Meidän isä synnyttää

Lapin Kansa kertoi eilen, että isä on ensi kertaa raskaana Suomessa. https://www.lapinkansa.fi/kotimaa/isa-on-ensi-kertaa-raskaana-suomessa-terveydenhuollon-tietojarjestelmat-eivat-tunnista-tilannetta-200443437/ Kuvatekstissä lukee: “Vauvaa odottavat miehet ovat noin 30-vuotiaita miehiä. Lapsi on jo saanut isänsä vatsan hieman pyöristymään.” Jutussa todetaan, että miesten raskaana olo on maailmanlaajuisestikin harvinaista. Siinä Lapin Kansa osuu oikeaan, sillä se että jotakin ei tapahdu koskaan, on tosiaan hyvin harvinaista.

Otsikkona tulisi lukea transmies synnyttää, sillä miehet eivät synnytä. Transmies on juridisesti mies, mutta geneettisesti yhä nainen. En jaksa pitää naisten synnyttämistä kovin mullistavana lööppikamana. Niin on aina ollut ja niin tulee aina olemaan. Uutinen on tehty hämmentämään lukijoita. Uutisten tehtävä on joskus ollut päinvastainen. Lapin Kansan uutinen on varsinainen uutinen. Se on osoitus sellaisesta sukupuolineutraalisen ideologian aikaansaamasta sokeudesta, että se hakee vertaistaan.

”Nyt tuleva isä on neljännellä kuulla raskaana.”
 

Uutisella on toinenkin tähtäyspiste ja luonteeltaan se on poliittinen. Se pyrkii tuomaan esiin ilmeiset “epäkohdat”, kuten tämän: Suomen terveydenhuollon tietojärjestelmät ei tunnista tilannetta, jossa mies on raskaana. Miksiköhän ei, aikamoinen mysteeri tosiaan. Uutisella pyritään perustelemaan uuden lainsäädännön tarvetta: “Avioparia mietityttää Kelan tukien hakeminen synnytyksen jälkeen, sillä lainsäädännössä ei ole varauduttu siihen, että synnyttäjä voi olla mies. Esimerkiksi äitiysraha on sairausvakuutuslaissa määritelty kuuluvaksi naiselle, jonka raskaus on kestänyt vähintään 154 päivää.”

On selvää, ettei sairausvakuutuslaki myönnä äitiysrahaa raskaana oleville miehille, koska miehet eivät ikinä ole raskaana. Siinä onkin päättäjillä työnsarkaa, miten huomioida poikkeusten poikkeukset (juridinen mies synnyttää), ilman totuuden uhraamista?

Entä lapsi ja lapsen etu? Millaista on kasvaa kahden isän kanssa, joista toinen on hänen äitinsä ja jota hän yhtälailla kutsuisi isäksi? Miten lapsi pystyy muodostamaan oman identiteettinsä, jos kiintymyssuhteet omiin vanhempiin ovat kuvatun kaltaiset? Tätä on syytä kysyä. Kuka auttaa lasta hahmottamaan asioita, sillä jo lapsi ymmärtää etteivät miehet synnytä tai naiset ole isiä. Aikuisten lähtiessä ns. sukupuolen itsemäärittelyn tielle hämärtyvät elämän realiteetit ja valitettavasti ensimmäisenä ne näyttävät heijastuvan lapsiin.

Jos jokin on varmaa, niin Lapin Kansan lukijan linssiin viilaaminen. Kannattaa siis olla tarkkana uutisia lukiessa, muutenkin kuin aprillipäivänä. 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu