Pride ja suuri sumutus

Olisin voinut otsikoida tämän blogitekstin myös näin: Helsinki Pride 2017 on politiikkaa, ei ihmisoikeuksia. Moni toimija on kuitenkin haksahtanut toisin luulemaan ja kehottanut jäseniään osallistumaan Pride-marssiin, HLBTQ-liikkeen arvojen, agendan ja niistä nousevien poliittisten tavoitteiden puolesta. SuPer, lähi- ja perushoitajaliitto kutsuu ”marssimaan ihmisoikeuksien–”puolesta, OAJ, Opetusalan ammattijärjestö kehottaa sekin jäseniään osallistumaan Pride-marssiin. Muutamia mainitakseni. http://www.oaj.fi/cs/oaj/Uutiset?contentID=1408919475470&page_name=OAJ%20kannustaa%20opettajia%20mukaan%20Prideen

Yksittäisten ammattiliittojen ei ole perusteltua ottaa puolia ihmisiä suuresti jakavissa eettisissä ja poliittisissa kysymyksissä, vaan toimia tasapuolisesti (ja kunnioittavasti) kaikkia jäseniään kohtaan. Opetushallitus oli seta-sertifioinut logonsa Pride-viikon vuoksi. Se ei tosin ole mitään uutta, sillä onhan Opetushallitus luopunut riippumattomuudestaan jo ajat sitten ja toistanut kritiikittömästi sateenkaariliikkeen terminologiaa oppaissaan. Poliisi osallistuu ensimmäistä kertaa virkapuvussa Pride-marssiin. Uutisen mukaan poliisi toimii silloin työtehtävässä. Poliisin osallistuminen virkapuvussa itse marssiin, ei vain marssin turvaamiseen ymmärretysti hämmentää monia. Poliisi osallistuu poliittissävytteiseen marssiin, kun yleensä se pyrkii säilyttämään etäisyyden ja puoluettomuuden. Poliisihallituksen poliisitarkastaja Måns Enqvist  toteaa asiasta: "Poliisin läsnäolo Pride-kulkueessa madaltaa Enqvistin mukaan kynnystä keskustella asioista.– Laajalla rintamalla yritämme viestiä kaikille tasapuolisesti, että vihapuhetta ei tule sietää ja rikoksista pitää ilmoittaa, Enqvist sanoo."https://yle.fi/uutiset/3-9679274

Miten ja kenen ehdoilla Pride-rekassa hengaavat poliisit määrittelisivät vihapuheen? Vihapuheeksi kun on turhan helppo nimittää kaikkea sellaista, mikä nyt ei vaan miellytä kuulijaa. Onko vihapuhetta, sanoa että "täti ei ole setä" tai että avioliittolain muutos oli surkein päätös 100-vuotisen Suomen historiassa tai että kaksi äitiä ei voi olla lapselle isä? Mitä vastaisi poliisi? Entä seta-sertifioitu poliisi?

Pride-tapahtuma edustaa homonormatiivista yhteiskuntakäsitystä, jossa heteronormatiivuus on suuri sortaja, joka pitää voittaa ja kaikki sitä edustavat tahot valloittaa. Tänä vuonna näyttää olevan teemana vahvasti sukupuoli, sen häivyttäminen ja irrottaminen biologisesta perustastaan ja tämän tuominen lainsäädäntöön yhä vahvemmin. Helsinki Pride 2017 ei ole vain vähemmistöjen iloittelua, se on vahvasti myös poliittinen tapahtuma.

Sateenkaariliikkeen omintakeinen käsitys ihmisoikeuksista on mennyt läpi kuin väärä raha. Seksuaalinen kiinnostus tai transsukupuolisuuden kokemus eivät ole ihmisoikeus-asioita. Miten niin ei? No, lyhyesti: seksuaalisuus ei ole ihmisessä ihon värin kaltainen ominaisuus eikä sukupuolen ns. korjaaminen ole sekään ihmisyyden perusteella vaadittava tai annettava oikeus. Ihmisen kiinnostuksen kohteet tai kokemukset eivät ole siis laskettavissa ihmisoikeuksiksi. Toki demokraattinen valtio antaa tilan kansalaisille muodostaa vapaasti erilaisia ihmissuhteita ja ilmaista sukupuoltaan haluamallaan tavalla. Suomessa kaikilla ihmisillä on ihan samat oikeudet elää elämäänsä (lain puitteissa), kuten parhaaksi näkevät ja kenenkään estämättä.

Sateenkaariliikkeen asiasta ei ole koko kansan asiaksi, sillä se ei tarjoa vakaita puitteita perheelle tai kestäviä rakennusaineita ihmisen terveelle sukupuoli-identiteetin kasvulle saati edistä lapsen ihmisoikeuksia. Väitän, että sateenkaariliike ei ole edes erilaisuuden asialla; sehän kiistää sukupuolten erilaisuuden sekä äitiyden ja isyyden toisiaan täydentävyyden. Sama liike maailmanlaajuisesti haluaa kieltää "väärät mielipiteet", eli erilaiset näkemykset avioliitosta, seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta. Sateenkaariliike on vain omalla asiallaan, se pyrkii tuomaan homonormatiivisuuden yhteiskunnan eettiseksi koodistoksi, ainoaksi sallituksi koodistoksi.

Ammattijärjestöjen, Opetushallituksen tai poliisin tehtävä  ei ole ajaa sateenkaariagendaa, vaan hoitaa sille annetut työtehtävät  ja jättää kansalaisille vapaus arvioida itse, mikä on hyvää ja tavoittelemisen arvoista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu