SusannaKoivula Minkä kirjoitin, sen kirjoitin.

Suomi jakautuu, kirkko myös

Eduskunta sai tänään uuden mahdollisuuden harkita avioliittolain muutosta. Aito avioliitto –yhdistys kommentoi äänestystä omilla kotisivuillaan seuraavasti:

”Eduskunnassa äänestettiin tänään Aito avioliitto –kansalaisaloitteesta. Äänestyksen pohjana ollut lakivaliokunnan hylkäävä mietintö voitti lukemin 120-48. -- On selvää, että päätös on lukemattomille suomalaisille aidon avioliiton puolesta kampanjoineille, ei vähiten yli 106 000 kansalaisaloitteen allekirjoittajalle, pettymys, vaikkei toki mikään yllätys. Matkan varrella kävi selväksi, että asiallisetkaan argumentit avioliiton luonnollisesta olemuksesta, lasten ihmisoikeuksista, isän ja äidin merkityksestä lapselle sekä ilmeisen huonosta ja virheellisestä lainsäädäntömenettelystä lapsivaikutusarvion laiminlyönteineen, eivät liiemmin kiinnosta eivätkä riitä radikaaleille, joille kyse on ennen kaikkea yhteiskunnallisesta kumoushankkeesta.”http://aitoavioliitto.fi/artikkelit/aito-avioliitto-aanestyksen-tulos-eduskunnassa-oli-pettymys-vaan-ei-yllatys/

Eduskunnan eilisen täysistunnon keskustelu aloitteesta antoi selkeää osviittaa siitä, ettei eduskunta tulisi perumaan avioliittolain muutosta. Oli surullista todistaa sitä, että ”rakkauden maaliskuu, sateenkaarifobiaa”, homofobista ilmaa, yhdenvertaisempi Suomi, arvoton näytelmä, on teidän vuoronne väistyä –hävetkää”- argumenttien pohjalta Suomen eduskunta hylkäsi aidon ja alkuperäisen avioliiton lainsäädännössä. On selvää sekin, että naisen ja miehen välisestä avioliittonäkemyksestä on tullut käytännössä lainsuojaton. Suomessa tullaan siis näkemään pian, ettei avioliittolain muutos tuo mukanaan lisää suvaitsevaisuutta, rakkautta tai sateenkaariperheiden lasten hyvinvointia. Se piirtää alkuperäisestä avioliittoinstituutiosta tasa-arvon vastaisen, pyrkii ahdistamaan perinteisen kannan omaavat marginaaliin ja vähättelee lapsen tarvetta tuntea omat juurensa.

Kaikesta huolimatta on myös kiitoksen paikka: sydämellinen kiitos jokaiselle aloitteen allekirjoittaneelle ja noille 48:lle kansanedustajalle vastalauseesta tälle valitettavalle kehitykselle. Suomen päättäjistä ei löytynyt riittävästi niitä, jotka olisivat asettaneet lapsen edun aikuisten toiveiden edelle. Aito avioliitto -aloitteeksi nimetyn aloitteen tie päättyi tänään, kuten jo lienee käynyt selväksi. Samaa nimeä kantavan yhdistyksen toiminta sen sijaan jatkuu ja laajenee. Suomessa ei tulla näkemään sellaista aikaa, että ns. sukupuolineutraali avioliittokäsitys omaksuttaisiin kritiikittä.

Suomi jakautuu avioliittolain muutoksen myötä entistä enemmän. Tämä jakautuminen tulee näkymään myös Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa tulevina päivinä. Sain tällä viikolla Helsingin hiippakunnan sähköisen kiertokirjeen, jossa kehotettiin kirkon työntekijöitä juhlimaan samaa sukupuolta olevien parien avioliittoa ja siinä annettiin ”virikkeitä” näiden rukoushetkeen: ”Katson sinuun, rakas NN, ja kiitän, että olen löytänyt sinut aviopuolisokseni. Sitoudun jakamaan elämänkanssasi. (parit voivat halutessaan kirjoittaa tähän lisää oman sitoutumisensa sanoja)—tai N.N. minä olen vakuuttanut tahtoni rakastaa sinua myötä- ja vastoinkäymisissä. Haluan elää elämäni sinun kanssasi, jakaa ilon ja surun niin hyvinä kuin pahoina päivinä. Haluan jakaa rakkauden lahjan sinun kanssasi kunnes kuolema meidät erottaa.” https://helsinginhiippakunta-evl-fi-d.aldone.fi/hiippakunta/aineistot/virikemateriaalia-samaa-sukupuol/ Kuin suoraan vihkikaavasta, eikö vain? Irtisanoudun tällaisesta häpeällisestä ohjauksesta, jota Helsingin hiippakunta jakaa välittämättä pisaaraakaan Raamatusta ja kirkon tunnustuksesta. Ei ole kunnioittavaa kehottaa ottamaan osaa sellaiseen, mikä on täysin vastoin kristillistä uskoa ja ihmiskäsitystä.

On kuitenkin niin, ettei eduskunta tai piispa kykene muuttamaan tosiasioita, korkeintaan hämärtämään niitä. Siksi on syytä pitää lamput palamassa, sillä pimeässähän sitä valoa eniten tarvitaan.

Aidon avioliiton puolesta, Susanna

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (98 kommenttia)

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Kyllä Suomessa saa edelleen mennä myös mies ja nainen keskenään naimisiin, vaikka Aito avioliitto -liike yrittääkin väittää muuta. Tuskin homoliitot tulevat lisääntymään räjähdysmäisesti. Vai alkoivatko ihmiset kääntymään homoutteen, kun se ei enää ollut rikos? Ja myös Aito avioliitto -liike voi vapaasti jatkaa toimintaansa, kunhan ei rupea kiihottamaan toimintaan ihmisryhmää vastaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Pekka Haavisto taitaa puolisonsa kanssa olla ainakin ensimmäisten joukossa presidenttiehdokkaana.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Haavisto on siinä suhteessa hieman ristiriitainen mies. Voin jopa uskoa, se kun ei ole kiellettyä, että heterona hän olisi peitonnut jopa Sauli Niinistön. Todella asiallinen mies kaikin puolin, myös kaiketi paljon tietävä, olematta Jumala. Mutta linnan juhliin, sen vastaanotto, toivoo aina perinteisen tyylin. Niinistö vaalii tarvittaessa myös tradioita. Kiitos siitä hänelle.

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula

"Ja myös Aito avioliitto -liike voi vapaasti jatkaa toimintaansa, kunhan ei rupea kiihottamaan toimintaan ihmisryhmää vastaan."

Perusteetonta vihjailua. Avioliiton näkeminen naisen ja miehen välisenä ei ole eikä voi olla ihmisryhmää vastaan kiihottamista. Outo väite!

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Niin... ne kaikki 63 liittoa, niidenkö takia koko avioliittoinstituutio piti muuttaa...????

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Jos Kirkko ei halua kastettua ,rippikoulun käynyttä homoa tai Lespoa jäsenekseen rikkoo kirkko Raamatun sanaa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kalkela, jo kasteessa on lapsi otettu seurakunnanjäseneksi eikä voi erota ennen aikuisikää.

Maksajina seurakuntiin kuuluvat yhteisötkin joiden kotipaikka on seurakunnanalueella. Tempelivero on jatkuvaa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Totta. Joten mikä pieni ryhmä ihmisiä on erottelemaan toisia eri kastiin ?
"Älä tuomitse ,ettei sinua tuomittaisi".

Jotain on riparistakin jäänyt mieleen-63 "muutama" vuosi sitten.

Käyttäjän NicoJormalainen kuva
Nico Jormalainen

"Kalkela, jo kasteessa on lapsi otettu seurakunnanjäseneksi eikä voi erota ennen aikuisikää."

Voihan. Asiaan tosin vaaditaan vanhempien suostumus, mutta tässäkin asiassa lakia voisi muuttaa. Itse tiesin jo ala-asteella, ettei minulla ole mitään syytä kuulua seurakuntaan. Tästä huolimatta minulla ei asian suhteen ollut päätäntävaltaa. Riparinkin näin puhtaasti keinona tehdä rahaa, vaikkakin senkin ajan olisi voinut käyttää kehittävämmin.

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula

Kyse on vihkimisestä, ei jäsenyydestä.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

Avioliitto on jatkossakin naisen ja miehen välinen. Maaliskuun alusta lähtien se on myös samaa sukupuolta olevien välinen.

Tämä on hyvä päivä. Ja 1.3.2017 on juhlapäivä.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Kiva jos kirkko hajoais, toivottavasti Susanna Koivula teet mahdollisimman paljon töitä sen eteen!

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Kannattaa varmaan ottaa se hattu välillä pois päästä niin ei kiristä niin paljoa. Samalla ajattelukin kirkastuu.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

”Katson sinuun, rakas NN, ja kiitän, että olen löytänyt sinut aviopuolisokseni. Sitoudun jakamaan elämänkanssasi. (parit voivat halutessaan kirjoittaa tähän lisää oman sitoutumisensa sanoja)—tai N.N. minä olen vakuuttanut tahtoni rakastaa sinua myötä- ja vastoinkäymisissä. Haluan elää elämäni sinun kanssasi, jakaa ilon ja surun niin hyvinä kuin pahoina päivinä. Haluan jakaa rakkauden lahjan sinun kanssasi kunnes kuolema meidät erottaa.”

Mukavaa, että Koivula kuitenkin kopioi nuo kauniit sanat blogiinsa. Tuontapaista rakastuneet kaipaavat.

Mitä tulee Aa-yhdistyksenne toimintaan jatkossa, helppoa ei varmaankaan tule olemaan. Onnea kuitenkin teillekin.

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala

On ollut miellyttävä lukea sinun kommentteja Markku. Asia on sinulle henkilökohtainen ja useat tekstit tällä palstalla ovat olleet sinua kohtaan todella julmia. Olet silti pysynyt asiallisena sekä rauhallisena. Pojot siitä. Yhteiskunta tarvitsee ihmisiä kuin sinä, jotka osoittavat omalla esimerkillään kuinka yhtenäinen ja suvaitsevainen yhteiskunta on meidän kaikkien etu. Kerroit että menet puolisosi kanssa naimisiin 1.3. Onnea vanhaan parisuhteeseen ja uuteen avioliittoon.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Teppo, kiitokset meiltä molemmilta! Nyt on levollinen mieli, sormukset hankittu, päivä sovittu ja elämä jatkuu aidossa rakkausavioliitossa. Onnea sinulle ja läheisillesi.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Millä tavoin Suomen jakautuminen tulee näkymään katukuvassa? Ymmärrän, että kirkolla on kartoittamattomat ajat edessä mutta en keksi mitenkään sitä, miten tämä maallistunutta kansaa jakaisi.

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula

Avioliittolain muutos heijastuu moneen asiaan kuten koulujen opetukseen, sanan-ja ilmaisunvapauteen jne.. Alkuperäisen avioliitto-näkemykseen pitäytyviä on Suomessa paljon ja heitä ei kunnioiteta tälläkään hetkellä.

Kyseessä on suuri kulttuurin muutos, joka toteutuessaan jakaa kansaa.

Tälläkin hetkellä valtaosa suomalaisista ei hyväksy naisparien tai miesparien adoptio-oikeutta, mikä on osa avioliittolain muutosta!

Ei liene pitkä aika kun luemme eri ammattikuntien edustajien ahdingosta myös kotimaisia uutisia. Suomen kansasta harva hyväksyy ns.perinteisen avioliittonäkemyksen takia painostettavaksi joutumista.

Seksuaalisen suuntautumisen nostaminen maan korkeimmaksi arvoksi polkee demokratiaan kuuluvia oikeuksia, kuten ilmaisunvapautta.

On järjetöntä väittää, että kaikki parisuhteet olisivat avioliittoja tai kaikki perherakenteet yhtä hyviä, kun tutkimus ja silmillä havaittava todellisuus toisin osoittaa.

Silmät tulevat avautumaan ja tullaan kysymään miksi eduskunta sallii tämän!

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"Avioliittolain muutos heijastuu moneen asiaan kuten koulujen opetukseen, sanan-ja ilmaisunvapauteen jne.. Alkuperäisen avioliitto-näkemykseen pitäytyviä on Suomessa paljon ja heitä ei kunnioiteta tälläkään hetkellä."

Kouluissa on aina opetettu Suomen lain mukaan ja tämä jatkuu. Sanan- ja ilmaisunvapautta tämä ei rajoita. Voitko antaa esimerkin miten rajoittaisi?

Kunnioituksen puute lienee pitkälti teidän kampanjanne aikana esitettyjen väitteiden aikaansaannosta. Onneksi ihmiset ymmärtävät, että puhutte omasta puolestanne.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"Kyseessä on suuri kulttuurin muutos, joka toteutuessaan jakaa kansaa."

Voitko vielä sanoa, että miten tämä näkyy käytännössä? Puhut yleviä mutta niille ei näy mitään konkreettista.

"Ei liene pitkä aika kun luemme eri ammattikuntien edustajien ahdingosta myös kotimaisia uutisia. Suomen kansasta harva hyväksyy ns.perinteisen avioliittonäkemyksen takia painostettavaksi joutumista."

Mihin muuhun ammattikuntaan kuin pappeihin tämä vaikuttaa? Ja taas saisiko ihan konkreettisen esimerkin?

"Seksuaalisen suuntautumisen nostaminen maan korkeimmaksi arvoksi polkee demokratiaan kuuluvia oikeuksia, kuten ilmaisunvapautta."

Miten? Mitä et enää saa ilmaista helmikuun alusta lähtien?

"On järjetöntä väittää, että kaikki parisuhteet olisivat avioliittoja tai kaikki perherakenteet yhtä hyviä, kun tutkimus ja silmillä havaittava todellisuus toisin osoittaa."

Tuo olisi tosiaan järjetöntä, jos joku niin väittäisi. Kuka näin on väittänyt?

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #70

Kuten yleensä, kysymyksiä ja vastakysymyksiä on paljon. Vähemmän näyttää olevan kykyä pohtia ja miettiä esitettyjä argumentteja, jos ne eivät ole linjassa oman maailmankuvan kanssa. Joskus on hyvä huomata, että loogista ja järkevää ajattelua voi olla muuallakin kuin oman pipon sisäpuolella.

Jokaiseen kysymykseesi on mahdollista vastata hyvinkin laajasti ja pätevästi. Se ei vaan liene tarpeen eikä edes mahdollista tässä tilassa. Kaikkiin vastauksiin on myös mahdollista esittää tueksi konkreettisia esimerkkejä. Itse asiassa niitä on monesti eri yhteyksissä esitettykin. Mitkään vastaukset eivät vaan kelpaa muuten kuin pohjiksi uusille vastakysymyksille, jos annetut vastaukset eivät miellytä.

Lyhyesti voi kuitenkin todeta, että ilmaisunvapauden polkeminen voi olla muutakin kuin pelkästään sitä, että henkilö ei saa ollenkaan ilmaista itseään tai toteuttaa sananvapautta. Ilmaisunvapauden polkeminen voi tarkoittaa esimerkiksi ilmaisunvapauden rajoittamista eri tavoilla tai painostamista tällaiseen ilmaisunvapauden rajoittamiseen. Jos tämä aihe enemmälti kiinnostaa, niin ilmaisunvapaudesta ja sananvapaudesta on kirjoitettu paljon hyviä kirjoja. Niistä voit lukea kuinka mm. poliittisilla päätöksillä on onnistuttu polkemaan ilmaisunvapautta yhteiskunnassa.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #82

Erinomaista argumentointia Ilkka. Kysymyksiini siis voisi vastata tosi hyvin mutta et vastaa kun ne vastaukset eivät kuitenkaan kelpaisi. Viet ennakkouhriutumisen ihan uudelle asteelle.

Ja et osaa sanoa mitään ilmaisunvapaudesta mutta joku on varmaan kirjoittanut jonkun hyvän kirjan asiasta, joka kannattaa lukea. Täytyy antaa aplodit sille, että sait "vastaukseesi" kolme kappaletta tekstiä aikaiseksi ilmaan minkäänlaista varsinaista sisältöä.

Taattua Janhusta.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #91

Kyllä, ilmaisunvapaudesta on kirjoitettu useita hyviä kirjoja. Niitä löydät esimerkiksi kirjastosta. Suosittelen lukemista muutenkin ja ennenkaikkea luetun ymmärtämistä. Samalla vähenee tarve sortua kaikenlaisiin ennakko-oletuksiin. Nuo uhrihöpinät on vähän noloja.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #92

Lyhyesti sanottuna siis, et osaa antaa yhtään ainoata konkreettista esimerkkiä yhteenkään kysymykseen? Jostain syystä koet kuitenkin tarvetta vastata.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #93

Lyhyesti sanottuna, siis, osaan antaa vaikka kuinka paljon konkreettisia esimerkkejä ja myös kykenen tällaiseen, jos vain niin haluan. Koska kukaan ei tässä yhteydessä kuitenkaan maksa siitä palkkaa, en jaksa moiseen vaivautua kun olen aika laiska. Jos kuitenkin tahdot tällaisia kirjoituksia ja nimenomaan minulta, niin onnistuu kyllä. Tuntipalkkani on 75 €. Tarkempi ohjeistus mukaan. Niin ja laskutusosoite.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #94

Voi kai sitä näinkin ilmaista ettei osaa jotain. Tunnen töitäsi vuosien varrelta, joten kiitos, mutta ei kiitos.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #95

Minä taas en ole sinun töistäsi koskaan kuullutkaan. Ehkä siihenkin on syynsä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Saisi koko kirkko hävitä, uskoon ei kirkkoa tarvita. Kuka kaipaa kirkkoa, joka vihaa ihmisiä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kirkko pitäisi eroittaa valtiosta .Samoin tuet lopetettava Kirkoille ja seurakunnille. SE maksaa kuka siihen uskoo.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Minä kuulun kirkkoon, jossa ei tarvitse veroja maksaa ei siinä kirkossa ole pappeja eikä piispoja.

Se on Jeesuksen Kristuksen kirkko ja siihen kuuluvat kaikki Häneen uskovat.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #31

Minä en usko jumaliin, mutta aivan epäilemättä AR on rehellinen vakaumuksen mies, ja sitä kunnioitan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #39

En minäkään usko ruumiiden ylönausuihib takaisin elämään, mutta kirkoissamme vaaditaan uskomaan.

Uskooko Koivula ?

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Se toive "kirkon häviämisestä" tulee kyllä toteutumaan, ei huolta huomisesta. Tämä tapahtuu viimeistään siinä vaiheessa kun Jeesus hakee omansa pois. "Toinen otetaan ja toinen jätetään", mikä ei tarkoita joka toista, vaan vertausta. Kun Jumalaan ja Jeesukseen aidosti uskovat poistuvat, maailma saa porskuttaa iloisella vapaalla tyylillään. Minne meneekin.

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula

Pidätkö naisen ja miehen välistä avioliittoa ja siihen sitotumista vihana ihmisiä kohtaan?

Jopas.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

Voit jatkossakin sitoutua omassa elämässäsi naisen ja miehen väliseen avioliittoon. Kukaan ei ole sitä sinulta pois ottamassa.

Sen sijaan maaliskuun alusta lukien pieni kansanosa saa oikeuden solmia avioliiton samaa sukupuolta olevan kumppaninsa kanssa. Vihdoinkin.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Suomi ei jakaannu mihinkään. Suurimmalle osalle suomalaisista on hevon hörö, ketkä menevät kenenkin kanssa naimisiin.

Aito Avioliittolaiset jäävät kitisemään pieneen piiriinsä, ja maailma menee menojaan.

Suomessa kirkko todennäköisesti kaatuu jossakin välissä joka tapauksessa. AA voi osaltaan nopeuttaa tätä kehitystä.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Maailma kyllä menee menojaan, mutta liberaalit kirkot kyydistä ensimmäisinä putuoavat. Tutkimusten mukaan kansa niistä kaikkoaa nopeasti, ja nuo rakkaat pyhätöt löytävät uuden olomuodon mm. ravintoloina, kun kristikansa järjestää kokoontumisensa aivan tavallisissa kotioloissa. Ja siellä on muuten ihana ja lämmin ilmapiiri, sitä yhteyttä maailma kadehtien etsii, kun aika yhä pimenee.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Sehän on pelkästään hyvä asia, jos kirkko erotetaan valtiosta, ja kristikunta pysyy omissa oloissaan häiritsemättä muita.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Olet väärässä tuossa,että liberaalit kirkot häviäisi ensimmäisinä.Se on mennyt historiassa jatkuvasti toisin.

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula

Näinpä.

Kasvavat kirkot on konservatiivisia.
Tyhjät lätinät eivät ketään häiritse, mutta eivät myöskään kiinnosta.

Kristikunnan enemmistö ei taivu ideologisiin painostuksiin vaan jatkossakin pitää avioliiton kunniassa: naisen ja miehen välisenä liittona.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Susannat sanoutuvat herkästi irti.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Kai nyt nämä Susannat ymmärtävät sanoutua irti näin häpeällisen kirkon palveluksesta??

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula

Susannat ovat yksilöitä.
Ja tämä yksilö pitää sitkeästi kiinni siitä minkä oikeaksi näkee ja kokee.

Oli edessä ministeri, piispa taikka Paavi.On muutes luterilaisuuden ytimessä, ettei niin herkästi myy omaatuntoaan huutokuoron edessä.

Käyttäjän luukanvalma kuva
Valma Luukka

Ei uskovaisten joukko Suomessa ole pieni vähemmistö. Menkää hyvät ihmiset katsomaan Suviseuroihin, Evankeliumijuhliin ja Herättäjäjuhlille. Jumala säästää Suomen kansan tuholta niinkauan kuin täällä on Aabrahamin kaltaisia rukoilijoita. Jumala pelasti Lootin perheen Sodoman ja Gomorran kohtalolta. Hän säästää Suomen kansan samalla viisii! --- "Maailma ei näe voitonlippua, epäuskon lapset tätä iloa. Mutta tules Tuomas, seuroin katsomaan viinipuuta vielä veripunaista. Kiitos Jeesus siitä, kiitä sieluni kieleni, Halleluja Aamen."(HS.)

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Herättäjäjuhlista tuli mieleen, että eivätkös körtit ole keskivertoluterilaistakin rennompia sateenkaariasioiden suhteen?

Käyttäjän luukanvalma kuva
Valma Luukka

Ovat. Mainitsematta jäivät viidennen herätysliikkeen (lähinnä Kansanlähetys) ja vapaakirkot, varsinkin Helluntaiherätys.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

KÖRTTIEN "VIRKAMIES-PORRAS" ei tavallinen kansa.

Käyttäjän NicoJormalainen kuva
Nico Jormalainen

Mutta tulevat olemaan, luojan kiitos(pun intented). Sitä mukaa kuin nuoremmat ja tuosta uskontojen aivopesuista irtaantuneet nuoremmat sukupolvet saavuttavat äänioikeuden, sitä vähemmän tulee poliittisessa päätöksenteossa näkymään tätä nykyistä raamatulla päähän hakkaamista.

Kerrohan toki miksi huomattavasti enemmän luonnonkatastrofille alttiimpi Alankomaat on edelleenkin olemassa, vaikka siellä tasa-arvoinen avioliitto on ollut pian voimassa 16 vuotta. Mikä Suomesta tekee mielestäsi niin tärkeän jumalallesi, jotta häntä kiinnoistaisi kävynkään vertaa mitä täällä tehdään? Tosiaan, Hollannin asukaslukukin on huomattavasti suurempi kuin Suomen, joten pakostihan siellä myös harjoitetaan enemmän syntiä? Vai onko niin, että jumalasi käyttää suhdelukuja jakaessaan tuomioitaan?

Käyttäjän luukanvalma kuva
Valma Luukka

Eikös Amsterdam ole jo kauan ollut historian uusi Korintto? Huumeita ja muuta pahaa!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes
Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Tasa-arvoinen avioliitto!

Joko koiras poikii??

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"Joko koiras poikii??"

Spn- avioliiton kannattajat ilmeisesti uskovat näin olevan. joka tapauksessa sääliksi käy niitä lapsia , joiden molempi vanhempi on samaa sukupuolta. Elämä on pilalla jo startista lähtien.

Käyttäjän NicoJormalainen kuva
Nico Jormalainen

"Spn- avioliiton kannattajat ilmeisesti uskovat näin olevan."

AA-väkihän tätä on viljellyt, tasa-arvoista avioliittolain puolustajilta en ole tuollaista koskaan kuullutkaan.

Ja kerro toki miksi näiden lapsien elämä olisi pilalla jo "startista" lähtien. Argumentti on perusteltu väite, kenties sinulta ei vain löydy perusteluja?

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen Vastaus kommenttiin #23

a "kerro toki miksi näiden lapsien elämä olisi pilalla jo "startista" lähtien. Argumentti on perusteltu väite, kenties sinulta ei vain löydy perusteluja?"

Jos et pysty noin simppeliä asiaa itse ajattelemaan, niin siulla on kyllä jotain vikaa päässä. Ei koskaan tule sellaista yhteiskuntaa olemaan, jossa poikkeavaisuudet eivät tule olemaan hyljeksittyjä. Ja juuri tämä asia tulee aiheuttamaan lapsille traumoja, se on fakta.
Tässä on siitä kyse.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Siis isä ei voi hoitaa lapsiaan jos eroaa?
Eikä yksinhuoltaja äiti mummon kanssa ? Lapsi kärsii?
Vai kärsiikö likainen mielikuvituksesi?
Lapsi rakastaa kaikkia jotka häntä rakastavat .

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Soon Paavo niin notta kunnon kukko saa uroonkin ovuloimaan.

Käyttäjän JukkaParviainen kuva
Jukka Kivi

Kyllä se kirkko jakautui jo aikoja sitten Roomalais ja Kreikkalais katolliseen. Vaikka tulos kaikkia ei miellytä on laki päätetty ha siihen on tyytyminen. Toki Aito avioliitto ry:tä siitä, että kansalaisaloitetta tullaan muuttaamaab siten ettei taphtumaan päässyttä vasta-aloitetta pääse syntymään.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Kirkko tapelkoon ihan keskenään sitten. Tuskinpa kovin montaa edes kiinnostaa kirkon kanta koko asiaan.

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula

Oma kokemukseni on päinvastainen. Kyllä kiinnostaa, miksi muuten edes yritettäisiin muuttaa kirkon avioliittokäytäntöjä tai tätä keskustelua käydä.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Kirkon jäsenistä erittäin pientä osaa keskustelu kiinnostaa. Perspektiivi voi vääristyä jos on kirkolla töissä. Ehdottomasti suurin osa jäsenistä ei ole kirkon toiminnassa tai näissä keskusteluissa mitenkään aktiivisesti mukana.

Käyttäjän JuhaniHirvonen kuva
Juhani Hirvonen

Suomessa on hyväksyttävä, mitä laki sanoo.
Mutta Suomessa voi silti sanoa.
Kaaoksen keskellä, joku tätä sittenkin ohjaa, muutenhan tämä räjähtäisi olemattomiin.
Vahva en uskossani ole. Mutta pyrin tutkimalla ja miettimällä vahvistumaan.
Rukoilen, omilla vajavaisilla ilmaisuillani "kohelluksia" ja syntejäni anteeksi. Kumpa oppisin lukemaan vielä Raamattua, syvällisesti.
Alan olla jo siinä iässä, että uskonnollinen elämä voisi kiinnostaa enemmän. Uskon, kiinnostus syntyy, ja tyhjyys poistuu. Elämän perimmäinen tarkoitus löytyy. Miettiä, lukea, kuunnella ja katsoa yms. voi, ihan omalta kantiltaan, mutta Jumala ja Jeesus, sieltä vastaan tulevat: varsinkin vaikeuksien tullessa. minuakin ovat johdattaneet, kun tarkkaan katsoo, karikoiden ohi!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Lue nyt aluksi Juuda ja Tamar.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes
Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Sinulla voi olla onni onnettomuudessa, eli et ole ainakaan paatunut uskossassasi mihinkään suuntaan. Pyrin itsekin ajatustesi mukaiseen elämään. Olen seilannut helluntailaisissa, kirkossa ja jehovalaisissa. Kaikissa myös paljon hyvää, persoonasta persooniin se on paljon kiinni. Mutta myös oppi merkitsee omansa tässä asiassa. Luulin olevani kai jotain ja antauduin väittelyyn jehovalaisen kanssa raamatusta. En pärjännyt, en sitten alkuunkaan, mutta helluntailainen piti minut kiinni siinä oikeammassa opissa. Uskon vahvasti aitoon, en ihmisen kloonattuun ja vesitettyyn versioon. Paavali kertoo armossaan vahvasti kuinka raamattu suhtautuu tähän asiaan. Saman sukupuolen välisiin liian pitkälle meneviin toimiin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Sinun raamatun tuntemuksesi on heikko, minä olen pärjännyt niinhyvin keskusteluissa, että vierailut ovat loppuneet. En koskaan ole sanonut heille pahasti, olemme keskustelleet ainoastaan Raamatun tulkinnasta.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi Vastaus kommenttiin #57

Tämä Jehovalaisen armoton ylivoima tuli selväksi vuosia sitten. En tiedä kuinka pärjäisin tänään. Aloitin hänen kanssaan Raamatun tutkiskelun ja se toimi melkein kuin aivopesu. Mutta vastineen osasi antaa tämä helluntailainen. Kävi siis näin: "Me emme pääse yhtään eteenpäin kun sinä käyt sen helluntailaisen luona" sanoi Jehovan uskon mies. Opissa oli ratkaisevat erot. Nyt ollaan vähän saman edessä näissä avioliiton perusperiaatteissa. Opeissa on selvät erot, Raamatunkin mukaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Sinun raamatun tuntemuksesi on heikko, minä olen pärjännyt niinhyvin keskusteluissa, että vierailut ovat loppuneet. En koskaan ole sanonut heille pahasti, olemme keskustelleet ainoastaan Raamatun tulkinnasta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Ei kansa ole jakautunut. Pieni porukka kansasta rettelöi tasa-arvoista yhteiskuntaa vastaan.

Kirkonkaan jakautumista en jaksa uskoa. Tuo samainen pikkuporukka ei edusta kirkostakaan kuin pienen pientä osaa. Itse olen ylpeä kirkosta, josta Susanna Koivula sanoutuu irti. Toivottavasti irtisanoutumisesi on pysyvää: eroakirkosta.fi.

Olisi upeaa jos kirkkomme voisi vapautua Koivuloista ja Räsäsistä, ihmisistä, jotka ottavat Raamatun esille ja lukevat sieltä, kuinka toisten ihmisten tulisi elää. Raamatussa on ohjeita yksilöille, yhtään Kirjan ohjetta ei ole tarkoitettu pakotettavaksi toiselle tai lainsäädäntötyön ohjaukseksi.

Toivon myös, että pappimme joukolla käyttävät vihkimisoikeuttaan ja kirkkomme ovet ovat auki sateenkaariparien vihkiseremonioille. Kirkossamme on tilaa rakkaudelle ja suvaitsevaisuudelle.

Käyttäjän MerjaNyberg1 kuva
Merja Kaarina

Jos kirkosta lähtevät kaikki ihmiset, jotka ottavat Raamatun esille ja lukevat sieltä, se ei olekaan enää kirkko. Ne kekkerit voi ihan yhtä hyvin pitää vaikka pubissa, on pehmeämmät penkitkin.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Olisi koko yhteiskunnan etu, jos raamattuun kirjaimellisesti uskova pieni vähemmistö lukkiutuisi omaan koppiinsa muita häiritsemästä.

Käyttäjän MerjaNyberg1 kuva
Merja Kaarina Vastaus kommenttiin #38

Kirkko sattuu olemaan se koppi, jossa nämä Raamattuun uskovat ovat aina olleet ja jotka ovat kirkon perustaneet. Eikö ole reilumpaa, että ne joille tämä ei sovi, lähtevät.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #41

Nykyään enää pieni vähemmistö ottaa raamatun kirjaimellisesti. Jos tämä maallistunut väki lähtee kirkosta, romahtaa kirkon vaikutusvalta Suomessa. Ja hyvä niin.

Käyttäjän MerjaNyberg1 kuva
Merja Kaarina Vastaus kommenttiin #43

Sitä odotellessa. Ei kirkko siihen romahda.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #46

Voi se kärsiä kadosta kun väki eroaa kirkosta.Ei tarvita kuin muutama lause Päivi Räsäseltä.

Meni maku koko puolueeseen kun Ahon hallituksessa leikkasivat köyhimmiltä tuet.
Köyhin lapsiperhe n. 50 000 ei ole saanut lapsilisiä,kotihoidontukia,lapsiperheen muita tukia -94-17 23 vuoteen.Ei saa vieläkään .
(menettäneet pelkissä lapsilisissä 3,45 Mrd.)

"Minkä teet yhdelle näistä pienemmistä,sen teet minulle"!

Jos Eeva-Kuuskoski erosi ministerin tehtävistä kun piti tuota härskinä tekona ja hänen omatuntonsa ei sallinut sitä ,kokoomukselaisena.

Niin sanoisin aika tekopyhää touhua kristillisiltä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

En sanonut, ettei Raamattua pitäisi lukea. Sanoin, ettei Raamatusta pidä lukea kenellekään toiselle elämänohjeita. Jokainen voi lukea ohjeet sieltä ja kokea ne itselleen sopivalla tavalla.

Raamatulla lyöminen ja syntiseksi toisen ihmisen nimittäminen on syytä oikeasti lopettaa. Kirja opettaa minulle suvaitsevaisuutta ja ymmärtämistä. Minun lukukokemukseni mukaan Raamattu kieltää tuomitsemisen.

Käyttäjän MerjaNyberg1 kuva
Merja Kaarina Vastaus kommenttiin #44

Raamattu kieltää ihmisen tuomitsemisen, mutta kyllä ihmisen väärät teot saa tuomita.

Raamattu opettaa muutakin kuin suvaitsevaisuutta ja ymmärtämistä, se opettaa myös ihmisen parantumatonta syntisyyttä ja siihen Jeesuksen tähden tarjolla olevaa armoa.

Onko se Raamatulla lyömistä, jos sanoo toista ihmistä syntiseksi. Se on kuitenkin ihan keskeistä Raamatussa, että kaikki ihmiset ovat syntisiä. Miksi sitä ei saisi sanoa?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #48

Koska muut ei usko raamatun sanomaan? Eikö siis riitä,että toistat itsellesi olevasi syntinen ja jätät muiden tuomitsemisen vaikkapa sitten jumalalle?

Käyttäjän MerjaNyberg1 kuva
Merja Kaarina Vastaus kommenttiin #53
Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Näin uskonnottomana nostan hattua kirjoituksellesi. Toivon totisesti, että valtionkirkkomme todella asennoituu vähemmistöihin noin suopeasti.Me uskonnottomatkin elämme samassa yhteiskunnassa, joten suvaitseva kirkko on meidän kaikkien etu.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Ymmärrän näkemyksesi koska käsillä oleva lakimuutos lisää yksilönvapauksia viiteryhmässä, jota kannatat. Ymmärrätkö vastaavasti näkemyksen siitä, että kyseinen lakimuutos on silti luonteeltaan vain poliittinen. Tasa-arvon kanssa asialla ei ole mitään tekemistä.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Ev.lut kirkon ohjeen ja sääntöjen mukaan kirkko vihkii miehen ja naisen avioliittoon. Ei ole olemassa muuta ohjetta. Ne, jotka toimivat toisin rikkovat sääntöjä ja ohjeita.

Miksi muuten kiihkeimmät kirkkoa vastustavat ja ateistit haluavat, että spn parit vihittäisiin kirkossa?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Miksi muuten kiihkeimmät kirkkoa vastustavat ja ateistit haluavat, että spn parit vihittäisiin kirkossa?"

Missä sellaisia on? Mun silmiini osuneissa puheenvuoroissa kirkkovihkimisiä ovat kannattaneet nimenomaan kirkon jäsenet, maallikot ja papit.

Olli Nurmi

Myöskin oman huomioni mukaan ajatus kirkollisesta samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä on lähtenyt nimenomaan kirkon itsensä sisältä, eikä ulkoisesta pakotteesta tai lainsäätäjän tahdosta?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Ketkä ateistit näin haluavat? Uskon, että moni kiihkeä ateisti on itseasiassa kirkon konservatiivien puolella. Kirkossa on uskottu pitkään johonkin selkeästi ja nyt se halutaan hetkessä muuttaa.

Minä olen ainakin tässä Mitchell & Webbin sketsissä täysin papin puolella:
https://youtu.be/yRujuE-GIY4

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ev.lut kirkon ohjeen ja sääntöjen mukaan kirkko vihkii miehen ja naisen avioliittoon

Siis ei Raamatun vaan ihmisen tekemä kirkolle ohje.

Nyt siihen tuli ihmisten tekemällä lailla muutos ja piste.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Tämä lakihan ei muuta evlut kirkon virallista kantaa.

Matti Toivola

Kirkossa käytävässä homo- ja avioliittokeskustelussa on kyse isoista asioista ja isoin niistä on se että onko Raamattu Jumalan Sanaa ihmisille vai onko se hylättävä ihmiskyhäelmänä. On nimittäin niin että jos esim. Room. 1 luku on vastoin Jumalan tahtoa niin koko Raamattu on hylättävä Jumalan sanana ja siihen on suhtauduttava varauksellisesti ja sitä on pidettävä ihmisen tekeleenä alusta loppuun.Raamatusta ei voi ottaa pois jotain oppirakennelmaa ihmispäätöksillä tekemättä samalla kyseenalaiseksi kaikkea muutakin Raamatun ilmoitusta. Arkkipiispa seuraajineen on hylkäämässä Raamatun Jumalan Sanana. Kristikunta on luottanut siihen että Raamattu on Jumalan Sanaa aina Lutherin ajoista alkaen. Kirjoituksiin luotti myöskin alkuseurakunta mutta sitten kirkko alkoi politikoimaan ja eksyi harhaopin tielle anekauppoineen ja muine kauheuksineen. Nykyinen suuntaus arkkipiispan johdolla on tämän päivän anekauppaa jossa kirkko kumartaa maailmalle ja vie kirkkoa omien sanojensa mukaan "nykyaikaan" joka on kuitenkin maallistumista eli lihanmielen kuuntelemista. Synti joka Raamatussa ilmoitetaan synniksi päätetään ihmisen äänestyspäätöksellä oikeaksi ja toivottaksi toiminnaksi, Vastalahjaksi kirkko saa pitää verotulot näiden leipäpappien elättämiseksi jotka tällä anekaupalla vievät kirkon harhatielle jonka loppu on surkea. Kirkkolain mukaan Luterilaisessa kirkossa kirkkolaki ja oppi ovat Raamatulle alisteisia ja jos missä tahansa on Raamatun vastaisuutta niin ne on oikaistava Raamatun mukaiseksi Ongelma on siinä että kirkkolakia vahtivat ja tulkitsevaat samat pukit jotka syövät Raamatun lehtiä pala palalta.

Veli Männistö

Matti Toivola kirjoittaa oikeaa asiaa, kiitos!

Aila Moilanen

Kristillisen vakaumuksen omaavia saa kyllä kaikkialla kiusata ja pilkata, mutta muiden kiusaamisesta ja nimittelystä älähdetään heti. En tykkää, mutta ei sitä ruusutarhaa kyllä ole luvattukaan. Päinvastoin. Matt. 5:11. Autuaita olette te, kun ihmiset minun tähteni teitä solvaavat ja vainoavat ja valhetellen puhuvat teistä kaikkinaista pahaa.
5:12. Iloitkaa ja riemuitkaa, sillä teidän palkkanne on suuri taivaissa. Sillä samoin he vainosivat profeettoja, jotka olivat ennen teitä.
5:13. Te olette maan suola; mutta jos suola käy mauttomaksi, millä se saadaan suolaiseksi? Se ei enää kelpaa mihinkään muuhun kuin pois heitettäväksi ja ihmisten tallattavaksi.
Voimia teille kaikille suolana olemiseen.

Käyttäjän PekkaMkinen kuva
Pekka J. Mäkinen

Lapsen paras kasvuympäristö on AINA normaali perhe. Tätä tosiasiaa tukee useampikin tutkimustulos, ja tämä on myös suomalaisten enemmistön selvä näkemys. Milla Salinin (Turun yliopisto) uunituore tutkimus (HS 28.10.2016) osoittaa, että vain 40% kansalaisista on sitä mieltä että naispari pystyy kasvattamaan lapsen yhtä hyvin kuin miehen ja naisen muodostama pari. Miesparien kohdalla vain runsaat 30% suomalaisista pitää heitä yhtä hyvinä kasvattajina kuin heteroja.

Tutkimustulos on sama kuin Aito-avioliiton tilaama TNS-gallupkysely vuodelta 2014. Vastaajilta kysyttiin mm. mikä olisi heidän mielestään lähtökohtaisesti paras perhemuoto adoptiolapselle. 62 prosenttia vastaajista ilmoitti pitävänsä miehen ja naisen muodostamaa perhettä parhaana vaihtoehtona

Spn-avioliittolaki ei ole kansan enemmistön tahto, vaan vain suomalaisten nuorten tahto, koska se perustui kansalaisaloitteeseen, johon nuoret nimemaan netin kautta osallistuivat. Kansan syvät rivit eivät juurikaan osallistu nettikyselyihin. Kaikilla kun ei ole älypuhelinta eikä edes tietokonetta.

Avioliittolaista olisi pitänyt tehdä kansanäänestys, jotta todellinen tilanne olisi selvinnut. Olen melko vakuuttunut että enemmistö suomalaisista olisi hylännyt spn-avioliiton.

Uusi avioliittolaki vetoaa aikuisten yhdenvertaisuuteen, mutta unohtaa kokonaan lapset, sillä mitä yhdenvertaisuutta se on että homoadoptioiden myötä lapsilta viedään juridinen oikeus isään ja äitiin.
Lapsi tarvitsee aina sekä äitiä että isää. Jopa jotkut homoparit, kuten Dolce & Gabbana, vastustavat sitä että pieni lapsi annetaan kahdelle homomiehelle. Kaksi miestä ei koskaan korvaa lapsen omaa äitiä, tai adoptio äitiä. Tämä perustuu ihan käytännön kokemukseen, eli sen yksinkertaisen tosiasian ymmärtämiseen, että mies ja nainen ovat paitsi fyysisesti erilaisia, he ovat myös psyykkisesti erilaisia. Naisen suurempi ja voimakkaampi tunteellisuus, herkkyys ja hoivaamistarve, joka näkyy jo pienissä lapsissa, on jokaiselle ihmiselle selviö, jos asiaa ei katsota ideologisten silmälasien läpi. Esim. saksalainen etologi (ihmisten ja eläinten tutkija) Irenäus Eibl-Eibensfeld toteaa sen minkä maalaisjärkikin sanoo: "Sukupuolten välisen työnjaon alkuna on ollut se tosiasia, että naiset synnyttävät ja imettävät. Sen seurauksena heillä on suurempi synnynnäinen taipumus lasten hoitoon kuin miehillä".

Myös isän olemassaolo on pienelle lapselle korvaamaton kokemus. Tästä on viimeaikoina julkaistu parikin suomalaista kirjaa, jossa asiantuntijat toteavat täysin selvästi että isällä on tärkeä tehtävä perheessä, jota kaksi naista ei voi korvata.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

Lähdetään nyt kuitenkin siitä, että myös samaa sukupuolta olevien aikuisten vanhemmoima perhe on normaali perhe. Sellaisia on vähemmän, mutta vähempi määrä ei tee asiasta "epänormaalia".

Kansalaisten mielipide jostain asiasta ei kerro sitä, onko jokin asia parempi tai huonompi. Se kertoo vain kansalaisten mielipiteen. Se, että "vain" tietty prosentti arvioi samaa sukupuolta olevien pystyvän kasvattamaan lapsen yhtä hyvin eri sukupuolta olevan parin on vain mielipide. Samalla tavalla (useissa eri kyselyissä ilmenevä) kansan selvän enemmistön tuki samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeudelle on vain kansan mielipide.

Toinen asia on tieteellinen ja käytännön tieto siitä, onko jokin asia parempi tai huonompi. Tieteessä on varsin vahva konsensus siitä, että samaa sukupuolta olevat vanhemmat eivät ole lapsen kannalta haitallinen asia. Tiede myös yhtyy näkemykseen, että samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeus on paitsi näiden yksilöiden myös koko yhteiskunnan kannalta hyvä asia.

Sukupuolineutraali avioliittolaki nimenomaan on kansalaisten enemmistön tahto. Usean tällä vuosikymmenellä tehdyn mielipidekyselyn mukaan noin 57 prosenttia suomalaisista tukee (ja noin 35 prosenttia vastustaa) samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta. Likipitäen sama tulos on siis saatu useammastakin eri kyselystä, käytännössä samalla kysymyksellä. Saman tuloksen toistuminen vahvistaa varmuutta mittauksen paikkansapitävyydestä. Nuo mielipidemittaukset eivät ole olleet mitään nettikyselyitä, vaan tieteelliselle teorialle pohjautuvalla menetelmällä tehdylle satunnaisotantaan perustuvalle haastattelututkimukselle, jossa on otettu huomioon esimerkiksi väestöjakauma.

Kansanäänestykselle ei tällaisessa asiassa ole perusteita. Äänestämään olisivat vaivautuneet lähinnä ne, joita asia koskee (siis seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ja ystävänsä) ja lakiuudistukseen kielteisesti suhtautuvat. Suuri "hiljainen enemmistö" ei olisi vaivautunut ottamaan kantaa. Mitä sellaisella tuloksella tekisi?

Avioliittolain uudistus ei muuta lapsen juridista asemaa eikä ole viemässä lapsen juridista tai muutakaan oikeutta isään eikä äitiin. Ilmeisesti Aito avioliitto -seurakunnan pelottelu on löytänyt kohteensa. Avioliittolain uudistus ei vaikuta lapsen juridiseen asemaan.

Mikään ei 1. maaliskuuta muutu kenenkään muun kohdalla, paitsi niiden samaa sukupuolta olevien parien kohdalla, jotka haluavat avioitua. Se on mahdollista vihdoin 1.3.2017 lukien.

Käyttäjän PekkaMkinen kuva
Pekka J. Mäkinen

Sami. Demokratiassa kansan mielipide on suurin auktoriteetti. Siksi meillä on kansan-edustajat, joiden ainakin pitäisi ajaa kansan tahtoa.
Tieteessä ei ole konsensusta siitä että kaksi miestä voi korvata äidin. Pelkkä maalaisjärki riittää tässä kysymyksessä. Tätä maalaisjärkeä tukee lukuisat tutkimukset, joissa osoitetaan heteroliittojen paremmuus, ei ainoastaan parisuhde-erojen ja parisuhde väkivallan määrän suhteen, vaan ennenmuuta lasten kasvatuskysymyksissä.

Sari Esssayah toteaa aiheellisesti: "Me elämme lähihistoriamme suurimman arvomurroksen aikaa. Eeettisiä periaatteita koskevie esityksiä tulee jatkuvasti eduskuntaan".

Miksi lapsivaikutuksen arviointi jätettiin taas kerran pois spn-avioliittolakia käsiteltäessä. Kyse on selvästä virheestä, eli lain rikkomuksesta.

Samaa sukupuolta olevien avioliiton ongelma, tai pikemminkin sen taustalla olevan ideologian ongelma on siinä, että se synnyttää valtavan määrän muita muutoksia yhteiskuntaan (yli 100 lakia muutettu), joita ei ole otettu huomioon riittävästi. Ongelmat eivät poistu spn-avioliittolain myötä, vaan moninkertaistuvat. Kaiken taustalla on Setan ja sateenkaaripiirien pyrkimys poistaa koko sukupuolikäsite yhteiskunnasta.
Heiltä on jäänyt ymmärtämättä että sukupuolisuus on luonnollinen osa ihmistä ja ihmisen biologiaa: Lisäksi parasta mitä tässä ihmisen maailmassa on olemassa, on sukupuolten väliset erot. Siihen perustuu rakkaus, elämän jatkuminen, evoluutio ja koko ihmisen elämän mielekkyys.

Opetushallitus on mukana nykyisessä kyseenalaisessa ideologisessa muutoksessa. Opetushallitus toteaa: ”Tasa-arvokäsite kattaa myös sukupuolen moninaisuuden eli hyväksyy ajatuksen, että sukupuolia on enemmän kuin kaksi.” Opetushallitukselta on myös tullut kouluihin ohjeet, kuinka enää ei saa eritellä tyttöjä ja poikia, on vain lapsia.
Iltalehden kyselyssä 90 % vastusti tätä kouluihin liitettävää "tasa-arvopyrkimystä".

Aito avioliitto onkin sivuillan todennut aivan oikein: "Opetushallituksella ei ole valtuuksia muuttaa sukupuolikäsitystä ideologiseksi. Tasa-arvosuunnitelmien tekeminen tai noudattaminen kouluissa ei edellytä sukupuolikäsitteen uudelleen määrittelyä. Se on on täysin tarpeetonta, perusteetonta ja vastuutonta!"

Eräs opettaja kertoi julkisesti (HS.1.12) että ei tule jakamaan -tasa-arvo kasvatuksen nimissä - ensi keväänä kaikille peruskoulun yhdeksäsluokkalaisille tarkoitettua kirjaa "Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä", koska hän ei halua yhteiskuntaopin opettajana olla minkään kiistanalaisia ideologioita propagoivien tahojen mainoshenkiönä.

Tasa-arvo- ja sateenkaari-ideologia onkin lähtenyt jo niinsanotusti lapasesta, ja elää omaa elämäänsä välittämättä lainkaan siitä mikä on normaalia ja luonnollista. Jatkuvasti tulee mitä kummallisempia esityksiä: eräs lievemmistä on sukupuolineutraalit vessat, eli ns. unisex-vessat, joka sekin sai eräässä gallupissa lukijoilta tyrmäyksen. Eduskuntaankin sitä on jo suunniteltu mutta jonka esim Timo Soini tyrmäsi. Ruotsissa sekoitetaan jo tyttöjen poikein nimiä. Äitien päivän viettoa on jo rajoittettu Ranskassa. Englannissa äiteja ei suositella kutsuttavan enää äideiksi ettei transseksuaalit loukkaannu.
Onko tässä enää mitään järkeä.

Koulussa tapahtuva opetus (sukupuolisensitiivinen/gender/ sukupuolen monimuotoisuus) on myös kotikasvatuksen ja kotien arvojen ohittamista.

Yhteiskunnallinen homouden normalisointi vaikuttaa täysin selvästi myös homouden lisääntymiseen. Väestöliitto jo totesi tutkimuksissaan että naiset ovat alkaneet kiinnostumaan enemmän naisista. Amerikassa ja Englannissa puolet nuorista sanoo etteivät ole enää täysin heteroseksuaalisia. Vanhempi väestö ei ole muuttunut. Päivänselvä todiste siitä että yhteiskunnallinen tuputus lisää homouotta.

Hiljattain sain lukea siitäkin että heteromiehet ovat myös harrastamassa homoutta pelkän seksuaalisen tyydytyksen takia. Ts. olematta silti homoja. Sairaaksi menee.

Seksuaalisuuden ylikorostaminen on aikamme suuria ongelmia (myös heteroilla). Ihmisen henkisyys korvatuu alemman tason tarpeilla, kuten aistillisuudella ja seksuaalisuudella. Vietit vievät ihmistä eikä ihminen viettejä. Aikamme ihminen taantuu , ja lähestyy eläintä, eli on menossa takaisin sitä kohti mistä olemme irtaantuneet. Nobel-etologi Konrad Lorenz on todennut: "Kaiken sivistyneen yhteiselämän ehtona on että ihminen oppii hallitsemaan viettejään". Meidän yhteiskuntamme ei arvosta tätä, ja joutuu siitä myös kärsimään, koska me olemme koko yhteiskunnassa orjuuttaneet itsemme yhä voimakkaammin viettien valtaan

Samalla yhteiskuntamme on alkanut sairastamaan normaalisuusfobiaa. Normaalisuushan on arvokysymys. Aivotutkija Matti Bergström totesi jo vuosia sitten että meidän aikamme ihminen on arvoinvalidi. Kun ihmiseltä puuttuvat kestävät arvot, kaikki on yhtä arvokasta eli lopulta mikään ei ole enää arvokasta. Olemme kulkemassa kohti kohti kaaosta, minkä Dawid Wilkersson ennusti jo 70-luvulla Näky kirjassaan. Kantapään kautta joutuu kansamme vielä opettelemaan uudelleen niitä kestäviä arvoja joista ovat nyt luopumassa.

" Oletteko ajatelleet, että jos hulluuteen osallistuu riittävän monia, siitä tulee aivan normaalia?" (Majolin Pierre)

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

Meillä ei ole paperipumaskaa, jonka kansilehdellä lukee "lapsivaikutusarvio". Tosiasiassa sellainen on kuitenkin tehty tästä asiasta. Näihin kysymyksiin liittyen se tehtiin jo vuonna 2008, sisäisestä adoptiosta säädettäessä. Nyt ei lapsen asema muutu siten, etteikö em. selvitys vastaisi kaikkiin mahdollisesti herääviin kysymyksiin. Lisäksi joukko lapsijärjestöjä varsin selkein sanoin ilmaisi pitävänsä 1.3.2017 voimaan astuvaa avioliittolain uudistusta lapsen edun mukaisena.

Sukupuolittuneiden lakien ja käytäntöjen poistaminen lisää yhdenvertaisuutta. Ihmisten yhdenvertainen kohtelu ei poista sukupuolisuutta luonnosta.

Muuten, jos pannaan luvut vastakkain, niin tasa-arvoista avioliittoa edistävän kansalaisaloitteen allekirjoitti noin 165 000 kansalaista. Aito avioliitto -aloitteen noin 106 000 kansalaista. Siispä...

Käyttäjän PekkaMkinen kuva
Pekka J. Mäkinen

Sami. Vuodesta 2008 on melkein 10 vuotta ja sen jälkeen on tapahtunut paljon tutkimustenkin saralla.

Nykyään ei voi luottaa enää mihinkään järjestöön, ei Väestöliittoon, eikä edes Mannerheimin lastensuojeluliittoon. Molemmat ovat luisuneet arvoliberalismiin. Väestöliiton seksuaali- ja perhepolitiikan liberaalia linjaa on kritisoinut esim. Päivi Räsänen, ja MLL:n entinen puheenjohtaja Tuula Tamminen on ollut aivan eri linjoilla kuin sen nykyinen johto. Tamminen ei esim. luottanut siihen että homojen lapsille ei koidu liitosta mitään haittaa. Hän totesi että jopa pienen vauvan kehitykseen vaikuttaa myönteisesti se että vauvaa nostelee sekä mies- että naispuolinen henkilö.

Aikuisten yhdenvertaisuus jyrää lasten oikeudet isään ja äitiin. Kumpi on tärkeämpää: homojen oikeus lapseen, vai lapsen lähtökohtainen (!) oikeus isään ja äitiin.

Aito avioliitto kansalaisaloitteseen oltaisiin saatu varmasti miljoona allekirjoitusta, jos niin olisi haluttu, ja aikaa olisi riittänyt. AA:n keräys oli vain hankalampaa, koska allekirjoituksia piti hakea ihmisten luokse menemällä ja monet keski-ikäiset tai vanhemmat eli kansan syvät rivit eivät olleet vaivautuneet kirjoittamaan netissä allekirjoitusta, koska se vaati esim. pankkitunnukset. Toisaalta kaikki eivät edes tienneet että tällainen keräys oli olemassa. Tiedän tämän koska olin itse Aito avioliiton kansalaisaloitteeseen allekirjoituksia keräämässä.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

Tuon vuoden 2008 jälkeen olemme saaneet toki lisää käytännön kokemuksia. Tällä välillä tehdyt tutkimuksetkaan eivät tuo esiin sellaisia asioita, että vuoden 2008 arviointeja olisi syytä muuttaa.

Ja edelleen: reilun viikon päästä voimaan tuleva avioliittolain uudistus ei muuta millään tavoin lasten oikeutta isään ja äitiin.

Mitä taas tulee niihin oletettuun miljoonaan allekirjoitukseen, niin... puolen vuoden aikajakso nimenkeruulle oli kyllä tiedossa. Ja kyllä tuosta Aito avioliitto -aloitteesta tiedotusvälineissä puhuttiin varsinkin kesän 2015 aikana ihan kylliksi. Turha esimerkiksi uhriutua, että siitä olisi jotenkin vaiettu. Seurasin asiaa hyvin tarkasti.

Jos Tahdon2013-aloitteelle olisi lähdetty keräämään nimiä vielä enemmän "ihmisten luokse menemällä", niin miljoona nimeä olisi yhtäläisesti ollut mahdollista. Nyt sähköisiä kannatusilmoituksia annettiin ensimmäisen yhden (1) vuorokauden aikana tarvittavat 50 000 kaksinkertaisesti.

Käyttäjän PekkaMkinen kuva
Pekka J. Mäkinen

Sami. Kaikesta paistaa oma vahva asenteellisuutesi. Monet asiantuntijat ovat täysin eri mieltä kanssasi esim. tuosta lapsivaikutuksen arvioinnista. Aika sokea olet myös jos et ymmärrä sitä, mikä Venäjälläkin ymmärretään, että adoptoitu lapsi saattaa joutua äidittömään tai isättömään perheeseen ja siksi tämä toiseksi suurin luovuttaja ei enää anna meille adoptiolapsia, ei edes heteroperheisiin. Paineita kasvaa myös muilla luonnottomilla tavoilla hankkia lapsia homo- ja lesboperheisiin.

Lisäksi on aivan yleisesti havaittu että media ei ole ollut puolueeton tässä ideologioiden taistossa, johtuen osittain toimittajien omista puoluetaustoista. Aito avioliitto kansalaisaloite ei alunpitäen saanut lähellekään sitä median huomiota minkä Tahdon-aloite sai.

Tämä Tahdon-aloitteen saama kannatus kertoo nuorten netti-aktiivisuudesta. Hesarissa hiljattain ollut tutkimus todisti että Tahdon-aloite oli suurimmaksi osaksi nuorten varassa. Mutta tulee kuitenkin ymmärtää että Suomi on muutakin kuin vihervasemmiston nuoret, ja siksi asiasta olisi pitänyt tehdä kansanäänestys, jotta myös maan hiljaisten ja kansan syvien rivien näkemykset olisivat tulleet esiin.

Suomessa koetaan nyt ennennäkemätöntä arvomurrosta, ja yhteiskuntamme perusrakenteita ja -arvoja hävitetään. Tämä muutos tulee osoittautumaan vielä virheeksi samalla tavalla kuin liittymisemme EU:hun: Kuviteltiin saatavan enemmän ja omia sääntöjä rikottiin mennen tullen. Samoin spn-avioliittolaki tulee aiheuttamaan meille vielä suuria ongelmia vääristyneiden arvojen muodossa, jolloin poikkeavuuksia ja luonnottomuuksia normalisoidaan, ja jopa suositaan. Näin tapahtuu meillä jo kouluissa ja päiväkodeissa.

Sananvapaus ja uskonnonvapaus on myös vaarassa, kun tämä uusi ehdotonta kuuliaisuutta vaativa epäjumala, eli arvoliberaali sateenkaari-uskonto pääsee valtaan. On vaikea edes arvata mitä kaikkia joudumme vielä "rakkauden" ja "suvaitsevaisuuden" nimissä kestämään ja hyväksymään.
Moniavioisuus jo odottaa vuoroaan. Maailmalla jo kolme homoa mennyt naimisiin. Miksi se pitäisi jättää vain tähän. "Mitä se on keneltäkään pois" jos 10 homoa menee keskenään naimisiin. Tämä saattaa kuulostaa nyt naurettavalta, mutta ei tästä ole kuin muutama vuoskymmen kun homojen avioliitot kuulostivat yhtä mahdottomilta ja luonnottomilta.

Sanokaa minun sanoneen: tämä ei pääty hyvin. Dawid Wilkerson näki jo 70-luvulla mikä ihmiskuntaa odottaa. Hän kirjoitti Näky-kirjassa, Jumalan antamassa profetiasssa, että homous tulee leviämään kirkkoihin asti, ja että tästä kaikesta seuraa kaaos. Silloin sitä oli mahdotonta uskoa. Nyt me näemme tämän tapahtuvan silmiemme edessä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset