SusannaKoivula Minkä kirjoitin, sen kirjoitin.

Pride ja suuri sumutus

Olisin voinut otsikoida tämän blogitekstin myös näin: Helsinki Pride 2017 on politiikkaa, ei ihmisoikeuksia. Moni toimija on kuitenkin haksahtanut toisin luulemaan ja kehottanut jäseniään osallistumaan Pride-marssiin, HLBTQ-liikkeen arvojen, agendan ja niistä nousevien poliittisten tavoitteiden puolesta. SuPer, lähi- ja perushoitajaliitto kutsuu ”marssimaan ihmisoikeuksien--”puolesta, OAJ, Opetusalan ammattijärjestö kehottaa sekin jäseniään osallistumaan Pride-marssiin. Muutamia mainitakseni. http://www.oaj.fi/cs/oaj/Uutiset?contentID=1408919475470&page_name=OAJ%20kannustaa%20opettajia%20mukaan%20Prideen

Yksittäisten ammattiliittojen ei ole perusteltua ottaa puolia ihmisiä suuresti jakavissa eettisissä ja poliittisissa kysymyksissä, vaan toimia tasapuolisesti (ja kunnioittavasti) kaikkia jäseniään kohtaan. Opetushallitus oli seta-sertifioinut logonsa Pride-viikon vuoksi. Se ei tosin ole mitään uutta, sillä onhan Opetushallitus luopunut riippumattomuudestaan jo ajat sitten ja toistanut kritiikittömästi sateenkaariliikkeen terminologiaa oppaissaan. Poliisi osallistuu ensimmäistä kertaa virkapuvussa Pride-marssiin. Uutisen mukaan poliisi toimii silloin työtehtävässä. Poliisin osallistuminen virkapuvussa itse marssiin, ei vain marssin turvaamiseen ymmärretysti hämmentää monia. Poliisi osallistuu poliittissävytteiseen marssiin, kun yleensä se pyrkii säilyttämään etäisyyden ja puoluettomuuden. Poliisihallituksen poliisitarkastaja Måns Enqvist  toteaa asiasta: "Poliisin läsnäolo Pride-kulkueessa madaltaa Enqvistin mukaan kynnystä keskustella asioista.– Laajalla rintamalla yritämme viestiä kaikille tasapuolisesti, että vihapuhetta ei tule sietää ja rikoksista pitää ilmoittaa, Enqvist sanoo."https://yle.fi/uutiset/3-9679274

Miten ja kenen ehdoilla Pride-rekassa hengaavat poliisit määrittelisivät vihapuheen? Vihapuheeksi kun on turhan helppo nimittää kaikkea sellaista, mikä nyt ei vaan miellytä kuulijaa. Onko vihapuhetta, sanoa että "täti ei ole setä" tai että avioliittolain muutos oli surkein päätös 100-vuotisen Suomen historiassa tai että kaksi äitiä ei voi olla lapselle isä? Mitä vastaisi poliisi? Entä seta-sertifioitu poliisi?

Pride-tapahtuma edustaa homonormatiivista yhteiskuntakäsitystä, jossa heteronormatiivuus on suuri sortaja, joka pitää voittaa ja kaikki sitä edustavat tahot valloittaa. Tänä vuonna näyttää olevan teemana vahvasti sukupuoli, sen häivyttäminen ja irrottaminen biologisesta perustastaan ja tämän tuominen lainsäädäntöön yhä vahvemmin. Helsinki Pride 2017 ei ole vain vähemmistöjen iloittelua, se on vahvasti myös poliittinen tapahtuma.

Sateenkaariliikkeen omintakeinen käsitys ihmisoikeuksista on mennyt läpi kuin väärä raha. Seksuaalinen kiinnostus tai transsukupuolisuuden kokemus eivät ole ihmisoikeus-asioita. Miten niin ei? No, lyhyesti: seksuaalisuus ei ole ihmisessä ihon värin kaltainen ominaisuus eikä sukupuolen ns. korjaaminen ole sekään ihmisyyden perusteella vaadittava tai annettava oikeus. Ihmisen kiinnostuksen kohteet tai kokemukset eivät ole siis laskettavissa ihmisoikeuksiksi. Toki demokraattinen valtio antaa tilan kansalaisille muodostaa vapaasti erilaisia ihmissuhteita ja ilmaista sukupuoltaan haluamallaan tavalla. Suomessa kaikilla ihmisillä on ihan samat oikeudet elää elämäänsä (lain puitteissa), kuten parhaaksi näkevät ja kenenkään estämättä.

Sateenkaariliikkeen asiasta ei ole koko kansan asiaksi, sillä se ei tarjoa vakaita puitteita perheelle tai kestäviä rakennusaineita ihmisen terveelle sukupuoli-identiteetin kasvulle saati edistä lapsen ihmisoikeuksia. Väitän, että sateenkaariliike ei ole edes erilaisuuden asialla; sehän kiistää sukupuolten erilaisuuden sekä äitiyden ja isyyden toisiaan täydentävyyden. Sama liike maailmanlaajuisesti haluaa kieltää "väärät mielipiteet", eli erilaiset näkemykset avioliitosta, seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta. Sateenkaariliike on vain omalla asiallaan, se pyrkii tuomaan homonormatiivisuuden yhteiskunnan eettiseksi koodistoksi, ainoaksi sallituksi koodistoksi.

Ammattijärjestöjen, Opetushallituksen tai poliisin tehtävä  ei ole ajaa sateenkaariagendaa, vaan hoitaa sille annetut työtehtävät  ja jättää kansalaisille vapaus arvioida itse, mikä on hyvää ja tavoittelemisen arvoista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (171 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kyllä, Pride on poliittinen (kansalaisia koskeva) tapahtuma.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Muutoin tekstisi on tällä kertaa jo "hieman" väsähtänyttä iskulauseomaisuudestaan huolimatta :)

Pride on poliittinen tapahtuma kiistämättä ja poliisien ja opettajien kaltaiset viranomaistoimijat ovat tapahtumissa mukana jo yksin viranomaislle kuuluvan tasa-arvon edistämisvelvoitteen vuoksi sekä maatamme sitoviin ihmisoikeussopimuksiin kuuluvan syrjimättömyysperiaatteen toteutumisen varmentajina...

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula

Tätä "väsähtänyttä" tekstiä jaettiin 3000 kertaa facebookissa. Ei huano

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula

Sepäs se.

Ammattiliitto, esim. SuPer ei omassa toiminnassaan ota huomioon, ettei kaikki sen jäsenet koe Priden arvoja omikseen ja kokevat hankalaksi sen, että oma ammattiliitto ottaa vahvasti poliittisen kannan -kysymättä jäsentensä näkemyksiä asiasta.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Oletko tullut ajatelleeksi, että Superin jäsenten tekemän hoitotyön kohteille on äärimmäisen tärkeätä tietää, että henkilökohtaisista mielipiteistä huolimatta työ tehdään tasa-arvoisesti ja yhdenvertaisesti riippumatta asiakkaan seksuaalisesta- tai sukupuolisesta suuntautumisesta?

Antautuisitko itse huoletta hoidettavaksi, jos epäilisit työn laadun riippuvan jostain henkilökohtaisesta ominaisuudestasi tai vaikkapa uskonnostasi?

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus, sellaisina kuin ne Suomen laissa määritellään, eivät ole terveydenhuollon työntekijälle vain poliittinen kanta muiden joukossa, vaan velvoittavaa lainsäädäntöä.

Sitä, siis että superilaiset kunnioittavat työssään lakia, edustaa Superin mukanaolo Pridessä. Olisiko mielestäsi parempi, että Super ei olisi Pridessä, mutta jokaiselle asiakkaaalle vakuutettaisiin jokaisella tapaamiskerralla, että työntekijä noudattaa tältäkin osalta maamme lainsäädäntöä? Jos pidät sitä parempana menettelynä, kannatan ehdotustasi.

Pekka J. Mäkinen Vastaus kommenttiin #37

Tällä asialla ei ole mitään tekemistä työn laadun suhteen. Jos olisi, niin Susanna Koivulakaan ei saisi asianmukaista hoitoa setankaari-ideologian aivopesemiltä hoitajilta.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #43

Niin, kuten sanoin, työ pitää tietenkin tehdä voimassaolevia lakeja kunnioittaen, minkä Super sanoi ääneen.

Miksi siis halveksit joidenkin hoitajien ammatillisuutta? Löytyisikö todisteita? Vai menikö vihapuheeksi?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Mielestäni Pride-tapahtumien ainoa tarkoitus on tehdä itsensä tarpeettomaksi.

Ammattiliitot kuten myös työnantajien keskusliitto EK ovat mukana Pride-viikolla ensisijaisesti vahvistamassa syrjimättömiä työelämän käytäntöjä - seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia on paitsi mukana työelämässä niin myös veroa maksavina asiakkaina tuotettujen palvelujen käyttäjinä.

Super edustaa yhtä väestötasolla kattavinta julkista palvelumuotoa, terveyden- ja sairaanhoidossa potilasaineksen kohtaaminen edellyttää kokonaisvaltaista ihmiskäsitystä ja myös inklusiivisuuden tunnistavaa työotetta. Potilaan hoitaminen keskittyen pelkkiin käypähoito-suosituksissa esitettyjen keskimääräisten elimellisten toimintojen ylläpitämiseen ei siis riitä, vaan hoitotyössä tulee ymmärtää myös potilaan situationaaliset hoidon lopputulokseen vaikuttavat tekijät.

Ts. hoitajan ei siis pidä sairaalan sisätautiosastolla vuodepotilaana olevaa trans(taustaista)naista kärrätä pyörätuolilla miesten vessaan ihan vain sen takia, että "setä ei voi olla täti" ...

Käyttäjän tiaintu kuva
Tuomas Tiainen

Onko tässä ongelmaa? Mikäli olet tyytymätön jonkin ammattiliiton tai muun yhdistyksen kannanottoihin, olet vapaa eroamaan siitä yhdistyksestä.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

"Onko vihapuhetta, sanoa että "täti ei ole setä" tai että avioliittolain muutos oli surkein päätös 100-vuotisen Suomen historiassa tai että kaksi äitiä ei voi olla lapselle isä? Mitä vastaisi poliisi? Entä seta-sertifioitu poliisi?"

Keskimmäinen ei ole vihapuhetta, mutta nuo kaksi muuta voivat olla, riippuen siitä miten viesti paketoidaan.

Pridella on heteroseksuaaleihin vaikutusta juuri niin paljon tai vähän kuin kukin haluaa. Loppukappaleesi on omituinen. Ei Pride ja LGBTQ-liike ole tekemässä kaikista kaltaisiaan, vaan pikemminkin sinua tuntuu häiritsevän se miten muilla on erilaisia maailmankatsomuksia.

Olisi muuten hyvä tietää mitä tarkoitat homonormatiivisuudella? Liittyykö se seksuaaliseen suuntautumisen, siihen että tunnustetaan ja pidetään mielessä etteivät kaikki ole heteroita, vai johonkin muuhun?

Käyttäjän SarahRizzo kuva
Sarah Rizzo

Missään tapauksessa "Kaksi äitiä ei voi olla lapselle isä" tai "täti ei ole setä" ei ole vihapuhetta. Jos joku niin määrittelisi (puolestani), niin "vihapuhuisin" taatusti kahta kauheammin. Koskaan ei pidä valehdella lapselle, ettei hänellä ole isää, tai että mies voi olla nainen. Missään tapauksessa ei pidä hyväksyä, että poliittinen korrektius muodostuu sortajaksi.

Kehoitan kansalaisia siviilirohkeuteen. Ei anneta hlbt- mafian määritellä ihmisoikeuksia.

Allekirjoita Kapkaupungin julistus:
http://www.capetowndeclaration.com/

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Olisin toki voinutn tarkentaa, että se riippuu myös tilanteesta. Jos nyt sanoisin täti ei ole setä itsekseni, enkä kohdistaisi sanomaani erityisesti kenellekään, niin yhtä hyvin voisin sanoa punaisen polkupyörän olevan punainen.

Enpä taida allekirjoittaa, kun ei minulla ole mitään pornoa vastaan.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Olen samaa mieltä, että "kaksi äitiä ei voi olla lapselle isä" tai "täti ei ole setä" eivät ole vihapuhetta, mutta eivät ne ole totuuksiakaan, vaan vain jonkun mielipiteitä. Eivätkä edes kovin hyviä sellaisia.

Mutta vihapuhetta on tuon "täti ei ole setä" -hokeman perusteella vaatia transsukupuolisen tarvitsemien hoitojen eväämistä tai evätä heiltä sosiaalisen elämän mahdollistavat rekisterimuutokset. Siksi, että näin vietäisiin transsukupuolisilta mahdollisuus elää yhdenvertaisina kansalaisina elämäänsä ja itsemurhamäärät räjähtäisivät.

Vihapuhetta on myös vaatia sateenkaari-ihmiset suljettavaksi piikkilangan taakse tai omalle saarelleen. Kun nyt siis tätä nimenomaan kysyttiin. Onko AA yhdistyksenä sanoutunut irti tämänkaltaisesta puheesta?

Pekka J. Mäkinen Vastaus kommenttiin #39

Kyllä se on totuus että kaksi äitiä ei korvaa isää, eikä kaksi isää korvaa äitiä. Tästä on vaikka kuinka paljon tutkimuksia joita näytät lukevat kovin valikoiden.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #44

Jaa, sitten vakavasti otettavia vertaisarvioituja linkkejä kehiin. Ja perustelukaan ei olisi pahitteeksi.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist Vastaus kommenttiin #44
Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #44

Kaikilla ei ole isää tai äitiä tai kumpaakaan. Mitä sen mussuttaminen väsymiseen asti vaikuttaa mihinkään?

Heti kun näin jankkaavat ryhtyvät vaatimaan yksinhuoltajaperheiden estämistä, sitten voidaan kuunnella sitä kuinka puutteellista heidän mielestään on kasvaa perheessä jossa on kaksi huoltajaa - olivat sitten mitä hyvänsä sukupuolijakaumaa.

En sitten tiedä miten siinä aiotaan onnistua. Pakkosijoittamalla yksi sopivaa sukupuolta oleva aikuinen kyseiseen perheeseen paikkaamaan puutetta.

Näytät myös itse lukevan tutkimuksia valikoiden.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Allekirjoitettu on, kiitos linkistä.

Käyttäjän abdurrahmanfaig kuva
Abdurrahman Faig

Olen samaa mieltä kanssasi sen suhteen, että miehen ja naisen välinen avioliitto on aivan toisenlaista kuin samaa sukupuolta olevien välinen avioliitto. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että meillä enemmistön heteroilla olisi jokin velvollisuus kieltää homoilta onnellisuus. Jos kerrankin tasa-arvoinen avioliittolaki ei aiheuta meille harmia, niin miksi meidän sitten tulisi pyrkiä estämään muiden onnellisuus?

Jos lapsista puhutaan, niin vielä ei voida sanoa, että millä lailla lasten kehitykseen samaa sukupuolta olevassa perheessä kasvaminen vaikuttaa. Tämä vpi toimia tieteellisenä kokeena, sillä jos lapsissa ilmenee komplikaatioita, niin silloin voidaan adoptio-oikeus evätä.

Mutta jos edellämainitun mukaan mennään, niin silloin fundamentalistisissa perheissäkään ei saisi tehdä lapsia...

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Sateenkaariperheissä, eli kahden naisen tai kahden miehen perheissä on aina ollut lapsia edellisten suhteiden jäljiltä.

Näitä lapsia ja perheitä on tutkittukin runsaasti, eikä eroavuutta heteroperheiden lapsiin ole havaittu.

Epäilemättä tutkimusta tehdään vastakin, mutta mitenkään uusi ei uuden avioliittolain jälkeinen tilanne ole.

Pekka J. Mäkinen

Taas väität sellaista mikä ei ole totta. Eroja on havaittu paljonkin. http://www.patmos.fi/blogi/kirjoitukset/723/yle_n_...

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #45

Kivaa tulla leimatuksi valehtelijaksi. Oletko lukenut Puheenvuoron sääntöjen ensimmäisen kohdan:"Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi."

Tuo linkkisi oli blogiin, mikä on mielipidekirjoitus, ei tieteellinen tutkimus, eikä edes julkaistu tieteellisessä julkaisussa.

Niinkuin tuossa tutkimuksessakin, mihin Pasi Turunen viittasi, erilaisia tuloksia on saatu mm. eri vuosikymmenillä. Tärkeää tuossa tutkimuksessa oli, että kokonaisuutena arvioituna eroa ei löytynyt. Mutta kyllä maailmaan lisää tutkimusta mahtuu.

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

Kummasti tuo toisten seksielämä ja sen vahtiminen noita kristittyjä kiinnostaa.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Onko vihapuhetta, sanoa että 'täti ei ole setä'"

Ei.

"- - tai että avioliittolain muutos oli surkein päätös 100-vuotisen Suomen historiassa"

Ei, mutta kiinnostavaa toki asettaa se esimerkiksi sisällissodan yhteydessä harjoitetun poliittisen terrorin tai keskitysleirien edelle surkeudessa.

" - - tai että kaksi äitiä ei voi olla lapselle isä?"

Ei. Oliko muuta?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Minusta tuo ensimmäinen voi olla. Jos KD-aktiivit vainoaisivat sukupuolensa mieheksi korjannutta ja julistaisivat "täti ei ole setä" osoittaakseen, ettei tätä hyväksytä ihmisenä tai miehenä, lause muuttuu kiusaamiseksi. Sellaisen tulkitsen vihapuheeksi. Muutoinhan kyseinen lause on vain pikkusieluisen länkytystä.

"Ei, mutta kiinnostavaa toki asettaa se esimerkiksi sisällissodan yhteydessä harjoitetun poliittisen terrorin tai keskitysleirien edelle surkeudessa."

Kristillisten (KD) mielestä ihmisarvoa koskevat kysymykset eivät ole poliittisesti merkittäviä. Edes poliittisin perustein tehdyt teloitukset eivät blogistin mukaan vedä vertoja avioliittolain uudistuksen kanssa. Juutalaisten luovuttaminen Saksan keskitysleirille oli minusta ihmisoikeuksien kannalta äärimmäisen surkea päätös. Edes Helsingissä syntyneen puolitoistavuotiaan taaperon (Franz Olof Kollmann) luovuttaminen Auschwitzin tuhoamisleirille ei sekään kristillisen (KD) mielestä ole niin surkea päätös kuin kyseinen avioliittolain kirjauksen muuttaminen.

Tuo viimeinen lauselma, ettei kaksi äitiä voi olla lapselle isä ei tietenkään ole vihapuhetta. Se ei ole vihapuhetta eikä se kumoa tosiasiaa, että kaksi äitiä voi olla olla lapselle molemmat vanhemmat.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Itselläni ei tule sanoista äiti ja isä ensimmäisenä mieleen biologinen vanhempi.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth

"Tuo viimeinen lauselma, ettei kaksi äitiä voi olla lapselle isä ei tietenkään ole vihapuhetta. Se ei ole vihapuhetta eikä se kumoa tosiasiaa, että kaksi äitiä voi olla olla lapselle molemmat vanhemmat."

Tosiasia on myös se, että jos lapsella on kaksi äitiä (ja katsotaan että nämä äidit ovat lapsen "molemmat vanhemmat", eli vanhempien oikea lukumäärä on kaksi ja nämä äidit ovat ne kaksi vanhempaa) silloin lapsella ei ole isää.

Jos tässä tilanteessa lapselle ei sallita isän kaipuuta, ja asian käsittelyä, se on julmaa, vaikkei tarkoituksellisesti.

Se suuri kysymys tämän kaiken taustalla on: onko isä lapselle tärkeä? Tai äiti? Onko äitiydellä ja isyydellä merkitystä vai ei? Vaikka voidaan puhua yksilöllisistä kokemuksista, saako tällaisella asialla olla lapselle merkitystä?

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #27

Kuka on kieltänyt lapselta isän tai äidin kaipuun ja asian käsittelyn?

Toistaiseksi kaikilla lapsilla on isä ja äiti. Joistakin syistä johtuen nämä molemmat tai jompikumpi ei voi olla mukana lapsen arjessa. Onko tämä jotenkin uusi tilanne nyky-yhteiskunnassa? Ei ole, onnettomuudet, sodat ja taloudellinen epätasa-arvo ovat arkipäivää nykyäänkin.

Katsoitko koskettavaa videota miespariskunnasta, joka adoptoi sairaita lapsia. Oliko se siis "väärin sammutettu"?

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #41

"Kuka on kieltänyt lapselta isän tai äidin kaipuun ja asian käsittelyn?"

-Se, että esitetään kuin itsestäänselvyytenä, että lapsi ei tarvitse äitiä ja isää, että oman isän ja äidin tunteminen ei ole tärkeää eikä merkityksellistä, vaan isä ja äiti voidaan korvata kahdella miehellä tai kahdella naisella, tekee tyhjäksi lapsen (tai aikuiseksi kasvaneen isättömän tai äidittömän ihmisen) tarpeen käsitellä asiaa.

Jos tätä ei tosiaan haluta kieltää, asiaa olisi pidettävä selkeästi esillä. Tunnustettava sen merkitys.

Mutta monen sateenkaariperheessä kasvaneen kokemus on juuri se, että tätä ei ole saanut käsitellä. Että ei olla haluttu kuulla ja kuunnella lapsen kokemuksia isän tai äidin kaipuusta.

Jos olet sitä mieltä, että tämä on tärkeä asia, ja lapsen täytyy saada käsitellä sitä, puhu siitä. Jotta asiaa pidettäisiin esillä. Olisi erittäin tärkeää, että asian merkitys tunnustettaisiin myös siellä "toisella puolella".

Uusi tilanne tässä ei ole se, että on isättömiä tai äidittömiä lapsia. Vaan se, että aiemmin on annettu mm. ammattiapua näiden lasten ja aikuisten tueksi. Mutta miten vastaisuudessa?

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #56

Vielä kerran, kuka on kieltänyt lapselta isän tai äidin kaipuun ja asian käsittelyn?

Oletko ollut mukana ensimmäisenkään sateenkaariperheen arjessa? Tiedätkö mitä siellä arjessa puhutaan tai ei puhuta?

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #60

"Vielä kerran, kuka on kieltänyt lapselta isän tai äidin kaipuun ja asian käsittelyn?

Oletko ollut mukana ensimmäisenkään sateenkaariperheen arjessa? Tiedätkö mitä siellä arjessa puhutaan tai ei puhuta?"
-------

Olen lukenut sateenkaariperheissä kasvaneiden kokemuksia asiasta. Kyllä tämä voidaan kieltää, siten että ei huomioida lapsen, tai aikuiseksi kasvaneen sateenkaariperheen lapsen, tuskaa asiasta.

http://aitoavioliitto.fi/artikkelit/vaikka-rakasti...

Mutta erittäin hyvä jos olet samaa mieltä siitä, että tämän kieltäminen on väärin. Siksi asiaa ei missään nimessä voi olettaa ja pitää itsestäänselvyytenä. Vaan tämän tärkeyttä on painotettava.

Mutta tämä on asia, josta ei puhuta eikä saa puhua. Sinäkin esität kuin itsestäänselvyytenä, että ei tässä ole mitään ongelmaa. Pidäpä tämä mielessä kun asia nostetaan esiin asianomaisten taholta.

Toivon, ettet mene niin helppoa tietä tässä, että yksinkertaisesti leimaat tuon kertomuksen valheeksi, koska se on julkaistu Aa-yhdistyksen sivuilla. Jos oikeasti pidät tärkeänä, että tätä asiaa TÄYTYY SAADA käsitellä, PUHU siitä. Se on tarpeen nykyisessä asenneilmapiirissä.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #62

"Toivon, ettet mene niin helppoa tietä tässä, että yksinkertaisesti leimaat tuon kertomuksen valheeksi, koska se on julkaistu Aa-yhdistyksen sivuilla. Jos oikeasti pidät tärkeänä, että tätä asiaa TÄYTYY SAADA käsitellä, PUHU siitä. Se on tarpeen nykyisessä asenneilmapiirissä."

Tämä on ihan totta!

Artikkelissa siis kirjoitetaan: "Isälläni ei ollut intoa olla meihin yhteydessä enää äitini jätettyä hänet, eikä hän muutenkaan ollut mitenkään erinomainen kaveri."

On surullinen tosiasia, että heteroliitoissa juuri isä on usein se, joka lyö laimin lapsensa eron jälkeen. Tuttavapiirissäni on useampikin tällainen ikävä tapaus, jossa isä ei viitsi tavata lastaan, vaikka asuisi aivan lähellä.

Olen tosiaan samaa mieltä siitä, että tällaisesta olisi syytä puhua. Silti tässäkin tapauksessa huomio käännetään isättömyyden syystä - heteroisän piittaamattomuudesta - äidin nykyiseen parisuhteeseen. Miksi?

(Lisäys:)

Vielä huomio tästä lauseesta: "Jos oikeasti pidät tärkeänä, että tätä asiaa TÄYTYY SAADA käsitellä, PUHU siitä."

Tämähän on täysin kohtuuton vaatimus. Pidän tärkeänä, että ihmisten täytyy saada käsitellä kaikenlaisia asioita, sellaisiakin, joista olen eri mieltä, jotka eivät minua kiinnosta tai joista en ole koskaan kuullutkaan. Mutta kenenkään ei tarvitse puolustaa sananvapautta ylimalkaan puhumalla toisten ihmisten tärkeinä pitämistä teemoista - tai edes sellaisista, jotka ovat itsestä tärkeitä.

Kukin käyttäköön vapaa-aikansa kirjoittaakseen siitä mistä huvittaa kirjoittaa, mitään asioiden tärkeysjärjestystä ei tarvitse noudattaa.

Tätä vanhempien kaipuuta aivan todistetusti saa käsitellä ja on täällä käsitelty runsaastikin, ei kaikkien tarvitse liittyä kuoroon.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #63

"Olen tosiaan samaa mieltä siitä, että tällaisesta olisi syytä puhua. Silti tässäkin tapauksessa huomio käännetään isättömyyden syystä - heteroisän piittaamattomuudesta - äidin nykyiseen parisuhteeseen. Miksi?"
---------

-Siis isän ja äidin merkityksestä lapsen ja ihmisen elämässä olisi syytä puhua. Ja siitä olisi puhuttava paljon nykyaikana.
Sekä tapauksissa, joissa isä on piittaamaton, että niissä tapauksissa, jossa lapsi ei ole koskaan tuntenut isäänsä. Ja aivan yleisesti.

Lapsihan voisi kasvaa kahden naisen hoidossa, ja silti tuntea isänsä. Joten varsinainen juttu tässä ei minusta ainakaan ole se äidin nykyinen parisuhde.

-------
Vielä huomio tästä lauseesta: "Jos oikeasti pidät tärkeänä, että tätä asiaa TÄYTYY SAADA käsitellä, PUHU siitä."

Tämähän on täysin kohtuuton vaatimus. Pidän tärkeänä, että ihmisten täytyy saada käsitellä kaikenlaisia asioita, sellaisiakin, joista olen eri mieltä, jotka eivät minua kiinnosta tai joista en ole koskaan kuullutkaan. Mutta kenenkään ei tarvitse puolustaa sananvapautta ylimalkaan puhumalla toisten ihmisten tärkeinä pitämistä teemoista - tai edes sellaisista, jotka ovat itsestä tärkeitä."

-----

Tuo kohtuuttomuusko on tällä hetkellä suurin murheesi? :) En tarkoittanut enkä tarkoita mitään muuta kuin sitä, että KUN asia on esillä, voisi olla pienikin apu siitä, jos todella osoitettaisiin ymmärrystä niitä ihmisiä kohtaan, jotka todella ovat kokeneet isän tai äidin kaipuun kipeänä ja vaikeana asiana elämässään. Siis edes pieni kommentti siihen suuntaan, että asia ymmärretään ja sen merkitys tunnustetaan.

En muuta. En siis vaadi enempää kuin itseltäni. Enkä myöskään muuttamaan näkemystä. Mutta JOS tosiaan on niin, että sekä sinä että Jaana Holmström olette samaa mieltä itse asiasta, siitä että isän ja äidin kaipuuta täytyy saada käsitellä, olisi todella tärkeää jos edes joskus osoittaisitte sen näissä keskusteluissa.
Mutta ainoa tapa reagoida tai kommentoida on koko ongelman kieltäminen tai vähättely. Tämä on todella iso asia joillekin. En ole koskaan väittänyt että jokaiselle.

Mutta eihän hyvänen aika kenenkään TARVITSE tehdä mitään. Onneksi minulla ei ole valtaa ketään pakottaa.

-----

"Kukin käyttäköön vapaa-aikansa kirjoittaakseen siitä mistä huvittaa kirjoittaa, mitään asioiden tärkeysjärjestystä ei tarvitse noudattaa.

Tätä vanhempien kaipuuta aivan todistetusti saa käsitellä ja on täällä käsitelty runsaastikin, ei kaikkien tarvitse liittyä kuoroon."

----

-Aivan niin. Jokainen tehköön mitä haluaa. Se ei ollut määräys vaan haaste.

Siinä tarvitaan nykyisessä ilmapiirissä rohkeutta, että tällaisen asian merkityksellisyydestä uskaltaa sanoa. Edes sanan tai kaksi.

Mutta hyvä. On siis irronnut se, että äidin tai isän kaipuu on ja voi olla tärkeä ja kipeä asia. Näin kokevat ihmiset tarvitsevat kaiken mahdollisen tuen. Yksi tärkeä tekijä on asenneilmapiiri. Joka tällä hetkellä julistaa voimakkaasti sitä, että isää ja äitiä ei tarvita, vaan ainoastaan rakastavat vanhemmat, olivat he mitä sukupuolta tahansa.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #77

"En siis vaadi enempää kuin itseltäni."

Empatiasta puheen ollen, Jaanahan tuossa toisessa viestissä kertoi kaivanneensa ymmärtäväisempiä vanhempia. Kommenttisi tähän oli: "Uskon täysin kokemustasi, mutta ei liity tähän asiaan."

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #78

Ei liity tähän asiaan siksi, että tässä oli puheenaiheena isättömyyden ja äidittömyyden kokemus. Pahoittelen jos tahtomattani loukkasin. Kokemus on samankaltainen, aihe eri. Olisi minullakin vaikka kuinka monta juttua omasta elämästäni tähän väliin.

Ei kai tässä ole myöskään minusta ja empatiakyvystäni keskustella? Ei kai vielä olla siinä vaiheessa keskustelua, että tehdään tulkintoja toisesta ihmisenä? :)

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #86

"Ei kai vielä olla siinä vaiheessa keskustelua, että tehdään tulkintoja toisesta ihmisenä? :)"

Toivottavasti ei...

"Mutta JOS tosiaan on niin, että sekä sinä että Jaana Holmström olette samaa mieltä itse asiasta, siitä että isän ja äidin kaipuuta täytyy saada käsitellä, olisi todella tärkeää jos edes joskus osoittaisitte sen näissä keskusteluissa."

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #62

Ei sitten vieläkään löytynyt ketään, joka olisi kieltänyt lapselta isän tai äidin kaipuun ja asian käsittelyn. Sovittaisiinko, ettei sellaista tahoa ole.

Oletko lukenut vastaavasti niiden lapsien kertomuksia, joilla ei ole ollut ongelmaa kasvattajiensa sukupuolen suhteen? Ai niin, he eivät ole kokeneet tarvetta kirjoittaa asiasta, ongelmaa kun ei ole ollut.

Luin tuon linkittämäsi artikkelin. Ongelma kiteytyi seuraavasssa lainauksessa:"Isälläni ei ollut intoa olla meihin yhteydessä enää äitini jätettyä hänet, eikä hän muutenkaan ollut mitenkään erinomainen kaveri." Tytär siis kaipasi jotain, mitä ei ollut olemassakaan.

Kasvoin itse heteroperheessä ja olisin halunnut kertoa vanhemmilleni siitä, mitä tunsin sukupuolestani, että olin väärässä ruumiissa. Mutta vanhempani olivat aikansa kasvatteja ja olisin niin tehdessäni päätynyt mielisairaalaan. Oi kuinka kaipaisinkaan vanhempia, joille olisin tuolloin huoletta voinut avautua! Jos nyt kirjoittaisin kaipuustani artikkelin, mitä luulet, julkaisisiko Aito Avioliitto sen yhtä kärkkäästi kuin linkittämäsi artikkelin?

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #67

"Ei sitten vieläkään löytynyt ketään, joka olisi kieltänyt lapselta isän tai äidin kaipuun ja asian käsittelyn. Sovittaisiinko, ettei sellaista tahoa ole."

-----
-Ei tietenkään ole. Mitään "tahoa".
Eikä ole kyse niinkään siitä, että se tietoisesti kiellettäisiin. Vaan siitä, että annetaanko tukea tällaiselle kokemukselle ja sen käsittelylle. KUUNNELLAANKO ihmistä, aktiivisesti ja edistetään tarpeen mukaan. Miten tähän tarpeeseen, tähän kipuun ja sen käsittelyyn suhtaudutaan. Puhutaanko siitä ja annetaanko puhua vai halutaanko piilottaa, vähätellä tai kieltää. Siitä on kyse.

Sinusta siis mitään ongelmaa ei ole. Asia selvä.

"Oletko lukenut vastaavasti niiden lapsien kertomuksia, joilla ei ole ollut ongelmaa kasvattajiensa sukupuolen suhteen? Ai niin, he eivät ole kokeneet tarvetta kirjoittaa asiasta, ongelmaa kun ei ole ollut"

----

-Ei tietenkään kaikilla ole ongelmaa. En ole sellaista väittänyt. Edelleen on kyse "vain" siitä, että kuunnellaanko niitä joille asia on kipeä. Uskon täysin niiden kokemuksia, jotka eivät ole kokeneet sitä itselleen ongelmaksi.
-----

"Luin tuon linkittämäsi artikkelin. Ongelma kiteytyi seuraavasssa lainauksessa:"Isälläni ei ollut intoa olla meihin yhteydessä enää äitini jätettyä hänet, eikä hän muutenkaan ollut mitenkään erinomainen kaveri." Tytär siis kaipasi jotain, mitä ei ollut olemassakaan."
-----

-Tämä ei ole ainoa kertomus. Lopussa hän toteaa kokevansa, että häntä ei sateenkaaripiireissä haluttu kuulla ja kuunnella.
Pointti ja ydinajatus ei ollut tuo mitä lainasit.

Isä voi olla tärkeä ja kaipauksen kohde, silloinkin kun isä on läsnä, eikä kuitenkaan ole.

----
"Kasvoin itse heteroperheessä ja olisin halunnut kertoa vanhemmilleni siitä, mitä tunsin sukupuolestani, että olin väärässä ruumiissa. Mutta vanhempani olivat aikansa kasvatteja ja olisin niin tehdessäni päätynyt mielisairaalaan. Oi kuinka kaipaisinkaan vanhempia, joille olisin tuolloin huoletta voinut avautua! Jos nyt kirjoittaisin kaipuustani artikkelin, mitä luulet, julkaisisiko Aito Avioliitto sen yhtä kärkkäästi kuin linkittämäsi artikkelin?"

-Uskon täysin kokemustasi, mutta ei liity tähän asiaan. Eikä ole kyse siitä mitä Aito Avioliitto julkaisee tai ei julkaise. Edelleen on kyse siitä halutaanko kuulla niitä lapsia, nuoria ja aikuisia, joille isän tai äidin kaipuu on kipeä asia ja jotka tarvitsevat tukea sen käsittelyssä. Myös luonnollisesti niitä, jotka eivät elä sateenkaariperheessä.

Tämä on nyt vaakalaudalla: onko asia tärkeä? Onko isä tärkeä? Onko äiti tärkeä? Vaikka kokemukset eroavat, aiemmin yleisesti tämän asian tärkeys on tunnustettu.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #75

Sari Weckroth: "KUUNNELLAANKO ihmistä, aktiivisesti ja edistetään tarpeen mukaan. Miten tähän tarpeeseen, tähän kipuun ja sen käsittelyyn suhtaudutaan. Puhutaanko siitä ja annetaanko puhua vai halutaanko piilottaa, vähätellä tai kieltää."

Heather Barwick: "Isälläni ei ollut intoa olla meihin yhteydessä enää äitini jätettyä hänet, eikä hän muutenkaan ollut mitenkään erinomainen kaveri. - - Toisinaan olin valtavan vihainen isälleni, joka ei ollut paikalla, ja ajoittain suutuin itselleni kun ylipäänsä halusin isän. Osa minusta yhä suree isän menettämistä."

Sari Weckroth: "Pointti ja ydinajatus ei ollut tuo mitä lainasit."

Eikö Heatherin kohdalla todellakaan ole merkitystä sillä, että hänen isättömyytensä johtui hänen isänsä välinpitämättömyydestä, ei siitä että hän varttui naisparin kasvattamana? Kuunnellaanko hänen kertomustaan nyt valikoivasti?

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #76

"Eikö Heatherin kohdalla todellakaan ole merkitystä sillä, että hänen isättömyytensä johtui hänen isänsä välinpitämättömyydestä, ei siitä että hän varttui naisparin kasvattamana? Kuunnellaanko hänen kertomustaan nyt valikoivasti?"

-Itse nostaisin sieltä olennaiseksi osaksi Heatherin kokemuksen siitä, että sateenkaaripiirit eivät ole halunneet kuulla ja kuunnella hänen isättömyyden ikäväänsä.

-----
Heateher Barwick: "Eronneiden vanhempien lapset voivat sanoa: “Isä ja äiti, rakastan teitä. Mutta eronne oli minulle musertava kokemus. Se rikkoi minut ja sai minut ajattelemaan, että erositte tähteni. On tosi vaikeaa elää kahdessa eri kodissa.” Adoptiovanhempien lapset voivat sanoa: “Adoptiovanhempani, rakastan teitä. Mutta tämä on minulle vaikeaa. Kärsin siitä, että suhteeni omiin vanhempiini on katkennut. Olen hämilläni ja ikävöin heitä, vaikka en ole heitä koskaan tavannut.”

Samaa sukupuolta olevien vanhempien lapsille ei ole annettu ilmaisun mahdollisuutta. Tämä ei ole vain minun kokemukseni. Meitä on useita. Emme ole voineet kertoa teille tuskastamme, koska koemme, että ette kuuntele. Aivan kuin ette haluaisi kuulla. Jos sanomme, että meihin sattuu, koska olemme kasvaneet samaa sukupuolta olevan parin lapsina, meidät joko sivuutetaan tai leimataan vihaajiksi."
------

Tämä oli minusta siinä se mihin on syytä kiinnittää huomiota. Tämä kokemus, joka on leimattu valheeksi, tai niin "harvinaiseksi", että sitä ei tarvitse huomioida eikä tunnustaa ongelman olemassaoloa.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #79

"-Itse nostaisin sieltä olennaiseksi osaksi Heatherin kokemuksen siitä, että sateenkaaripiirit eivät ole halunneet kuulla ja kuunnella hänen isättömyyden ikäväänsä."

Aivan. Ongelma ei siis olekaan lapsensa hylännyt isä, vaan se, että äidin kaverit ovat ymmärtämättömiä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #67

Holmströn kyselee josko joku olisi kieltämässä isän ja äidin kaipuun. En minäkään tunne sellaisia (muita kuin uskiksien olkiukot). Ainut joka tulee mieleen on kristittyjen legendojen Joshua Nasarethista jonka suuhun on pantu sanat: "Jos joku tulee minun tyköni eikä vihaa isäänsä ja äitiänsä ja vaimoaan ja lapsiaan ja veljiään ja sisariaan, vieläpä omaa elämäänsäkin, hän ei voi olla minun opetuslapseni." (Luuk. 14:26) Minusta tuossa ohjataan isät ja äidit vihaamaan lapsiaan ja lapset vanhempiaan. Tuskin siis kristinopissa on sijaa äiskän ja iskän kaipuulle.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #85

"Holmströn kyselee josko joku olisi kieltämässä isän ja äidin kaipuun. En minäkään tunne sellaisia"
-----

Itse asiassa tämän keskustelun anti alkaa käydä todella hedelmälliseksi. On jo moneen kertaan todettu, että isän ja äidin kaipuu on tosiasia, ja sitä täytyy saada käsitellä.

Mitä useammin tämän sanotaan tai kirjoitetaan, sitä vaikeammaksi tulee heti perään väittää, että "vanhempien sukupuolella tai biologisella siteellä ei ole väliä."

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #87

Nyt kannattaisi olla tarkkana mitä oikeastaan tarkoittaa kun kirjoittaa isän tai äidin kaipuusta. Tarkoittaako kaipuuta kohti biologista isää tai äitiä, kasvattajia vai mitä. Onko kaipaaja esimerkiksi menettänyt kaivatun vai elääkö hän perheen ulkopuolella vai miten. Kaipaajien ja kaivattujen olosuhteet vaihtelevat niin paljon, että yleistäminen alkaa olla ymmärryksen kannalta vaarallista.

Toisaalta on myös muistettava, että meidän yhteiskuntamme normit menevät omalla tavallaan rooleittain. Meillä korostetaan valtavasti m.m. äidin roolia ja sitten ilman biologista äitiä eläviä surkutellaan ja heille luodaan kuvaa, että he ovat jotenkin huonommassa asemassa kuin kuin muut. Siis iso osa tuosta kaipuusta on kulttuurisesti rakennettua ja sitä, enimmäkseen tiedostamattomasti, ruokitaan.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #27

Kaksi äitiä voi olla lapselle molemmat vanhemmat. Lapsen isänkaipuuta en ole lapselta kieltämässä. Lapsen isän- tai äidinkaipuu eivät häviä, vaikka ne häneltä kiellettäisiin. Ymmärrän hyvin sellaisen olevan olemassa kaikissa olosuhteissa.

Tuo kaipuu jää elämään monissa (tekisi mieleni kirjoittaa kaikissa) "ehjissä" heteroperheissä biologisten vanhempien kasvattaneille lapsillekin. Tietoisuus omista vanhemmista ei tuota kaipuuta yksin poista. En tiedä, poistuisiko se täydellisellä omistautumisella ja läsnäolollakaan.

Adoptoidun lapsen sallitaan varmasti helpommin käsittelevän erilaisia tyhjiöitä sisällään. Biologisten vanhempien kanssa eläneille tyhjiön käsitteleminen jää usein kielletyksi vanhempien syyllisyydentunnon takia.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #71

Kai Niemeläinen: "Lapsen isänkaipuuta en ole lapselta kieltämässä. Lapsen isän- tai äidinkaipuu eivät häviä, vaikka ne häneltä kiellettäisiin. Ymmärrän hyvin sellaisen olevan olemassa kaikissa olosuhteissa."

-Kiitos tästä. Mitä useammin tämä sanotaan, sitä parempi.

"Tuo kaipuu jää elämään monissa (tekisi mieleni kirjoittaa kaikissa) "ehjissä" heteroperheissä biologisten vanhempien kasvattaneille lapsillekin. Tietoisuus omista vanhemmista ei tuota kaipuuta yksin poista. En tiedä, poistuisiko se täydellisellä omistautumisella ja läsnäolollakaan."

-Totta. En tässä tee selkeää eroa hetero- ja sateenkaariperheiden välille. Isän tai äidin ikävä voi tulla aiheelliseksi monella tavoin.

--------
"Adoptoidun lapsen sallitaan varmasti helpommin käsittelevän erilaisia tyhjiöitä sisällään. Biologisten vanhempien kanssa eläneille tyhjiön käsitteleminen jää usein kielletyksi vanhempien syyllisyydentunnon takia."

----

-Kiinnostavaa ja varmaan totta. Ei syytä riidellä tästä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #88

Hienoa Sari, olen kyllä aina tiennyt väittelyjemme lomassakin, että kyllähän me yoikeasti mmärrämme toisiamme.

Yksityisesti voisin avata asiaa, jota lähestyin, enemmänkin, jos sinua jaksaa kiinnostaa.

niemelainenkai@gmail.com.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Ammattijärjestöjen, Opetushallituksen tai poliisin tehtävä ei ole ajaa sateenkaariagendaa, vaan hoitaa sille annetut työtehtävät ja jättää kansalaisille vapaus arvioida itse, mikä on hyvää ja tavoittelemisen arvoista."

Niin, ammattijärjestöjen jäsenet ovat myös kansalaisia ja antavat vaikutteita oman ay-järjestönsä agendalle ja Opetushallituskin laatii esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelmat arvoperusteineen aina vapaan kansalaiskommentoinnin ja erillisten lausuntopyyntöjen perusteella.

Se, että perusopetuksessa sukupuolisuutta käsitellään nykyisin moninaisena ilmiönä on siis kansan vapaan tahdon mukaista...

http://www.oph.fi/ops2016/aikataulu

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Palkansaajakeskusjärjestöt SAK, Akava ja STTK sekä yksittäiset liitot osallistuvat Pride-viikon ohjelmaan halutessaan puolustaa yhdenvertaisia oikeuksia työelämässä, mikä niille kuuluukin.

https://www.akava.fi/uutishuone/tapahtumat/pride_2017

Viranomaiset osoittavat tukevansa yhdenvertaisuutta. Mm. verohallinnon verouutiset vaihtoi logonsa sateenkaaren väreihin. "Lainsäädäntö velvoittaa meitä viranomaisina edistämään yhdenvertaisuutta ja ennaltaehkäisemään syrjintää. Kaikki suomalaiset ovat asiakkaitamme, joten meidän on luontevaa edistää tasa-arvoa, jotta yhdenvertaisuus toteutuu. Se tarkoittaa myös meidän palvelukanaviamme ja sisäistä viestintää."

https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/other/pride-viik...

Kirkko on järjestänyt ohjelmaa Prideille jo monena vuonna ja tänäkin vuonna evankelis-luterilaiset seurakunnat ja kristilliset järjestöt ovat mukana. Kirkolla on Pride-kulkueessa oma rekka, jonka perässä marssii kirkonväen kanssa kristillisiä yhteisöjä.

https://www.helsinginseurakunnat.fi/uutisetjatapah...

Pride on yhteisöllinen, yhdistävä ilmiö. Mukaan mahdutaan myös vahvasti jakautuneista yhteisöistä.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Kaikesta päätellen Susanna arvioi pahasti väärin kuinka paljon Pride ja sen ossallistujat jakavat tai hämmentävät kansaa.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Marginaalissa on ahdasta olla, jos ajattelee olevansa enemmistöä.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Monesti kannattaa myös tehdä uusia johtopäätöksiä eikä aina pysyä siinä ensimmäisessä.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Mixei ammattiliitot saisi tehdä sitä, mitä niiden valtuusto eli viime kädessä jäsenistönsä luottamusta nauttivat hallitus haluaa?

Miksi ammattiliittojen pitäisi tehdä vain ja ainoastaan jotain sellaista, mitä Susanna Koivula haluaa? Ei kuulosta demokratialta vaan siltä, että Susanna haluaisi tehdä itsesään diktaattorin, jollein suorastaan Jumalan.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Eiköhän tässä ole kyse ensisijaisesti julkisuuskateudesta. Yksi vähemmistö saa runsaasti myönteistä, kannustavaa julkisuutta - tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta korostaen. Toinen ei saa myönteistä julkisuutta. Jotta osattoman vähemmistön mieli paranisi, on osalliseksi päässyttä vähemmistöä ja puolelleen asettuvia tahoja kyseenalaistettava.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth

"Yksi vähemmistö saa runsaasti myönteistä, kannustavaa julkisuutta - tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta korostaen"
----

-Kas kun sattuikin. Oliko tuo lipsahdus vai tietämättömyyttä?
Juuri oli toisaalla puhetta siitä miten helposti pride mielletään vain YHDEN vähemmistön jutuksi, vaikka mukana on muitakin kuin se "yksi vähemmistö". Ja myös siitä oli puhetta miksi se "yksi vähemmistö" on näitä muita vähemmistöjä sitten jotenkin tärkeämpi, enemmän esillä ja saa kaiken huomion ja myötätunnon, muut ovat sitten mukana "sen yhden" lisäksi...

Siis seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä yksi saa muita paljon enemmän myönteistä ja kannustavaa julkisuutta, toiset vähemmistöt jakavat keskenään epätasaisesti sen huomion mitä jää. Tarkoittaen siis pridessa mukana olevia vähemmistöjä.

http://ranneliike.net/teema/helsinki-pride-2012-mo...

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #14

Oijoi! Täytyy siis selventää. Tuo toinen vähemmistö tarkoittaa Aa-laisia ja yhdistykseen kuulumattomia vähemmistöjä, joista yhdet vastustavat seksuaalivähemmistöjen, yhdet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ja yhdet sukupuolivähemmistöjen tasa-arvokehitystä ja esilläoloa.

Yksi kaikkien, kaikki yhden puolesta :)

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #16

"Oijoi! Täytyy siis selventää. Tuo toinen vähemmistö tarkoittaa Aa-laisia ja yhdistykseen kuulumattomia vähemmistöjä, joista yhdet vastustavat seksuaalivähemmistöjen, yhdet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ja yhdet sukupuolivähemmistöjen tasa-arvokehitystä ja esilläoloa."
-----

-Pyh. Ei tuo selventänyt yhtään. Et ehkä ollenkaan ymmärtänyt mitä kirjoitin? Täytynee selventää...

Kyllähän minä sen tajusin mikä on se "toinen vähemmistö", joka ei saa huomiota, julkisuutta ja kannustusta. Se on Aa-järjestö ja samanmieliset, tietysti. Mutta mikä on se "yksi vähemmistö", joka saa? SE oli se kysymys/huomio/pointti.

Onko sinusta tosiaan pride vain sen yhden "The Vähemmistön", eli homojen juttu? On muitakin vähemmistöjä, jotka ovat siinä mukana. Sellaisia, jotka eivät saa sitä julkisuutta ja myönteistä huomiota. Sellaisia, jotka kokevat olevansa syrjittyjä ja vaiennettuja vähemmistöjen joukossa, kuten linkistä kävi ilmi.
Se oli pointtini ja viime päivien kuuma keskustelunaihe, eräällä toisella foorumilla. Mainitsin vain kun tuli tuossa esiin, että ajattelit vain sitä "yhtä vähemmistöä" priden yhteydessä...

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #25

No pöh itsellesi :D

Ajattelin kaikkia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä yhtäältä ja toisaalta kaikenlaisia vähemmistöjä, jotka pitävät Pridea sumutuksena. Tämä nyt sitten lisäselvennyksenä, kun edellinen ei mennyt perille.

Osallistuessa Prideen osallistun kaikkien seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen puolesta. Samoin osallistuessani Setan järjestämiin vertaistukiryhmiin ja vaikkapa kirjoitteluun tälläkin foorumilla.

Tervetuloa vain mukaan Pride-tapahtumiin, siellä on aina tilaa kaikille, jotka haluavat olla edistämässä tasa-arvoa ja tasavertaista kohtelua - kaikille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille.

Lievittikö selvitys kärttyisyyttä?

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #30

Markku Toivonen: "Ajattelin kaikkia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä yhtäältä ja toisaalta kaikenlaisia vähemmistöjä, jotka pitävät Pridea sumutuksena. Tämä nyt sitten lisäselvennyksenä, kun edellinen ei mennyt perille."
-----

-Tartuin tuohon kun sanoit selkeästi, että YKSI vähemmistö saa muita enemmän huomiota, julkisuutta ja myönteistä kannustusta. Se on aivan totta, ja tästä lisää edempänä.

------
MT: "Osallistuessa Prideen osallistun kaikkien seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen puolesta. Samoin osallistuessani Setan järjestämiin vertaistukiryhmiin ja vaikkapa kirjoitteluun tälläkin foorumilla."
----

-Niin varmasti ajattelet näin. Mutta et ehkä ajattele ihan loppuun asti, jos uskot sen olevan noin yksinkertaista. Joka tapauksessa, ei kaikkien vähemmistöjen tilanne ole sama. Miten siis voi ottaa samanaikaisesti kantaa "kaikkien" puolesta? Helpompaa se varmasti on kuin ottaa selkeästi esiin eri ryhmien tilanne, ja erikseen kantaa jokaiseen. Mutta se olisi johdonmukaista.

Ja vaikka en olekaan itse kannattamassa kaikkien eri ryhmien tämänhetkisiä vaatimuksia, tai oikeastaan mitään näistä, pitäisin kyllä rohkeana sitä, että nämä uskalletaan nimetä ja ottaa esiin omina ryhminään eikä homojen kanssa "samaan sakkiin" kuuluvana.

On tosiasia, että seksuaali ja sukupuolivähemmistöistä tosiaan YKSI saa enemmän julkisuutta ja myönteistä huomiota kuin "ne muut".
Et kai tosiaan väitä, että kaikki huomio, median taholta ja julkisissa keskusteluissa, olisi jakaantunut tasaisesti kaikkien vähemmistöjen kesken. Yksi on ollut selkeästi eturivissä jo pitkään.

Etkö lukenut linkkiä? Mm monisuhteiset kokevat olevansa syrjittyjä vähemmistöjen joukossa ja myös Pride-tapahtumissa.
Ovat joka vuosi mukana Pridessa, mutta eivät saa juuri minkäänlaista huomiota. Ja kokevat että heidät on haluttu piilottaa ja vaientaa.

Sitten on nekin vähemmistöt, joista ei edes puhuta. Kuten objektiseksuaalit.

------
"Tervetuloa vain mukaan Pride-tapahtumiin, siellä on aina tilaa kaikille, jotka haluavat olla edistämässä tasa-arvoa ja tasavertaista kohtelua - kaikille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille."
---

-Kiitos kiitos. Mutta tämä ei ollut pointti. Tietynlaista eriarvoisuutta on Prideen osallistuvien vähemmistöjen kesken, ainakin asianomaisten itsensä näkökulmasta. Etkö tosiaan ole huomannut?

Ajatteletko oikeasti, että kaikki hoituu kerralla. Mitä sanoisit eri vähemmistöryhmien tilanteesta tällä hetkellä. Mikä on (mielestäsi) heikoimmassa asemassa ja mitä muutoksia olisi tehtävä? Ei tuo selkiytä yhtään mitään vaan vaikuttaa vain piiloutumiselta.

En siis ole tässä esittämässä vaatimuksia, vaan ainoastaan huomioita. Vaikuttaa siltä, että on yksi "The Vähemmistö", ja muut tulevat siinä mukana. Ja uskotaan ilmeisesti ihan vilpittömästi, kuten sinäkin, että kaikki ovat yhtä ja samaa joukkoa.

Toki painopiste voi olla vähitellen muuttumassa. Trans-ihmiset ovat ilmeisesti seuraavana jonossa. Mutta pointti oli, että ei ole yhtä joukkoa, joiden kaikkien "oikeuksia" edistetään yksinkertaisesti näyttäytymällä pride-kulkueessa.

----

"Lievittikö selvitys kärttyisyyttä?"

-En ole kärttyinen vaan ennemmin huvittunut. :) Myös siitä, ettet vieläkään joko ymmärrä tai halua nähdä sitä mitä yritin sanoa.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #30

No yritetään tällä tavoin:

Kun sanoit olevasi mukana Pridessa puolustamassa KAIKKIEN vähemmistöjen oikeuksia, osaatko nimetä erikseen kaikki ne seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt, jotka Pridessa ovat mukana ja joiden puolesta olet ottamassa kantaa?
Ja lisäksi vielä ne asiat, joiden puolesta otat kantaa?

Onko sinulla siis TIETOA minkä puolesta marssit? Tai kiinnostusta. Ja onko mahdollisesti joitakin nyt vireillä olevia vaatimuksia, joista et ehkä olekaan ihan varma haluatko edistää niitä?

Vai ajatteletko, että riittää kun kaikki hoituu ainakin vähän "sinne päin", suurinpiirtein oikeanlaisia muutoksia tässä edistetään, vaikket edes tiedä minkä puolesta olet ottamassa kantaa?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #58

"Kun sanoit olevasi mukana Pridessa puolustamassa KAIKKIEN vähemmistöjen oikeuksia, osaatko nimetä erikseen kaikki ne seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt, jotka Pridessa ovat mukana ja joiden puolesta olet ottamassa kantaa?
Ja lisäksi vielä ne asiat, joiden puolesta otat kantaa?"

Tämähän on vähintään yhtä raastava ongelma kuin se, että harkitsisi osallistumista marssille "Suomen luonnon puolesta". Mistä lähtien tulokaslajit katsotaan Suomen luontoon kuuluviksi? Mitä jos ei osaakaan nimetä kaikkia suojelemisen arvoisia eliölajeja? Mitä jos tykkää saimaannorpista mutta inhoaa kyitä ja sääskiä?

Pitää varmaan jäädä kotiin sitten.

(Lisäys:) Avaan vielä:

Joillakin mielenilmaisuilla ja tapahtumilla on hyvinkin selkeä tarkoitus. Jos osoitetaan mieltä ILO 169:n ratifioinnin puolesta niin sopii odottaa, että kaikki osallistujat ovat jossain määrin kartalla siitä, mistä sopimuksessa on kyse.

En tiedä olenko vain huonosti informoitu, mutta mun tietääkseni lauantain pridekulkueella EI ole mitään tarkkaa päämäärää. Ei ole olemassa listaa vähemmistöistä ja heidän vaatimuksistaan, joihin osoittaa sitoutuvansa marssimalla mukana. "Yhdenvertaisuuden ja moninaisuuden puolesta", sanotaan vain tapahtuman sivulla, eivätkä tarkennuksetkaan kauhean täsmällisiä ole.

Sen tiedän, että mukana marssimassa on ihmisiä, joilla on hyvin erilaisia, vastakkaisiakin mielipiteitä. Näin on aiemminkin ollut, eikä se ole liiemmin menoa haitannut.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #58

Kyllä minulla on tietoa ja myös kiinnostusta minkä puolesta olen kulkueisiin osallistunut Suomessa eri kaupungeissa, muualla Euroopassa ja Kanadassa. Kulkueisiin osallistuu ryhmiä, joilla on oma ydinsanomansa. Suurin osa osallistujista on yksilöitä ja olisi yhtäältä toivoton, toisaalta pakkomielteinen pyrkimys ottaa selvää mitä kaikkea he edustavat. Minua ei myöskään ole huolestuttanut mitä kaikkea he edustavat, koska en ole havainnut kehotuksia laittomuuksiin. Seurassa on ollut hyvä viettää aikaa.

Kulkueisiin osallistuu mm. cis- ja transihmisiä, heteroseksuaaleja, homoseksuaaleja, polyamoristeja, aseksuaaleja ja genderfluideja. Lista ei ole täydellinen, mutta vastaa ystävä- ja tuttavapiiriäni. Voimauttavaa yhdessäoloa ja näkyvyyttä tavoitellaan.

Mitä teemoja prideilla tuodaan esiin ja halutaan edistää on "ikuisuuskysymys". Minua koskettavat monet teemat. Erityisesti transihmisten kohtelu, sateenkaarisenioreiden asema ja marssiminen niiden puolesta, jotka eivät voi julkisesti ilmentää itseään lainsäädännön ja vainon vuoksi.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #80

"Minua ei myöskään ole huolestuttanut mitä kaikkea he edustavat, koska en ole havainnut kehotuksia laittomuuksiin. Seurassa on ollut hyvä viettää aikaa."

-Ymmärrän tämän.

"Kulkueisiin osallistuu mm. cis- ja transihmisiä, heteroseksuaaleja, homoseksuaaleja, polyamoristeja, aseksuaaleja ja genderfluideja. Lista ei ole täydellinen, mutta vastaa ystävä- ja tuttavapiiriäni. Voimauttavaa yhdessäoloa ja näkyvyyttä tavoitellaan."
Mitä teemoja prideilla tuodaan esiin ja halutaan edistää on "ikuisuuskysymys". Minua koskettavat monet teemat. Erityisesti transihmisten kohtelu, sateenkaarisenioreiden asema ja marssiminen niiden puolesta, jotka eivät voi julkisesti ilmentää itseään lainsäädännön ja vainon vuoksi."
-----

-Ymmärrän tämänkin. Mutta juuri siksi, että vaatimukset ovat jotain konkreettista, ja jokaisella on omansa, olisin itse kiinnostunut selvittämään mitä kaikkea olen edustamassa ja edistämässä jos osallistuisin.

Aivan hyvin voisin olla mukana siitä syystä että ketään ei saa "vainota", mutta juuri se rajanveto tässä on joskus vaikeaa. Kun kirjo on niin laaja, niin yhtä hyvin se voisi ehkä olla kaikkien vähemmistöjen marssi. Tuntuu vähän jo liian pakotetulta puhua "yhdestä ryhmästä".

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Ooxää ajatellut ettei kyse ole nyt ollenkaan siitä, etteivätkö ammattiliitot saisi tehdä sitä mitä niiden jäsenistö haluaa? Mixei ne muka sais.

Mix sää väität että ammattiliittojen pitäisi tehdä vain ja ainoastaan jotain sellaista, mitä Susanna Koivula haluaa? Eihän Susanna Koivula ole missään sellaista vaatinut.

Exää osaa lukea?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Voisi demokraattisesti äänestää kumpaa suositaan, hetero vai homoliittoja. En ole juuri nähnyt heteroparaateja, näissähän voisi autonlavalla kuvata monipuolista sänkyelämää kuten homot näyttävät avoimesti omiaan esittelevän. Itse kyllä pitäisin molemmat vähemmän näkyvänä ihan lapsien takia.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Laitatko ihan vain todisteeksi väitteellesi kuvan autonlavalla toteutetusta homojen "sänkyelämästä"?

Yhtä paljon paljastavat asut kuin normi rannalla eivät sitten riitä.

Mika Sarivaara-Satta

Pride-hössötys kaikenkaikkian menee yli ymmärryksen, sillä mitä ylpeilyä on siinä millaiseksi on sattunut syntymään, vai saisiko WhitePride-marssi yhtä suosiollisen vastaanoton?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Ne on katsos valtasuhteet ja se mikä pidetään normina. Valkoisuus ei ole millään tavoin marginalisoitua ja yleensä White Pridea toitottavilla tuppaa olemaan ketunhäntä kainalossa.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Joo, nuivat ovat vallannet Priden niin kuin valtasivat Persutkin. Sitten alkuperäiset asianomaiset joutuvat loikkaamaan johonkin.

Katso minun Pride-viikon kuvastoa valokuvaajan sivuilta:

https://www.flickr.com/photos/erotic-art-cabinet/s...

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Itselleni on ollut yks ja sama heiluuko sateenkaariväki kaduilla ja menevät Suomen lain myötävaikutuksella ihan viralliseen avioliittoon. (Itseäni kiinnostaisi tuo naapurin traktori - Fordson Dexta muutoin - mutta kun olen ollut heterosuhteessa 35 vuotta, täytynee himonsa hillitä. Eikä taitaisi lakikaan toistaiseksi sallia moista parisuhdetta).
Ärsytyskynnykseni tosin ylittyi siinä kun äänestettiin "tasa-arvoisesta avioliittolaista", jonka äänestyksen lain puolustajat voittivat. Äänestyksen ratkettua kokoomukselainen pääministeri, muistaakseni Stubb nimeltään, hyökkäsi tasa-arvoisen avioliittolain puolustajan kaulaan ihan suorassa TV -lähetyksessä onnittelemaan voittajaa. Lain vastustajien edusnaisen hän jätti täysin huomiotta. Koko kansan pääministeriltä pöljä temppu ja oli ihan oikein, että moinen kanalja heivattiin ulos politiikan ykköskentästä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tää on vähän sama kuin persut itkevät sinisen tulvaiduuden toimista jatkuvasti ja nyt sitten kristillisellä ottaa koville nämä pride-touhut.

Kannattaa elää sitä omaa elämää, eikä arvostella toisten juhlia ja elintapoja, se voi hieman helpottaa sitä vannetta, joka ilmeisesti kiristää päätä.

Minulle täällä korvessa on ihan sama mitä juhlia missäkin pidetään, sillä minä menen vain niihin juhliin, jotka kiinnostavat, ja tämä kyseinen ei kiinnosta. Siltikään mulla ei ole mitään sitä vastaan, että muut siellä juhlivat, ihan vaikka poliiseja myöten.

Lauri Hakanen

"Sateenkaariliikkeen omintakeinen käsitys ihmisoikeuksista on mennyt läpi kuin väärä raha. Seksuaalinen kiinnostus tai transsukupuolisuuden kokemus eivät ole ihmisoikeus-asioita. Miten niin ei? No, lyhyesti: seksuaalisuus ei ole ihmisessä ihon värin kaltainen ominaisuus eikä sukupuolen ns. korjaaminen ole sekään ihmisyyden perusteella vaadittava tai annettava oikeus. Ihmisen kiinnostuksen kohteet tai kokemukset eivät ole siis laskettavissa ihmisoikeuksiksi."

Suosittelen tutustumaan YK:n viime aikaisiin ihmisoikeuspäätöksiin.

https://documents-dds-ny.un.org/doc/UNDOC/LTD/G16/...

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula

Sateenkaariliike lobbaa isolla vaihteella YK:ssakin. Ja isolla rahalla.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Puhut ilmeisesti Amerikasta. Siellä kaikki lobbaavat isolla rahalla, mutta täällä sitä isoa rahaa ei ole näkynyt.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Vähän noilla Ritalan linjoilla, että Prideen menevät he, joita Pride kiinnostaa. Ja poliisi viran puolesta, etteivät eri arvopohjalta lähtevät kiinnostukset törmää liian rajusti.

Niko Sillanpää

Joku ekspertti voinee valaista, kuinka paljon pride-tapahtumat Suomessa ovat saastuneet intersektionaalisuudella ja sukupuoli-identiteettihäiriöiden normalisointiyrityksillä?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Suhteellinen kontaminaatioaste lienee jo 99,9 prosenttia...

Niko Sillanpää

No, sitten 0,1%:lla priden sisällöstä on älyllinen peruste jatkaa. Suosittelen keskittymään siihen tai vielä parempaa: hylkäämään intersektionaalisuuden ja mielenterveyden häiriöiden normalisointiyritykset.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #73

Sukupuolieron problematisointi on johtanut tähän tilanteeseen, vielä 90-luvun alussa homoyhteisöissä suhtauduttiin transihmisiin avoimen vieroksuvasti, mitä sukupuolieron essentilisointia silloinen toisen aallon feminismi vielä tahtomattaan vahvisti. Kolmannen aallon i-feminismi on muuttanut radikaalisti näitä "kuvioita"..ö

Trollauksen makuinen kommenttisi ei kaivanne enempiä vastineita, mutta kertauksen vuoksi voisin mainita, ettei transvetismia enää luokitella minkään lajin sairaudeksi eikä esinekohtaista fetisismiä.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #74
Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #95

Niin.

Sukupuoli-identiteetin häiriöstä kärsiviksi luokiteltuja henkilöitä hoidetaan sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikoilla Helsingissä ja Tampereella. Ja kun tarkemmin tutustumme näiden klinikoiden työskentelytapoihin, huomaamme varsin pian, että tutkimusten ja hoitojen tavoitteena on selkeyttää potilaan sukupuoli-identiteettiä eri asteisten hormonihoitojen, kirurgian ja psyykkisen tuen avulla.

Rautalangasta vääntäen : esimerkiksi syntyessään tytöksi määritellyn ja Susannaksi ristityn henkilön, joka kokee olevansa Niko-niminen mies ja on tämän epätyypillisen sukupuolikokemuksensa seurauksena ajautunut sukupuoliristiriitaan, sukupuoli-identieetti pyritään hänen täytettyään sukupuoli-identiteetin tutkimuksessa asetetut diagnostiset kriteerit sukupuolenkorjausprosessin avulla selkeyttämään siinä määrin, että hän pystyy elämään suhteellisen normaalia miehen elämää.

Häntä ei siis pyritä "eheyttämään" esimerkiksi naiseksi, koska hänet on ihan oikeiden lääkärien suorittamissa tutkimuksissa todettu mieleltään terveeksi mieheksi...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #98

Jännä juttu sinensä, että F-luokitellusti diagnosoituja potilaita hoidetaan ainoastaan sillä edellytyksellä, että he ovat mieleltään terveitä...

Ehdotan tähän ratkaisuksi transsexualismin poistamista tautiluokituksesta ja sukupuolenkorjaushoitojen edellyttämälle diagnosoinnille uutta tautiluokitusmerkintää, joka voisi olla nimetty vaikka gender incongruenceksi.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #98

Rautalangasta vääntäen:

1. Sairaaloissa hoidetaan sairauksia.

2. Näiden henkilöiden sukupuolielimissä tai sukupuolihormonitoiminnassa ei ole mitään todettavaa vikaa, eli ne ovat täysin terveet, fysiologiset.

3. Sairaus on mielessä, jonka asiaan vihkiytynyt lääkäri tosiaan toteaa. Hän ei totea, että kyseessä on esimerkiksi esimerkkisi mukainen "mieleltään terve mies", vaan hän toteaa F64.x -kriteereillä kyseisen sairauden tilan.

4. Hoito on nykytietämyksen perusteella edellä mainitsemallasi tavalla.

Tähän mennessä kaikki on ok myös resurssiallokaation osalta yhdessä sopimisen puitteissa.

Ongelma syntyy, kun muuta yhteiskuntaa eli 99+% väestöstä aletaan organisoimaan tällaisten diagnoosien ehdoilla esim. kielessä, kulttuurissa, lainsäädännössä, pukuhuoneiden ja vessojen järjestelyillä jne. Yhteiskuntaa ei voi eikä ole järkeä organisoida jonkin harvinaisen sairauden puitteissa. Itse asiassa emme organisoi sitä useimpien yleistenkään sairauksien puitteissa missään määrin. Emme esimerkiksi rakenna Tylypahka-opistoja psykoosipotilaille, jotka luulevat olevansa Harry Potter. Emme myöskään yritä normalisoida esimerkiksi keskivaikeaa masennusta.

#101: Jos ei ole sairautta, ei ole syytä hoitaakaan yhteisvastuullisesti esim. kirurgisesti tai lääkehoidolla.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #102

Käsittääkseni transtaustainen Niko-niminen mies käyttää sukupuolenkorjaushoitojen jälkeen ihan vain samoja saniteettitiloja muiden miesten kanssa ja eikä hän muutenkaan kaipaa kielellisiä tai kulttuurisia erityisjärjestelyitä - ja kieltä käytetään muutenkin luovasti ja tarkoituksenmukaisesti eikä sitä ole tarkoitettukaan pysyväksi symboliikaksi kuvitellun 99-prosenttijengin käyttöön.

Rautalangasta vääntäen : transidentiteettiä ei käytännössä pidetä enää minkään lajin sairautena an sich, kuten ei homoseksuaalisuuttakaan tai transvetismia pidetä sairaudentiloina.

Sairaaloissa hoidetaan myös esimerkiksi synnytyksiä, vaikka raskaus ei ole sairaudentila kuten ei jo todetusti transsukupuolisuuskaan ole. Molempiin voi liittyä situationaalisesti psyykkisiä, somaattisia tai psykosomaattisia oireita toki - raskausmasennus liittyy raskauteen kuten sukupuoliristiriita liittyy transidentiteettiin jne...

"3. Sairaus on mielessä, jonka asiaan vihkiytynyt lääkäri tosiaan toteaa. Hän ei totea, että kyseessä on esimerkiksi esimerkkisi mukainen "mieleltään terve mies", vaan hän toteaa F64.x -kriteereillä kyseisen sairauden tilan."

Niin, siellä sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikalla tosiaan määritellään potilaan sukupuoli (potilas itse ilmoittaa tämän) ja sukupuolenkorjaushoitoihin pääseminen edellyttää potilaan olemista mieleltään terve. Mikä on ongelmallista, koska trans- ja muunsukupuolisilla on suuri riski sairastua johonkin mielenterveyden häiriöön tai peräti psykoositason sairauteen sukupuoliristiriidan ja/tai sosiaalisten traumakokemusten vuoksi.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #103

#103: No mutta sehän on kiva kuulla, ei erityisjärjestelyitä saniteettitiloissa ym. Kielen käytöllä ei kuulukaan olla juuri mitään rajoitteita. Mutta ne henkilöt, jotka vaativat toisten kielenkäytöltä jotain sanktion uhalla (= pitää käyttää tai ei saa käyttää), pitää totalitaristeina marginalisoida yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Rautalangasta: Kaikki F-diagnoosit ovat mielenterveyden häiriöitä. Asiassa ei ole mitään epäselvää.

Sairaalassa hoidetaan synnytyksiä siltä varalta, että niissä syntyy sairauden tila. Pakko ei ole synnyttää sairaalassa ja valtaosa eläneistä ihmisistä onkin syntynyt muualla kuin sairaalassa. Mutta kenellekään ei ole tehty sukupuolenvaihdosleikkausta muualla kuin sairaalassa.

Synnytyksen jälkeinen masennus on itsenäinen sairautensa. Transseksuaalisuuten liittyvä masennus taas on komorbidi tila pääasiallisen mielenterveyden häiriön ollessa ensiksi mainittu. Jälkimmäinen on analoginen esimerkiksi masennukseen liittyvän päihdeongelman kanssa.

Ihmisen sukupuoli on todettavissa inspektoimalla ja tutkimalla karyotyyppi. Näin diagnosoidaan myös sukupuolen määräytymiseen liittyvät harvinaiset kehityshäiriöt. Kysymällä saa tietää potilaan oman mielipiteen asiasta. Tällä on tai ei ole yhteyttä objektiivisesti määräytyvään todellisuuteen, joka on informaation laadultaan ylivoimainen tuntemuksiin ja subjektiivisiin kokemuksiin verrattuna.

Hoitoihin pääseminen edellyttää komorbidien tilojen puuttumista tai hallinnassa olemista. Jos päädiagnoosina on F-diagnoosi, silloin henkilön mielenterveys ei määritelmällisesti ole kunnossa.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #117

"Mutta ne henkilöt, jotka vaativat toisten kielenkäytöltä jotain sanktion uhalla (= pitää käyttää tai ei saa käyttää)..."

Kuka? Ketkä vaativat moisia sanktioita?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #117

F-diagnoosit ovat mielenterveyden häiriöitä ja transsukupuolisuus on sen vuoksi poistumassa WHO:n tautiluokituksesta, koska transsukupuolisuus itsessään ei ole mielenterveyden häiriö.

Sukupuolenkorjaushoitojen edellyttämä diagnostiikka, mikä selkeyttää potilaan ja terveydenhoitohenkilöstön oikeusturvia, järjestyy ihan vain keskittymällä sukupuoliristiriidan hoitamiseen...

" Mutta kenellekään ei ole tehty sukupuolenvaihdosleikkausta muualla kuin sairaalassa."

Sellaisia leikkauksia ei ole tehty edes sairaalassa, sukupuolta ei voi leikkauksella vaihtaa.

Selkeästi olet nyt oman osaamisalueesi ulkopuolella, mutta se ei ole uutta.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #131

#131: Kyseessä on luokiteltu mielenterveyden häiriö ja asia ei inttämällä muuksi muutu. Olen toki tietoinen erilaisista ideologisen roskan lobbausyrityksistä mm. diagnoosiluokituksiin.

Sukupuolenvaihtoleikkaus aivan samalla tavalla kuin esimerkiksi kyseessä on laiton maahanmuuttaja, ei "paperiton".

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #102

#102 Vakuuttavaa järkipuhetta. Tosin melko harvinaista tällä palstalla nykyään.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #104

#104: Olen kyllästynyt näihin tieteellisen maailmankuvan ja ylipäätään järjen puitteissa hetteisillä mailla talsiviin ideologeihin ja heidän moralisoivaan soperteluunsa. On sinänsä sama, mitä he yksilöinä puuhaavat lakien puitteissa, mutta jos kyseisen harhaisen ideologian pohjalta aletaan pyrkiä muuttamaan yhteiskuntaa, on syytä keskittää voimat heidän harhaisten tavoitteidensa dementoimiseen ja kampittamiseen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #118

Joukkovoima keskitettynä tuo usein tulosta - tällä hetkellä näyttää kylläkin sille, että tulet kampittamaan ainoastaan itsesi l. se joukkovoima vie toiseen suuntaan.

https://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/amnesty%20tra...

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #132

132 #: Oliko tässä nyt luettavissa jokin järkevä argumentti liittyen johonkin vai eikö ollut? Yksinomaan uutisartikkeliin linkittäminen ei ole vakuuttavaa. Uutisia julkaistaan paljon. Samoin uutisia myös voidaan kirjoittaa useista erilaisista näkökulmista.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #132

#132: Mitä tuo liittyy mihinkään? Ei Suomessa ole mielenterveyspotilaita muutoinkaan sterilisoitu vuosikymmeniin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #118

Sillanpää haluaa keskittää voimat eri mieltä olevien "harhaisten tavoitteidensa" dementoimiseen ja kampittamiseen. Ei siis argumentoimaan asiallisesti, perustelemaan argumenttinsa ja siten pyrkiä tuomaan esiin oman ajattelun paremmuutta. Tuollaista Sillanpään tarjoamaa toimintamallia on kai yleensä pidetty mielipideterrorina tai ainakin asiattomana käytöksenä.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #136

Jos Myyryyläinen ei edellä olevista, varsin pitkällisistä perusteluista saa kiinni, asiaa lienee vaikeaa enää lisäselvennyksillä auttaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #138

Kun Sillanpää huomaa etteivät hänen selityksensä uppoa niin eikun dementoimaan ja kampittamaan sillä selityksissähän ei voi olla mitään vikaa, eihän?

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #102

Jos et pysty potilasta auttamaan voit hyvin keskittyä sairauksin hoitoon.

Olli Nurmi

Viittaako otsikkosi kenties vuonna 2010 tapahtuneeseen Pride-kulkueeseen tehtyyn kaasuiskuun?

Olli Nurmi

Pridetapahtuma on syntynyt tarpeesta muistuttaa kaikkia siitä, että seksuaalivähemmistöihin kuuluvilla henkilöillä on oikeus olla olemassa ilman vainoa ja sortoa. Jos siinä on sinun mielestäsi jotain väärää niin en voi ymmärtää sinua.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth

"seksuaalivähemmistöihin kuuluvilla henkilöillä on oikeus olla olemassa ilman vainoa ja sortoa."
---

-Tästä olen samaa mieltä. Mutta onko tässä siis oltava sitä mieltä, että jos "translaki" ei mene läpi, niin sitten kannattaa vainoa ja sortoa?

Kuten yritin edellä selittää, olisi syytä tarkastella erikseen ja terveellä kriittisyydellä sitä mitä tarkkaan ottaen halutaan ja minkä puolesta Pridessa marssitaan.

Eri vähemmistöryhmiä on useita, jokainen eri tilanteensa ja vaatimustensa kanssa. Esim. polyamoristit haluavat edelleen sitä avioliitto-oikeutta myös itselleen. Eli jos osallistuu Prideen, onko silloin allekirjoittanut tämän vaatimuksen, ja ottaa kantaa sen puolesta?

Voisin itsekin osallistua tapahtumaan sen puolesta, ettei ketään saa vainota ja sortaa. Mutta miten tuollaiseen marssiin voi osallistua kun se sitten tarkoittaa ilmeisesti kaikkien nyt vireillä olevien vaatimusten kannattamista? Näin se ainakin halutaan tulkita ja helposti tulkitaan.

Olisiko mahdollista keskustella tästä vähän eksaktimmin kuin siten, että "ketään ei saa vainota ja sortaa"? Sen varjolla tässä juuri yritetään saada läpi ties minkälaisia vaatimuksia.

Otin tämän esiin, koska itse haluan tarkennusta asiaan. On liian helppoa esittää, että ne jotka osallistuvat Prideen ovat hyviä "ihmisoikeuksien puolustajia". Jotka eivät osallistu, ovat "vainoa ja sortoa" kannattavia pahiksia.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Eri vähemmistöryhmiä on useita, jokainen eri tilanteensa ja vaatimustensa kanssa"

Niin kauan kuin nämä vaatimukset eivät tule vaikuttamaan millään tavalla enemmistön elämään, onko mitään perusteita olla suostumatta? Tästä esimerkkinä tuore homoavioliitto - Se, että homot saavat mennä naimisiin, ei millään tavalla vaikuta heteroiden elämään. Translaki on käsittääkseni siinä suhteessa samanlainen.

- - - -
"Esim. polyamoristit haluavat edelleen sitä avioliitto-oikeutta myös itselleen"

Itse en ole kuullut kenenkään esittävän tällaista. Mutta edelleen, miten se vaikuttaisi muiden elämään pätkän vertaa?

- - - -
"Jotka eivät osallistu, ovat 'vainoa ja sortoa' kannattavia pahiksia"

Tästä näkökulmasta, jossa et ole valmis suomaan jollekin hänen toivomaansa asiaa kun sen suominen ei vaikuta sinun elämääsi millään tavalla ON pahiksen käytöstä. Ei tarvitse edes miettiä, ihan suoraan sanottuna mulkun käytöstä.

Kuin lapsi, joka saa päättää saako toinen lapsi karkin. Jos hän kieltää sen toiselta lapselta, hän ei saa yhtään karkkia enempää. Pelkästään toinen jää kokonaan ilman. Tarvitseeko sinun oikeasti miettiä onko tuo lapsi käyttäytynyt keljusti toista kohtaan?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"On liian helppoa esittää, että ne jotka osallistuvat Prideen ovat hyviä 'ihmisoikeuksien puolustajia'. Jotka eivät osallistu, ovat 'vainoa ja sortoa' kannattavia pahiksia."

Pride tapahtumana on saanut tässä nyt ihmeellisen painoarvon. Itse en tiedä, jaksaisinko osallistua Prideen, vaikka se olisi vähän lähempänäkin, ja musta on hieman uuvuttavaa kun nyt joka paikka on täynnä sateenkaaria. Kun alkuvuodesta oli Arctic Pride täällä Rovaniemellä, en viitsinyt silloinkaan mennä mihinkään sen rientoihin. Ei ole kukaan silti pahikseksi moittinut.

Mutta jos haluat poistaa mahdollisuuden avioliittoon samaa sukupuolta olevilta pareilta tai kannatat sitä, että joidenkin täytyy nyky-Suomessa esittää todistus lisääntymiskyvyttömyydestään jotta saavat passin, niin... No, sitten olet niistä asioista sitä mieltä, ja varmaan joudut keskusteluissa perustelemaan näitä näkemyksiäsi.

Pekka J. Mäkinen

Nythän maailmalla vainotaan jo heteroita, eli jos et hyväksy spn- ja setankaaripiirien ideologista propagandaa, saatat menettää työpaikkasi.

Meilläkin Suomessa lapsien heteroseksuaalisuus kyseenalaistetaan automaattisesti jo kouluissa setankaarivierailujen yhteydessä

Pari esimerkkiä mihin tämä ääriliberaalien kokeilu on johtanut:

1) Tyttö oli tullut kotiin koulusta ahdistuneena ja ensimmäisenä kysynyt äidiltään: "Äiti, enkö minä olekaan tyttö..." Kyse oli kouluvierailuja tekevistä "sateenkaarilähettiläistä", joiden totena esitetty "sukupuolen moninaisuus" oli järkyttänyt lasta ihan täydellisesti!

2) Lapsia on jopa kehoitettu kokeilemaan homoutta, kuten eräs 11vuotiaan pojan äiti kauhistui kouluterveydenhoitajan puheista. Nuoret ovat vasta etsimässä itseään ja nyt yhteiskuntamme punavihreiden idelogiset pyrkimykset sekoittavat heidän päätään entistä enemmän.

Kanadassa otettiin jopa lapsi perheeltä pois kun vanhemmat eivät hyväksyneet ideologista muunsukupuolisuuspropagandaa.

Kanadan liberaalit ja pääministeri Justin Trudeau toteuttavat kommunismia "lastensuojelussaa": jos vanhemmat eivät tunnusta lapsen "monimuotoista näkemystä" sukupuoli-identiteetistään, valtio voi ottaa lapsen pois.

https://heatst.com/culture-wars/canadas-new-law-le...

Pinnallisesti tarkasteltuna ”yhtäläiset oikeudet” on kiva ajatus varmasti monien mielestä, mutta syvempi tutustuminen homokulttuuriin kertoo jotain aivan muuta. Valtamedia ja homokulttuurin lobbausjärjestöt jättävät jostain syystä kertomatta epämiellyttävät faktat, jotka puhuvat heidän kulttuuriaan vastaan.

Lainaan erästä kirjoittajaa: "Näin kansainvälisenä Pride-viikkona, kun asiaa pauhataan kritiikittömästi mediassa kuin mediassa, olisi kai syytä muistuttaa, että hiv-tartunnat ovat taas lisääntyneet viime vuosina ja että Suomenkin hiv-tartunnoista kolmasosa (yli 1000) on saatu miesten välisessä seksissä, mikä on valtaisa lukema ottaen huomioon homoseksuaalien marginaalisen osuuden (1-3% väestöstä) ja tätä menoa, kun asiasta on tehty ihanteellista eikä riskeistä muistuteta tapaukset tulevat lisääntymään entisestään".

Homouden normaalistaminen lailla paitsi lisää homoutta, se tulee myös vääristämään koko yhteiskuntaa, sen lainsäädäntöä ja arvomaailmaa. Se mikä ennen oli täysin normaalia, jopa ihanteellista, tulee olemaan tulevaisuudessa tuomittavaa, jopa rikollista. Näin on käynyt esim. Amerikassa ja Ruotsissa.

Massachusettsin osavaltio on erottanut joitakin lääkäreitä, jotka ovat ihan asiallisesti varoittaneet homoseksin aiheuttamista vakavista seksitaudeista. Massachusettsin osavaltiossa homoaktivistit ovat vainonneet kristillisiä kirkkoja, seurakuntia sekä yhdistyksiä. Ts. homoudesta onkin tullut siellä fanaattinen "uskonto", joka ei siedä toisinajattelua.
Onkin syntynyt eräänlainen vähemmistön tyrannia, joka määrää miten muut saavat ajatella. On käymässä niin kuten yhteiskunnassa usein käy: Kun sorrettu saa vallan, siitä tulee sortaja.
Tässä on takana ideologia, jossa sukupuolisuus pyritään poistamaan kokonaan yhteiskunnasta. Ei ymmärretä että eri sukupuolet ovat valtava rikkaus, eikä minkäänlainen rasite. Parasta mitä ylipäätään inhmillisellä tasolla elämässä on olemassa, on miehen ja naisen välinen ero. Näin sen on Luoja tarkoittanut.

Lapset eivät eivät osaa arvostella, eivätkä ymmärrä sanoa vastaan. Venäjä on tässä oikessa: "Lapset tulee jättää rauhaan". Setan edustajia ei saisi missään nimessä päästää kouluihin aivopesemään pieniä lapsia.

Media on Setan avustuksella tehnyt kansalaisista kykenemättömiä arvostelemaan itse asioita. Meistä on tullut laumasieluisia arvoinvalideja, kuten aivotutkija Matti Bergström aikamme ihmisestä totesi. Ja Kaari Utrio teki saman havainnon, todetessaan joskus että ajassamme "synnistä on tullut ylistettävä suoritus".

Viimeistä sanaa ei asiasta ole vielä sanottu. Väitän että Luojamme tulee vielä puuttumaan tilanteeseen, aivan samoin kuin tapahtui Nooan aikana.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

"Nythän maailmalla vainotaan jo heteroita, eli jos et hyväksy spn- ja setankaaripiirien ideologista propagandaa, saatat menettää työpaikkasi."

Perusteletko ihan ensiksi miten "setankaaripiirien", millä tarkoittanet Setaa, vaikutusvalta ulottuu maailmalle ja työpaikkoihin?

OLetko ollut mukana noilla Setan edustajien kouluvierailuilla, kun esität varmana tietona niillä kyseenalaistettavan lasten heteroseksuaalisuuden?

Sitten jatkat esimerkeillä, joille ei löydy tapahtumapaikkoja eikä henkilöitä nimillään. Olisi tärkeää saada faktoja varsinkin tuosta toisesta tapauksesta, kun se kuulostaa niin uskomattomalta.

Homouden normaalistamisen suhteen olet pahasti myöhässä: rikoslaista homous poistettiin jo 1971 ja sairausluokituksestakin 1981. Mistä ennen ihanteellisesta on näinä vuosikymmeninä tullut rikollista?

"Onkin syntynyt eräänlainen vähemmistön tyrannia, joka määrää miten muut saavat ajatella. On käymässä niin kuten yhteiskunnassa usein käy: Kun sorrettu saa vallan, siitä tulee sortaja.
Tässä on takana ideologia, jossa sukupuolisuus pyritään poistamaan kokonaan yhteiskunnasta. Ei ymmärretä että eri sukupuolet ovat valtava rikkaus, eikä minkäänlainen rasite. Parasta mitä ylipäätään inhmillisellä tasolla elämässä on olemassa, on miehen ja naisen välinen ero. Näin sen on Luoja tarkoittanut."

Jos puhutaan sukupuolista ja sukupuolten tasa-arvosta, se ei ole seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen keksintö, vaikka ne sitä lämpimästi kannattavat. Kyllä tämä asia on lähtenyt liikkeelle ihan miesten ja naisten piiristä. Tasa-arvo ei myöskään tarkoita sukupuolen poistamista, vaan sukupuolien tasa-arvoa. Esimerkiksi tasa-arvoa palkkauksessa. Eikö mielestäsi eroista huolimatta eri sukupuolien edustajille kuulu samantasoinen palkkaus?

Demokraattisessa yhteiskunnassa lait säätää kansanedustajien enemmistö, ei mikään parlamentin ulkopuolinen vähemmistö. Lakien säätäjien takana on siis äänestäjien enemmistö. En mitenkään voi ymmärtää väitettäsi "vähemmistön tyranniasta ja "sorrosta"

Aivopesu on kokenut kirjoituksessasi inflaation. Todellisuudessa sillä tarkoitetaan väkivaltaisia tekniikoita henkilön uskomusten ja käyttäytymisen muuttamiseksi. Sellaista ei voi tapahtua koulussa tai sitten kaikki opetus uskonnonopetusta myöten on aivopesua. Ja näinhän ei tietenkään ole.

"Viimeistä sanaa ei asiasta ole vielä sanottu. Väitän että Luojamme tulee vielä puuttumaan tilanteeseen, aivan samoin kuin tapahtui Nooan aikana."

Eikös Raamatun mukaan sateenkaari ole merkkinä siitä, että Nooan aikainen vedenpaisumus ei toistu?

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth

Jaana Holmström: "OLetko ollut mukana noilla Setan edustajien kouluvierailuilla, kun esität varmana tietona niillä kyseenalaistettavan lasten heteroseksuaalisuuden?

Sitten jatkat esimerkeillä, joille ei löydy tapahtumapaikkoja eikä henkilöitä nimillään. Olisi tärkeää saada faktoja varsinkin tuosta toisesta tapauksesta, kun se kuulostaa niin uskomattomalta."
------

-Onko tämä siis ymmärrettävä siten, että jos nuo em. tapaukset ovat totta, pidät itsekin sitä huolestuttavana? Nyt et ilmeisesti halua niitä uskoa, mutta sano nyt tässä yhteydessä suoraan: jos tuo on totta, onko se selkeästi väärin, ja noin ei saisi toimia?

Uskon, että noiden vierailujen sisällöstä on saatavilla tietoa, jota voit hankkia itsekin.

------
JH: "Jos puhutaan sukupuolista ja sukupuolten tasa-arvosta, se ei ole seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen keksintö, vaikka ne sitä lämpimästi kannattavat. Kyllä tämä asia on lähtenyt liikkeelle ihan miesten ja naisten piiristä. Tasa-arvo ei myöskään tarkoita sukupuolen poistamista, vaan sukupuolien tasa-arvoa. Esimerkiksi tasa-arvoa palkkauksessa. Eikö mielestäsi eroista huolimatta eri sukupuolien edustajille kuulu samantasoinen palkkaus?"
-----

-No tähän on tullut sekoittamaan, se että ei ole olemassa enää "vain miehiä ja naisia". Oliko tuo edellä kirjoittamasi kannanotto sen puolesta, että sukupuolia on kaksi? Tästä olemme ainakin samaa mieltä. On miehiä ja naisia, eikä muita.

Oletko huomannut, että myös ns. muunsukupuolisuudesta puhumistavassa ja näkemyksissä ilmenee eroja. Joidenkin muunsukupuolisuuden puolesta puhujien mielestä on pääsääntöisesti miehiä ja naisia, ja sitten on "kolmas sukupuoli". Eli se vähemmistö.
Joidenkin mielestä taas ei ole edes periaatteessa jakoa "miehiin ja naisiin", vaan sukupuoli on ensisijaisesti sosiaalinen käsite, ja on jopa väitetty, että sukupuolia on kymmeniä tuhansia tai yhtä paljon kuin ihmisiäkin.

Lisäksi sukupolen määritelmä ja tapa määritellä se ylipäätään on yhä enemmän hukassa.

------

JH: "Demokraattisessa yhteiskunnassa lait säätää kansanedustajien enemmistö, ei mikään parlamentin ulkopuolinen vähemmistö. Lakien säätäjien takana on siis äänestäjien enemmistö. En mitenkään voi ymmärtää väitettäsi "vähemmistön tyranniasta ja "sorrosta"
---

-Etkö tosiaan? Vähemmistö tarkoittaa tässä seksuaalivähemmistöjä, jotka ovat alkaneet määrätä enemmistön ajattelua. Ei ole kyse lainsäädännöstä vaan yleisestä yhteiskunnallisesta ilmiöstä.

-----
JH: "Aivopesu on kokenut kirjoituksessasi inflaation. Todellisuudessa sillä tarkoitetaan väkivaltaisia tekniikoita henkilön uskomusten ja käyttäytymisen muuttamiseksi. Sellaista ei voi tapahtua koulussa tai sitten kaikki opetus uskonnonopetusta myöten on aivopesua. Ja näinhän ei tietenkään ole."
-----

-Todellakin voi tapahtua koulussa. Kouluhan on erinomainen paikka toteuttaa aivopesua. Se olisi toki sitä myös uskonnollisen propagandan suhteen.

Sitä väitettä en ymmärrä, että kaikki opetus olisi propagandaa. Mitä tuo toteamus oikein tarkoitti, kun itsekin esitit, että kyse on nimenomaan tavasta miten asiat esitetään. Opetus ei ole propagandaa, julistus on. Ensinmainitusta voi helposti liukua viimeksi mainittuun. Ja siksi tarvitaan sitä kriittisyyttä.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #61

Olisin kyllä utelias tietämään, ovatko nuo tapaukset todella tapahtuneet, mutta sitä tietoa ei valitettavasti ole tarjolla, mutta niitä toistellaan silti surutta.

"Uskon, että noiden vierailujen sisällöstä on saatavilla tietoa, jota voit hankkia itsekin."
Niin varmaan voinkin, mutta ilmeisesti sen paremmin sinulla kuin väitteen alunperin esittäneelläkään sitä tietoa ei ole.

Jos luet kirjoittamani tasa-arvosta tarkasti, huomaat, etten puhu naisista ja miehistä ainoina sukupuolina. Mutta myönnä pois, tasa-arvokeskustelu on lähtenyt liikkeelle nimenomaan näiden sukupuolien keskinäisistä suhteista. Ilosi samanmielisyydestämme oli siis valitettavasti ennenaikainen.

Täsmennätkö, miten seksuaalivähemmistöt voivat määrätä enemmistön ajattelua?

"-Todellakin voi tapahtua koulussa. Kouluhan on erinomainen paikka toteuttaa aivopesua. Se olisi toki sitä myös uskonnollisen propagandan suhteen."
Jos oikeasti uskot, että koulussa voi toteuttaa aivopesua, olen itse joutunut sen uhriksi, sillä kouluaikanani uskonnonopetus oli tunnustuksellista. En kuitenkaan mitenkään vertaisi yhtä tuntia seksuaalisuudesta koko kouluajan kestäneeseen viikottaiseen opetukseen.

Oletko ihan oikeasti sitä mieltä, että koulussa harjoitettu opetus on aivopesua miltään osin? Ihan aikuisten oikeasti?

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #69

Jaana H:"Olisin kyllä utelias tietämään, ovatko nuo tapaukset todella tapahtuneet, mutta sitä tietoa ei valitettavasti ole tarjolla, mutta niitä toistellaan silti surutta."
-----

-Tärkein tuli silti ilmi sinunkin kommentissasi. Jos näin on todella tapahtunut, se on väärin. Niinhän. Näin EI saisi tehdä. Eihän. Se on epätervettä ja epäreilua. Pidetään mielessä.

------
Jaana H: Jos luet kirjoittamani tasa-arvosta tarkasti, huomaat, etten puhu naisista ja miehistä ainoina sukupuolina. Mutta myönnä pois, tasa-arvokeskustelu on lähtenyt liikkeelle nimenomaan näiden sukupuolien keskinäisistä suhteista. Ilosi samanmielisyydestämme oli siis valitettavasti ennenaikainen."

---

-Mitäs myöntämistä tuossa nyt on? Siitähän se tasa-arvokeskustelu on lähtenyt. Itseäni mietityttää nykyisessä ilmapiirissä se, että onko olemassa enää "miehiä" ja "naisia", vai onko sukupuolia yhtä monta kuin ihmisiäkin. Nämä eivät oikein sovi yhteen mielestäni.
Eikö sinusta tämä "sukupuolen moninaisuus" ole käsitteenä vähintäänkin sekava?

"Täsmennätkö, miten seksuaalivähemmistöt voivat määrätä enemmistön ajattelua?"

-Määrätä ei voi, mutta kautta historian on pyritty vaikuttamaan ihmisten ajatteluun. Mahdollisuuksia on lukemattomia. On sinullakin varmaan tietoa ja näkemyksiä siitä miten kirkko on yrittänyt vaikuttaa.

------
"-Todellakin voi tapahtua koulussa. Kouluhan on erinomainen paikka toteuttaa aivopesua. Se olisi toki sitä myös uskonnollisen propagandan suhteen."
-----

JH: "Jos oikeasti uskot, että koulussa voi toteuttaa aivopesua, olen itse joutunut sen uhriksi, sillä kouluaikanani uskonnonopetus oli tunnustuksellista. En kuitenkaan mitenkään vertaisi yhtä tuntia seksuaalisuudesta koko kouluajan kestäneeseen viikottaiseen opetukseen."

-Siis se käytetty aikako tässä nyt on erottava tekijä? Voit minusta vallan vapaasti nimittää tunnustuksellista uskonnonopetusta aivopesuksi. Turha sillä on yrittää säikäyttää.

JH: "Oletko ihan oikeasti sitä mieltä, että koulussa harjoitettu opetus on aivopesua miltään osin? Ihan aikuisten oikeasti?"
-----

-Siis ei tietenkään kaikenlainen opetus ole yhtä kuin aivopesu. Mutta koska käsite "aivopesu" on olemassa, se myös tarkoittaa jotain. Voit miettiä mitä se sinun mielestäsi tarkoittaa ja kertoa sitten mikä sinusta on aivopesua, mistä aivopesun tunnistaa, ja miksi se tarkkaan ottaen on väärin. Ei tästä muuten ole mielekästä edes keskustella.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Sari Weckroth kirjoitti: "Uskon, että noiden vierailujen sisällöstä on saatavilla tietoa, jota voit hankkia itsekin."

Jos tietoa on helposti löydettävissä, niin ehkä Sari voisi laittaa linkin juuri noihin Pekan mainitsemiin tapauksiin lisäinfon saamiseksi, jos Pekalla ja Jaanalla on kiireitä?

Mitä Pekan kertomiin tapauksiin tulee, niin kuvausten perusteella en näe, että niiden takana on välttämättä mitään moitittavaa.

"1) Tyttö oli tullut kotiin koulusta ahdistuneena ja ensimmäisenä kysynyt äidiltään: 'Äiti, enkö minä olekaan tyttö...' Kyse oli kouluvierailuja tekevistä 'sateenkaarilähettiläistä', joiden totena esitetty 'sukupuolen moninaisuus' oli järkyttänyt lasta ihan täydellisesti!"

Lasten tarkoituksellistakin järkyttämistä pedagogisissa tarkoituksissa harrastettiin ainakin mun kouluaikoinani. Väkivallan ja liikenneonnettomuuksien mahdollisista seurauksista kertovissa esityksissä parikin tyyppiä pyörtyi, ja huumevalistus oli myös toisinaan rankkaa. En tiedä, onko järkyttäminen välttämättä paras keino asian saamiseksi perille.

Mun tietojeni mukaan Setan vierailuilla ei käytetä erityisiä shokkikeinoja. Tyypit ovat hyvin saattaneet kertoa, että pienenä itseään tyttöinä pitäneet saattavat havahtua siihen että ovatkin poikia, ja että heillä on sitten mahdollisuus siihen että heistä tulee myös virallisesti ja muidenkin ihmisten mielestä poikia / miehiä. Tällaistahan tapahtuu. Tietääkseni itse asia menee hyvin jakeluun alle kouluikäisillekin, joten jos se on selvitetty lasten kehitystason mukaisesti niin ei se ole mitenkään too much peruskoululaisille.

Mitä huolestuttavaa siinä on, jos lapsi kysyy, että eikö hän olekaan tyttö? Onko sukupuoli jotenkin niin hatara ja horjuva juttu, että ihminen jää siitä epätietoiseksi, jos kerran alkaa pohtia asiaa?

On tietenkin ikävää, jos mikä tahansa asia jää vaivaamaan lasta, etenkin jos kotona ei ole valmiuksia käsitellä asiaa. Muistan omilta alakouluajoiltani useammankin järkyttyneen pahasti kun kävi ilmi, että Laika ei palannut maahan vaan kuoli sinne satelliittiin. Itseäni hämmensi todella kun opettaja väitti, että juutalaisia elää nyky-Suomessakin eivätkä he olekaan vain Raamatun aikojen hahmoja.

"2) Lapsia on jopa kehoitettu kokeilemaan homoutta, kuten eräs 11vuotiaan pojan äiti kauhistui kouluterveydenhoitajan puheista."

Joo, viidesluokkalaisille munkin aikoina oli seksivalistusta. Meille ei muistaakseni mitenkään annettu ymmärtää, että pitäisi nyt juuri alkaa harrastaa seksiä. Mieleen on päin vastoin jäänyt terkkarin maininta, että jotkut aloittaa seksielämän 15-vuotiaana ja jotkut 25-vuotiaana tai vaikka myöhemmin.

Tässä tapauksessa olisi juuri tärkeää tietää, mitä tarkalleen on tapahtunut. Mitä esimerkiksi tarkoittaa homouden kokeileminen? Seksin harrastamista vai halailua ja pussailua? Jos puhe oli nimenomaan seksistä, niin asiatonta on, jos terveydenhoitaja on kannustanut 11-vuotiaita kokeilemaan yhtään minkäänlaista seksiä (lisäys: toisten kanssa). Mutta jos hän on sanonut, että homoseksi on ihan yhtä ok kuin heteroseksikin, tai että homoseksin kokeilu ei tarkoita sitä että olisi homo, niin siinä ei ole nähdäkseni mitään moitittavaa. Paitsi tietenkin niiden mielestä, jotka pitävät homoutta jotenkin moitittavana.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth

"Jos tietoa on helposti löydettävissä, niin ehkä Sari voisi laittaa linkin juuri noihin Pekan mainitsemiin tapauksiin lisäinfon saamiseksi, jos Pekalla ja Jaanalla on kiireitä?"
-----

Siis minä en tiedä, enkä ole näitä tuonut esiin. Mutta pointti ja tärkein asia tässä on sen tarkastelu, että onko tällainen väärin ja tuomittavaa. Onko sinusta?

Onko sinusta jotenkin epäuskottavaa että lapsi reagoisi noin, jos lapsille opetetaan että tyttöä ja poikaa ei voikaan tunnistaa sillä tavalla kuin lapset ovat mieltäneet ja heille on aiemmin opetettu?

Onko oikein puhua lapsille "sukupuolen moninaisuudesta"? Minusta ei todellakaan ole. On suuri ihme, jos lapsi tuosta ei hämmenny, ahdistu ja mene sekaisin. Mutta ihan oikeastiko tästä pitäisi olla "näyttöä", ennen ei uskota?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #83

"On suuri ihme, jos lapsi tuosta ei hämmenny, ahdistu ja mene sekaisin. Mutta ihan oikeastiko tästä pitäisi olla 'näyttöä', ennen ei uskota?"

Kiitos kyllä, etenkin kun omasta tuttavapiiristä löytyy juuri päinvastaisia kokemuksia.

Eihän sukupuolen moninaisuus ole mikään lapsista irrallinen asia. Jonkun vanhempi tai sisarus tai vanhemmilla lapsilla oma luokkakaveri saattaa käydä sukupuolenkorjauksen. Tai vaikka opettaja. Miten näitä tilanteita olisi käsiteltävä, jos aiheesta ei pidä puhua?

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #84

"Eihän sukupuolen moninaisuus ole mikään lapsista irrallinen asia. Jonkun vanhempi tai sisarus tai vanhemmilla lapsilla oma luokkakaveri saattaa käydä sukupuolenkorjauksen. Miten näitä tilanteita olisi käsiteltävä, jos aiheesta ei pidä puhua?"
----

-Tämä "sukupuolen moninaisuus" on täysin sekava ja epämääräinen asia aikuistenkin maailmassa. Itselleni ei ole selvinnyt mitä se oikeastaan tarkoittaa ja kuinka monta sukupuolia oikein on.

Lisäksi määritelmä on täysin hukassa. Jopa sekin on hukassa mitä ylipäätään tarkoittaa sellainen asia kuin "määritelmä".

Olli Nurmi Vastaus kommenttiin #93

"Montako sukupuolta on?"
Kysymys on vähän huonosti määritelty.
Voidaan katsoa että jokaisen ihmisen fyysiset ja henkiset ominaisuudet muodostavat ainutlaatuisen kokonaisuuden, jolloin jokaisella ihmisellä on oma tapansa imentää sukupuoltaan henkisillä ja fyysisillä ominaisuuksilla.

Biologisella kantilta sukupuolen määräytyminen ei ole niin yksinkertaista.
Ihmisillä esiintyy mm. XX XY XXX XXY kromosomeja, joissa yhdessä tai useammassa X kromosomissa esiintyy SRY geeni jolloin ihmiselle kehittyy maskuliiniset primäärit ja sekundäärit sukupuoliominaisuudet. Lisäksi biologisen sukupuolen määrittämiseen liittyy myös se, mitä sukupuolihormonia keho erittää, millaiset sukupuolielimet henkilöllä on jne.
Todellisuus on aika kaukana siitä pippeli/pimppi jaottelusta, mitä jotkut ihmiset tahtovat korostaa, joka tapauksessa kuinka monta sukupuolta on -kysymys on epärelevantti ja kertoo vain siitä, että kysyjä ei ymmärrä mistä koko jutussa on kyse.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #93

Sukupuolen moninaisuuden voi käsittää tarkoittavan sitäkin, että miehen ja naisen sukupuolisuusominaisuudet jakaantuvat väestötasolla varsin laajasäteisesti. Sukupuolisuuden jaottelu trans/cis-ominaisuuksina palauttaa sukupuolten perusmuotoiseksi määräksi kaksi, joista on sitten olemassa lukuisia muunnelmia. Nämä muunnelmat (gid, gender identity variations) sisältävät eri asteisesti perussukupuolten ominaispiirteitä - astevaihtelu voi olla jopa 100 prosenttista (transsukupuoliset) tai sitten pikemminkin lähellä nollaa (agender)...

Makuasia lähinnä on sitten se, että puhutaanko näistä muunnelmista erillisinä sukupuolina vai yhdistetäänkö ne johonkin kolmanteen kategoriaansa - joissain arkiyhteyksissä muunsukupuolisuus-luokitus on toki perusteltua ihan jouhevan sosialisaation luomiseksi. Ja esimerkiksi julkisten rakennusten wc-tilojen kohdalla kannattaa miettiä, että onko sillä oveen liimattavalla sukupuolittavalla kyltillä oikeasti mitään tekemistä vessa-asioinnin kanssa. Meillä kotona ei tuossa vessan ovessa näytä olevan minkäänlaista kylttiä ja senkin vuoksi tätä vessaa käyttävät kaikki kiinteistössä asuvat ja vierailevat ihmiset sukupuolineutraalisti ja ihan ollaan hyvin osattu välttyä niin vessassa vaanivilta pedofiileiltä kuin vessanpöntöllä istuvia naisia salaa kuvaavilta pervoiltakin....

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #99

Kaikki edellä sanottu edustaa lähinnä omia, subjektiivisia käsityksiäsi ja näkemyksiäsi. Mikään ei estä perustamasta omia näkemyksiään poliittiseen ideologiaan. Tuskin silti kannattaa odottaa, että ympäröivä maailma jakaa samat näkemykset.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #105

Kyllä nuo ihan samaa vessaa käyttävät muutkin tässä lähiympäristössäni ilman mitään pöyristelelyjä "sukupuolineutraalista ideologiasta" - työpaikallanikaan ei ole erillisiä eriöitä hameeseen ja housuihin pukeutuville...

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #99

Mukavaa tietää ettei ole yksin. Meilläkään sen enempää kaupunkikodin saniteettitiloissa kuin kesämökin puuceessä ei ole sukupuolittunutta merkistöä. Kouluaikoina minut määrättiin käyttämään kukoille tarkoitettuja saniteettitiloja. Yhteenkään kukkoon en törmännyt enkä edelleenkään kiekaise pytyllä. Hukkaan menivät opettajien yritykset stereotyypittää. Taidan olla immuuni kanalintupropagandalle ja munamafialle.

Olli Nurmi Vastaus kommenttiin #83

Sari minä ainakin näin aikuisena hämmennyn ja ahdistun siitä, että on vielä olemassa ihmisiä, joille tämä koko seksuaalisuus ja sukupuoli-identiteetin moninaisuus on niin kovin iso asia. Niin iso, että he ovat valmiita järjestämään aitoavioliittosekoiluja ja vetämään lapsiaan pois koulusta ja kaikesta seksuaalisuutta ja sukupuoli-identiteettiä koskevasta informaatiosta.

Mun sydän sattuu, koska on olemassa epätietoisia ja identiteettinsä kanss ayksin olevia teinejä ja joku kehtaa kertoa heille että heidän olevaisuutensa on epänormaalua.

Pelkään, että Suomessa seksuaalivähemmistöjä kohtaan tapahtuu jotain kamalampaa kuin 2010 vuoden kaasuisku. Pelkään että joku joutuu kuolemaan sen takia, että on mitä on. Ja sinä Sari, olet osasyy tähän pelkoon, tarkoitit sitä tai et.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Mäkinen luulee tietävänsä: "Nythän maailmalla vainotaan jo heteroita, eli jos et hyväksy spn- ja setankaaripiirien ideologista propagandaa, saatat menettää työpaikkasi."

Väärin, työpaikkojaan ovat menettäneet jotkut, jotka eivät ole pystyneet tai halunneet hoitaa työtehtäviään tasapuolisesti ja -vertaisesti. Esimerkiksi jos yhteiskunnassa on hyväksyttyä homoseksuaalinen normaali elämä avioliitoineen, opettaja koulussa ei voi opettaa sen vastaisesti vaikka hänen maailmankatsomuksensa sanoisi mitä. Tai lääkärit eivät saa uhkailla potilaitaan heidän sukupuolisen suuntautumisensa takia vaikka he kuinka kammoaisivat heitä.

Petteri Hiienkoski

Poliittinen mielenosoitus. USA:ssa näkyy vielä selvemmin:
http://www.breitbart.com/california/2017/06/28/san...

Poliisin osallistuminen poliittisen mielenosoitukseen lienee laitonta, koska se horjuttaa luottamusta viranomaistoiminnan puolueettomuuteen.

Maijaliisa Hiekkanen

Maailma on sairastunut "rajattoman sexihullutuksen" syndroomaan!

Se on "syöpä" joka uhkaa Terveitä osia, terveitä arvoja ja asenteita!

Ruotsissa kuulemma ei saa sanoa lapsia "tytöt" ja "pojat" , eikä pinkin punaisia vaatteita tytöille sallita!

No, tämä patologinen sexi-villitys, unisex-aatteen ujuttaminen Terveiden tekijöiden keskelle aiheuttaa.... mitä?

Ken elää se näkee. Ihmiskehossakin Terveet solut kestävät, sairaat tuhoutuvat sytostaattien, sädehoidon aikana. Tämä pätee yhteiskuntiin.

Ei pidä olla "sokea" ei infantiili illuusioita kumarteleva. On oltava suolana ja valona. Sokeille, pimeässä lusmuileville. Jotka saalistavat himoissaan uhreja, niin ja näin? Jarrut ovat tarpeen, kun vauhti on kuin rattijoppojen kaahausta...

http://mlhie2.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239399-pekk...

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

"Ruotsissa kuulemma ei saa sanoa lapsia "tytöt" ja "pojat" , eikä pinkin punaisia vaatteita tytöille sallita!"
Kuulemma ei ole totta. Tukholmassa asuvat kaksi sukulaistyttöäni 8 ja 12-vuotiaat eivät ole kuulleetkaan Hiekkasen väitettä moisista kielloista. Edes hiukkasen totuutta olisi paikallaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ei minua Pride-viikko mitenkään häiritse. Enemmän häiritsevät vaikkapa Venäjän homovainot. Luulisin, että jokainen oikea kristitty tuntee samoin kuin minä. Tekopyhät ovat eri asia.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Pride on yksi tapa levittää pervonormatiivisuutta.

Pervonormatiivisuus on äärimmäisen suvaitsematon ideologia.

On todellakin sääli, että jopa poliisi osallisttuu tälläiseen toimintaan. Luulisi poliisilla olevan muutakin tekemistä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Äärimmäisen suvaitsematon ideologia? No, onneksi ei kuitenkaan olemassaoleva. Venäjällä jyllää äärimmäisen suvaitsematon ideologia, mutta ei sitä tuolla nimellä kutsuta.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Päästyään valtaan pervonormatiivisuus ei siedä vastustavia soraääniä. Tämän näemme jo tämän plokin kommenttiosiossa!

Olli Nurmi Vastaus kommenttiin #107

Niin siis venäjällä laitetaan oikeasti homoja leireille ja heitä hakataan kuoliaiksi? Eikö tällaisen toiminnan vastustaminen ole kaikkien velvollisuus?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #108

On, ja kristillisdemokraattien tilasta alkaa moni olla huolissaan. Esim. Sari Tanuksella (kd.) ovat käsitteet menneet jännästi sekaisin. Hänen tekstistään tulisi ihan järkeenkäypää, jos sanan Pride tilalle vaihtaisi sanat Venäjän homopropagandalaki.

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/tanus%20pride-...

Olli Nurmi Vastaus kommenttiin #107
Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #107

Missä ja miten?

Pelkääkö Väänänen, että häneltä viedään hänen heteroutensa? ..., että hänet pakotetaan homoseksuaaliseen suhteeseen? Minä en pelkää omani puolesta. Tosin tässä vaiheessa ikä alkaa painaa jo kohti aseksuaalisuutta ja muutenkin tuon puoleensavetävyyden kanssa alkaa olla jo niin ja näin.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Onko Priden tarkoitus tehdä itsestään tarpeeton? Sanoisin, että pitäisi olla, mutta veikkaan, että ei ole.

Petteri Hiienkoski

Tätä poliittisideologista sumusta tehdään julkisin varoin. YLE:llä velvoittavat suomettuneisuuden ajan perinteet:
https://yle.fi/uutiset/3-9690731

Käytetään harhaanjohtavia mielikuvia ja annetaan ymmärtää, että sinussa tai arvoissasi on jotain vikaa, ellet kannata tätä kampanjaa: vastustat yhdenvertaisuutta.

Itse puolustan sitä, että jokaisella on ehdoton ihmisarvo ja että yhdenvertaisuus lain edessä toteutuisi. En tästä huolimatta kannata poliittisia kampanjoita, joiden katson hajottavan yhteiskuntaa ja sen perusteita, vaikka niitä edistettäisiin hyvältä vaikuttavien asioiden varjolla.

Näennäisestä suvaitsevaisuudesta huolimatta, tällainen poliittinen manipulointi edustaa pikemminkin henkistä ahdasmielisyyttä ja älyllistä kapeakatseisuutta.

"Professori Pekka Mattilan mielestä Pride on sesonkina alihyödynnetty.
– Kaupunki tekee hyvin ja riittävästi. Kaupungin ei pidä tehdä enempää, jotta tapahtuman vapaa luonne säilyy.
– Sen sijaan yritykset eivät hyödynnä sitä edelleenkään riittävästi. Sesonkina se on alihyödynnetty. Pride näkyy ani harvan yrityksen markkinoinnin tematiikassa. Sitä ei noteerata, Mattila toteaa."

Kaupungin osallistuminen perustuu tietenkin poliittiseen ohjaukseen. Sille, että yritykset ovat haluttomia tukemaan kansaa jakavaa poliittisideologista kampanjaa, taitaa kuitenkin olla ihan yksinkertaiset käytännön syyt. Perinteistä avioliittokäsitystä kannattavat boikotoivat yrityksiä, jotka liputtavat sellaisen ideologian puolesta, minkä he katsovat murentavan yhteiskuntaa.

" – He ovat keskimääräistä koulutetumpia ja hyvätuloisempia. Olennaista kuitenkin on, että heillä on enemmän käytettävissä olevaa rahaa, koska perheen tuomia pakollisia velvoitteita ei ole niin monella kuin väestössä keskimäärin, sanoo Mattila."

Valtionmedia esittää yksipuolisesti ja kritiikittä perusteluja sille, miksi yritysten pitäisi osallistua poliittisideologisen kampanjan tukemiseen. Kun poliittinen motiivi on kiihkeä, saattaa järkikin sumentua ja perustelut olla heikkoja.

Epäilemättä perheellisillä on keskimäärin niukemmin rahaa käytettävissä tietyssä elämänvaiheessa. Perheet muodostavat kuitenkin valtaosan väestöstä ja heidän kauttaan kasvaa myös tuleva asiakaskunta. Vähänkin pitemmälle tulevaisuuteen tähtäävät yritykset ottavat nämä tosiasiat huomioon, vaikka kauppakorkeakoulun professori ei niin tekisi.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Jos et tykkää homoliitoista, älä solmi sellaista.

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula

Mitä tulee poliisiin ja Prideen, niin
siitä saa erikoisen kuvan. Poliisin osallistuminen näyttäytyy samanaikaisesti työtehtävänä ja kannanottona.

Ja kun nämä rajat hämärtyvät, poliisin puolueettomuuskin kärsii.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Ja kun nämä rajat hämärtyvät, poliisin puolueettomuuskin kärsii."

Millä tavalla tarkalleen? Syntyykö nyt vaikutelma, että poliisi palvelee paremmin sateenkaariväkeä kuin cisheteroita?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Voinevat kai palomiehetkin ilman sanktioita olla viran puolesta pyromaanien kulkueessa kuorma-auton lavalla osoittamassa, että "me ymmärrämme, mistä kenkä puristaa" ja palvelevat kaikkia kansalaisia tasapuolisesti?
Tuskin ilmaisten tulitikkulaatikkojen jakamisestakaan tulee Satie-Cutie'ta. :)) (s)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #122

Miksi tuollainen esimerkki? Tulipalojen sytytteleminenhän on rikos mutta Pride-kulkueessa ei yllytetä mihinkään laittomaan. Miksi siis esimerkki ei menisi vaikka näin: me oikeakätiset menemme vasenkätisten kulkueeseen koska meillä ei oikeastaan olekaan mitään ristiriitoja keskenämme kätisyytemme vuoksi vaikka joskus aiemmin yritimmekin käännyttää teitä?

Käyttäjän HannaJokinen kuva
Hanna Jokinen

Olen yksi, toivottavasti monista SuPerilaisista jotka ovat huomena Prideen menossa! Eikä kyllä hävetä tai mietitytä yhtään. Varmastikaan kaikki jäsenemme eivät koe sateenkaari-tapahtumaa omakseen mutta ei sen takia pidä olla osallistumatta koska meillä on varmasti monia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt kuuluvia jäseniä myös.
Tällä kirjoittajan logiikallahan SuPerin kaltaisen toimijan ei pitäisi osallistua esim. lapsi-messuille kun kaikki jäsenet eivät ole perheellisiä ja jotakuta lapsettomuuden kanssa kamppailevaa se voi loukata .

SuPer on mukana osoittamassa tukeaan työelämän tasa-arvon puolesta ja samalla myös hoitajien ja hoidettavien tasa-arvoisen kohtelun puolesta. vielä tänäkään päivänä esim homo tai lesbo työkaverina, potilaana tai esim esimiehenä ei ole kaikille asiallisesti otettava asia. Vielä riittää ennakkoluuloja, syrjintää ja ikävää kohtelua.

Tosiasia on että ennenkuin sateenkaarikansa saa olla tasavertainen osa yhteiskuntaa, työyhteisöjä ja katukuvaa jne, ILMAN IVAA JA SYRJINTÄÄ, Prideä ja muita vastaavia tapahtumia tarvitaan!

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Jokos Susanna Koivula ja muut suuret sumuttajat ovat rukoilleet Jumalaa antamaan anteeksi Saksan kansalle, joka meni myös hyväksyvämään tasa-arvoisen avioliittolain? Pitääkö teidän kaikkien tekopyhien muuttaa Venäjälle?

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Mikä kristillisdemokraatti Merkelin mielen muutti? Illastaminen kahdeksaa lasta kasvattavan naisparin kanssa! Suomen kristillisdemokraatit hyötyisivät samasta terapiasta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Merkel äänesti vastaan. Hän "pehmeni" vain sen verran, että kanslerina salli äänestyksen ja hävisi. Tällä lienee seurauksensa hallituskoaliitiolle.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #141

Juuri niin, mutta ratkaiseva pehmeneminen. Vaikka hän äänesti vastaan, mielipiteensä lasten edusta muuttui. Poliittinen äänestyspäätös, henkilökohtaisesti suuri muutos.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #142

Olen samaa mieltä, että suuri muutos Merkelille ja mahdollisuus.

Pekka Ruutikainen
Karri Aronen

Hauskina tässä sirkuksessa on että suvaiutsevaiset ja hyvät ihmiset löytävät itsensä lopulta kivitettynä kuopassa tai killumasta nostureista. =)

Sitä saa mitä maahan rahtaa. Allahu akbar!

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula

Priden yhteistyökumppaneissa mm.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto

Metallityöväen Liitto Ry | Helsingin ja Uudenmaan aluetoimisto

Oikeusministeriö

Yhdenvertaisuusvaltuutettu
--
!!

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ja aiheena kiusaamattomuus työpaikoilla --- on se niiin väääriin. Ei niin saa tehdä. Kunnon kristilliseen menoon sellainen ei kertakaikkiaan sovi. Kohtahan ne alkavat vaatia Tasa-arvoista työelämää eikä sellainen sovi Aitoon työelämään.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Hienoa. Nostan hattua noille kaikille.

Käyttäjän AkuAhoniemi kuva
Aku Ahoniemi

Kun Susanna Koivula kysyy kirjoituksessaan, että " Onko vihapuhetta sanoa, että avioliittolain muutos oli surkein päätös 100-vuotisen Suomen historiassa?" niin vastaus:

Suomen historiassa on ollut sotia, - jopa sisällissota, jossa Suomalaiset päättivät tappaa toisiaan, 80-luvulla Suomessa päätettiin harjoittaa ns. kasinotaloutta, joka ajoi Suomen lamaan ja massatyöttömyyteen.

Kun Susanna Koivula nyt arvelee, että omien kansalaisten tappamista ja valtion talouden tuhoamista surkeampi päätös oli homojen avioliiton hyväksyminen demokraattisessa äänestyksessä, niin silloin "vihapuhe" ei ole riittävän vahva sana kuvaamaan hänen argumenttinsa järjettömyyttä. Hän osoittaa totaalista suhteellisuudentajun puutetta ja täyttä ymmärtämättömyyttä Suomen historiaa kohtaan.

"Ajatuksista ei peritä tullia" sanoi Luther, mutta ehkä Koivulan kannattaisi maksaa edes Suomen historian perusasioiden oppitunneista jotain ?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Minuakin vähän ihmetyttää, että Koivulalla, Räsäsellä ja kumppaneilla ei ole muuta mielessä kuin seksi. Tokihan se kaikilla aina joskus mielessä on, mutta että ei mikään muu koskaan ja vielä kutsuu itseään kristilliseksi, se on jo vähän merkillistä.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Pahempaa on, että Suomen kirkoissa julistetaan joka sunnuntai uskoa kreationismiin:

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/237...

Kaiketi kreationistien mielestä heidän jumalansa ei luonut poikkeavuuksia, joten ...

Pekka Ruutikainen

Laitoin eilen ajatukseni kaikesta tästä, mutta näköjään ei ole enää sananvapautta. Heteromiehellä ei ole näihin "geimeihin" asiaa?

Käyttäjän JoukoKuronen kuva
Jouko Kuronen

Seuraavassa USA:sta, mutta samaa on esiintynyt Euroopassa mm. Pohjois-Irlanti. "Moni kristitty yrittäjä on tuomittu sakkoihin homojen syrjinnästä sen takia, ettei ole vakaumuksensa takia voinut suostua järjestämään samaa sukupuolta oleville pareille näiden vaatimia palveluja." Onko tämä tosiaankin sateenkaariväen mukaan osoitus suvaitsevuudesta kristittyjä kohtaan, entä uskonnonvapautta?
"Väestöliiton FINSEX-tutkimuksen mukaan vuonna 2015......Toisin sanoen seksuaalista vetoa toiseen naiseen tuntevien määrä naisista on 15 vuodessa 7-kertaistunut. 35% on merkittävä osa väestöstä. Miesten keskuudessa vastaavaa kehitystä ei ollut tapahtunut." Tosi suurin loikin tuntuu evoluutio harppovan varsinkin naisten kohdalla.
Onko rahan ja ajan kuluttaminen sateenkaarilippuihin, Prite-kulkueisiin osallistumiseen jne. tämän ajan tärkein asia maapallolla?
Onko tasa-arvoista, että meillä lapset kasvatetaan naisten toimesta naisten ehdoin, maapallolla melkein miljardi ihmistä näkee nälkää, kulutuksemme on yli 3-kertainen maapallon sietokykyyn verrattuna......
Minä ainakin koen tekeväni väärin, kun luen näitä juttuja, vaikka niissä ei ole vuosiin varsinkaan sateenkaariväen puolelta tullut uutta, ainoastaan kristittyjen ja Raamatun "vaino" on koventunut.
Jos olette kiinnostuneet tärkeämmistä asioista, niin lukekaa plokistani joukokuronen.omablogi.fi Kommenttejanne en kaipaa, vaikka pari kysymystä esitänkin.
Kiitos Susanna jaksamisestasi!

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kuronen kirjoitti: "Moni kristitty yrittäjä on tuomittu sakkoihin homojen syrjinnästä sen takia, ettei ole vakaumuksensa takia voinut suostua järjestämään samaa sukupuolta oleville pareille näiden vaatimia palveluja."

Onko siis Kurosen mielestä oikein, että homoseksuaaleja ihmisiä saa syrjiä heidän sukupuolisen suuntautumisensa takia? Eihän erivärisiä, -kielisiä, -uskontoisia, -kätisiä j.n.e. ihmisiä saa syrjiä. Miksi siis eritavalla seksuaalisesti suuntautuneita?

Ei kukaan kiellä kristittyjä uskomasta Jahweensa, Jeesukseensa ja P.Henkeensä ihan oman lahkokuntansa muotojen mukaan mutta syrjiä ei saa, ei ihonvärin, etnisen taustan, sukupuolisen suuntautumisen eikä minkään muunkaan syyn takia.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Nimenomaan. Uskonto on kuin penis. On ihan okei että sinulla on sellainen, on ihan okei olla siitä ylpeä, mutta älä vaadi että kaikilla pitää olla, älä kirjoita sillä lakeja äläkä tyrkytä sitä lapsille.

Käyttäjän JoukoKuronen kuva
Jouko Kuronen Vastaus kommenttiin #153

Millä rerusteella sitten Opetushallitus voi tuputtaa kouluissa seksuaaliopetusta lapsille ja vielä sellaista, joka ei ole mitenkään tieteellisten piirien hyväksymää vaan perustuu oppaan mukaan:
"Jääskeläisen (opetushallituksen opetusneuvos) mukaan oppaan kirjaukset perustuvat pitkälti sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asiaa ajavien järjestöjen näkemyksiin.Jääskeläisen mukaan oppaan kirjaukset perustuvat pitkälti sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asiaa ajavien järjestöjen näkemyksiin.

– Olemme kunnioittaneet sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen edustavien järjestöjen todistusaineistoa, jos nyt niin sanoisi.

– Kokemuksen ja tieteen välinen rajaviiva on aika jännitteinen. Se suuren luokan tieteenfilosofinen kysymys, mutta myönnymme kokemuksen edessä. Kokemus ansaitsee kunnioituksen, Jääskeläinen sanoo."

Eikö koulutuksella pyritäkään tieteellisyyteen ja eikö maamme menestyminen perustu juuri siihen, eikä tuollaiseen huu haahan? jne.

Miksi ei meitä uskovia, joka olemme vähemmistö, puolusta kukaan? Miksi ei vastaavasti uskonnossa voisi tuputtaa meidän näkemyksiämme? Tässä näkyy taas Raamatun oikeellisuus, kun kristittyjä ja juutalaisia vainotaan syyttä tänäkin muka "sivistyneenä" aikana. (Kristityt ovat vainotuin ryhmä maailmassa.)
Onko lähimmäisen rakkaus (raittius, rehellisyys jne) noin suuria syntejä?
Kehoitan uudelleen tutustumaan plokiini joukokuronen.omablogi.fi

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #159

Kristityt ovat enemmistö Suomessa. Ei enemmistöä vainota missään. Sivistysmaissa ei vähemmistöjäkään.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #161

On enemmistöjen vainoamisessakin onnistuttu kun on enemmän rahaa ja isommat pyssyt. Harvemmin kuitenkaan kristittyjä kristillisyytensä takia ovat sitten olleet enemmistönä tahi vähemmistönä. Yleensä on ollut muut syyt niinkuin esimerkiksi muinaisessa Roomassa.

Käyttäjän JoukoKuronen kuva
Jouko Kuronen Vastaus kommenttiin #161

Minulle kristitty tarkoittaa Raamatun määrittelemää kristittyä, eikä pelkkää kirkkoon kuulumista, eli usko ilman tekoja on kuollut. Esimerkiksi viimeisen lukemani (viime viikko) kyselyn/tutkimuksen mukaan Suomessa miehistä alle 10% ja vähän yli 10% naisista on raittiita. Minä tarkoitan kristityillä niitä, joita sinä haukut funtamentalisteiksi ja monissa mielipidekirjoituksissa meitä pidetään pikkuruisena narisevana vähemmistönä, jonka mielipiteistä ei kannata välittää. Miten hyvin tuntenet Raamatun? Vaikuttaa, ettet kovin hyvin. Kannattaisi tutustua. Todella monien mielestä sieltä löytyvät parhaat ohjeet elämään. (vuorisaarna jne.) Minä ainakin olisin melko suurella todennäköisyydellä tappanut itseni jo alle 20v, (niin kyllästynyt olin tähän maailman menoon jo silloin 1965) jollen olisi tullut uskoon ja päässyt eroon asioista joiden vanki olin ja saanut elämälleni tarkoituksen, sekä saanut toivon paremmasta kuolemani jälkeen. Minun kokemukseni on aivan toinen meikäläisen vainoamisesta. Minä ainakaan en millään lailla uhriudu, niin kuin toisessa minulle lähetetyssä kommentissa meidän väitetään tekevän. Minä vaan totean asiain tilan omalta kannaltani. Jos minä olisin maailman suosiossa, niin uskossani olisi jotain vikaa. Jeesus sanoo, että samalla tavalla vainotaan hänen seuraajiaan kuin Häntä. Laitan tähän pienen näytteen plokistani.

Poliitikoista, AY-liikkeen ym johdosta ei löydy yhteistyökykyisiä, kansaa yhdistäviä henkilöitä. Tällöin tulee valinnoissa viimevaiheessa vastakkain kaksi äärimmäisyyttä, joista on valittava jompi kumpi, joko nykymeno jatkuu, eli lisää seksiä, viinaa, huumeita (kannabis vapaaksi) ja vähemmän rahaa vanhuksiin, lapsiin, nuoriin, tai ”Trump”.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #163

Eihän Raamatussa raittiutta vaadita. Jeesuskin muutti veden viiniksi.

En minä ketään hauku fundamentalistiksi. Fundamentalisteja kuitenkin on, ja saahan sen herra nähköön ääneen sanoa.

Kunnioitan suuresti kirkkoa ja paljoa siitä mitä kirkko nykyään edustaa. Minusta tuntui pitkään ettei Raamattu koske minua, mutta nyttemmin olen tullut "sinuiksi Raamatun kanssa" kuten asia kristillisellä slangilla ilmaistaan. En minä sitä kokonaan ole lukenut, mutta paljon lukemastani on ihailtavia tekstejä, myös kirjallisesti ja ammattityönä. Evankeliumit esimerkiksi. Luulen myös että Paavalia koskevat väärinkäsitykset ovat valtavia. Se mistä Paavalia nykyään syytetään liittyy pohjimmiltaan aivan toisarvoisiin seikkoihin. Oleellista on päälinja tai päälinjat jotka minusta muistuttavat paljon Platonia. Uskonnollisen julistuksen ohessa, joka minun on ollut vaikeampi omaksua, olen nimenomaan Paavalilta lukenut humaania ja humanistista viestiä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #163

Kuronen tunnustautuu fundamentaliksi ja pienen vähemmistön edustajaksi mutta vaatii poliitikoilta ja ay-liikkeeltä yhteistyökykyä ja "kansan yhtenäistämistä". Siis toisten pitäisi joustaa ja mukautua niin itse ei tarvitse.

Eipähän juurikaan ole vaadittu lisää, lisää ja lisää vaan enemmän vapautta itse valita - vastuullisesti. Toisaalta kukaan muu kuin Kurosen olkiukko ei ole vaatinut vanhusten ja lasten rahoja n.s. "viinaan, lauluun ja naisiin".

Käyttäjän JoukoKuronen kuva
Jouko Kuronen Vastaus kommenttiin #166

Minulle et soisi vapautta uskoa ja toimia sen mukaisesti. Yleisesti ottaen olen tässä yhteydessä pyytämässä vain, että tässä homo/lesboasiassa saisin vapauden toimia oman uskoni mukaan. Korostat vapautta, mutta et soisi sitä kristityille. Usein toisen vapaus vie toiselta vapauden. Esim. vapaus yksityisautoiluun on vienyt monilta vapauden liikkua julkisen liikenteen kulkuneuvoilla, kun niitä ei enää ole joka paikassa. Eli pakotetaan ilmakehän saastuttamiseen.
Tuo juuri voimaan tullut alkoholilain muutos asiantuntijoiden mukaan tappaa 150 ihmistä lisää vuosittain, 1800 kuolee entuudestaan. Arvioidaan tarvittavan myös 300 poliisia lisää. Miten voit väittää viimeaikaisten poliittisten päätösten perusteella, ettei näihin kustannuksiin jouduta ottamaan rahaa mm. vanhuksilta ja lapsilta?
Ovatko muka homot toimineet vastuullisesti, kun tulivat tuoneeksi AIDS:sin Suomeen? Onko vastuullista vapauden käyttöä juoda alkoholia, huorata, ylensyödä, käyttää huumeita jne. ja maksattaa seuraukset yhteiskunnalla. Olisi oikeuden mukaista, ettei minun varojani käytettäisi tuollaiseen. Inhimillisistä syistä autan tällaisia lähimmäisiä verojen maksamisen lisäksi yksityisesti. Silti sinäkin olet tuomitsemassa minut pelkän mielipiteen perusteella, koska minähän en ole käytännössä joutunut niin kuin sinä sanot syrjimään ketään uskostani johtuen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #167

Kukaan ole viemässä Kuroselta oikeutta toimia juuri niinkuin hän haluaa uskonsa mukaan toimia paitsi jos hän haluaa sortaa hoseksuaaleja et al sukupuolivähemmistöjä. Sen sijaan häntä ei pakoteta homoseksuaaliksi tai avioliittoon samaa sukupuolta olevan kanssa tai muutenkaan mihinkään. Hän saa edelleenkin tuntea ja harjoittaa sukupuolisuuttaan vapaasti ihan niinkuin itse haluaa (tietenkin ottaen huomioon ettei vahingoita ketään vastoin tämän tahtoa).

Minusta alkoholia voi juoda vastuullisesti. Ylensyödäkin voi vastuullisesti kunhan ei kokoajan tee sitä. Monet huumeet, esim. kannabis, khat et al ovat jopa helpompia käyttää vastuullisesti kuin esimerkiksi kahvi. Huoraaminenkin jos sillä tarkoitetaan esiaviollista seksiä tai seksiä muiden kuin heteroseksuaalin aviopuolison kanssa on ihan vastuullista kunhan ei aiheuteta vahinkoa muille vastoin heidän tahtoaan ja mahdollisilta sukupuolitaudeilta suojaudutaan sekä lisääntymisfysiologia otetaan huomioon yhdessä halutulla tavalla.

Mitä taas HI-viruksen aiheuttamiin sairauteen tulee niin on vain ja ainoastaan sattuma, että ensimmäiset tartunnat diagnosoitiin Suomessa homoseksuaaleilta. Sen jälkeen tiedotusvälineet ja huhumyllyt ovat hoitaneet tehtävänsä siitä tehtiin homojen sairaus. Vääristymistä voi jopa pitää onnettomana taudin toteamisen ja hoidon kannalta koska niin moni vaarassa ollut luuli olevansa turvassa. Tätä nykyäkin suurin osa Suomeen ulkomailta tulevista tartunnoista tulee heterojen mukana joka onkin luontevaa sillä heitä on enemmän. Lisää asiallista tietoa: http://hivpoint.fi/

Käyttäjän JoukoKuronen kuva
Jouko Kuronen Vastaus kommenttiin #168

Puhut vain vastuullisesta käytöstä. Minä taas puhun koko käytöstä tai vastuuttomasta käytöstä.
Tuo aiempi asia "homo täytekakku" vastaan ristin tekeminen osoittaa, että sinä edustat Jeesuksen ajan lainoppineita, jotka kirjaimellisen laintulkinnan perusteella tuomitsivat Jeesuksen yhden asian perusteella huolimatta kaikesta siitä hyvästä, jota Hän teki. Minulle taas lähimmäisen huomioiminen on tärkeämpää, kuin minun omat oikeuteni.
AIDS:sista käsitykseni perustuu omiin muistikuviini ja seuraavaan kirjoitukseen.
Lääkäri ei unohda aids-kesää Aidsin tulo Helsinkiin oli kesän suurin uutinen 30 vuotta sitten. Sinä kesänä tutkijat jäljittivät taudin aiheuttajaa, lääkärit pukeutuivat suojavarusteisiin, media villiintyi ja homomiehet pelkäsivät kuollakseen. SUNNUNTAI 30.6.2013 9:01 Hakulaite piippasi sairaalan ruokalassa. Iho- ja sukupuolitautilääkäri Sirkka-Liisa Valle tavoitteli Auroran sairaalan sisätautiosaston apulaisylilääkäriä Juhani Lähdevirtaa. Oli 20. kesäkuuta vuonna 1983. Puhelimessa Valle meni suoraan asiaan. Hän soitti sukupuolitautien poliklinikalta Töölöstä, ja hän oli juuri diagnosoinut Suomen ensimmäisen aids-tapauksen. Saisiko potilas tulla Auroraan? Kysymys yllätti apulaisylilääkärin. "Tuntui, kuin olisin ollut kuussa", Lähdevirta muistelee kolme vuosikymmentä myöhemmin. Tuona kesänä aids oli vasta pelottava huhu Yhdysvalloista. Lähdevirta oli arvellut, että kuluisi kymmenisen vuotta ennen kuin uusi, tappava tauti ehtisi Suomeen. Nyt se olikin jo Töölössä 37-vuotiaalla miehellä, joka oli valmis nousemaan raitiovaunuun. Jonkun vain olisi otettava hänet vastaan. Auroran ruokalasta nousee pieni mäntyjen ja vaahteroiden reunustama mäki kohti tartuntatautipotilaiden eristämiseen soveltuvaa nelososastoa. Lähdevirta alkoi kiivetä mäkeä. Oli pilvistä, vehreää. Juhannuksenalusviikko oli kylmä. Kiivetessään Lähdevirta pelkäsi, että uutinen saisi henkilökunnan marssimaan ulos. Siksi hän toimi osastolla liioitellun rauhallisesti, istuutui tuoliin ja odotti hetken ennen kuin puhui. "Nyt on käynyt niin, että Suomen ensimmäinen aids-potilas on tulossa tänne. Mihinkähän huoneeseen hänet voitaisiin sijoittaa?" Nyt hoitajat lähtevät, jos ovat lähteäkseen, Lähdevirta mietti. Hoitaja käveli käytävään. Hän alkoi huudella vapaina olevien huoneiden numeroita.
Yksi suomalainen tunsi 1980-luvun alussa aidsin niin hyvin kuin se noihin aikoihin oli mahdollista. Sirkka-Liisa Valle, yksityispraktiikkaa pitävä nelikymppinen lääkäri, seurusteli seattlelaisen professori King Holmesin kanssa. "Hän oli guru omalla alallaan, on edelleenkin", Valle sanoo. "Kaikki maailman seksitautilääkärit, ihotautilääkärit ja sisätautilääkärit tietävät tämän miehen." Pariskunta yhdisti harvat tapaamisensa suuriin lääkärikonferensseihin. Helmikuussa 1982 yhdysvaltalaisten infektiotautilääkäreiden talvikokous järjestettiin Coloradon Aspenissa. Siellä Valle kuuli ensimmäistä kertaa sairaudesta, jonka nimi oli silloin GRID, gayrelated immune deficiency. Aiemmin hyväkuntoiset homomiehet sairastuivat Kaposin sarkoomaan, tummia iholäiskiä aiheuttavaan pahanlaatuiseen verisuonikasvaimeen, jota tavattiin yleensä vain vanhuksissa. Esiintyi myös vaikeaa pneumokystiskeuhkokuumetta ja selittämätöntä imusolmuketurvotusta. Vähä vähältä oli käymässä selväksi, että erillisiltä epidemioilta vaikuttaneet ilmiöt liittyivät toisiinsa – ja että tapauksia löytyi eri puolilta Yhdysvaltoja. Tartunta näytti leviävän ainakin sukupuoliyhteydessä ja johtavan potilaan immuunipuolustuksen romahtamiseen. Tämä altisti potilaat sairauksille, jotka eivät tavallisesti iske nuoriin ihmisiin. Kun taudin aiheuttaja oli tuntematon, tartuntaa ei voitu löytää testeillä. Sairaus diagnosoitiin oireiden perusteella. Ennuste oli surkea: Kaposin sarkoomaan tai keuhkokuumeeseen sairastuneilla potilailla oli korkeintaan kaksi vuotta elinaikaa. Nimeä taudilla ei ollut, joten jotkut lääkäritkin käyttivät siitä nimitystä "homosyöpä". Aspenissa kuullut luennot olivat jääneet vaivaamaan Vallea, joka tiesi, että helsinkiläiset homomiehet matkustivat paljon. "Homoelämä oli silloin erilaista. Se ei ollut enää laitonta tai sairautta, mutta se oli piilotettua, ja matkustaminen pois Suomen ahtaasta ilmapiiristä oli homoille tärkeää." Ruotsista löytyi ensimmäinen tautitapaus joulukuussa 1982. Tauti tulisi Suomeenkin, Valle uskoi. Hän halusi valmistautua. Sirkka-Liisa Valle kipusi Ostrobotnian Disko Club Trianglen portaita sosiaalihoitajaHertta Dowiattin kanssa toukokuussa 1983. Hän oli hakenut Suomen Akatemialta rahoitusta pienen, seksuaalisesti aktiivisista helsinkiläisistä homomiehistä koostuvan tutkittavien ryhmän kokoamiseen. Helsingin kaupungin sukupuolitautipoliklinikka Välskärinkadulla Töölössä oli tarjonnut tilat tutkimusta varten. Siellä työskenteli myös Dowiatt, joka oli äitihahmo monelle homomiehelle. Taudin tiedettiin liittyvän potilaiden immuunipuolustuksen romahtamiseen, joten Valle tarvitsi ryhmäänsä asiaan erikoistuneen tutkijan. Mukaan oli lupautunut Auroran sairaalan laboratoriossa työskennellyt dosentti Annamari Ranki. Dowiatt oli pyytänyt Seksuaalinen tasavertaisuus ry:tä, Setaa, levittämään sanaa tapaamisesta Trianglessa. "Vatsanpohjassa jännitti. Edellä käveli mies, jolla oli valkoiset polveen asti ulottuvat saappaat, pieni mekko ja valtava vaalea peruukki", Valle muistelee. "En minä ollut ollut Bottalla homodiskossa koskaan." Vallea odotti ryhmä vakavia miehiä. Sana Yhdysvalloissa leviävästä tappavasta taudista oli kiertänyt homoyhteisössä. Mukana oli Setan silloinen puheenjohtaja Raimo Nordfors, joka halusi osallistua tutkimukseen. Nordforsilla oli ollut suhteita ulkomailla, ja hän halusi selvittää, oliko hän terve. "Mielessä kävi aikamoista myllerrystä. Tiesin, että minäkin olin saattanut saada tartunnan." Valle kertasi tuoreimman tiedon taudista ja kertoi sitten, että tutkimuksessa olisi aluksi tilaa 25 tutkittavalle. Tutkimukseen kuuluivat seuraavat asiat: Pitkä haastattelu, joka perustui Yhdysvalloista saatuihin lomakkeisiin. Tutkittavalta kysyttiin seksipartnereista ja -tavoista, erityisesti ulkomaanmatkoista. Lääkärintarkastus. Iho, imusolmukkeet ja suu syynättiin tarkkaan. Verikokeita. Kun taudin aiheuttajaa ei tunnettu, verestä tutkittiin lähinnä immuunipuolustuksen tilaa. Valle ei itsekään uskonut, että ensimmäinen kesä johtaisi aids-diagnoosiin. Tarkoitus oli lähinnä luoda pohjaa myöhemmälle tutkimukselle ja levittää tietoa tartuntariskistä. Hertta Dowiatt alkoi kerätä nimiä. Lista täyttyi nopeasti. Kesäkuun alussa oltiin valmiita aloittamaan. Välskärinkadulla sovittiin järjestelystä, jossa kukaan ei saisi nähdä edellistä tai seuraavaa tutkittavaa. Valle tunsi tutkittavansa vain järjestysnumeroilla. Tarkastus oli huolellinen: joka päivä ehdittiin ottaa vastaan vain kaksi tai kolme ihmistä. "Hertta otti yhden kaverin sisään yhdestä ovesta ja pisti toisen kaverin ulos toisesta ovesta", Nordfors kuvaa. 20. kesäkuuta Dowiatt saatteli sisään miehen, joka oli käynyt jo aikaisemmin poliklinikalla kurkkukivun vuoksi. Nielutippuria epäiltiin, mutta antibioottikuuri ei ollut auttanut. Valle huomasi heti punaiset täplät potilaan silmien ympärillä. Kitalaesta paljastui läikkä, jonka Valle tunnisti King Holmesin lähettämästä diakuvasta. Ilmiselvä Kaposin sarkooma. Vallen iho nousi kananlihalle. Hän ei ollut odottanut tätä. "Oletko sä ajatellut, että mitä tämä on", Valle kysyi tutkittavaltaan. "Se on varmaan sitä", mies vastasi. "Sitähän se on", Valle myönsi.
Maan ensimmäinen aids-potilas istahti raitiovaunuun, kun oli kuullut diagnoosinsa. Suomi oli silloin erilainen kuin nykyään. Vuoden 1983 Suomessa terveyskeskuksissa ei ollut fakseja: ne saataisiin vuonna 1986, Tšernobylin ydinonnettomuuden jälkeen. Tieto kulki kirjepostina ja puhelimitse, ja harvalla oli varaa seurata ulkomaisia tiedotusvälineitä. Suomi vasta totutteli olemaan maa, jonka presidentti ei ollut Kekkonen. 37-vuotias potilas oli rauhallinen. Välskärinkadulta hän matkusti Hyksin ihotautiklinikalle Snellmaninkadulle valokuvaan ja sarkoomakoepalan ottoon, sitten Auroran sairaalaan. Tsaarin aikana rakennetun kulkutautisairaalan nelososaston lempinimi oli Ketunpesä. Talo oli yksi alueen pienimmistä, mutta sisäänkäyntejä oli 14 – monta kuin ketulla pesässään. Jokaisesta potilashuoneesta aukesi kaksi ovea, yksi käytävälle, toinen ulos. Se mahdollisti potilaiden täydellisen eristämisen. Mies oli hyvässä kunnossa, kun otetaan huomioon se, että hän oli kuolemansairas. Ketunpesässä häntä oli vastassa suojavarusteisiin pukeutunut joukkio. Kun ohjeistusta aidsilta suojautumisesta ei ollut, Lähdevirta oli määrännyt henkilökunnan pukemaan ylleen kaiken, mitä kaapista löytyy. "Raitiovaunusta tuli mies arkivaatteissa, ja me olimme vastassa täysissä naamiaisvarusteissa. Silloin se ei tietenkään huvittanut, mutta myöhemmin hän nauroi, että olimme olleet perin kummallisen näköisiä." Käymälää kutsuttiin Jennyn teehuoneeksi, ja se sijaitsi Olympiastadionin ja Töölön kisahallin välisessä puistikossa, Paavo Nurmen patsaan vieressä. Täältä homomiehet olivat etsineet seksiseuraa jo 1960-luvulla, kun homous oli Suomessa rikos. Kesän 1983 alussa Setan aktiivi Olli Stålström liisteröi käymälän seinään lehtisiä, joissa varoitettiin uudesta tappavasta taudista. "Siihen aikaan tiedettiin, että suojaamaton yhdyntä on riskitekijä, mutta asiallista tietoa oli huonosti saatavilla. Lappujen pääsanoma oli, että varokaa." Setassa oltiin jo pitkään seurattu Atlantin takaa kantautuvia huolestuttavia uutisia. Ensimmäinen suomenkielinen artikkeli taudista julkaistiin järjestön lehdessä syksyllä 1982. Siinä ihmisiä kehotettiin hakeutumaan viipymättä lääkärin vastaanotolle, jos heillä on epäilyksiä terveyden suhteen. Setassa tiedettiin, että anonyymiä seksiä harrastavat miehet olivat riski. Monelle oli helpompaa hakea seksiseuraa käymälöistä ja pusikoista kuin uskaltautua sisään ravintoloiden homoiltoihin. "Suomi oli silloin huomattavasti ahdasmielisempi kuin nyt. Moni homo- ja bimies pelkäsi joutuvansa syrjityksi ja pysyi kaapissa. Moni oli naimisissa", sanoo Setan silloinen sosiaalisihteeri Outi Lithén. Setan aktiivit jakoivat tiedotteita myös Olympiastadionin viereisen Mäntymäen pusikoihin ja Laakson metsään. "Monet olivat yllättyneitä mutta iloisia siitä, että heistä välitetään. Sitten oli myös sellaisia, jotka suuttuivat suunnattomasti siitä, että heitä tullaan häiritsemään juuri, kun he ovat kruisailemassa. Osa ihmisistä nimitti meitä partiopojiksi", Stålström muistelee. Tietoa oli tarjolla myös ravintoloiden säännöllisissä homoilloissa. Kesällä 1983 iskelmää tanssittiin ravintola Mercurin tiloissa Töölössä. David Bowien Let's Dance ja muut ajan hitit soivat Bottalla, ravintola Kaisaniemessä ja Studio 302 klubilla Lönnrotinkadun graniittilinnassa. Setassa pelättiin, että homotaudiksi kutsutun aidsin takia seksuaalivähemmistöjä alettaisiin vainota juuri kun ilmapiiri oli hieman vapautunut. "Saimme tiedon ensimmäisestä tautitapauksesta ennen juhannusta. Mietimme, kuinka kauan menee ennen kuin rävähtää", Lithén kertoo.
'SUOMESSA ENSIMMÄINEN VARMA AIDS-POTILAS", otsikoi Iltalehti tiistaina 28. kesäkuuta. "Ruotsissa 12, Euroopassa 180", täsmensi yläotsikko. Seta, tutkijat ja Auroran sairaalan henkilökunta olivat keskuudessaan sopineet, että tieto tautitapauksesta pidettäisiin toistaiseksi salassa. Jotenkin salaisuus karkasi. Uutinen vuoti juhannuksen jälkeen Iltalehteen ja vielä samana iltana Helsingin Sanomiin ja IltaSanomiin. Aids-potilas ja hänen puolisonsa pelästyivät lööppejä. Auroran sairaalan ulkopuolella pyöri valokuvaajia, ja toimittajat soittelivat osastolle. Sairaalaan lähetettiin haastattelupyyntöjä ja uskonnollisten järjestöjen lappuja, joissa luvattiin rukoilla syntisen ihmisen puolesta. Pariskunnan tuttavat päättivät kerätä kolehdin, jonka turvin potilas ja hänen puolisonsa matkustivat Lappiin rauhoittumaan. Homoseksuaalisuutta ei ollut aiemmin käsitelty laajasti julkisuudessa. Nyt lehtiotsikot yhdistivät seksuaalisen suuntautumisen tappavaan tautiin. "Toivottavasti vetoomukset sukupuolisesti poikkeaville koetaan asianomaisissa piireissä vastuuntuntoisesti, jotta viruksen leviäminen saadaan rajoitetuksi", IltaSanomat kirjoitti. Seta joutui myrskyn keskelle. "Mediassa puhuttiin toistuvasti riskiryhmästä. Me yritimme puhua joidenkin henkilöiden riskikäyttäytymisestä", Setan silloinen puheenjohtaja Raimo Nordfors sanoo. Setan tietoon tuli tapauksia, joissa vuokranantaja oli antanut vuokralaisilleen häädön näiden seksuaalisen suuntautumisen vuoksi. Eräs homomies siirrettiin marketin lihatiskiltä syrjään, koska hän voisi leikata sormeensa. "Meille tuli yhteydenottoja, joissa homomiehet kertoivat kurjasta kohtelusta. Yksikin kaveri soitti ja kertoi, että sinä aikana kun hän oli lääkärin vastaanotolla, lääkäri kävi pesemässä kätensä kahdeksan kertaa", Outi Lithén kertoo. Lääkintöhallitus yritti rauhoitella suomalaisia korostaen, että aids koskee marginaaliryhmää. Se ei reagoinut Setan toivomukseen käsitellä tautia muutenkin kuin lääketieteellisenä pulmana. "Viisaiden ihmisten olisi pitänyt nähdä, että kysymys ei ole vain taudista vaan vakavasta sosiaalisesta ja yhteiskunnallisesta ilmiöstä", Lithén sanoo. Setan toimistossa puhelin soi jatkuvasti. Moni heterokin epäili saaneensa tartunnan. Eräänä iltana päivystysvuorossa ollut Raimo Nordfors vastasi puhelimeen. Luurin toisessa päässä oli lääkäri, joka pelkäsi, että hyttyset tartuttavat aidsin hänen lapsiinsa
Puhelin soi yötä päivää myös kerrostalokaksiossa Vaasankadulla, jossa sukupuolitautien poliklinikan sosiaalihoitaja Hertta Dowiatt asui yksin. Dowiatt oli uransa aikana voittanut monen homomiehen luottamuksen. Hänen ansiostaan Vallen tutkimusryhmällä oli alusta asti hyvät kontaktit helsinkiläiseen homoyhteisöön. "Minulle soitti kauhuissaan olevia ihmisiä, jotka olivat huolissaan siitä, että olivat saaneet tartunnan. Laskin yhtenä päivänä kolmesataa puhelua." Dowiatt oli työskennellyt hoitoalalla 30 vuotta, mutta hän ei ollut aiemmin kokenut mitään vastaavaa. Kotiovelle ilmestyi nuoria poikia, joista osa jäi yöksi. "Muistan yhden pojan, joka sanoi, että hän ei uskalla mennä kotiin. Hän oli vasta tullut ulos kaapista ja pelkäsi, että äiti heittää hänet pihalle. Osa nuorista uhkaili itsemurhalla." Raimo Nordfors alkoi oleskella Dowiattin luona. Yhdessä kaksikko yritti lohduttaa, tukea ja rauhoitella ihmisiä. Hiljaisina aikoina he istuivat keittiön pöydän ääressä, joivat kahvia ja miettivät, millainen maailma olisi kesän jälkeen. Kunnes puhelin jälleen soi. Huolestuneet ihmiset kyselivät, voiko aidsin saada aivastuksesta, kättelemisestä tai pyyhkeestä. Eräs imatralaisnainen pelkäsi tartuntaa, koska paikallinen homomies käytti samaa linja-autoaseman vessaa. Eräänä päivänä Dowiatt huomasi, että joku oli kirjoittanut hänen kerrostalonsa alaoveen: Tässä asuu Hertta Dowiatt. Viesti oli kirjoitettu huulipunalla. Heinäkuun lopussa Dowiatt oli uuvuksissa. Hän joutui jäämään moneksi viikoksi sairauslomalle. Vieläkään ei tiedetty, mistä sairaus johtui. Tutkimusryhmä yritti Suomessakin metsästää salaperäistä taudinaiheuttajaa Suomen Akatemialta saamansa apurahan turvin. Tampereen yliopiston patologian professori Kai Krohn oli jo keväällä jakanut uudesta taudista kertovia yhdysvaltalaisia artikkeleita opiskelijoilleen ja pyytänyt heitä pohtimaan sairauden aiheuttajaa. Seminaarien pohjalta syntyi hypoteesi, jonka mukaan immuunipuolustuksen romahduksen aiheutti välittäjäaine interleukiini 2:n puutos. Kun tiedotusvälineet kertoivat ensimmäisestä tautitapauksesta, Krohn soitti mökiltään interleukiini 2:sta väitöskirjaansa tehneelle Jaakko Antoselle. Pyydä, että Helsingin tytöt lähettävät verta, Krohn kehotti. Annamari Ranki pani koodatut verinäytteet matkaan. Opiskelijoiden hypoteesi osoittautui lähes oikeaksi. Interleukiini 2:n puutos ei aiheuta sairautta, mutta on yksi sen keskeisistä seurauksista. Sen jälkeen Transpoint kuljetti säännöllisesti verinäytteitä Helsingistä Tampereelle. Välskärinkadun vastaanotolle oli tunkua. Vallen tutkimukseen osallistuminen oli käytännössä ainoa tapa päästä aids.tutkimukseen Suomessa, ja yhä useampi homomies pelkäsi tartuntaa. Ulkomailta kantautui jo tietoja tartuntojen leviämisestä heteroseksissä. Tutkimus herätti ristiriitaisia tunteita homoissa. Osa ylisti Vallen työtä, osa pelkäsi tutkimushaastatteluissa kerättyjen intiimien tietojen leviämistä tai homojen leimautumista. Heinäkuussa tutkimusryhmä sai lisärahoitusta. Mukaan otettiin heti 35 uutta tutkittavaa. Osalla oli jo aidsin oireita: joillakin todellisia, joillakin huolen synnyttämiä. Tästä joukosta löytyi pian toinen tautitapaus. Elokuun alussa, pari viikkoa diagnoosin jälkeen, 26-vuotiaan opiskelijamiehen kunto romahti. Hän hengitti pinnallisesti ja sai rajuja yskänpuuskia. Tällöin Juhani Lähdevirralle oli jo selvää, että sairaus tulisi jakamaan lääkärikuntaa. Osa kollegoista kieltäytyi hoitamasta aidspotilaita tai käsittelemästä verinäytteitä, joissa voisi olla taudinaiheuttajaa. Rintamakarkureita, Lähdevirta tuomitsee. Vuonna 1983 ei vielä tiedetty, miten herkästi aids tarttuu. Vasta myöhemmin selvisi, että lääkärien ja hoitajien tartuntariski oli ollut hyvin pieni. Epidemian alkuaikoina Juhani Lähdevirta pohti itsekin, olisiko tämä tauti hänelle kuolemaksi. "Varmaan me kaikki alkuun pelkäsimme sitä. Minulla oli mielessä, että jonkin muistokiven sinne Auroran tontille voisivat meille sitten laittaa." Kun monien sairaaloiden ovet pysyivät suljettuina, oli pakko tuoda erikoisalojen hoito Auroraan. Helsingin kaupungin ylihammaslääkärin Seppo Helmisen avulla sairaalan rakennus 8:n kellariin rakennettiin hammaslääkärin vastaanotto. Siellä hoidettiin aids­potilaiden suuongelmia. Kun toisen aidspotilaan yskänpuuskia piti tutkia, hätiin kutsuttiin keuhkolääkäreitä Laakson sairaalasta. "He rohkeasti tekivät keuhkoputkien huuhtelun, jolla löydettiin pneumokystinen keuhkokuume. Voitiin aloittaa siihen tehoava hoito." 26-vuotiaan keuhkokuume parannettiin, mutta keskushermostoinfektioon eivät tehonneet edes Ruotsista tilatut lääkkeet. Nuori mies sokeutui ja kuoli vuoden sairastamisen jälkeen. Juhani Lähdevirran silmiin nousevat kyyneleet, kun hän muistelee Auroran ensimmäistä aids-vainajaa. "Silloin alkoi se, että tuli näitä nuoria ihmisiä, jotka yksi toisensa jälkeen menivät hautaan. Heistä tuli niin tuttuja. Kun poislähdön hetki tuli, se oli jotenkin kuin olisi ollut omainen. Ja poislähtöjä tuli tihenevässä tahdissa niin kauhean kauan, siihen asti kunnes lääkitys tuli." Jutun kirjoittajat tekevät kirjaa aidsin historiasta Suomessa. Tautiin liittyviä kokemuksia voi lähettää luottamuksellisesti osoitteeseen antti.j.jarvi@gmail.com.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #170

Kuronen kirjoitti: "Puhut vain vastuullisesta käytöstä. Minä taas puhun koko käytöstä tai vastuuttomasta käytöstä."

Minä kirjoitin todellakin, että vastuullisestiKIN voi käyttää. Se sisältää ajatuksen, että vastuullisten vastuullisuuteen tulisi luottaa ja antaa heidän hoitaa itse oma elämänä eikä mestaroida. Ja ongelmatilanteissa tulee tarjota apua sillä kiellot eivät auta vaan oma ymmärrys.

Kuronen kirjoitti: "Tuo aiempi asia "homo täytekakku" vastaan ristin tekeminen osoittaa, että sinä edustat Jeesuksen ajan lainoppineita, jotka kirjaimellisen laintulkinnan perusteella tuomitsivat Jeesuksen yhden asian perusteella huolimatta kaikesta siitä hyvästä, jota Hän teki. Minulle taas lähimmäisen huomioiminen on tärkeämpää, kuin minun omat oikeuteni."

Väärin, niin väärin. Kirjoitin "homokakusta" esimerkkinä uhriutumisesta kun ei saakaan syrjiä. Sillä ei ole mitään tekemistä n.s. lakihenkisyyden kanssa. Pikemminkin päinvastoin.

Jos Kuroselle lähimmäisen huomioiminen on tärkeämpää kuin omat oikeudet niin silloin hän sallisi seksuaalivähemmistöille heidän vapautensa ja oikeutensa vaikka kuinka omassa sielussa kyrsisi.

Käyttäjän JoukoKuronen kuva
Jouko Kuronen

vastaus 152:een Minun ymmärrykseni sanoo taas, että tuo on kristittyjen syrjintää, koska siinä pakotetaan tekemään homojen mielen mukaan eli vaaditaan heidän mieleisiään tekoja ulkopuolisilta. Mutta kristitty ei saisi tehdä uskonsa mukaisia tekoja. Minä koen tämän siten, että meitä tässä syrjitään ja yritetään saada kaappiin ja lukita se vielä ulkopuolelta. Siis vaikkapa Äiti-Teresa teki väärin, kun hänen uskonsa näkyi tekoina vai kuinka? Jos minä pyytäisin jotakin seppää takomaan itselleni ristin ja hän sanoisi, ettei halua tehdä sellaista, koska on muslimi, niin minä ehdottomasti kunnioittaisin hänen mielipidettään ja ehkä kysyisin tunteeko hän jotain toista seppää, joka voisi tehdä ristin, enkä missään tapauksessa nostaisi oikeusjuttua häntä vastaan. Kyllä minusta inhimillisyyteen kuuluu olla pakottamatta ihmisiä heille vasten mielisiin tekoihin. Puhutaan oikeuksista, mutta velvollisuuksista tai vastuusta ei saa puhua. Sehän on syrjimistä ja syyllistämistä. Tarkoitan tällä esim. alkoholin käyttöä. Seuraukset maksaa yhteiskunta yhteisvastuullisesti. Sama homojen Suomeen tuoman HIV:in kanssa, (tottakai tiedän nykytilanteen HIV:in osalta, siitä ei tarvitse minulle selitellä)) miksi minun pitää osallistua sen hoidon korvaamiseen, vaikka elän niin, että minuun ja minun kauttani se ei voi lävitä minun aiheuttamanani?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #158

Kukaan ei kai ole kieltäytynyt palvelemasta esimerkiksi konditorialiikkeessä heterohäitä valmistelevia kristittyjä niinkuin eräskin kristitty uhriutuja kieltäytyi tekemästä hääkakkua miesparin häihin. Tai kukaan opettaja ei ole haukkunut kristittyjä huonommiksi, sairaiksi t.m.s. ja jos tekisi, menettäisi opettajanvirkansa. Monet kristityt vain uhriutuvat siitä, että eivät enää voi syrjiä muita ihmisiä.

Pekka Ruutikainen
Käyttäjän NinaPispala kuva
Nina Pispala

"Seksuaalinen kiinnostus tai transsukupuolisuuden kokemus eivät ole ihmisoikeus-asioita. Miten niin ei? No, lyhyesti: seksuaalisuus ei ole ihmisessä ihon värin kaltainen ominaisuus eikä sukupuolen ns. korjaaminen ole sekään ihmisyyden perusteella vaadittava tai annettava oikeus."

Väärin. Seksuaalinen suuntautuminen ja transsukupuolisuus ovat ihmisoikeusasioita, koska niiden seurauksena ihmisiä mm. syrjitään ja eivät ole lain edessä yhdenvertaisia muiden kanssa. Joissain maissa nämä voivat johtaa jopa kuolemantuomioon. On aivan selkeä asia, että ihmisoikeuksiin kuuluu olennaisesti ihmisen oikeus olla joutumatta vainon ja syrjinnän kohteeksi esim. seksuaalisen suuntautumisen tai vaikkapa uskonnon vuoksi.

"Suomessa kaikilla ihmisillä on ihan samat oikeudet elää elämäänsä (lain puitteissa), kuten parhaaksi näkevät ja kenenkään estämättä."

Väärin. Mm. sukupuolenkorjauksen ehtona on pakkosterilointi. Sukupuolensa korjaavalta kielletään näin pysyvästi oikeus tulla biologiseksi vanhemmaksi.
Mm. Naisparit joutuvat käymään läpi pitkän, nöyryyttävän ja kalliin sisäisen adoption prosessin sen sijaan, että vanhemmuuden voisi vain "tunnustaa" jo raskauden aikana kuten miehet voivat tehdä. Mikäli raskaana oleva osapuoli vaikkapa menehtyy synnytyksessä, ei jäljelle jäävälle aviopuolisolle jää mitään lainvoimaista oikeutta yhteiseen lapseen!

"Sateenkaariliikkeen asiasta ei ole koko kansan asiaksi, sillä se ei tarjoa vakaita puitteita perheelle tai kestäviä rakennusaineita ihmisen terveelle sukupuoli-identiteetin kasvulle saati edistä lapsen ihmisoikeuksia."

Sateenkaariliikkeen yksi isoimmista tavoitteita on nimenomaan turvata vakaat puitteet, yhtälaiset oikeudet ja oikeusturva kaikenlaisille perheille ja kaikille lapsille. Tällä hetkellä sateekaariperheiden lapset ovat törkeällä tavalla eriarvoisessa asemassa muihin lapsiin nähden. Te sanotte, että "kaikilla lapsilla on oikeus isään ja äitiin" - sateenkaariliike sanoo, että kaikilla lapsilla on oikeus molempiin vanhempiinsa. Yllä jo mainitsin asian -sateenkaariperheen lapsella voi kestää helposti vuosi ennenkuin perheen sisäinen adoptio varmistuu. Vasta tällöin saa lapsi täydet oikeudet toiseen vanhempaansa, perintöoikeuden, virallisen huoltajan jne. Tilanne voi pahimmassa tapauksessa muodostua katastrofaaliseksi, mikäli tosiaan synnyttävä äiti sattuisi esim. kuolemaan ennen adoption valmistumista.

(Asian vierestä: Olisi mielenkiintoista tietää, onko teillä olemassa jotain ehdotuksia, että yksinhuoltajien lapsille alettaisiin taata myös isä/äiti. Pitäisikö yksinhuoltajat ja lesket velvoittaa menemään määräajan sisällä uusiin naimisiin, jotta lapsille taataan sekä isä että äiti. Paitsi miten toimitaan, jos vaatimus on, että huoltajien täytyy olla nimenomaan biologiset vanhemmat?)

Ihmisen/lapsen terve sukupuoli-identiteetin kasvu on myös aivan sateenkaari-ideologian ytimessä. Sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta on hyvä olla tarjolla riittävästi tietoa ja faktaa, jotta jokainen voisi ilman pelkoa ja epätietoisuutta parhaiten hahmottaa oman henkilökohtaisen identiteettinsä. Tietoa antamalla eivät heterolapset muutu homoiksi, mutta he jotka ovat esim. homoja tai transsukupuolisia on helpompi löytää itsensä. Tieto kieltämällä eivät fanaatikot voi kieltää keitä ihmiset sisällään ovat. Sillä lisätään ainoastaan tuskaa ja hämmennystä - etenkin jos nuoren kokemat asiat tuomitaan "pahoiksi" tai "vääriksi".

"Sateenkaariliike on vain omalla asiallaan, se pyrkii tuomaan homonormatiivisuuden yhteiskunnan eettiseksi koodistoksi, ainoaksi sallituksi koodistoksi."

Väärin. Heteroutta ei olla kieltämässä tai heterona elämistä. Halutaan ainoastaan kaikille muillekin mahdollisuus elää ihan tavallista elämää, toteuttaa omia haaveita, olla onnellinen.

Sinä, Susanna, kuitenkin haluat kieltää toisilta nämä asiat. Miksi?
Homojen, heidän lastensa tai transsukupuolisten yhdenvertaiset oikeudet eivät ole sinulta tai keneltäkään muultakaan pois - heidän oikeutensa eivät vähennä sinun oikeuksiasi. Miksi siis haluat haitata, aiheuttaa murhetta ja kärsimystä ihmisille, jotka eivät sovi sinun käsityksiisi "oikeasta" tavasta elää, riistää heiltä yhdenvertaisuus lain edessä? On vaikea käsittää motiivia tähän, ellei kyse ole puhtaasta pahuudesta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kristityille on toki vastaus siihenjos nainen jää leskeksi ilman lasta: ""Opettaja, Mooses on säätänyt meille: 'Jos joltakin kuolee veli, joka jättää jälkeensä vaimon, mutta ei jätä lasta, niin ottakoon hän veljensä lesken ja herättäköön veljellensä siemenen'." (Mark. 12:19) mutta lapsellisille leskille ei taida olla tarjolla kuin ropoja.

Käyttäjän JStarczewski kuva
Juhani Starczewski

KLIKKAA, LUE, KOMMENTOI JA IHMETTELE! : ))
Perustuuko lainsäädäntömme jumalatar Justitian 12 taulun lakeihin vai Israelin Jumalan 10 Käskyyn?
https://www.facebook.com/notes/juhani-starczewski/...

Eliitin Esoteeriset Symbolit

Senaatintori - osa 1: Aleksanterin patsas
http://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.fi/2014...

Senaatintori - osa 2: Ulrika Eleonoran kirkko
http://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.fi/2014...

Senaatintori - osa 3: Vuosi 1863
http://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.fi/2014...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset