*

SusannaKoivula Minkä kirjoitin, sen kirjoitin.

Syrjinnästä vapaa puheenvuoro, ole hyvä


"--Arvoisa puheenjohtaja, valtuusto ja yleisö. Syrjinnästä vapaa alue -kampanjan tavoite syrjinnän vastustamisesta on kannatettava periaate.Myös me kristillisdemokraatit tunnustamme kaikkien ihmisten yhtäläisen ihmisarvon ja oikeuden tasapuoliseen ja oikeudenmukaiseen kohteluun.

Kyseisen kampanjan taustajärjestöissä on mukana myös Seta ry ja siksi herääkin kysymys siitä, mitä kaikkea voidaan määritellä syrjinnäksi, jota kaikkien on Mäntsälässä vastustettava. Voidaanko syrjinnäksi katsoa pitäytyminen sellaiseen avioliitto-näkemykseen, jossa avioliittoa pidetään vain naisen ja miehen välisenä liittona? Onko syrjivää kertoa sukupuolten määrän olevan muuttumattomasti kaksi?

Avioliitto vain naisen ja miehen välisenä liittona ei ole koskaan perustunut syrjintään, vaan tarpeeseen lujittaa yhteiskunnan perusyksikköä, perhettä ja tarjota lapselle lähtökohta kasvaa omien vanhempiensa hoidossa. Sukupuoli taas on biologinen ominaisuus, toiset ovat miehiä ja toiset naisia, hedelmöittymisestä saakka. Seta ry, sateenkaariliikkeen edustajana tuomitsee kuitenkin nämä molemmat näkemykset perusteettomasti fobisina ja syrjivinä kannanottoina.Näin ei tule kuitenkaan Mäntsälässä tehdä, vaan kunnioittaa jokaisen ihmisen oikeutta vakaumukseen sekä biologia-perustaiseen sukupuolikäsitykseen.

Tänä aikana myös kovin herkästi asiallinen kritiikki saa vihapuheen nimen ja se on omiaan tukahduttamaan ja rajaamaan yhteiskunnallista keskustelua. (Erityisesti tämä näkyy maahanmuutto ja sukupuoli-keskustelussa.) Kampanjaa ei saa käyttää omien poliittisten agendojen ajamiseksi ”syrjinnän kiellon” varjolla, vaan sen tulisi aidosti edistää kaikkien mäntsäläläisten oikeutta elää, ajatella ja toimia omalta arvopohjaltaan. Näillä varauksilla, kannatan -- aloitetta ”syrjinnästä vapaa Mäntsälä”.

Tämän puheenvuoron käytin 28.8.2017 Mäntsälän kunnanvaltuustossa, koskien tuoretta valtuustoaloitetta, nimeltä "Syrjinnästä vapaa Mäntsälä."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (64 kommenttia)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

"Sukupuoli taas on biologinen ominaisuus".

On aina yhtä huvittavaa silloin on ok. vedota biologiaan kun kuvitellaan sen perustelvan sitä, että sukupuolia on vain ja ainoastaan kaksi, mutta biologian toisen isän eli Charles Darwinin opit, joihin koko biologia tieteenä (jolla siis yritetään perustella vain ja ainoastaan kahden sukupuolen olemassaoloa) perustuu, kielletään.

Toinen biologian isä on Gregori Mendel, ja siis ilman näitä kahta, Mendelin genetiikkaa ja Darwinin oppia evoluutiosta, ei voi olla ymmärrystä biologiasta.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

"On aina yhtä huvittavaa silloin on ok. vedota biologiaan kun kuvitellaan sen perustelvan sitä, että sukupuolia on vain ja ainoastaan kaksi"

-> Kun kyse on itsestäänselvyyksistä, ei edes tarvitse vedota biologiaan. Jokainen tietää, että sukupuolia on kaksi. Jos kuitenkin olet eri mieltä, niin voit kertoa, että kuinka monta sukupuolta mielestäsi on olemassa?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Sukupuolia ja yhdistelmiä on eläinmaailmassa lukemattomia. On olemassa uros/koiras/mies- ja naaras/naispuolisia yksilöitä, on olemassa sukupuolettomia eläinlajeja, on olemassa eläinlajeja, jotka pääsääntöisesti ovat kaksineuvoisia jne.

Myös ihmisellä, biologisena olentona on erilaisia yhdistelmiä. On yksilöitä, joilla on miehen sukuelimet mutta samalla myös munasarjat. On sellaisia, joilla on naisen sukuelimet, mutta puuttuu esimerkiksi kohtu. On myös yksilöitä, joilla ei ole täydellisiä kummankaan puolen sukuelimiä. Geenibiologisessa mielessä näitä erilaisia sukupuolimahdollisuuksia on runsaasti.

Näiden biologisten sukupuolipoikkeavuuksien lisäksi on ihmisen oma sukupuolituntemus, kumpaan sukupuoleen yksilö itse tuntee kuuluvansa. Tämä yksilön kokemus omasta sukupuolestaan ei riipu biologiasta, genetiikasta. Se kuitenkin määrää lopullisesti yksilön sukupuolen.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #8

-> Nuo ovat enimmäkseen vain omia käsityksiäsi ja näkemyksiäsi.

"Tämä yksilön kokemus omasta sukupuolestaan ei riipu biologiasta, genetiikasta. Se kuitenkin määrää lopullisesti yksilön sukupuolen."

-> Erikoinen väite. Entä miten on asianlaita silloin, kun henkilö kokee olevansa vaikka helikopteri. Onko niin, että tällöinkin yksilön oma kokemus ohittaa objektiivisesti havaittavissa olevat tosiasiat?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #10

Helikopteri?
Tällaiseenko kenenkään pitäisi alentua?

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Ei tiede, esimeriksi biologia, ole koskaan itsestäänselvyys.

Viittaat nyt omaan henkilökohtaiseen mututuntumaan tai hienommin sanottuna intuitioon.

Jollain toisella voi erilainen näppituntuma siihen, kuinka monta sukupuolta on olemassa.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #15

"Viittaat nyt omaan henkilökohtaiseen mututuntumaan tai hienommin sanottuna intuitioon."

-> Itse asiassa en viittaa mututuntumaan vaan yleisessä tiedossa olevaan tosiasiaan.

"Jollain toisella voi erilainen näppituntuma siihen, kuinka monta sukupuolta on olemassa."

-> Kuinka monta niitä sinun mielestäsi on?

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Otsikon perusteella veikkasin, että tämä blogi on syrjinnästä vapaa alue ja että blogissa ei ole kommentointi päällä, sillä mikäpä estää paremmin syrjintää kuin sensuuri. Veikkasin kuitenkin väärin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Lainaus:
lainaus:
Myös me kristillisdemokraatit tunnustamme kaikkien ihmisten yhtäläisen ihmisarvon ja oikeuden tasapuoliseen ja oikeudenmukaiseen kohteluun.

26.01.2011
Savonsan.
Lapsilisä ei kuulu köyhille
Ylen uutiset iski maanantaina suoraan suoneen muistuttamalla, että lapsilisä lasketaan yhä tuloksi toimeentulotukea saaville.
On laskettu pian 17 vuotta, vuodesta 1994 lähtien.
(Kepu,Kok,Krist,Rkp)

Toisin sanoen, kaikista köyhimmät perheet eivät saa lapsilisää, koska toimeentulotuesta vähennetään lapsilisän verran.
Käytäntö koskettaa monia, sillä lähes joka kymmenes lapsi eli noin 50 000 lasta jää vaille lapsilisäänsä. Suurin osa menettäjistä on yksinhuoltajaperheitä.

JK.Ei saa vieläkään ei myöskään kotihoidontukia.

Timo Ala-Harja

On konkreettinen tosiasia että biologisia sukupuolia on vain kaksi.Muu on huuhaata

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ei tyttö eikä poika – moni suomalaislapsi syntyy ilman sukupuolta

-Suomessakin syntyy joka vuosi lapsia, joiden sukupuolta ei pystytä määrittämään.
HS
Julkaistu: 2.1.2016

VUONNA 1966 John Money oli yksi arvostetuimmista sukupuolen tutkijoista koko maailmassa.

Erityisen kiinnostunut Money oli intersukupuolisista ihmisistä. Intersukupuolisilla tarkoitetaan ihmisiä,
-joiden sukupuoli on epäselvä, koska heillä on synnynnäisesti sekä tytön että pojan kehon piirteitä.
-Vastasyntyneellä vauvalla voi esimerkiksi olla naisen kromosomit, mutta silti hänen ulkoiset sukupuolielimensä tuovat mieleen enemmän pojan kuin tytön.
-Tai hänellä voi olla tytön ulkoiset sukupuolielimet mutta ei munasarjoja eikä kohtua vaan piilokivekset ja miehen kromosomit.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Epämuodostumia on eläinkunnassa aina ollut. Kaksipäisiä vasikoita, viisijalkaisia lampaita umv. Kyllä noita epämuodostumia voisi virheiksi sanoa.
Lehmillä ja lampailla on kuitenkin normaalisti vain yksi pää ja neljä jalkaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #23

Toivottavasti edes Martikaisen vanhempien opettamat käytöstavat estävät häntä menemästä sanomaan kenellekään Ihmiselle hänen olevan epämuodostunut jos vaikka sukupuoliset tunnusmerkit eivät täytykään Martikaisen suppeiden käsitysten mukaisesti.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #24

Mitä kohtaa et kommentissani halunnut ymmärtää kun vedit vanhempanikin mukaan syytöksiisi. Olen jo niin vanha mies etten enää syytä vanhempiani omasta käyttäytymisestäni ja luulen myös että Myyryläinenkin on teini-iän ylittänyt. Toivottavasti Myyryläisen vanhemmat ovat ylpeitä pojastaan jos heillä sellainen on.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #27

Viittasin Martikaisen käytöstapoihin, en hänen vanhempiensa. Ja ajattelin hänen olevan ikäluokkaa jolle käytöstapoja kotona laajemmassakin mitassa vielä opetettiin. Olen ollut ymmärtävinäni niiden nyttemmin ehkä mahdollisesti jääneen vähemmälle.

Jos ei, hänellä toki lienee niitä ollut mahdollisuus oamehtoisesti ja -toimisesti opetella ja siten välttää loukkaamasta muita ihmisiä puheilla epämuodostumista. Sehän kommentissani oli ytimenä, vai mitä?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #28

Minä luulen että kommentissasi oli kyse ihan muusta mutta olen kyllä vakavasti sitä mieltä että lampaat ja lehmät eivät kovemmastakaan kielenkäytöstä loukkaannu. Ihmisten loukkaamisesti kirjoitti vain Myyryläinen. Varmaan valistat minua mitä ovat epämuodostumat eläinkunnassa jos eivät nuo esimerkkini sitä olleet.
Minua saat sinäkin loukata ihan vapaasti käytöstapoja osaamattomaksi syyttämällä , se on sitten eri asia ymmärränkö edes loukkaantua.

" Kus kuivaa ja paska rapisee ja kaikki on otettava vastaan"; siinä oli yksi elämänohje vanhemmiltani ja olen ylpeä siitä. Sen voit käsittää vyysilliseksi tai henkiseksi.

Herkkähipiäisyys on herkkähipiäisyyttä mutta aidossa elämässä on totuus.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #29

Martikainen itse otti ihmisten sukupuolista keskusteltaessa esiin eläinkunnan n.s. epämuodostumat. Siitä en pysty vetämään muuta johtopäätöstä kuin, että hänen mielestään kahdesta normista poikkeavat sukupuolet ihmiselläkin ovat epämuodostumia.

Aidossa elämässä meillä on kahden normitetun sukupuolen välissä monenlaisia variaatioita enkä pidä heidän nimittelyään epämuodostuneiksi mitenkään enkä ollenkaan hyviin käytöstapoihin kuuluvana.

Haluaako Martikainen korjata tahi muuttaa jompaa kumpaa käsitystäni?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #30

Myyryläinen vastaa itse omista johtopäätöksistään olivatpa ne miten kaukana tahansa todellisuudesta.
Minun aito elämäni on normitettu ehkä toisin kuin Myyryläisen mutta kumpi niistä on aidompi siihen minä en osaa vastata, Myyryläinen ehkä kertoo kuka hänen aidon elämänsä normittaa ?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #32

Kyse onkin siitä kenellä on valtaa normittaa toisten elämää. Minä antaisin jokaisen, niin Martikaisen kuin itsenikin, itse rakentaa omaa identiteettiään juuri sen verran kuin itse haluaa enkä menisi ulkopuolelta mestaroimaan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Uskallatko väittää että "yläkerran isännällä" on tullut virhe?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Olisi upeaa, jos Mäntsälästä voisi kehkeytyä Syrjinnästä vapaa Mäntsälä. Ilman varaumia.

Käyttäjän SamuelKettunen kuva
Samuel Kettunen

Kaiketi setalla on intrenssinsä. Miehen ja naisen liitto ei siihen kuvaan sovi. He ajavat uutta yhteiskunta järjestystä, kuten tiedämme. Kiitos kun paljastat ja otat esille Susanna näitä todellisia uhkia yhteiskunnassamme.Ihmisten epätietoisuus ja pahoinvointi lisääntyy, mitä enemmän nämä sukupuolineutraaliutta ajavat tahot levittävät agendaansa. Se on heillä tarkoituskin, sekoittaa ja ajaa trans-ideologiaa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Miten tuo ajaa kristillisten yhdenvertaisuutta yhteiskunnassa?
Kieltämällä yhdelle kansanosalle rasistisesti samat oikeudet mitä perustuslaissa taataan kaikille.
Ilmanko "yhdenvertaisuuslailla" köyhät ei saa edes lapsilisiä.

Käyttäjän SamuelKettunen kuva
Samuel Kettunen

Köyhät ja nämä ovat ihan eri asia, kuten hyvin tietänetkin.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Ihmisten pahoinvointi lisääntyy trans-ideologian johdosta? Selittäisitkö, mitä on trans-ideologia ja miten näet sen aiheuttavan pahoinvointia? Millaisia pahoinvointioireita ideologia aiheuttaa? Kenessä? Transihmisissä, uskovaisissa ihmisissä vaiko kaikissa ihmisissä?

Itse en ole oireillut. Tulevatko oireet viiveellä?

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Kai Niemeläinen, esität, että on olemassa lukemattomia sukupuolia. Tiedät varmasti myös, että Suomea velvoittavien kansainvälisten sopimusten sekä Suomen lain mukaan kaikki olemassaolevat sukupuolet ovat tasa-arvoisia. Kun huomioidaan tämä lakiin perustuva sukupuolten tasa-arvon vaatimus, miten voi olla mahdollista, että hiihtokilpailuissa on kilpailusarjat vain miehille ja naisille? Mistä johtuu, ettei näille lukemattomille muille sukupuolille ole omia kilpailusarjojaan?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #14

Ei ole ollut tarvetta. Tulevaisuudessa taas voi olla tarvetta useammille tai sitten ainoastaan yhdelle sarjalle riippuen vähän kilpailulajista.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #18

"Ei ole ollut tarvetta."

-> Ei kelpaa selitykseksi, koska jo laki edellyttää kaikkien olemassaolevien sukupuolien tasa-arvoa.

Koska hiihtokilpailuissa kuitenkin on kilpailusarjat vain miehille ja naisille eikä millekään muille sukupuolille, sitä luulisi, että tasa-arvovaltuutettu tai yhdenvertaisuusvaltuutettu olisi jo puuttunut tällaiseen syrjivään käytäntöön. Mitään ei kuitenkaan ole tapahtunut.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #20

Janhunen vetoaa hiihtokilpailuihin ylinpänä yhteiskunnallisena ja sosiologisena auktoriteettinä. Onhan sitä siitä. Palkintolusikat ratkaisee.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #22

"Janhunen vetoaa hiihtokilpailuihin ylinpänä yhteiskunnallisena ja sosiologisena auktoriteettinä. Onhan sitä siitä. Palkintolusikat ratkaisee."

-> Myyryläinenkään ei sitten osannut vastata kysymykseen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #31

Jospa Janhunen selittää ensin hiihtokilpailujen merkityksen yhteiskunnallisena ja sosiologisena ilmiönä niin tärkeäksi, että niiden perusteella pitäisi normittaa yhteiskuntaa. Sen jälkeen kysymyksessä olisi jotain mieltä.

Jos taas hiihtokilpailuilla on noin paljon merkitystä Janhusen mielenmaisemassa niin mikäänhän ei estä häntä nstsamasta prosessia epäkohdaksi kokemastaan. Itselleni ne mahtuvat kapeaankin marginaaliin.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #37

"Jospa Janhunen selittää ensin hiihtokilpailujen merkityksen yhteiskunnallisena ja sosiologisena ilmiönä niin tärkeäksi, että niiden perusteella pitäisi normittaa yhteiskuntaa. Sen jälkeen kysymyksessä olisi jotain mieltä."

-> Minähän tämän Myyryläiselle jo selitin tuossa ylempänä, Se taisi jäädä lukematta.

-> Sukupuolten tasa-arvon vaatimus perustuu lakiin. Tämän vuoksi ei ole mahdollista että hiihtokilpailujen järjestäjät voisivat syrjiä joitakin olemassaolevia sukupuolia sulkemalla ne kokonaan hiihtokilpailujen ulkopuolelle. Tasa-arvovaltuutettu jo vähintään puuttuisi tällaiseen syrjintään. Kuitenkin hiihtokilpailuissa vain naisille ja miehille on järjestetty omat kilpailusarjat. Mitä johtopäätöksiä tästä voi tehdä?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #38

Janhunen ei perustellut tuossakaan hiihtokilpailujen yhteiskunnallista merkitystä sosiologisena mittarina vaan esitti sen premissinä.

Miksi siis juuri hiihtokilpailut eikä esimerkiksi kouluratsastus, pitsinnypläys tai postimerkkeily?

Tasa-arvovaltuutettu ei liene ottanut kantaa hiihtokilpailuihin koska kukaan ei liene niistä n.s. numeroa tehden hänelle valittanut. Mikä onkin luonnollista ottaen huomioon niiden marginaalisen merkityksen yhteiskunnallisena sukupuolisuhteiden kuvaajana.

En siis lähde, ainakaan vielä, vetämään johtopäätöksiä hiihtokilpailujen sääntöjen perusteella.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #39

Ei vieläkään vastausta yksinkertaiseen kysymykseen. Johtunee siitä, että ainoa looginen vastaus on liian tuskallista kirjoittaa auki, koska se osoittaa sukupuoliteorianne virheelliseksi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #40

Janhusen logiikkaa mukaellen: Koska meillä ei ole eriksen naisten ja miesten postimerkkeilyä ja sääntöjä niiden tiukasti erottamiseksi, kaikki ovat yhtä ja samaa sukupuolta, vai kuinka? Sillä kilvanhiihto tuskin lienee yhteiskunnallisesti merkittävämmin kuvaavaa kuin postimerkkeily, vai kuinka?

Vai alammeko pohtia miksi Janhunen otti esimerkikseen juuri, vain ja ainoastaan omaa ennakkokäsitystään tukevan harrastuksen ja kilpailumuodon? Siksikö, että hänen käsityksensä sukupuoliteorioista ei kestäkään kritiikkiä?

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #41

Hämmentäminen on ihan turhaa. Tosiasia on se, että sukupuolia on vain kaksi: mies ja nainen. Muita sukupuolia ei siis ole olemassakaan. On vain typerää, kun aikuiset ihmiset uskovat kaikenlaisiin höpöhöpöjuttuihin, kuten siihen, että sukupuolia olisi enemmän kuin kaksi.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #14

Miksi hiihtokilpailuja pitäisi ylipäätään järjestää? Millekään sukupuolelle? Nykyisin on tapauksia, joissa naisurheilijan osallistuminen on estetty, koska hänellä on liikaa mieshormooneja.

En silti koe kysymystä tasa-arvokysymyksenä. Hiihtokilpailuun osallistumista en pidä myöskään ihmisarvokysymyksenä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Totta, Kettunen on ihan oikeassa. SETAlla on intressinsä ja ketunhäntä katalasti kainalossa. Sen he vieläpä julkeasti paljastavat: "Setan tavoitteena on, että kaikki voisivat elää yhdenvertaisina riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä tai sukupuolen ilmaisusta. Seta korostaa jokaisen oikeutta määritellä – tai olla määrittelemättä – itse itsensä, perheensä ja ihmissuhteensa."

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ahaa, Mäntsälässä on siis tehty valtuustoaloite kunnan liittymiseksi Oikeusministeriön hallinnoimaan kampanjaan :

http://www.yhdenvertaisuus.fi/kampanjat/syrjinnast...

Minun nähdäkseni kokonainen kunta ei edes voi osallistua tämän tapaiseen kampanjaan minkäänlaisin ulossulkevin varaumin, koska kunta palvelujentarjoana tuottaa ja ylläpitää näitä palveluita joka tapauksessa lain velvoittamana yhdenvertaisesti kaikki asukasryhmät huomioiden.

Kampanjalomakkeesta lainattuna:

" ORGANISAATIOMME/TYÖYHTEISÖMME JULISTAUTUU SYRJINNÄSTÄ VAPAAKSI ALUEEKSI JA SITOUTUU:

"Kohtelemaan kaikkia asiakkaita ja henkilökuntaa yhdenvertaisesti riippumatta henkilön sukupuolesta, iästä, etnisestä alkuperästä, uskonnosta tai vakaumuksesta, mielipiteestä, terveydentilasta, vammaisuudesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta."

Mäntsäläläisen genderqueerin syrjintäsuojaa tokikin kampanjaan liittyminen vahvistaa kuten varmaankin monen muunkin syrjimisriskiryhmään kuuluvan...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kristillissiveellinen syrjimättömyys ja suvaitsevaisuus on siis vain sopivat ehdot täyttäville, ei suvaitsevaisesti kaikille. Jotenkin arvasin.

Epäilenpä myös, että mäntsäläläinen syrjimätön pystyy antamaan ihmisten olla suvaitsevaisesti niinkuin ovat. Uskovaisista en ole ihan varma. Ketään tuskin pakotetaan esimerkiksi avioliittoon jossa on itselle avioliittomielessä vastenmielisiä sukupuolia.

P.s. Pisteitä kuitenkin Mäntsälälle ja mäntsäläläisille.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Mikä siinä voi olla niin vaikea teille julistajille antaa ihmisten elää omaa elämäänsä?
Mun mielestäni sinä saat luvan asua ahdasmielisessä kuplassasi niinkuin haluat, mutta se että puuttumalla puutut toisten elämään on väärin.

Miksi pitää saada syrjiä?

Käyttäjän SamuelKettunen kuva
Samuel Kettunen

Niin sitähän se nykyinen kolmannen sukupuolen kampnjointi lapsille ja aikuisille on. Alas pojat ja tytöt, hys hys, nyt in transu gendren aika.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ymmärrän toki, ettei Kettusella ole ongelmia kaksijakoisen sukupuolisen kategorisoimisen vallitessa. Mutta mitä hän kadottaisi jos niille joille nykyinen kaksijakoisuus on ongelma tai vähintäänkin haaste, tarjottaisi mahdollisuus ihan itse rakentaa itselleen sukupuoli-identiteetti niistä palasista joita he itse haluavat kukin tykönänsä käyttää? ... tai annettaisi mahdollisuus olla sitä määrittelemättä?

Eihän kyse ole kuin, että emme pakota ketään, Kettustakaan, valitsemaan mitään mitä ei itse halua.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Sukupuoli taas on biologinen ominaisuus"

Mitä suurimmassa määrin -

http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/13204...

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"Voidaanko syrjinnäksi katsoa pitäytyminen sellaiseen avioliitto-näkemykseen, jossa avioliittoa pidetään vain naisen ja miehen välisenä liittona?"

Oma avioliittonäkemys voi olla mikä tahansa mutta jos julistaa, että jonkun toisen laillinen avioliitto ei ole oikea iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella niin silloin se on syrjintää.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Jussi Kangasluoma perustelikin kommentissa 33, miksi jonkun toisen avioliiton julistaminen vääräksi on syrjintää.

Puutun vain väitteeseen "Sukupuoli taas on biologinen ominaisuus, toiset ovat miehiä ja toiset naisia, hedelmöittymisestä saakka."

Sukupuolen pitäminen sukuelinten tai kromosomien määräämänä muuttumattomana ominaisuutena, jota ei voi korjata, tekee transsukupuolisten elämästä mahdotonta tässä yhteiskunnassa. Tämä on mitä suurimmassa määrin syrjintää. Eihän niin tehdä kenellekään muullekaan.

Tällainen suhtautumistapa on äärimmäisen julma, koska se ajaa transsukupuoliset itsemurhaan, joita tapahtuukin lukuisia. Oma lukunsa omat tämän suhtautumistavan innoittamat transsukupuolisten murhat, joita USAssa on taas tänäkin vuonna tehty jo toistakymmentä.

Hoitoon taas täällä Suomessa tehdyssä tutkimuksessa oli tyytyväisiä 96%. Minkä muun hoidon tyytyväisyysprosentti on noin korkea. Hoidolla transsukupuolisesta tulee työssäkäyvä, veroa maksava kansalainen. Hoidon kustannukset ovat minimaaliset tähän hyötyyn nähden. Näin siis, mikäli transsukupuolista ei syrjitä.

Mitä hyötyä yhteiskunnalle ylipäätään on siitä, että syrjittäisiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä? Ei mitään. Siksipä on tällainen hyvä kampanja pistetty pystyyn. Toivoisinkin, että kristillisdemokraatitkin voisivat osallistua kampanjaan, paitsi Mäntsälässä, myös koko maassa ilman varauksia.

Käyttäjän SamuelKettunen kuva
Samuel Kettunen

Yhteiskunnassa kuuluisi olla auttamis ja eheytyskanavat niille, jotka luulevat ja kokevat olevansa toista sukupuolta. Siihen kuuluis myös kirkollinen apu, mutta nythän iso kirkkokin on hukassa näitten kysymysten kanssa ja menee kaikkeen mukaan vastoin parempaa tietoaan. Elämä jatkuu kuten ennenkin kahdella erilaisella sukupuolella yhteiskunnassa, hyvänen aika.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Yhteiskunnassa onkin auttamiskanava transsukupuolisille: hormoni- ja leikkaushoito ja sukupuolen korjaus henkilötietoihin. Sen sijaan mitään "eheytystä" ei ole, eli ei ole olemassa psykiatrista keinoa muuttaa ihmisen aivoissa olevaa tietoa sukupuolesta, koska se mitä ilmeisimmin on ns. kovakoodattu.

Sen sijaan minkäänlaista auttamista ei ole inttäminen kahdesta sukupuolesta. Yllä juuri kirjoitin, miten kahteen sukupuoleen hirttäytyminen tekee transsukupuolisten elämästä mahdotonta ja johtaa vain itsemurhiin ja kärsimykseen. En mitenkään voi ymmärtää, että kristityiksi itseään kutsuvat voisivat tarkoituksella aiheuttaa lähimmäisilleen tällaista kärsimystä.

Onneksi Raamatussa ei puhuta transsukupuolisuudesta mitään, joten ev.lut. kirkolla ei pitäisi olla minkäänlaista ongelmaa transsukupuolisten suhteen.

Käyttäjän SamuelKettunen kuva
Samuel Kettunen Vastaus kommenttiin #48

Kyllä hyvinkin puhutaan, miehestä, naisesta ja sitten luonnottomuudet.Kyllä ihmisillä on kokemuksia mainituista eheytymisistä tai millä nimellä kutsutaankin, he ovat saaneet parantua sielun ja ruumiin puolesta. Tätä mahdollisuutta tuskin kerrotaan nykyään, vaan ruvetaan hormoneilla ja muilla operaatioilla ihmistä toiseksi muuttamaan. Jopa lapsia, se on se suuntaus.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #49

"Luonnottomuuksista"? Miten luonnossa voi kehittyä luonnottomuuksia? Eikö kaikki luonnossa oleva ole luonnollista? Siis eri juttuja kuin n.s. paranormaalit jotka ovat luonnon ulkopuolelta.

Toisaalta Raamatussa on luonnottomuuksiksi sanottujen lisäksi paljon muitakin päättömyyksiä kuten riivaajia, räyhähenkiä ja puhuvia käärmeitä. En siis lähtisi tekemään sen jutuista kovin pitkälle meneviä enkä vahvoja johtopäätöksiä olevaisten olemuksista.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #49

Tuo "luonnottomuudet" kuulostaa ihan siltä, ettei todellisuudessa tiedetä mitä siihen sisältyy. Se voitaisiin ihan hyvin korvata vaikka muutamalla uudella sukupuolella. Etenkin, jos siten autetaan joitakin ihmisiä.

Suomessa tehdyssä tutkimuksessa transsukupuolisuuden hoitoihin oli tyytyväisiä 96%, mikä on loistava tulos verrattuna minkä muun sairauden hoitotuloksiin hyvänsä. Eli "eheytyneitä" on tavattoman vähän. Missään tapauksessa he eivät todista mitään niistä lukemattomista tyytyväisistä.

Eipäs vedetä lapsia taas tähänkin. Lapsia ei leikata Suomessa ja tuskin missään muuallakaan. Mikäli translapsi saa elää haluamassaan roolissa, leikkaukseen ei ole tarvetta ennenkuin hän on aikuinen.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #48

#48 "Yllä juuri kirjoitin, miten kahteen sukupuoleen hirttäytyminen tekee transsukupuolisten elämästä mahdotonta ja johtaa vain itsemurhiin ja kärsimykseen."

-> Sen itsestäänselvyyden toteaminen, että sukupuolia on vain kaksi, ei ole minkäänlaista "hirttäytymistä" mihinkään. Transsukupuolisuus taas on lääketieteellisesti luokiteltu mielenterveyden häiriö. Siihen on saatavilla asianmukaista hoitoa, kun tällainen sairaus on todettu. Sen kummallisemmasta asiasta ei ole kyse.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #50

Janhunen on niin jämähtänyt tuohon tautiluokitukseen, ettei ole huomannut sen elävän jatkuvasti. Monet jutskat joita aiemmin ei ole pidetty sairauksina, ovat sinne ilmestyneet, sieltä taas kadotakseen.

Niin kävi aikoinaan m.m. homoseksuaalisuudelle. Ensin se oli rikos joka yhdessä yössä muuttui sairaudeksi ja taas muutama vuosi myöhemmin yhdessä yössä parani. Niin käy(-nee) myös Janhusen "mielenterveyden häiriöksi" jankuttamalle joka ei sitä sellaisenaan oikeasti olekaan vaikka tosin ympäristön aiheuttama paine saattaa sellaisia aiheuttaa.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #52

Myyryläinen saa minun puolestani kaikin mokomin jatkaa lobbaamistaan erilaisten identiteetti- ja mielenterveyshäiriöiden normalisoimisen puolesta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #53

Niin, pitäisi vain jaksaa ja jaksaa. Meillä on suunnattomia ongelmia toisaalta siinä kuinka terveitä pidetään sairaina ja toisaalta oikeasti apua tarvitsevat eivät sitä saa, tai heille tehdään ihan vääriä temppuja kun yritetään korjata vääriä asioita. Niiiin paljon olisi korjattavaa.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #50

Jokainen saa tietysti uskoa mihin vain, mutta kuten Susanna Koivula yllä blogissaan kirjoitti, jotkut pyrkivät viemään näitä uskomuksia lakeihin ja säännöksiin. Jos lain mukaan olisi vain kaksi sukupuolta, jotka määritellään syntymässä ja joita ei voi muuttaa, olisi transsukupuolisten elämä mahdotonta ja loputonta kärsimystä.

Riippumatta siitä, missä kohdassa tautiluokitusta transsukupuolisuus tällä hetkellä on, käypä hoito siihen on tarvittaessa hormonilääkitys ja leikkaus. Mutta, psykiatrista hoitoa transsukupuolisuuteen ei ole olemassa.

Kaikki ongelmat tai sairaudet, mitkä ovat päässä, eivät ole mielenterveyden ongelmia. Tuskin kenellekään tulisi mieleen hoitaa aivokasvainta psykiatrisin menetelmin, vaikka se päässä sijaitseekin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #55

Holmström on oikeassa, kaikki pään ongelmat tai sairaudet eivät ole mielenterveyden ongelmia, eivät monesti minkäänlaisia terveyden ongelmia ollenkaan. Vaan "vain" ongelmia. Takavuosien konsulentit kursseillaan opettivat niistä myös haasteina. Nyt he opettavat samojen asioiden olevan mahdollisuuksia. Ehkä meidän pitäisi alkaa suhtautua transsukupuolisuuteenkin uusia mahdollisuutena avaavana innovaatioväylänä? Siis katsoa voimmeko nähdä kaksiarvoisesta sukupuolikategorisoimisesta vapautumisen mahdollisuutena laajempaan ja kokonaisvaltaiseen ihmisyyteen?

Onhan jotenkin rajoittavaa jos näkökulma rajautuu tiukasti kaksiarvoisen asteikon yhteen asentoon kun mahdollisuus voisi ehkä olla tarkastella asioita laajemmalla skaalalla.

Käyttäjän SamuelKettunen kuva
Samuel Kettunen Vastaus kommenttiin #55

Nythän esimerkiksi Seta on vienyt uskomuksiaan uuteen opsiin kouluille. Heidän mukaansa jokaisella oppitunnilla pitäisi ruveta opettamaan näitä kolmannen sukupuolen (valtakunnan) opetuksia. Hankkeen arvostelut ovat suvaitsemattomuutta. Pyrkimys muuttaa yhteiskuntaa on selvää. Ongelmana on vain se, että elämän jatkuminen maailmassa on aina ollut ja tulee olemaan luontaisesti ja oikein "heteronormatiivinen." Sitä termiä käytetään vaikka mihin tarvittaessa ja moni menee lankaan.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #58

Tämä on ongelmallista. Seta on poliittinen järjestö, jonka tavoitteena on vain omien, poliittisten tarkoitusperien edistäminen. Järjestöllä ei siksi pitäisi olla minkäänlaista asemaa kouluyhteisössä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #58

Kettuselle tiedoksi, että Seta ei "vie" mitään opetussuunnitelmiin vaan ne tekee ja niistä on vastuussa opetusviranomaiset.

Lueskelin Opetushallituksen sivulta suunnitelmamateriaaleja ja löysin sieltä varsin kauniita muotoiluja, m.m. tähän aihepiiriinkin:

- Perusopetus kannustaa yhdenvertaisesti tyttöjä ja poikia eri oppiaineiden opinnoissa sekä lisää tietoa ja ymmärrystä sukupuolen moninaisuudesta. Jokaista oppilasta autetaan tunnistamaan omat mahdollisuutensa ja rakentamaan oppimispolkunsa ilman sukupuoleen sidottuja roolimalleja.

- Peruskouluaikana oppilaiden käsitys omasta sukupuoli-identiteetistä ja seksuaalisuudesta kehittyy. Oppiva yhteisö edistää arvoillaan ja käytänteillään sukupuolten tasa-arvoa ja tukee oppilaita oman identiteetin rakentumisessa. Opetus on lähestymistavaltaan sukupuolitietoista. Yhteisö rohkaisee oppilaita tunnistamaan omat mahdollisuutensa sekä suhtautumaan eri oppiaineisiin, tekemään valintoja ja sitoutumaan opiskeluun ilman sukupuoleen sidottuja roolimalleja. Oppimisympäristöjä, työtapoja ja opetusmateriaaleja valitsemalla ja kehittämällä luodaan näkyvyyttä inhimillisen moninaisuuden arvostamiselle.

- Työtapojen valinnan lähtökohtana ovat opetukselle ja oppimiselle asetetut tavoitteet sekä oppilaiden tarpeet, edellytykset ja kiinnostuksen kohteet. Työtapojen vaihtelu tukee ja ohjaa koko opetusryhmän ja jokaisen oppilaan oppimista. Opetuksessa käytetään eri ikäkausiin sekä erilaisiin oppimistilanteisiin soveltuvia työtapoja. Työtapojen ja arviointimenetelmien monipuolisuus antaa oppilaalle mahdollisuuden osoittaa osaamistaan eri tavoin. Työtapojen valinnassa kiinnitetään huomiota myös sukupuolittuneiden asenteiden ja käytänteiden tunnistamiseen ja muuttamiseen.

-Opetuksessa, oppimisympäristön luomisessa ja opetusmenetelmien valinnassa otetaan huomioon oppilaiden erilaisuus, yhdenvertaisuus ja sukupuolten tasa-arvo ja tuetaan niin edistyneitä kuin oppimisvaikeuksien kanssa ponnistelevia.

Jos jollakulla on jotakin noita luonnehdintoja vastaan, olen todella pettynyt, surullinen sekä huolissaan koulukkaiden ja tulevaisuuden puolesta.

(Lähde: http://www.oph.fi/download/163770_Perusopetuksen_o...)

Toisaalta opetussuunnitelmien määräyksiä ei aina kunnioiteta paikallisesti ja keskushallinnonkin virkahenkilöt niistä lipsuvat. Kyseessä on silloin yleensä joidenkin uskonnollisten suuntausten tuputtaminen pilteille ja koulukkaille vastoin opetussuunnitelmien selvää sanaa.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

"Pyrkimys muuttaa yhteiskuntaa on selvää."

Yhteiskunta kyllä muuttuu ihan ilman Setaakin, näin on aina ollut ja näin tulee aina olemaan. Kirkon ja muidenkin uskonnollisten liikkeiden pitää yrittää pysyä kärryillä mukana, muuten niiden aika on ohi.

Jotain on tapahtunutkin. Joskus 70-luvun alussa pari tätiä olisi halunnut keskustella kanssani siitä, onko tanssi syntiä. No, en harrastanut tanssia, joten se asia oli ihan EVVK, kuten nykyään sanotaan. Viime vuosina en ole tästä nähnyt keskusteltavan. Nyt keskustellaan siitä, onko homous syntiä. Kun mennään muutama vuosikymmen eteenpäin, synnit lienevät taas jotkin muut.

Mielestäni suurin synti yhteiskunnassamme on ahneus. Miksi uskonnolliset piirit eivät sano siitä sanaakaan, vaikka miljardit ihmiset kärsivät sen seurauksista? Sen sijaan hyökätään voimalla homojen ja transsukupuolisten kimppuun, jotka eivät vahingoita ketään.

Vielä sananen siitä, miksi Seta vierailee kouluissa. Siihen on hyvä syy. Kouluissa on muiden joukossa sateenkaarilapsia. Nämä lapset ihmettelevät erilaisuuttaan ja usein heitä myös kiusataan muiden toimesta. Koulussa siis on valtava tarve tiedolle erilaisista seksuaalisuuden ja sukupuolisuuden muodoista. Kenelläkään muulla ei ole ollut mitään tarvetta helpottaa näiden lasten elämää. Täälläkin on tarjottu heidän olevan "luonnottomia". Mitä sellaisen sanominen lapselle aiheuttaa hänelle, kun hän ei voi muuttuakaan? Se on puhdasta julmuutta ja lasten heitteillejättöä. Liekö syntikin?

Käyttäjän SamuelKettunen kuva
Samuel Kettunen

Siis sateenkaari vanhempien lapsia, varmaan tarkoitit, muutoin menee kyllä hyväksikäytön puolelle tuo ideologia.

Mutta, jokainen aikakausi vastaa teoistaan.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Tarkoitin ihan sitä mitä kirjoitin, eli sateenkaarilapsia. Transsukupuoliset tietävät sukupuoliristiriidastaan jo hyvin pieninä lapsina eikä se heillä muutu miksikään ajan myötä. Jos näin olisi, valtaosa lapsista vaihtelisi sukupuoltaan, mutta sellaista ei tapahdu. Eikä tosiaankaan ole hyväksikäyttöä sallia lapselle eläminen hänen omakseen tuntemassaan sukupuoliroolissa. Päinvastoin, on lapselle vahingollista yrittää pakottaa hänet vanhemman vääriin käsityksiin sukupuolesta.

Seksuaalivähemmistöihin kuuluvat taas heräävät omaan seksuaalisuuteensa samaan aikaan kun muutkin lapset, eli murrosiän kynnyksellä. Niinpä koulussa on sateenkaarilapsia, jotka tiedon puutteessa joutuvat kärsimään tilanteesta. Kiusaamisen ehkäisemiseksi tietoa tarvitsevat kaikki koululaiset. Tieto ei tee kenestäkään homoa tai transsukupuolista, mutta helpottaa niiden oloa, jotka sitä ovat.

Mitä tulee sateenkaarivanhempiin, heidän lapsensa ovat pääosin cis-heteroita ihan samaan tapaan kuin heteroperheidenkin lapset. Esimerkki ei pysty muuttamaan lapsen synnynnäistä sukupuolta tai seksuaalista suuntautumista. Muutenhan heteroperheistä ei voisi tulla homolapsia, kuten nykyään useimmiten käy.

Tässä ei ole kysymys mistään ideologiasta. Senhän voi keksiä joku omasta päästään ja niin on tehtykin. On kysymys tieteellisesti saadusta ja kokemukseen perustuvasta tiedosta.

Marko Pajunen

Mitähän Jeesus olisi tuumannut tämän sortin kristityistä jotka osoittelevat lähimmäisiään: Te kelpaatte sellaisena kun olette, te taas ette, teidän parisuhteenne hyväksytään mutta teidän taas ei.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset