järjestelmään merkitty niin pulinat pois. Mahdolliset tuntemukset väärästä kehosta tai sukupuolesta pitää vaan tyynesti unohtaa sen jälkeen. Samoin tuo uusgnostilaisuus ja muu sanataiteilu antaa jälkeen kerran aihetta epäillä, että koska raamatunlauseet eivät tehoa yleisöön, niin pitää harrastaa tällaista akrobatiaa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

" Siinä todetaan mm. että kun sukupuoli on hetu-järjestelmään merkitty niin pulinat pois. "

Ja nimipäiväkalenterissakin on ainoastaan miesten ja naisten nimiä...

Tosin uudessa etu- ja sukunimilaissa on jo annettu mahdollisuus muuttaa hakemuksella oma etunimensä toiselle sukupuolelle vakiintuneeseen nimeen ilman sukupuolenkorjaushoitoihin osallistumista tai lääketieteellistä selvitystä sukupuoli-identiteetistä.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #5

J.A:"Tosin uudessa etu- ja sukunimilaissa on jo annettu mahdollisuus muuttaa hakemuksella oma etunimensä toiselle sukupuolelle vakiintuneeseen nimeen ilman sukupuolenkorjaushoitoihin osallistumista.."

Ja kun pekka muuttaa nimensä liisaksi, niin siinäkö kohtaa hän on pystyvä synnyttämään?

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #49

Onko siis jokaisen naisen oltava pystyvä synnyttämään ollakseen nainen? Ja siis miehen oltava pystyvä siittämään ollakseen mies? Jos pitää, niin synnyttämiseen ja siittämiseen kykenemättömät naiset ja miehet ovat epäilemättä sitten ne kolmas ja neljäs sukupuoli.

Taas tämänkin määritelmän perusteelle päädytään sukupuolien moninaisuuteen ja tässä tapauksessa sukupuoli vaihtuu elämän aikana.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #49
Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula

Ei sisälllä uskonnollista materiaalia, päinvastoin kritisoi ideologisen sukupuolikäsityksen uskonnollista luonnetta.

Suomen laki ei vaadi opettamaan sukupuolen moninaisuutta lukuisine sukupuolineen ja väitteineen sukupuolen itsemäärämisestä. Ei ole syrjintää sanoa, että sukupuoli on biologinen ominaisuus ja sitä ei valita.

Sukupuoli-identiteetin perusteella ei saa syrjiä, mutta sukupuolta koskevien faktojen ilmaiseminen ei ole sitä.

Kenenkään sukupuoli ei ole jotain muuta kuin nainen tai mies, vaikka joku kokisi olevansa näiden ulkopuolella. Identiteetiltään hän voi olla jotain muuta. Identiteetti ei määrittele sukupuolta, vaan biologia.

Sukupuoli ja sukupuoli-identiteetti ovat kaksi eri sanaa.

Valtaosan sukupuoli-identiteetti kasvaa käsi kädessä sukupuolen kanssa eli tyttö, kokee myös olevansa tyttö jne. Jos näiden välillä on häiriö, silloin tarvitaan apua.

Syrjinnän ehkäisy ei vaadi sukeltamista ideologiseen käsitykseen sukupuolesta. Sellaiseen hyppääminen on vahingollista ja lisää oireilevia nuoria ja lapsia.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Jos näiden välillä on häiriö, silloin tarvitaan apua."

Varmistelen: kun tarvittavassa avussa on Suomen terveydenhuollossa tavallisimmin kyse somaattisesta sukupuolenkorjauksesta (johon sisältyy sukupuoli-identiteetin tunnustaminen hoitojen keskeisenä kriteerinä), niin eikö tätä faktaa saisi mainita koulussa?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tasa-arvolain 6c §:n perusteella peruskoulut ovat velvollisia ennaltaehkäisemään myös sukupuolivähemmistöihin kohdistuvaa syrjintää suunnitelmallisesti. Tämä on täysin selkeä velvoite ja mm. Kristillisdemokraattisen puolueen hyväksymä näkemys hallituksen esityksessä HE 19/2014 :

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsity...

Sukupuolivähemmistöön kuuluvat mm. muunsukupuoliset, joista hallituksen esityksestä käytetään myös termiä transgender :

" Henkilö voi myös kokea olevansa esimerkiksi sukupuoleton
tai osittain nainen ja osittain mies.
Tällaista sukupuolten välillä olemista tai sukupuolten
kahtiajaosta poikkeavaa sukupuoli-identiteettiä
kuvataan toisinaan Suomessa ilmaisulla transgender tai muunsukupuolinen. "

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Sukupuoli-identiteetin perusteella ei saa syrjiä, mutta sukupuolta koskevien faktojen ilmaiseminen ei ole sitä."

Näin on. Esimerkiksi tieteellistä faktaa on se, että y-kromosomin omaava henkilö voi tulla raskaaksi ja synnyttää :

http://genetics.thetech.org/ask/ask352

" Identiteetti ei määrittele sukupuolta, vaan biologia."

Identiteetti on biologinen perustaltaan, vai kuvitteleeko vielä joku 2000-luvun ihminen tietoisuuden leijuvan jossain "eetterissä"?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Mistä on kysymys ja miten vakavasta asiasta voi sukupuoliristiriitaa kokevan lapsen kohdalla olla kyse, kertoo seuraava blogi:

http://www.raapalahti.fi/2018/04/kun-terveydenhoit...

Juha Hämäläinen

Amerikassa on tämä sukupuolen määrittely yltänyt mielenvikaisuuteen asti. New Yorkin alueella asuu erilaisen sukupuoliroolin ottaneita ainakin 52 eri sortti.

Tämä itsensä määrittely näihin 52 lokeroon ei riitä oikeutena. Sen lisäksi on näitä rooleja varten kehitetty vähintään sama määrä persoonapronomineja, jotka kertovat kunkin ryhmän suuntautumisen.

Tämäkään ei näille itsensä hukanneille riitä. He vaativat myös, että heitä puhutellaan heidän keksimillään pronomineilla.

Hulluuden huippuna tutustuin paikallisiin, joiden suuntautuminen eli uusiosukupuoli vaihtelee päivän mittaan. Sukupuoli ja sen vaihtuminen voidaan ilmaista mm vaihtamalla erilainen ranne- tai kaulakoru.

On syytä vakavasti harkita rajojen asettamista tämän joukon harrastamalle mielipideterrorille yhteiskunnassa.

Juha Hämäläinen

#7. Juuripa sille Siniseni. Nämä hörhöt vaativat kieltämään heidän ajattelunsa arvostelun tai kyseenalaistamisen lain voimalla ja vaativat muun väestön käyttämään tuulesta temmattuja nimityksiä itsestään.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #8

Hulluuden huippu lienee Kanadan uusi C-16 -lakia, joka sisällytti sukupuolipronominit ja -identiteetin Kanadan ihmisoikeuslakiin ja rikoslakiin. 18.7.2017 voimaan tullut laki on täysi vitsi: lain nojalla on vaadittu ihmisiä käyttämään ns. muunsukupuolisista ”he” ja ”she” persoonapronominien sijasta uusia keksittyjä pronomineja ”zie”, ”sie”, ”ey”, ”ve”, ”tey” tai ”e”.

Lakia rikkova ja tästä uuskielestä ("Newspeak"/Orwell) kieltäytyvä voidaan tuomita sakkoihin, velvoittaa muuttamaan käytöstään (!) tai osallistumaan uudelleenkasvatusleirille (!).

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #22

Voi sitä pitää hulluna mutta ei terrorina.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #23

Terroria on rangaista ihmistä siitä, mitä pronomineja tämä ei halua käyttää. Enkä tarkoita pelkästään rikoslain mukaisia rangaistuksia.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #24

Esim. terroria on, jos opettaja laskee sellaisen ainekirjoituksen arvosanaa, jossa ihmiseen on viitattu pronominilla "se"?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #25

Voisitko vielä enemmän kuurnia pilkkua? Ymmärrät varmaankin eron, jos oikein kovasti ajattelet ja yrität.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #26

Mutta sinä varmaan hetkessä osaat selittää eron näiden kahden tapauksen välillä? Kummassakin tapauksessa siis on luotu aiemmasta kielenkäytöstä poikkeava normi, josta poikkeamisesta moititaan.

Sinänsä hauskaa kuinka nämä pronominikeskustelut tihkuvat suomenkin kieleen, vaikka asia ei täällä ole lainkaan relevantti.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #27

Meillä ei käsittääkseni ole laintasoista säädäöstä siitä, mitä pronominia ihmisestä tulee käyttää. Kanadassa ja esimerkiksi New Yorkissa tähän on menty.

Suomessa asia ei näytä vielä olevan ajankohtainen, koska kielessä ei ole sukupuolia erottelevaa pronominia. Asia tulee silloin relevantiksi, kun nämä älyttömyydet leviävät Suomeen. Esimerkiksi siinä muodossa, että henkilö itse saa päättää, mitä pronominia hänestä tulee käyttää. Näin Kanadassa. Myös eläinten kautta tämä uusidentifoituminen tapahtuu, samoin mm. menninkäisten (Fox, Pixie, Fairy (!), jne.), . Tässä mennään sellaisten prosenttiryhmien ehdoilla, joita ei kukaan oikein jaksaisi ottaa tosissaan. Tähän ryhmään kuuluvat SJW:t ja valkoisten ylivaltaa toitottavat, henkisesti saamapuolelle jääneet yksilöt.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #29

"Asia tulee silloin relevantiksi, kun nämä älyttömyydet leviävät Suomeen."

Tällä hetkellä ei onneksi vaikuta erityisen todennäköiseltä, että sukupuolitetut pronominit olisivat leviämässä suomeen.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #30

Odota nyt rauhassa, kohta saat päättää, mitä pronominia haluat itsestäsi käytettävän, samoin pitääkö sinua puhutella menninkäiseksi. Kyllä ne tulevat.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #31

"Odota nyt rauhassa, kohta saat päättää, mitä pronominia haluat itsestäsi käytettävän, samoin pitääkö sinua puhutella menninkäiseksi."

Kyllä mie jo saan. Voin sanoa, että ei minua nyt teititellä tarvitse, ja toivettani aina kunnioitetaan. Samoin voin sanoa, että mielellään ei kiitos puhutella menninkäiseksi.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #33

Taitavat vielä ne pronominivalinnat olla aika vähälukuiset, toisin kuin Kanadassa ja New Yorkissa. No, nokkela vastauksesi saa vakiosuosittelijansa joka tapauksessa.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #34

Nokkeluus ei ollut tässä itsetarkoitus. Pyrkimys oli kiinnittää huomiota siihen, kuinka kyseenalaistamatta Amerikan asioita aina tuodaan näihin keskusteluihin piittaamatta useinkaan siitä, ovatko ne täkäläisessä kontekstissa lainkaan merkityksellisiä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #35
Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #26

Se-pronomiinin käyttö ihmisiin viitatessa kuuluu kyllä aiheeseen. Ei ole kaukaa haettu vertaus eikä pilkunpieni argumentti tuo Tenkan.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Hämäläinen tuntuu olevan vakuuttunut meidän amerikkalaisten mielenvikaisuudesta. Milloin olemme sotahulluja ja milloin taas sukupuolen tasa-arvoisuudessa mielenvikaisia.

Varmaan hankalaa olla sellaisen ylivertaisen kansan jäsen kuin suomalaiset. Mitään ei tarvitse tietää tai oppia maan rajojen ulkopuolelta, vaan voi halveksia kaikkia ulkomaalaisiksi koettuja mielipidepalstoilla päivästä päivään.

Ei ihme että USA on suomalaisille se vihatuin maa, kun näitä demagogeja on niin paljon.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Joo, tuo "uusgnostilaisuus" näyttää olevan uusi "kulttuurimarxismi". Mutta muuten pari huomiota Puolimatkan osiosta:

- Puolimatka näyttää olevan samoilla linjoilla Setan, Trasekin ja muiden transihmisten hyvinvoinnista huolta kantavien tahojen kanssa todetessaan, että parhaiden tutkimusten mukaan jopa 20 prosentilla lapsista, jotka ilmaisevat tyytymättömyyttä syntymässä määriteltyyn sukupuoleen, sukupuolidysforia ei häviä vaan vaatii toimenpiteitä.

- Puolimatkan mukaan sukupuolenkorjaushoidot eivät vähennä transsukupuolisten itsemurhariskiä. Jos tämä väite hyväksytään, seuraa jatkokysymyksiä:
1) Tuleeko hoidon vähentää itsemurhariskiä ollakseen lääketieteellisesti perusteltu? Vähentääkö esimerkiksi pallolaajennus, allergialääkitys tai umpilisäkkeen poisto tutkitusti itsemurhariskiä? Jos ei, miksi asiaan kiinnitetään huomiota tässä?
2) Kuinka suuria lisäresursseja Aito avioliitto -yhdistys kannattaa transsukupuolisten psyykkisen hyvinvoinnin turvaamiseksi?
3) Parantaisiko asianosaisten psyykkistä hyvinvointia se, että asiasta ei puhuttaisi koulussa?

Käyttäjän veikkamattila1 kuva
Veikka Mattila

"- Puolimatkan mukaan sukupuolenkorjaushoidot eivät vähennä transsukupuolisten itsemurhariskiä. Jos tämä väite hyväksytään, seuraa jatkokysymyksiä:
1) Tuleeko hoidon vähentää itsemurhariskiä ollakseen lääketieteellisesti perusteltu? Vähentääkö esimerkiksi pallolaajennus, allergialääkitys tai umpilisäkkeen poisto tutkitusti itsemurhariskiä? Jos ei, miksi asiaan kiinnitetään huomiota tässä?"

Logiikkasi on vähän ontuvaa. Puolimatka ottaa VAIN kantaa siihen, että sukupuolenvaihdoshoidot eivät toimi hoitomuotona transsukupuolisten itsemurha-alttiuden vähentämisenä. Hän ei ota mihinkään muuhun transsukupuolisten kärsimän asian hoitamiseen vain ainoastaan siihen, kuinka toimiva hoitomuoto sukupuolenkorjaushoito on transsukupuolisten itsemurha-alttiuden vähentämiseksi.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Puolimatka ottaa VAIN kantaa siihen, että - - "

No miksihän ihmeessä hän niin tekee? Onko taustalla jokin tarkoitushakuinen pyrkimys vähätellä hoitoja, jos hän kerran uskoo että tästä nimenomaisesta aspektista ne eivät ole hyödyllisiä?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Korjaushoitojen jälkeinen itsemurhariski liittyy moneen eri tekijään. Yksi on pettymys siihen, että elämä ei muuttunutkaan ulkoisesti olennaisesti paremmaksi - syynä tähän on hyvin monessa tapauksessa eri maiden AA-hengenheimolaisten tuottama vihamielinen suhtautuminen - monissa maissa itsemurhia yleisempi viimeinen taival on murha. Toinen pettymys voi olla se, että keho ei muuttunutkaan niin paljon kuin oli odotettu. Kolmas tekijä on se, että ihminen on jo alun perin henkisesti niin rikki, ettei kestä rankkaa korjausprosessia. Neljäs katumusta aiheuttava asia on se, että alun perin oltiin lähdetty väärällä analyysilla identiteetistä liikkeelle.

Suomessa näistä voi tuottaa pettymyksiä etupäässä vain kaksi ensimmäistä. Hoitojärjestelmä varmistaa käytännössä sen, että vääriä diagnooseja ei pääse läpi prosessiin asti. Myös prosessiin lähtijän henkinen tila arvioidaan niin, että liian huonossa kunnossa olevia ei päästetä prosessiin. Toinen asia on, että juuri he sitten tekevät usein itsemurhia juuri siksi, että hoidot evätään.

Liekö Taivaan Isä kertonu Puolimatkalle tutkimustuloksia suomalaisten transhoitojen jälkeisistä itsemurhista, sitä kun ei ole täällä tutkittu meidän kuolevaisten toimesta lainkaan. Esimerkiksi amerikkalainen tilanne on tässä suhteessa tyystin toinen eikä millään tavoin vertailukelpoinen. Sen sijaan Suomessa ollaan kyllä tutkittu transhoitotyytyväisyyttä, mikä on korkeammalla tasolla kuin esimerkiksi syöpähoidoissa. Toisaalta tiedetään hoitamattomien transihmisten järkyttävän korkeat itsemurha- ja yritysfrekvenssit.

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula

Itsemurhariski on korkea, koska ihmisen on paha olla kun hän ei identifioidu omaan synnynnäiseen sukupuoleen.

Transihmisten itsemurhaan kuolemisen syynä ei ole se, että joku jossain toteaa, ettei sukupuolta voi vaihtaa tai että sukupuoli on biologiaa. Se, että vihjaat että Aito avioliitto ry:n hengenheimolaiset ovat syynä transihmisten itsemurhiin on täysin pohjaa vailla ja raskas syytös. Syyt on aivan muualla. Ei ole mitään vihamielistä todeta sukupuolta olevia koskevia tosiasioita.
Kovin lavalla pensselillä nimität joitakin hengenheimolaisiksi, kun et edes tuo esiin keitä he ovat ja millä perusteella.
Eikä Aito avioliitto yhdistyksen nimiin voi lukea jotain maailmalla tapahtuvia itsemurhia. Sellaisen kuvan annat kommentillasi.
Että vastuu näistä valitettavista tapahtumista olisi tahoilla, jotka eivät allekirjoita gender-ideologiaa.

Ivaat Puolimatkan kristillistä vakaumusta kommentillasi, mikä ei ole rakentavaa keskustelua.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #46

Syrjintä ja ennakkoluuloinen transfobia ovat tärkeimmät syyt transihmisten kokemaan voimakkaaseen vähemmistöstressiin, ulkomaisten tutkimusten perusteella Suomessa nyt viime vuosina alkanut ja vakiintuva transinklusiivinen asenne vähentää merkittävästi transihmisten itsemurha-alttiutta ja toki muutoinkin parantaa heidän elämänlaatuaan (jalkapohjaa hiertävän kiven poistaminen kengän pohjasta helpottaa kummasti kävelemistä) :

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1300/J082v5...

"Medical, mental health, and social service providers should address depression, substance abuse, and forced sex in an attempt to reduce suicidal behaviors among transgender persons. In addition, increasing societal acceptance of the transgender community and decreasing gender-based prejudice may help prevent suicide in this highly stigmatized population."

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Kiitos Susanna, olet aina ollut oikealla tiellä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Koivula lopetti kirjoituksensa: " Sen voin todeta ja ilolla toteankin (kuten esitteessä): olemme naisia tai miehiä, tyttöjä tai poikia ja se ei ole ongelma. "

Ilmeisesti on niin, että jos Koivulalla ja hänen hengenheimolaisillaan ei ole sukupuolensa ja sukupuoli-identiteettinsä kanssa ongelmia niin ei niitä ole kenelläkään muullakaan tai niistä ainakaan ei pidä puhua, varsinkaan koululaisille joita tulisi nimenomaan valmentaa rupiseen reaalimaailmaan jossa ihmisiä on hyvin moneen junaan ja moni jää vielä asemallekin.

Koivulan ilo voi olla jopa vaarallista muiluille ihmisille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset