SusannaKoivula Minkä kirjoitin, sen kirjoitin.

HSL ja keisarin uudet vaatteet


Sukupuolineutraalin avioliittolain  epäsuorat vaikutukset nostavat jo päätään häkellyttävällä vauhdilla. Koko yhteiskunnan käsitys ihmisestä ja sukupuolesta pyritään muuttamaan, niin kirjastossa kuin joukkoliikenteessäkin. 

HS uutisoi 15.3 näin: Seta vetoaa HSL:ään, jotta matkakorttiin tulisi lisää sukupuolivaihtoehtoja. http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005126690.html

Jokaisella Suomen kansalaisella on juridisena sukupuolena nainen tai mies, joten HSL:n kortit ovat ihan ajan tasalla. Minkäänlaisiin muutoksiin ei ole siis tarvetta. On hyvin ongelmallista, että Seta ry yrittää ajaa tällaisia uusia käytäntöjä, vaikkei Suomen laki tunnusta muita sukupuolivaihtoehtoja, kuin nainen ja mies.  Aivan kuin olisi tarkoituksellista muuttaa ensin kulttuuria, jotta lainsäädäntö seuraisi perässä.

Samaisessa uutisessa kerrottiin siitä, että HSL:n lipuntarkastaja oli kysynyt naiselta ( omien sanojensa mukaan rouvashenkilöltä) näyttävältä mieheltä henkilötodistusta varmistaakseen, onko matkakortti todella hänen.
Lipuntarkastajan ammattitaitoista toimintaa on nyt kuitenkin arvosteltu ja HSL on ilmoittanut kouluttavansa työntekijöitä "sukupuolen moninaisuudesta."

Lipuntarkastajan työ on kohta aika vaikeaa, jos vaikka mies voisi käyttää tyttöystävänsä matkakorttia ja tältä ei saisi kysyä, onko kortti hänen.  On epäeettistä kouluttaa työntekijöitä  edistämään sukupuolineutraalia ideologiaa. Sukupuolen moninaisuus-koulutus on malliesimerkki ihmisten mielenmuokkaamisesta. "Sukupuolen moninaisuuden" syleilyllä ja ammatillisuudella ei ole oikeasti mitään tekemistä toistensa kanssa.

Työntekijälle ei saa iskeä  sateenkaarilippua kouraan ja sanoa, että vedä se salkoon. Kaikkien ihmisten palvelemisen tai kunnioittamisen varjolla ei saa vaatia työntekijältä minkään aatteen edistämistä "Sukupuolen moninaisuus" on aate, jonka uskotellaan olevan vastaus keinotekoiseen ongelmaan.  Sukupuolesta on tehty ongelma, vaikkei se sitä ole. Työttömyys on ongelmallista, ei ihmisten luonnollinen jakautuminen nais-ja miessukupuoleen. Identiteettivähemmistöön* (sukupuolensa poikkeavasti kokevat) kuuluvat voivat siinä missä muutkin käydä kirjastossa tai matkustaa bussilla. Kansalaiselta voi perustellusti odottaa, että tämä ilmoittaa juridisen sukupuolensa sitä kysyttäessä.

Mitäköhän yritetään seuraavaksi seta-sertifioida? No, pian siitä kuulemme. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (62 kommenttia)

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Jokaisella Suomen kansalaisella on juridisena sukupuolena nainen tai mies, joten HSL:n kortit ovat ihan ajan tasalla."

Miksi juridinen sukupuoli olisi merkittävä matkakorttiin? Kuten nyt tässäkin todettiin, se ei kortin haltijan identifikaationa kuitenkaan aukottomasti toimi vaan aiheuttaa toisinaan ylimääräistä riesaa.

Virallisten sukupuolien määrään vetoaminen on epärelevanttia. Virallisia kieliäkin on vain kaksi, mutta tämä ei kerro todellisuudesta paljonkaan.

En tosin kannata Setankaan ehdotusta vaan sukupuolimerkinnän poistamista ja satunnaisia pistokokeita. Näin saataisiin narautettua nekin jotka oikeudetta käyttävät (yksinkertaistaen) samaa sukupuolta olevan tyypin korttia.

Arto Jääskeläinen

""Virallisia kieliäkin on vain kaksi, mutta tämä ei kerro todellisuudesta paljonkaan.""

Ihmeellinen väite, kyllä virallinen kieli on täysin todellinen asia.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"virallinen kieli on täysin todellinen asia"

Eipä kukaan liene muuta väittänytkään.

Käyttäjän MerjaNyberg1 kuva
Merja Kaarina

Kieliin vertaaminen ontuu pahasti. Maailmassa on lähemmäs kymmenen tuhatta kieltä (sukupuolia on kaksi), eli eri kielien esiintyminen Suomessa virallisten kahden lisäksi on hyvin mahdollista. Jos taas puhutaan murteista, nehän on taas väännöksiä oikeasta virallisesta kielestä. Ehkä näitä "moninaisia sukupuolia" voisi jotenkin verrata murteisiin.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Ehkä näitä 'moninaisia sukupuolia' voisi jotenkin verrata murteisiin."

Sehän on oikein ajatuksia herättävä vertaus!

Tässä kritiikkini kärki kuitenkin kohdistui siihen ajatukseen, että KOSKA Suomessa on kaksi virallista sukupuolta, niin siitä sitten voisi päätellä jotain lainsäädännön ulkopuolisesta todellisuudesta. Joissain jurisdiktioissa juridisia sukupuolia on kolme, joissakin sukupuolta ei ole määritelty juridisesti mitenkään. Suomessa juridinen sukupuoli ei määräydy minkään tietynlaisten kromosomien tai genitaalien perusteella.

Mitä mieltä sukupuoliasioista sitten onkin, juridisten sukupuolten täkäläisestä määrästä muistuttaminen on kaikille keskustelijoille tuttuna seikkana täysin turhanpäiväistä.

Käyttäjän MerjaNyberg1 kuva
Merja Kaarina Vastaus kommenttiin #12

Hyvä. Siispä vallinnee suuri yksimielisyys myös siitä, että kirjastokorttiin ja matkakorttiin yms. virallisiin asiapapereihin ei voi sukupuolta kysyttäessä olla vaihtoehtoa "muu".

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #34

Eikä äidinkieleksi muuta kuin suomi tai ruotsi?

Käyttäjän MerjaNyberg1 kuva
Merja Kaarina Vastaus kommenttiin #35

Kieliä on muitakin. Sukupuolia ei. Kukaan ei ole esittänyt mitään konkreettista, mikä tukisi väitettä kolmannesta jne sukupuolesta.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #40

Palaa kommenttiin nro 12. Suomen lainsäädäntö ei millään lailla estä sitä, että erilaiset tahot voivat merkata tietojärjestelmiinsä useampia sukupuolivaihtoehtoja ja että ihmiset voivat niitä vaihtoehtoja rastittaa.

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula

Suomen laissa on kaksi sukupuolta, koska on vain kaksi sukupuolta.
Se ei ole hatusta heitetty, vaan vastaa todellisuutta 100%

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Jos pidät Suomen lakia auktoriteettinasi näissä asioissa voinet myös myöntää, että ihmisen sukupuoli ei liity hänen kromosomeihinsa tai genitaaleihinsa? Suomen laki määrittelee ihmisen sukupuolen hänen identiteettinsä perusteella.

Entä miksi joidenkin valtioiden laeissa sukupuolia on kolme? Siksikö että on vain kolme sukupuolta?

Mun puolestani saapi kaikin mokomin kannattaa näkemystä, että on vain kaksi sukupuolta, mutta lakiin vetoaminen tässä asiassa on pelkkää ymmärtämättömyyttä. Suomen laissa voisi olla vaikka kahdeksan ja puoli sukupuolta jos eduskunta niin päättäisi, joskin myönnän että juuri tähän lukumäärään päätyminen on melko epätodennäköistä.

Käyttäjän MerjaNyberg1 kuva
Merja Kaarina Vastaus kommenttiin #52

Totta puhut. Ei Suomen laki ole viimeinen auktoriteetti. Onneksi on olem,assa vielä korkeampi auktoriteetti, mutta en nyt mainitse sitä, kun olet sille allerginen.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #52

Vetosiko Susanna lakiin ehdottomana auktoriteettina ja käyttikö sitä argumenttina?

Joka tapauksessa omasta puolestani sanon, että laki ei ole aina oikeassa, tietenkään. Mutta laki on tähän asti ollut johdonmukainen sukupuolen suhteen. Ja laki on perustunut biologisesti todettaville tosiasioille. Eikä ihmisten tuntemuksille ja kokemuksille.
Ei myöskään "identiteetille".

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #54

"Vetosiko Susanna lakiin ehdottomana auktoriteettina ja käyttikö sitä argumenttina?"

Sellaisen käsityksen voi saada, kun hän kirjoitti: "Jokaisella Suomen kansalaisella on juridisena sukupuolena nainen tai mies, joten HSL:n kortit ovat ihan ajan tasalla. Minkäänlaisiin muutoksiin ei ole siis tarvetta."

"Ja laki on perustunut biologisesti todettaville tosiasioille. Eikä ihmisten tuntemuksille ja kokemuksille. Ei myöskään 'identiteetille'."

Väärin. Jos identiteetti poikkeaa siitä miksi sukupuoli on pienenä määritelty, juridisen sukupuolen voi muuttaa sitä vastaavaksi.

Käyttäjän MerjaNyberg1 kuva
Merja Kaarina Vastaus kommenttiin #55

Ymmärtääkseni ei voi noin vaan muuttaa identiteetin mukaan, vaan prosessi fyysysen olemuksen muuttamiseksi tulevaa sukupuolta vastaavaksi (tai "identiteettiä "vastaavaksi jos niin halutaan sanoa) on oltava menossa ja esim. naisen joka haluaa mieheksi on oltava steriili. Kyllä nämä kaksi sukupuolta toistaiseksi on meidän laissa.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #56

"Ymmärtääkseni ei voi noin vaan muuttaa identiteetin mukaan"

Ei noin vain, mutta joka tapauksessa ainoastaan identiteettiin perustuen. Juridinen sukupuolimäärittely ei perustu mihinkään biologisesti havaittavaan seikkaan, kuten Sari tuossa yllä väitti.

Käyttäjän MerjaNyberg1 kuva
Merja Kaarina Vastaus kommenttiin #57

Kun juridinen sukupuoli synnytyslaitoksella määritetään, niin ei se kyllä identiteettiin perustu. Ja kuten edellä sanoin, jos meinaa vaihtaa juridista sukupuolta, on vaihdettava myös biologista sukupuolta. Yritätkö nyt sitä, että kun riittävästi toistaa, siitä tulee totta.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #60

"jos meinaa vaihtaa juridista sukupuolta, on vaihdettava myös biologista sukupuolta"

Tarkoitatko siis, että hormonihoitojen myötä myös biologinen sukupuoli muuttuu?

Aika jees! Tämä on jo melkoinen harppaus siitä ajatuksesta, että "biologinen sukupuoli" merkitsisi tietynlaisia kromosomeja tai sukusoluja.

Käyttäjän MerjaNyberg1 kuva
Merja Kaarina Vastaus kommenttiin #61

No joo, pientä "epätarkkuutta" oli mun vastauksessa. Ei ne kromosomit tietty vaihdu eikä voi tuottaa sukusoluja, kun ei ole asianmukaisia elimiä. Kuitenkin jotain sen suuntaista bluffausta pitää harjoittaa, ennen kuin voi saada vaihdettua juridisen sukupuolen. Pitää ikään kuin näyttää ko. sukupuolta edustavalta. Eli nämä kaksi sukupuolta elävät voimallisesti.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #52

Tuskinpa eduskunta voisi tuollaista päättää, kun se olisi ristiriidassa EU-oikeuden kanssa.
Esim. Euroopan unionin perusoikeuskirjan 23 artiklassa puhutaan vain naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta. Muista sukupuolista ei ole mainittu mitään. Niin ikään EU:n perussopimuksissa on mainittu, että Unionin perustana oleviin arvoihin kuuluu naisen ja miehen tasa-arvo jne.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #58

Ah! Jos perimmäistä totuutta sukupuolen olemuksesta ei tarjoa Suomen laki, niin sitten varmaan EU :D

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

2.1-16
HS
Saksassakaan syntymätodistukseen ei tarvitse valita sukupuolta, jos se on epäselvä.

Suomessa henkilötunnus määrätään viikon kuluessa syntymästä, ja siitä ilmenee lapsen sukupuoli.
-Jos intersukupuolisen lapsen sukupuoli on
-alun perin kirjattu väärin, sen vaihtaminen myöhemmin on juridisesti vaikeaa.
-Laki ei tunne intersukupuolisia, vaan heihin sovelletaan translakia, eli he joutuvat käymään lävitse saman prosessin kuin transsukupuoliset.
- Transsukupuolisuus on kuitenkin
- eri asia kuin intersukupuolisuus:
- siinä on kyse sukupuoli-identiteetistä,
-kun taas intersukupuolisuus on biologinen ominaisuus.

Kuka tai mikä päättää sukupuolen tai siitä normaalisesta poikkeavan ?
Heitäkö ei ole vaikka olisi kastettu kirkossa?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>Saksassakaan syntymätodistukseen ei tarvitse valita sukupuolta, jos se on epäselvä.

ooo

Saksassa on 80 000 000 asukasta, synnytyksiä sen mukaan. Kuinkahan usein äiti, kätilö ja isä eivät tiedä onko syntynyt lapsi poika vai tyttö?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

-kun taas intersukupuolisuus on biologinen ominaisuus.

Olet tyttö ja tytöksi tunnet itsesi.Mutta on pojan sukupuolielimet.
Onko vaikeeta kuvitella itsensä samaan tilanteeseen?

Entä jos itse tai lapsesi syntyisi lespoksi/homoksi?
Kivittäsitkö/vai hyväksyisit oman lapsesi?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Miksiköhän sinulle on ongelmallista se, että muutamilla suomalaisilla on sukupuolestaan eri käsitys kuin sinulla?

Arto Jääskeläinen

Käsitys tai tuntemus ei ole sukupuoli.

Siinä puhutaan aivan muista asioista silloin.

Käyttäjän tuomaspetri kuva
Tuomas Leppiaho

Niin, ihan kuin olisi olemassa sellaiset käsitteet kuin biologinen sukupuoli, sosiaalinen sukupuoli ja sukupuoli-identitetti, joita kaikkia kuitenkin suomessa nimitetään kattokäsitteellä "sukupuoli".

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

Koivula tekee taas tikusta asiaa.

Vaikka HSL:n matkakorttiin tulisi muitakin vaihtoehtoja kuin “nainen” ja “mies”, Koivula edelleenkin ruksaa korttia hakiessaan kohdan “nainen”, ja siinä kaikki.

Mitä lipuntarkastajaan tulee, niin hän toimi oikein pyytäessään nähdä Harjusolan henkilötodistuksen. Meidän kaikkien joukkoliikenteen käyttäjien on hyväksyttävä se, että kenen tahansa henkilöllisyys joudutaan joskus varmistamaan katsomalla “paperit”.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Yksi juttu tuli vielä mieleen.

Olen ollut huomaavinani, että sukupuolen moninaisuus -käsitteeseen nuivasti suhtautuvat korostavat usein mielellään, että saavathan ihmiset pukeutua ja laittautua miten haluavat, ei sukupuolen käsitettä tarvitse alkaa muuttaa. Muistaakseni Koivulakin on kirjoittanut tästä?

Henk.koht. epätieteellisen otannan perusteella lukumääräisesti suurin ryhmä, jonka sukupuolta arjessa ärsyttävästi kyseenalaistetaan ja epäillään, ovat naiset, jotka eivät kuulu mihinkään sukupuolivähemmistöön, mutta jotka joidenkin stereotypioiden valossa eivät näytä tarpeeksi naiselliselta: ei meikkiä, lyhyet hiukset ja maskuliinisina pidetyt vaatteet. He saavat kuulla olevansa väärässä vessassa ja että heillä on jonkun muun matkakortti.

En tiedä mitä sukupuolta on Henry Harjusola, jonka kohtelu tällä kertaa nosti HSL:n lipuntarkastuskäytännön framille. Mutta periaatteessa on mahdollista, että hän on ihan vain tavallinen pienenä pojaksi määritelty mies, joka lipuntarkastajan ja monien muiden silmissä sattuu näyttämään ”rouvashenkilöltä”.

Koivulan dissaama koulutus sukupuolen moninaisuudesta pitäisi epäilemättä sisällään muistutuksen siitä, että ihmisen sukupuolta ei näe ensi silmäyksellä ja että näppärintä on uskoa ihmisen omaa sanaa – lippua tarkastettaessa lienee oikeutettua vaatia papereita nähtäväksi, mutta kirjaston vessassa kenenkään ei ole pakko pitää henkilötodistusta mukanaan. Yhdenvertaisuuden kannalta on myös ongelmallista, jos pärstän perusteella papereita kysellään yksiltä mutta ei toisilta.

Jos kerran ihmiset saavat vapaasti pukeutua ja laittautua kuinka haluavat, tämän vapauden toteutumista ihan enemmistöönkin kuuluvien ihmisten kohdalla auttaisi koulutus sukupuolen moninaisuudesta.

Arto Jääskeläinen

Koko käsite "sukupuolen moninaisuus" on reaalimaailmassa merkityksetön, koska sellaista ei yksinkertaisesti sukupuolena ole olemassa. On vain ne kaksi vaihtoehtoa ihmisen sukupuolelle. Sukupuoli on yksiselitteisesti se, minkä olet syntymässäsi saanut. Mitkään erittäin harvinaiset synnynnäiset elimelliset poikkeamat eivät muuta tuota.

Mitään kolmatta sukupuolta ei ole koskaan löydetty.

Tuohon liittyen on täysin tarpeetonta sekottaa tuntemuksia sukupuoleen.
Jos joku kokee olevansa jotain muuta, kuin mitä sukupuoli on, niin eihän kyseessä ole mikään "uusi sukupuoli", vaan yksinomaan kyseisen henkilön tuntemus. Aivojen ja ajattelun asia.

Jos joku kokee olevansa jotain muuta sukupuolta, kuin mitä on syntyään, niin kyseessä on transsukupuolisuus. Ei se ole mikään uusi sukupuoli, vaan ristiriitatilanne omassa tuntemuksessa. Transsukupuolinenkin on elimellisesti täysin terve mies tai nainen, ellei leikkauksella ole tuota ominaisuutta menetetty.

Kolmas sukupuoli...
Haluaako joku _oikeasti_ tulla luokitelluksi kolmanteen luokkaan sukupuolena ? Tuohan olisi oikeastaan syrjintää. Mikä käytännön merkitys olisi sillä, että joku luokiteltaisiin kolmannen luokan kansalaiseksi ? Eli olisi ns. poikkeavien luokka erikseen. Toki sillä voisi helposti tilastoida, mutta en näe oikein järkevää hyötyä siitä kenellekään.
Miksi kukaan on innostunut tuollaisesta ?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Olen huomannut 70v. aikana ettei missään ole niin paljon tuomitsemista,erottelua lähimmäisistä ,kuin lähimmäisen rakkautta julistavissa? Miksiköhän ?
Onko tuomitseminen oikein?
Eikö erilaisten ihmisten eristäminen ole rasismia?

Käyttäjän UffeNordstrm kuva
Uffe Nordström

Seuraava askel saattaa olla että esim. nainen joka pitää itseään kissanaisena ja oma identiteetti viitta enemmän kissaan niin merkitään kissaksi. Sitten tietysti myöskin joidenkin häntäheikkien kohdalla voisi tulla sonni kyseeseen. Seuraava askel voisi olla että jos jotakuta tarpeeksi monta kertaa haukutaan pahanilmanlinnuksi eli pyryharakaksi niin merkintä vois olla lintu tai harakka. Koirat haukku ja karavaani kulkee. Vai miten se meni.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Eix Susannan mielessä pyöri päivästä toiseen muu kuin seksi ja sukupuolet?

Kirjoittaisit välillä vaikka edes Jeesuksesta vapahtajana.

Arto Jääskeläinen

Eiks Jiri Niemisen mielessä pyöri päivästä toiseen muu, kuin ylimielinen solvaaminen ?
Miten olisi varsinaisen asian kommentointi joskus ?

Olisi tietty hyvä, jos opettaisit kuitenkin itsellesi käytöstapoja ja asiallisuutta ensin.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Varsinaisena asianahan tässä blogikirjoituksessa olivat HSL:n matkakortit ja niiden sukupuolimerkinnät.

Miten Jääskeläisen mielestä on, onko sukupuolen koodaamisesta matkakorttiin hyötyä? Vai voisiko siitä luopua?

Arto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #16

""Miten Jääskeläisen mielestä on, onko sukupuolen koodaamisesta matkakorttiin hyötyä? Vai voisiko siitä luopua?""

Väärinkäytöksiä voisi tietysti olla hankalampi huomata, jos nainen matkustaisi miehen kortilla tai toisin päin. Oletettavasti väärinkäytökset lisääntyisivät, koska ne helpottuisivat.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #19

Nykykäytännön vallitessa ihmiset epäilemättä lainailevat matkakortteja samaa sukupuolta olevilta tutuiltaan. Millaisiahan tulonmenetyksiä tämä aiheuttaa, tosiasiallisesti eikä vain hypoteettisesti?

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Koska "en ole tullut tuomaan rauhaa, vaan miekan".

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

#14, #15. Taitaa Jeesuskin ihmetellä, kun Koivula aina vain kirjoittaa seksi- ja sukupuoliasioista.

Arto Jääskeläinen

Itse lipuntarkastuksesta, on asiatonta narista henkilöllisyyden tarkastamisesta silloin, kun se on epäselvä.
Tarkastusta ei tehty siksi että kyseessä oli transsukupuolinen henkilö, vaan siksi, että henkilöllisyys oli epäselvä.

HSL: n ei pidä nöyristellä turhaan sen edessä, että Setaporukka agitoi roskavyöryn HSL: n päälle. Se on setalaisen porukan törkeä käytöstyyli. Seta on feministinen/vihervasemmistolainen lobbaus- ja painostusjärjestö. Kutsuvat itseään silti ihmisoikeusjärjestöksi.

Setalaiset haluavat myös estää vapaata keskustelua. Kaikki eri mieltä olevat olivat keskustelupalstalla heti "jotain-fobisia" ja vaadittiin kommenttien poistoa. Tyypillistä setalaisuutta yrittää vaientaa muita.

Setalaisten törkytulva on näkynyt häiritsevästi myös kouluissa:
http://artojaaskelainen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Transsukupuolisuudesta ei tosiaan ollut tietääkseni kysymys. Kuten ei myöskään noissa ylempänä mainitsemissani tapauksissa.

Mitä epäselvää henkilöllisyydessä oli? Jos matkakortissa ei olisi tarpeetonta sukupuolimerkintää, lipuntarkastajien stereotypia-ajatuksista ei seuraisi mitään härdelliä, ja kaikki olisivat tyytyväisiä.

Sukupuolimerkinnän aiheuttamaa turhaa säätämistä voisi verrata siihen, että matkakortteihin olisi merkattu "syntynyt Suomessa / muualla". Ja sitten jotkut tarkastajat plokkaisivat esiin niitä, jotka eivät heidän mielestään olisi Suomessa syntyneen näköisiä. Ja taas seuraisi kiistaa joka olisi voitu kokonaan välttääkin.

Arto Jääskeläinen

""Transsukupuolisuudesta ei tosiaan ollut tietääkseni kysymys.""

Oletko lukenut HSL: n sivut Facebookissa ? Siellä naristiin "transfobiasta".

https://www.facebook.com/helsinginseudunliikenne/p...

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #24

Siis olemme samaa mieltä siitä ettei kyse ollut tyypin transsukupuolisuudesta? Miksi minun pitäisi lukea jotain HSL:n sivuja? Vastaisitko siihen, mikä henkilöllisyydessä oli epäselvää?

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

#18. Bingo! Vihervasemmistolaisuus mainittu.

Arto Jääskeläinen

Ei siitä samoin kuin feminismistä pääse eroon kun Seta kyseessä.

Arto Jääskeläinen

Setalaisuus on saanut järkyttävän painostusvallan Suomessa.
Agitoidaan roskatulvaan valittua tahoa vastaan.
Tämä HSL on vain yksi tapaus.

Tulee mieleen jotkut aiemmat tapaukset. Esimerkiksi se Anttilan leluluettelo, jossa oli erikseen tyttöjen ja poikien leluja. Setalainen/feministinen/vihervasemmistolainen roskavyöryjoukko osoitettiin Anttilan kimppuun.
Anttila pahoitteli, kun luettelossa oli eritelty tyttöjä ja poikia !

Voiko hullummaksi mennä ?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Arto Jääskeläinen: "Tulee mieleen jotkut aiemmat tapaukset. Esimerkiksi se Anttilan leluluettelo"

Arto Jääskeläinen: "Miten olisi varsinaisen asian kommentointi joskus ?"

Arto Jääskeläinen

Olen kyllä kommentoinut varsinaista lipputarkastusasiaa ja siihen liittyen ihmettelin, miten joku voi narista henkilöllisyyden tarkastamisesta epäselvässä tilanteessa ja järjestää roskavyöryn HSL: n päälle kostona.

Minua kiinnostaa ilmiöiden taustat ja käytetyt toimintatavat.

Tuo Anttila oli vain toinen esimerkki painostuksesta roskavyöryllä.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #29

No joo, tuo sitaattien rinnastaminen oli minun taholtani vähän kärkevää.

Mutta edelleen odottelen vastausta siihen, että mikä henkilöllisyydessä oli epäselvää? Alkaa näyttää siltä, ettei kyse tosiaan ole minkään vähemmistöjen ottamisesta silmätikuksi vaan siitä, että HSL:llä on jonkinlaiset omat kriteerit siitä, millainen esim. kampaus ja meikki heidän palvelujaan käyttävillä kansalaisilla on suotava ja millainen ei.

Tällainen ulkonäköön puuttuminen tai henkilön vilpillisyyden arviointi ulkonäön perusteella on tuskin toivottavaa kenenkään mielestä.

anita frisk Vastaus kommenttiin #30

Tenka Issakainen, ihmettelet mikä henkilöllisyydessä oli epäselvää. Oletko nähnyt tuon ko. henkilön valokuvaa, jossa hän näyttää selkeästi naiselta? Kun hänen matkakortissaan kuitenkin on miehen etunimi, tarkastajat toimivat mielestäni oikein.

Mikä tuossa henkkareiden näyttämisessä on nykyään niin kamalaa? Täysi-ikäiset mutta alle 30-vuotiaiden näköiset saattavat joutua näyttämään ne haluessaan ostaa alkoholia tai savukkeita. Ikäsyrjintää? Jos muunsukupuolinen Robert tai Harry matkustaa esim. Yhdysvaltoihin erittäin naisellisen näköiseksi laittautuneena, eiköhän siinä käydä vähän pitempikin keskustelu maahanmuuttovirkailijan kanssa. Ehkä jopa täällä tasa-arvoisessa Suomessakin check-in-tiskillä. - Joissakin asioissa henkilöllisyyden todistamisen vaatiminen aivan ok, kirjastoissa tai julkisissa liikennevälineissä ilmeisesti henk.koht. loukkaus.

Miksi ei valiteta siitä, että useimmissa lomakkeissa - täysin tarpeettomasti - kysytään siviilisäätyä? Mielestäni huomattavasti epäoleellisempaa kuin tuo sukupuolen tiedustelu. Tarpeellista vain niissä tapauksissa joissa siviilisääty vaikuttaa käsiteltävään asiaan, mm. erilaiset tuet.

Kun nyt ei enää saisi olla vain kahta sukupuolta, ovatko tiedemiehet samaa mieltä? Onko meiltä salattu kolmannen, neljännen jne kromosomin keksiminen?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #39

"Oletko nähnyt tuon ko. henkilön valokuvaa, jossa hän näyttää selkeästi naiselta?"

Mitä tarkoitat sillä, että hän näyttää selkeästi naiselta? Oon tässä asiassa nyt mediatietojen varassa, mutta olen saanut sen kuvan että anatomialtaan ja piirteiltään hän ei, kaavamaisesti ajatellen, ihmeemmin poikkea miesten enemmistön keskiverrosta, eikä hänelle ole ymmärtääkseni tehty mitään kehoa muokkaavia hoitojakaan. Tuolta miehet tuollaisella ehostuksella näyttävät.

Jos joku on sitä mieltä, että sukupuolimäärityksen voi jotenkin pätevästi tehdä meikin tai kampauksen perusteella, niin lisäkoulutus on totta tosiaan paikallaan.

Siviilisäädyn turhasta kyselemisestä olen samaa mieltä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#26

>Setalaisuus on saanut järkyttävän painostusvallan Suomessa.

Ooo

Niin on, täysin kohtuuttoman.
- - - -

Wikipedia:

”….suomalaisista piti itseään homoseksuaalina vuonna 1971 tehdyssä tutkimuksessa 0,8 % ja vuonna 1992 tehdyssä tutkimuksessa 0,6 %."

Setalla lienee aivan erilaisia lukuja.

- - - -
En varsinaisesti vastusta homoutta, sen sijaan vastustan sitä, että homot sekoittavat yhteiskuntaa, mm sen vuoksi se onnistuu että enemmistö on hiljaa.
Lapset, jotka ovat muodostamassa kuvaa ympäröivästä maailmasta ovat vaarassa.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Lapset eivät ole missään vaarassa. Jatkossakin noiden lukujesi mukaan erittäin pieni osa lapsista kehittyy homoseksuaaleiksi tai muun sukupuolisiksi yms. Muut kehittyvät ns. normaaleiksi.

Jos kasvatus tai ympäristön paine oikeasti vaikuttaisi asiaan, maailmassa ei koskaan olisi ollut homoseksuaaleja tai muunsukupuolisia.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #47

#47

Nykyään on paljon puheen aiheita, ollakseen vain puheen aiheita.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Sivuasia, mutta miten tuo tarkistus nykyään menee, jos käyttää jonkun samaa sukupuolta olevan matkakorttia? Jos matkakortti on henkilökohtainen, niin pitäähän se silloinkin varmistaa, että käyttäjä on todella kortin haltija. Miksei eri sukupuolta olevan korttia käyttävän henkilöllisyyttä voi varmistaa samalla tavalla? Näin kenenkään sukupuoli-identiteetti ei tulisi loukatuksi.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#27

>Sivuasia, mutta miten tuo tarkistus nykyään menee, jos käyttää jonkun samaa sukupuolta olevan matkakorttia?

ooo

Mä en ainakaan uskalla käyttää tuollaista matkakorttia. Sen kun laittaa taskuun, alkaa se homostella siellä.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Blogistin näkemys kulttuurin ja lain kausaliteetista on aika omintakeinen.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Näitä muu-sukupuolisia on aina ollut ja tulee aina olemaan. Mikään lainsäädäntö ei asiaan vaikuta.

Vasta nyt yhteiskuntamme on kehittynyt riittävästi hyväksymään asian.

Tässä haetaan siis oikeuksia sukupuolivähemmistöille, eikä yritetä käännyttää ns. normaaleja ihmisiä muu-sukupuolisiksi.

Miksi AA-väellä on niin vaikeata myöntää ihmisoikeudet ja tasa-arvoinen kohtelu ihmisille, joiden elämä ei todellisuudessa edes kosketa AA-väkeä?

Käyttäjän HarriSaastamoinen kuva
Harri Saastamoinen

Kun sukupuoli voi olla mitä vain mitä ihminen itse keksii ei sillä ole enää mitään merkitystä.

Ehdotankin, että jatkossa on vain yksi vaihtoehto, joka on sukupuolineutraali. Ja se on "olen IHMINEN".

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Minkähän vuoksi siinä matkakortissa ylipäätään on maininta sukupuolesta? Täysin turhaa.
Eihän sitä ole ajokortissakaan. Ei matkustamiseen sukupuolta tarvita. Älä aja kovana ;)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset