SusannaKoivula Minkä kirjoitin, sen kirjoitin.

Syrjinnästä vapaa puheenvuoro, ole hyvä


"--Arvoisa puheenjohtaja, valtuusto ja yleisö. Syrjinnästä vapaa alue -kampanjan tavoite syrjinnän vastustamisesta on kannatettava periaate.Myös me kristillisdemokraatit tunnustamme kaikkien ihmisten yhtäläisen ihmisarvon ja oikeuden tasapuoliseen ja oikeudenmukaiseen kohteluun.

Kyseisen kampanjan taustajärjestöissä on mukana myös Seta ry ja siksi herääkin kysymys siitä, mitä kaikkea voidaan määritellä syrjinnäksi, jota kaikkien on Mäntsälässä vastustettava. Voidaanko syrjinnäksi katsoa pitäytyminen sellaiseen avioliitto-näkemykseen, jossa avioliittoa pidetään vain naisen ja miehen välisenä liittona? Onko syrjivää kertoa sukupuolten määrän olevan muuttumattomasti kaksi?

Avioliitto vain naisen ja miehen välisenä liittona ei ole koskaan perustunut syrjintään, vaan tarpeeseen lujittaa yhteiskunnan perusyksikköä, perhettä ja tarjota lapselle lähtökohta kasvaa omien vanhempiensa hoidossa. Sukupuoli taas on biologinen ominaisuus, toiset ovat miehiä ja toiset naisia, hedelmöittymisestä saakka. Seta ry, sateenkaariliikkeen edustajana tuomitsee kuitenkin nämä molemmat näkemykset perusteettomasti fobisina ja syrjivinä kannanottoina.Näin ei tule kuitenkaan Mäntsälässä tehdä, vaan kunnioittaa jokaisen ihmisen oikeutta vakaumukseen sekä biologia-perustaiseen sukupuolikäsitykseen.

Tänä aikana myös kovin herkästi asiallinen kritiikki saa vihapuheen nimen ja se on omiaan tukahduttamaan ja rajaamaan yhteiskunnallista keskustelua. (Erityisesti tämä näkyy maahanmuutto ja sukupuoli-keskustelussa.) Kampanjaa ei saa käyttää omien poliittisten agendojen ajamiseksi ”syrjinnän kiellon” varjolla, vaan sen tulisi aidosti edistää kaikkien mäntsäläläisten oikeutta elää, ajatella ja toimia omalta arvopohjaltaan. Näillä varauksilla, kannatan -- aloitetta ”syrjinnästä vapaa Mäntsälä”.

Tämän puheenvuoron käytin 28.8.2017 Mäntsälän kunnanvaltuustossa, koskien tuoretta valtuustoaloitetta, nimeltä "Syrjinnästä vapaa Mäntsälä."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

"Sukupuoli taas on biologinen ominaisuus".

On aina yhtä huvittavaa silloin on ok. vedota biologiaan kun kuvitellaan sen perustelvan sitä, että sukupuolia on vain ja ainoastaan kaksi, mutta biologian toisen isän eli Charles Darwinin opit, joihin koko biologia tieteenä (jolla siis yritetään perustella vain ja ainoastaan kahden sukupuolen olemassaoloa) perustuu, kielletään.

Toinen biologian isä on Gregori Mendel, ja siis ilman näitä kahta, Mendelin genetiikkaa ja Darwinin oppia evoluutiosta, ei voi olla ymmärrystä biologiasta.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

"On aina yhtä huvittavaa silloin on ok. vedota biologiaan kun kuvitellaan sen perustelvan sitä, että sukupuolia on vain ja ainoastaan kaksi"

-> Kun kyse on itsestäänselvyyksistä, ei edes tarvitse vedota biologiaan. Jokainen tietää, että sukupuolia on kaksi. Jos kuitenkin olet eri mieltä, niin voit kertoa, että kuinka monta sukupuolta mielestäsi on olemassa?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Sukupuolia ja yhdistelmiä on eläinmaailmassa lukemattomia. On olemassa uros/koiras/mies- ja naaras/naispuolisia yksilöitä, on olemassa sukupuolettomia eläinlajeja, on olemassa eläinlajeja, jotka pääsääntöisesti ovat kaksineuvoisia jne.

Myös ihmisellä, biologisena olentona on erilaisia yhdistelmiä. On yksilöitä, joilla on miehen sukuelimet mutta samalla myös munasarjat. On sellaisia, joilla on naisen sukuelimet, mutta puuttuu esimerkiksi kohtu. On myös yksilöitä, joilla ei ole täydellisiä kummankaan puolen sukuelimiä. Geenibiologisessa mielessä näitä erilaisia sukupuolimahdollisuuksia on runsaasti.

Näiden biologisten sukupuolipoikkeavuuksien lisäksi on ihmisen oma sukupuolituntemus, kumpaan sukupuoleen yksilö itse tuntee kuuluvansa. Tämä yksilön kokemus omasta sukupuolestaan ei riipu biologiasta, genetiikasta. Se kuitenkin määrää lopullisesti yksilön sukupuolen.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #8

-> Nuo ovat enimmäkseen vain omia käsityksiäsi ja näkemyksiäsi.

"Tämä yksilön kokemus omasta sukupuolestaan ei riipu biologiasta, genetiikasta. Se kuitenkin määrää lopullisesti yksilön sukupuolen."

-> Erikoinen väite. Entä miten on asianlaita silloin, kun henkilö kokee olevansa vaikka helikopteri. Onko niin, että tällöinkin yksilön oma kokemus ohittaa objektiivisesti havaittavissa olevat tosiasiat?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #10

Helikopteri?
Tällaiseenko kenenkään pitäisi alentua?

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Ei tiede, esimeriksi biologia, ole koskaan itsestäänselvyys.

Viittaat nyt omaan henkilökohtaiseen mututuntumaan tai hienommin sanottuna intuitioon.

Jollain toisella voi erilainen näppituntuma siihen, kuinka monta sukupuolta on olemassa.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #15

"Viittaat nyt omaan henkilökohtaiseen mututuntumaan tai hienommin sanottuna intuitioon."

-> Itse asiassa en viittaa mututuntumaan vaan yleisessä tiedossa olevaan tosiasiaan.

"Jollain toisella voi erilainen näppituntuma siihen, kuinka monta sukupuolta on olemassa."

-> Kuinka monta niitä sinun mielestäsi on?

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Otsikon perusteella veikkasin, että tämä blogi on syrjinnästä vapaa alue ja että blogissa ei ole kommentointi päällä, sillä mikäpä estää paremmin syrjintää kuin sensuuri. Veikkasin kuitenkin väärin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Lainaus:
lainaus:
Myös me kristillisdemokraatit tunnustamme kaikkien ihmisten yhtäläisen ihmisarvon ja oikeuden tasapuoliseen ja oikeudenmukaiseen kohteluun.

26.01.2011
Savonsan.
Lapsilisä ei kuulu köyhille
Ylen uutiset iski maanantaina suoraan suoneen muistuttamalla, että lapsilisä lasketaan yhä tuloksi toimeentulotukea saaville.
On laskettu pian 17 vuotta, vuodesta 1994 lähtien.
(Kepu,Kok,Krist,Rkp)

Toisin sanoen, kaikista köyhimmät perheet eivät saa lapsilisää, koska toimeentulotuesta vähennetään lapsilisän verran.
Käytäntö koskettaa monia, sillä lähes joka kymmenes lapsi eli noin 50 000 lasta jää vaille lapsilisäänsä. Suurin osa menettäjistä on yksinhuoltajaperheitä.

JK.Ei saa vieläkään ei myöskään kotihoidontukia.

Timo Ala-Harja

On konkreettinen tosiasia että biologisia sukupuolia on vain kaksi.Muu on huuhaata

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ei tyttö eikä poika – moni suomalaislapsi syntyy ilman sukupuolta

-Suomessakin syntyy joka vuosi lapsia, joiden sukupuolta ei pystytä määrittämään.
HS
Julkaistu: 2.1.2016

VUONNA 1966 John Money oli yksi arvostetuimmista sukupuolen tutkijoista koko maailmassa.

Erityisen kiinnostunut Money oli intersukupuolisista ihmisistä. Intersukupuolisilla tarkoitetaan ihmisiä,
-joiden sukupuoli on epäselvä, koska heillä on synnynnäisesti sekä tytön että pojan kehon piirteitä.
-Vastasyntyneellä vauvalla voi esimerkiksi olla naisen kromosomit, mutta silti hänen ulkoiset sukupuolielimensä tuovat mieleen enemmän pojan kuin tytön.
-Tai hänellä voi olla tytön ulkoiset sukupuolielimet mutta ei munasarjoja eikä kohtua vaan piilokivekset ja miehen kromosomit.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Epämuodostumia on eläinkunnassa aina ollut. Kaksipäisiä vasikoita, viisijalkaisia lampaita umv. Kyllä noita epämuodostumia voisi virheiksi sanoa.
Lehmillä ja lampailla on kuitenkin normaalisti vain yksi pää ja neljä jalkaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #23

Toivottavasti edes Martikaisen vanhempien opettamat käytöstavat estävät häntä menemästä sanomaan kenellekään Ihmiselle hänen olevan epämuodostunut jos vaikka sukupuoliset tunnusmerkit eivät täytykään Martikaisen suppeiden käsitysten mukaisesti.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #24

Mitä kohtaa et kommentissani halunnut ymmärtää kun vedit vanhempanikin mukaan syytöksiisi. Olen jo niin vanha mies etten enää syytä vanhempiani omasta käyttäytymisestäni ja luulen myös että Myyryläinenkin on teini-iän ylittänyt. Toivottavasti Myyryläisen vanhemmat ovat ylpeitä pojastaan jos heillä sellainen on.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #27

Viittasin Martikaisen käytöstapoihin, en hänen vanhempiensa. Ja ajattelin hänen olevan ikäluokkaa jolle käytöstapoja kotona laajemmassakin mitassa vielä opetettiin. Olen ollut ymmärtävinäni niiden nyttemmin ehkä mahdollisesti jääneen vähemmälle.

Jos ei, hänellä toki lienee niitä ollut mahdollisuus oamehtoisesti ja -toimisesti opetella ja siten välttää loukkaamasta muita ihmisiä puheilla epämuodostumista. Sehän kommentissani oli ytimenä, vai mitä?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #28

Minä luulen että kommentissasi oli kyse ihan muusta mutta olen kyllä vakavasti sitä mieltä että lampaat ja lehmät eivät kovemmastakaan kielenkäytöstä loukkaannu. Ihmisten loukkaamisesti kirjoitti vain Myyryläinen. Varmaan valistat minua mitä ovat epämuodostumat eläinkunnassa jos eivät nuo esimerkkini sitä olleet.
Minua saat sinäkin loukata ihan vapaasti käytöstapoja osaamattomaksi syyttämällä , se on sitten eri asia ymmärränkö edes loukkaantua.

" Kus kuivaa ja paska rapisee ja kaikki on otettava vastaan"; siinä oli yksi elämänohje vanhemmiltani ja olen ylpeä siitä. Sen voit käsittää vyysilliseksi tai henkiseksi.

Herkkähipiäisyys on herkkähipiäisyyttä mutta aidossa elämässä on totuus.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #29

Martikainen itse otti ihmisten sukupuolista keskusteltaessa esiin eläinkunnan n.s. epämuodostumat. Siitä en pysty vetämään muuta johtopäätöstä kuin, että hänen mielestään kahdesta normista poikkeavat sukupuolet ihmiselläkin ovat epämuodostumia.

Aidossa elämässä meillä on kahden normitetun sukupuolen välissä monenlaisia variaatioita enkä pidä heidän nimittelyään epämuodostuneiksi mitenkään enkä ollenkaan hyviin käytöstapoihin kuuluvana.

Haluaako Martikainen korjata tahi muuttaa jompaa kumpaa käsitystäni?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #30

Myyryläinen vastaa itse omista johtopäätöksistään olivatpa ne miten kaukana tahansa todellisuudesta.
Minun aito elämäni on normitettu ehkä toisin kuin Myyryläisen mutta kumpi niistä on aidompi siihen minä en osaa vastata, Myyryläinen ehkä kertoo kuka hänen aidon elämänsä normittaa ?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #32

Kyse onkin siitä kenellä on valtaa normittaa toisten elämää. Minä antaisin jokaisen, niin Martikaisen kuin itsenikin, itse rakentaa omaa identiteettiään juuri sen verran kuin itse haluaa enkä menisi ulkopuolelta mestaroimaan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Uskallatko väittää että "yläkerran isännällä" on tullut virhe?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Olisi upeaa, jos Mäntsälästä voisi kehkeytyä Syrjinnästä vapaa Mäntsälä. Ilman varaumia.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ahaa, Mäntsälässä on siis tehty valtuustoaloite kunnan liittymiseksi Oikeusministeriön hallinnoimaan kampanjaan :

http://www.yhdenvertaisuus.fi/kampanjat/syrjinnast...

Minun nähdäkseni kokonainen kunta ei edes voi osallistua tämän tapaiseen kampanjaan minkäänlaisin ulossulkevin varaumin, koska kunta palvelujentarjoana tuottaa ja ylläpitää näitä palveluita joka tapauksessa lain velvoittamana yhdenvertaisesti kaikki asukasryhmät huomioiden.

Kampanjalomakkeesta lainattuna:

" ORGANISAATIOMME/TYÖYHTEISÖMME JULISTAUTUU SYRJINNÄSTÄ VAPAAKSI ALUEEKSI JA SITOUTUU:

"Kohtelemaan kaikkia asiakkaita ja henkilökuntaa yhdenvertaisesti riippumatta henkilön sukupuolesta, iästä, etnisestä alkuperästä, uskonnosta tai vakaumuksesta, mielipiteestä, terveydentilasta, vammaisuudesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta."

Mäntsäläläisen genderqueerin syrjintäsuojaa tokikin kampanjaan liittyminen vahvistaa kuten varmaankin monen muunkin syrjimisriskiryhmään kuuluvan...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kristillissiveellinen syrjimättömyys ja suvaitsevaisuus on siis vain sopivat ehdot täyttäville, ei suvaitsevaisesti kaikille. Jotenkin arvasin.

Epäilenpä myös, että mäntsäläläinen syrjimätön pystyy antamaan ihmisten olla suvaitsevaisesti niinkuin ovat. Uskovaisista en ole ihan varma. Ketään tuskin pakotetaan esimerkiksi avioliittoon jossa on itselle avioliittomielessä vastenmielisiä sukupuolia.

P.s. Pisteitä kuitenkin Mäntsälälle ja mäntsäläläisille.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Mikä siinä voi olla niin vaikea teille julistajille antaa ihmisten elää omaa elämäänsä?
Mun mielestäni sinä saat luvan asua ahdasmielisessä kuplassasi niinkuin haluat, mutta se että puuttumalla puutut toisten elämään on väärin.

Miksi pitää saada syrjiä?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Sukupuoli taas on biologinen ominaisuus"

Mitä suurimmassa määrin -

http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/13204...

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"Voidaanko syrjinnäksi katsoa pitäytyminen sellaiseen avioliitto-näkemykseen, jossa avioliittoa pidetään vain naisen ja miehen välisenä liittona?"

Oma avioliittonäkemys voi olla mikä tahansa mutta jos julistaa, että jonkun toisen laillinen avioliitto ei ole oikea iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella niin silloin se on syrjintää.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Jussi Kangasluoma perustelikin kommentissa 33, miksi jonkun toisen avioliiton julistaminen vääräksi on syrjintää.

Puutun vain väitteeseen "Sukupuoli taas on biologinen ominaisuus, toiset ovat miehiä ja toiset naisia, hedelmöittymisestä saakka."

Sukupuolen pitäminen sukuelinten tai kromosomien määräämänä muuttumattomana ominaisuutena, jota ei voi korjata, tekee transsukupuolisten elämästä mahdotonta tässä yhteiskunnassa. Tämä on mitä suurimmassa määrin syrjintää. Eihän niin tehdä kenellekään muullekaan.

Tällainen suhtautumistapa on äärimmäisen julma, koska se ajaa transsukupuoliset itsemurhaan, joita tapahtuukin lukuisia. Oma lukunsa omat tämän suhtautumistavan innoittamat transsukupuolisten murhat, joita USAssa on taas tänäkin vuonna tehty jo toistakymmentä.

Hoitoon taas täällä Suomessa tehdyssä tutkimuksessa oli tyytyväisiä 96%. Minkä muun hoidon tyytyväisyysprosentti on noin korkea. Hoidolla transsukupuolisesta tulee työssäkäyvä, veroa maksava kansalainen. Hoidon kustannukset ovat minimaaliset tähän hyötyyn nähden. Näin siis, mikäli transsukupuolista ei syrjitä.

Mitä hyötyä yhteiskunnalle ylipäätään on siitä, että syrjittäisiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä? Ei mitään. Siksipä on tällainen hyvä kampanja pistetty pystyyn. Toivoisinkin, että kristillisdemokraatitkin voisivat osallistua kampanjaan, paitsi Mäntsälässä, myös koko maassa ilman varauksia.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

"Pyrkimys muuttaa yhteiskuntaa on selvää."

Yhteiskunta kyllä muuttuu ihan ilman Setaakin, näin on aina ollut ja näin tulee aina olemaan. Kirkon ja muidenkin uskonnollisten liikkeiden pitää yrittää pysyä kärryillä mukana, muuten niiden aika on ohi.

Jotain on tapahtunutkin. Joskus 70-luvun alussa pari tätiä olisi halunnut keskustella kanssani siitä, onko tanssi syntiä. No, en harrastanut tanssia, joten se asia oli ihan EVVK, kuten nykyään sanotaan. Viime vuosina en ole tästä nähnyt keskusteltavan. Nyt keskustellaan siitä, onko homous syntiä. Kun mennään muutama vuosikymmen eteenpäin, synnit lienevät taas jotkin muut.

Mielestäni suurin synti yhteiskunnassamme on ahneus. Miksi uskonnolliset piirit eivät sano siitä sanaakaan, vaikka miljardit ihmiset kärsivät sen seurauksista? Sen sijaan hyökätään voimalla homojen ja transsukupuolisten kimppuun, jotka eivät vahingoita ketään.

Vielä sananen siitä, miksi Seta vierailee kouluissa. Siihen on hyvä syy. Kouluissa on muiden joukossa sateenkaarilapsia. Nämä lapset ihmettelevät erilaisuuttaan ja usein heitä myös kiusataan muiden toimesta. Koulussa siis on valtava tarve tiedolle erilaisista seksuaalisuuden ja sukupuolisuuden muodoista. Kenelläkään muulla ei ole ollut mitään tarvetta helpottaa näiden lasten elämää. Täälläkin on tarjottu heidän olevan "luonnottomia". Mitä sellaisen sanominen lapselle aiheuttaa hänelle, kun hän ei voi muuttuakaan? Se on puhdasta julmuutta ja lasten heitteillejättöä. Liekö syntikin?

Marko Pajunen

Mitähän Jeesus olisi tuumannut tämän sortin kristityistä jotka osoittelevat lähimmäisiään: Te kelpaatte sellaisena kun olette, te taas ette, teidän parisuhteenne hyväksytään mutta teidän taas ei.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset