SusannaKoivula Minkä kirjoitin, sen kirjoitin.

Ylösnousseen todistajat murhan ja pilkan kohteenaKristityt ovat vainotuin ihmisryhmä koko maailmassa. 65 maassa vainotaan kristittyjä, 350 miljoonaa elää vainottuna ja (vähintään) 7000 kuoli uskonsa tähden vuonna 2015. http://opendoors.fi/ Länsimaissa tästä ilmiöstä likimain vaietaan, samanaikaisesti mediassa kyllä pilkataan avoimesti kristittyjä.

Olen huomannut, kuinka Suomessakin asenne kristittyjä kohtaan on kiristynyt viime aikoina. Puheet siitä, että kristityt uskoisivat mielikuvitusolentoon tai satukirjaan osoittavat sivistyksen puutetta sekä kunnioituksen puutetta kristittyjä kohtaan. Tällaisia kommentteja saa alvariinsa lukea blogien kommenttiosastoista. Aidosti moniarvoisessa yhteiskunnassa eri lailla ajattelevat ja uskovat ihmiset kunnioittavat toisiaan. Ei pidä tahallisesti pilkata toisen pyhintä.

Yhä useammin kuulee myös julkisesti esitettävän vaateen, ettei kristityn usko ja vakaumus saisi näkyä politiikassa tai työelämässä. Unohdetaan, etteivät kaikki jaa ateismia tai virheellisesti ajatellaan uskonnottomuuden olevan itsessään neutraalia. Kristityillä on oikeus toimia haluamassaan ammatissaan ja toimia omalta arvopohjaltaan –siinä missä kaikilla muillakin. Halu rajoittaa kristityn vaikutuspiiriä kielii kielteisestä asenteesta kristittyjä kohtaan ja lyö kristittyihin kakkosluokan kansalaisen leiman.

Kirjoittaessani kristityistä tarkoitan nyt henkilöitä, jotka uskovat Jeesuksen olevan ylösnoussut Vapahtaja.Henkilöistä, jotka elävät uskoaan todeksi sitoutumalla Raamatun ilmoitukseen Jumalan tahdosta.
En kirjoita nyt nimi- tai kulttuurikristillisyydestä, mikä usein jätetään rauhaan sen hajuttomuuden ja värittömyyden vuoksi.

Kristittyjen toistuva mustamaalaminen mediassa suvaitsemattomiksi ja typeriksi on valheellista, perusteetonta että vahingollista. Ei tulisi myöskään koskaan puhua äärikristillisyydestä, sillä se rinnastuu ihmisten mielissä ääri-islam- ilmaisuun. Raamattuun sitoutuva ”äärikristitty” ei ryhdy terroristitekoihin, vaan hän kääntää toisen posken kun häntä lyödään! Virheellisen ja värittyneen tiedon toistuva esillä pito ei ole yhdentekevää, koska monien ihmisten ymmärrys kristinuskosta perustuu median antamaan kuvaan. Kristittyjen vainon siemen on kylvetty, kun yleinen ilmapiiri on muuttunut kristittyjä kohtaan yksipuolisen kielteiseksi. http://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/johan-candelin-pienet-askelet-voivat-johtaa-vainoon/

Minä uskon, että Jeesus on ylösnoussut Vapahtaja. Tämän saman uskon takia 72 ihmistä murhattiin 27.3 Pakistanissa islamistisen Taliban-järjestön toimesta.

http://yle.fi/uutiset/pakistanissa_raju_pommi-isku_kesken_paasiaisen_vieton_yli_60_kuolleesta_paaosa_naisia_ja_lapsia/8771399

Kristittyjen vainon liekki ei ole sammunut.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (97 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Satukirjana pitäminen ei ole pilkkaa ja vainoa. Pidän kaikkia yliluonnollisia opuksia satukirjoina. Ihmistä kun ei voi pakottaakaan uskomaan niihin.

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula

"Puheet siitä, että kristityt uskoisivat mielikuvitusolentoon tai satukirjaan osoittavat sivistyksen puutetta sekä kunnioituksen puutetta kristittyjä kohtaan."

Puhun sivistyksen ja kunnioituksen puutteesta tässä kohdin.

Vainoa on mm. surmaaminen uskonsa tähden, mutta sitä on myös henkinen vaino -kristityistä puhutaan typerinä ym.

Nyt ei ole kyse siitä, että jotakuta pakotettaisi uskomaan Raamattuun vaan siitä, että monet tapetaan sen vuoksi että uskovat Raamatun julistukseen tai heidät julkisesti häpäistään kristillisen vakaumuksensa vuoksi.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Se minusta osoittaa sivistyksen puutetta, kun uskoo tuhansien vuosien takaisiin taruihin, ja käyttää niitä elämänohjeinaan.
Minulle vastattiin eilen täällä toisessa blogissa kun olen ateisti, että jumalattomilta sammutetaan valot, ja heidän kohonnut käsivartensa murskataan. Aika raakaa peliä jumalattomia kohtaan

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa Vastaus kommenttiin #17

Raimo, en tiedä asiayhteyttä, missä sinulle on noin ilmaistu. Mutta se on vanhatestamentillista kieltä, yleensä siitä, kun Jumala puuttuu vihdoin ihmisen julmuuteen ja rikoksiin.
.
Tätä tuomiovaltaansa hän ei ole kuitenkaan antanut ihmisen valtaan. Mutta uskon /tiedän puheen syntyneen historiallisessa yhteydessä, todellisten vääryyksien tapahduttua ja Jumalan suuren kärsivällisyyden tähden vielä pitkän ajan kuluessa ja hänen siitä varoitettuaan usein ja selkeästi.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #23

Sisältyy Mika Niikon blogin 25.3 vastaukseen minulle kohta 10 Tapani Kaikkonen Job 38:15. Tarkennuksena, että ei ole Niikon kertoma.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Kommentoisin "satukirja"-käsitteen käyttöä.
.

Käsite viestii mm.seuraavaa:
* mielikuva historiattomasta mytologiasta,(joka sinänsä ei ole halveksivaa esim Kalevalan kohdalla, mutta Raamatun kohdalla taas on.Kaipaa hiukan taustaa)
.
* mielikuva lapsellisuudesta,
tekee ilmaisusta halveksivan, koska sitä eivät käytä lapset vaan aikuiset.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Elkama, onko joku sinua pakottanut uskomaan ?

Pekka Pylkkönen

On eri asia pilkata ihmistä kuin pilkata hänen naurettavia uskomuksiaan.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Siinä taas selkeä diskriminaatio, tai paremminkin halveksunta. Pekka!

Onko vaikea huomata sammakoita, kun lähtevät omasta suusta?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

En hyväksy esim. sitä, että lääkäri tai sairaanhoitaja pitää teloitusvälinekorua kaulasta roikkumassa. Takavuosina Pohjois-Irlannissa protestanttipastori kehotti polttamaan katolilaiset elävältä, ja nämä vastasivat pommi-iskuin, siitä on nelisenkymmentä vuotta. Edelleenkin kristinuskon nimissä käydään sotaa naisia vastaan mm. kieltämällä ehkäisy ja abortti.

Suhtaudutko itse kunnoittavasti saatanan palvontaan, ja Hänen Pahuuteensa?

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Ei kai kukaan normaali ns. tervejärkinen suhtaudu, saatanan ja Hänen Pahuuteensa palvontaan, mikä ymmärtääkseni tarkoittaa uhreja, elävien vahingoittamista ja väkivaltaa, ja muuta konreettista pahuutta, kunnoittavasti - esimerkkinä vaikka (ääri)muslimien Allah-jumala, jota nuo kilvan ulisevat pahojen tekojensa H-hetkella, ja joka usein myös yhdistetään saatanan kanssa yhtenä ja samana entiteettinä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Pienbritannian laivastossa on Saatanan palvojilla oma pappi - tasa-arvon nimissä.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen Vastaus kommenttiin #11

Pienbritannian? En ole kuullutkaan. Mutta oletko varma että saatanan palvojille, ei siis satanisteille? No, oli miten oli, en yhtään ihmettele että fundalistisemmille USA:n "demokratian ja vapauden" (tässä tapauksessa) sanansaattajille sellainen olisi toki kovasti "tarpeellinen".

Risto Laine

Abortti vai Adoptio kas siinä pulma. Tappaako vai antaa elää?.

Uusateisti Sam Harris toteaa uskonnoista kirjassaan Uskon loppu:

"Jotkin väitteet ovat niin vaarallisia, että voi olla jopa eettistä tappaa ihmisiä, koska he uskovat niihin."

Onhan Ateistien kontolla peräti 100 milj. ihmisuhria pelkästään 1900 luvulla. Saavutus sekin.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Kyllä ja kaikki tuo tapahtui Marxismin ateististen teorioiden pohjalta 70:ssä vuodessa.
.
Kun esim noitavainot, joita nimenomaan eurooppalaiset valtiot poliittisina toimijoina käyttivät, tappoi 350:ssä vuodessa 20 000 - 50 000, ei suinkaan 9 miljoonaa.
.
Itseasiassa syytetyt pyrkivät, mikäli mahdollista katolisen kirkon inkvisitio-tuomioistuimeen maallisen sijasta, koska niiden tuomiot olivat aina laupiaampia kuin maallisen tuomioistuimen.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #25

Sinun kannattaa lukea Marxisi uudelleen mikäli uskonnottomuus oli se pointti jonka sieltä löysit. Marx oli ensisijaisesti kiinnostunut työn ja pääoman suhteesta. Näiden välillä on toki käyty veristäkin kamppailua mutta siinä on paljon todellisemmista asioista kyse kuin jumalista tai jumalattarista.

Pekka Pylkkönen

"Onhan Ateistien kontolla peräti 100 milj. ihmisuhria pelkästään 1900 luvulla. Saavutus sekin."

Väite on täysin päätön. Kukaan ei tapa siksi että ei näe todisteita yliluonnollisten olentojen olemassaololle. Sen sijaan monet tappavat vieläkin siksi että uskovat oman yliluonnollisen olentonsa niin haluavan.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa Vastaus kommenttiin #34

Se riippuu mistä uskonnosta, (tai islamin kohdalla poliittisuskonnollisesta järjestelmästä mieluummin) puhut. Kuinka monta kristittyä tai juutalaista olet nähnyt hilluvan konekiväärin kanssa, huutaen ylistys Jumalalle.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Ja oli varmaan kirkon hyväksyntä tuolle protestanttipastorin kehotukselle?
Ja varmaan sellainen pastori oli olemassakin?

Ei silti ettei olisi mahdollista,sisällis-sotien väkivalta on usein silmitöntä. Mutta usein sitä totta ei kovin paljon näistä löydy.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Uskonto on kautta aikain aiheuttanut kärsimyksiä. Päivittäin kuulemme uutisista kuinka itsemurhapommittajat ( kiihkouskovaist) surmaavat viattomia ihmisiä. Uskonnon aiheuttamasta kansainvaelluksesta me suomalaisetkin kärsimme ja joudumme koviin taloudellisiin uhrauksiin.
Voidaan oikeutetusti kysyä, miten ihmiskunta pääsisi eroon tästä maapallon suurimmasta vitsauksesta, uskonnosta. Uskonnosta, joka kaiken lisäksi perustuu täysin satuolennon palvontaan. Ja tästä sitten kärsitään. Voi sitä mielettömyyden määrää.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Uskonnoista ei voida puhua yhteisen nimittäjän alla.
Koska kristillinen ääriajattelu, eli fundamentalismi on vastakohtaisuudessaan 100 prosenttisesti vastakkainen islamin vastaavaan verrattuna.
.

Käyttäjän hlehtone kuva
Hannu Lehtonen

"Kristityt ovat vainotuin ihmisryhmä koko maailmassa. 65 maassa vainotaan kristittyjä, 350 miljoonaa elää vainottuna ja (vähintään) 7000 kuoli uskonsa tähden vuonna 2015. http://opendoors.fi/ Länsimaissa tästä ilmiöstä likimain vaietaan, samanaikaisesti mediassa kyllä pilkataan avoimesti kristittyjä."
Juuri näin on mutta suomalainen media kertoo kovin vähän näistä asioista. Koivulan tekstin lopussa mainitsema Lahoren pommi-isku esimerkiksi suuntautui tietoisesti kristittyjä vastaan.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Puheet siitä, että kristityt uskoisivat mielikuvitusolentoon tai satukirjaan osoittavat sivistyksen puutetta sekä kunnioituksen puutetta kristittyjä kohtaan.»

Tarkalleen ottaen kyse on kansantarustosta. Kansantarut ovat aikuisille tarkoitettuja myyttisiä tarinoita, joihin kokonaiset kansat ovat aikoinaan uskoneet ja joihin jotkut uskovat edelleen. Tietenkin taruissa on yleensä kyse mielikuvitusolennoista, paitsi esimerkiksi silloin, kun oikeaan kansansankariin on ryhdytty liittämään myyttisiä kertomuksia.

Saduilla tarkoitetaan erityisesti lapsille tarkoitettuja vastaavia tarinoita. Sikäli vertauksessa satukirjaan on pieni pejoratiivinen elementti. Vertauksen tavoitteena on kuitenkin korostaa sitä, että aikuisten ei odoteta uskovan taruihin vaan kykenevän muodostamaan todellisuuslähtöisemmän maailmankuvan. Sinällään kansantarut voivat tarjota aikuisillekin mielekkään kielellisen tai kulttuurisen viitekehyksen, mutta niihin oikeasti uskovia saatetaan peräti pitää henkisesti lapsenomaisina.

Pilkka toki on halventamista, millä on myös mielekäs tarkoitus henkilöiden ja instituutioiden sosiaalisen aseman määrittämisessä. Erityisesti pilkkana usein pidetyn satiirin tarkoituksena on riistää arvovallan viitta sellaiselta, joka on sen ansiotta itselleen pukenut. Valheeseen perustuvan arvovallan alasrepiminen on yksinomaan kunniallinen asia. Uskonnolliset auktoriteetit ovat sellaista arvovaltaa, kuten omaisuuttakin, keränneet ansiottomasti vuosisatojen ajan. Uskontojen symbolit on ylennetty arvoasemaltaan kirjaimellisesti taivaaseen saakka. Joka itsensä ylentää, se alennetaan.

    «Yhä useammin kuulee myös julkisesti esitettävän vaateen, ettei kristityn usko ja vakaumus saisi näkyä politiikassa tai työelämässä.»

Minusta on selvää, että sellaiset aikuiset, joiden todellisuuskäsitys selvästi pyörii aivan toisissa maailmoissa, eivät välttämättä ole soveltuvia ottamaan vastuuta tärkeistä tehtävistä. Tietenkin tämä koskee suoranaisia sairaudeksi luokiteltavia patologisista harhoja tai psykooseja, mutta en tässä lähde ottamaan kantaa, onko uskonnollisuudessa kyse sellaisesta. Meille maallikoille on usein vaikea nähdä selkeää eroa psyykkisten ongelmien ja monien uskonnollisten näkemyksien välillä.

On tavallaan kafkamaisen outoa, että jos vastuuhenkilö on vaikkapa harhainen, tätä harhaisuutta ei saisi näkyä julkisesti. Vaatimus kuitenkin voi usein tarkoittaa, ettei harhaisuuden saa antaa vaikuttaa tehtävien hoidossa. Nähdäkseni patologisesti harhaisetkin kykenevät tähän. Myös uskonnollinen ajattelu vaikuttaa melko kontekstuaaliselta ja sikäli uskonnollisetkin ihmiset kykenevät jättämään uskonnolliset ajatuksensa työnsä ulkopuolelle.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Marko, suhde Raamattuun taitaa olla aika etäinen.
Sen sisältö ei kuitenkaan ole mytologiaa eikä tarinaperinnettä.
Tarinaperinnettä se oli tietysti ennen kirjallista muotoa, tosin juutalaisen tarkasti säädellyn kertomisperinteen takia paljon luotettavampaa.
.
Osa tekstistä kuuluu runouden piiriin, muttei leiju sekään ilmassa eikä subjektiivisissa tunnekokemuksissa, vaikka niitäkin siihen sisältyy. Esim Daavidin valitus vainottuna olosta.

Mielikuvasi psyykkisistä harhoista tietysti sisältää joitain omia tunnemuistoja sekavalta tuntuneista ihmisistä/tilanteista. Se on luonnollista, kaikkeahan isoon sakkiin sisältyy. Harhainen todellisuuskäsitys ei saa tukea kuitenkaan mistään tieteelliseltä taholta, enemmänkin tässä on kyse tuntemattoman pelosta ja harhaisten kuvien sijoittamisesta uskovien yhteisöihin arvioitsijan omassa tajunnassa.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Kaikki maailman vastuulliset uskonnolliset johtajat, liittykää yhteen!

Käyttäytyisitte lopultakin rasisminvastaisen viikon lopputulemana siunauksellisesti ja kantaisitte virkavastuutanne alkamalla edistää aktiividialogein hanketta globaalista maailmanuskontojen yleisuskonpuhdistuksesta sivistyneen ihmiskunnan ja hyvän jumalan arvojen mukaiseen asuun myös kirjoitetussa koodidokumentaatiossa ja tulkintakaanonissa.

Tarkoitus on päivittää nykypäivän ja 2000-luvun sivistyneen ihmiskunnan ja Hyvän jumalan arvojen mukaisiksi kaikissakin uskontokuntien pyhissä kirjoissa pikkureliikkeinä esitettyjä vanhentuneita fundamentteja, jotka mahdollistavat rasistiset ja miekkalähetykselliset ym. diskriminoivat tulkinnat väkivaltoineen. Siis mm. Isiksen ja Talibanin kaltaiset teoriassa täysin 'oikeaoppisten' jakeitten pohjalle rakennetut rasistifasisti-imperialistiset maailmankatupartiot tulisi kieltää uskontojen pyhissä kirjoissakin moderoimalla ne 'saatanallisten säkeitten' kohdat uuteen jumalisempaan uskoon. On väärin, jos terroristit ja muut rasistit voivat edelleen perustella linjauksiaan ihmiskunnan hienoimpien aatteiden ja ihmisten opeilla ja muka Jumalan ilmoituksella - ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214326-r...

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Tässä se Veikko onkin, että se alkuperäinen sanoma kuoritaan uskonpuhdistuksessa näkyville. Sitä tekee Isis, joka on avannut monen muslimin silmät, ja siksi he ovat vähintään 60 %:sti valmiit jättämään islamin. Suurin osa muslimeista ei kuitenkaan tiedä, mitä hänen tärkeät kirjansa sisältävät. Ja vielä vähemmän sitä tiedetään täällä.
.
Kristinuskon helmet puhuvat toista, - totuutta rakkaudessa.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Täällä Lapissa muinoin pyydettiin mettän Jumalilta anteeksi kirkkoreissua. Käytiin leputtelemassa seitoja. Tuli paremmin saalista. Toimii nykysinki ja manolaisekki antaapi rauhan levätä kairassa. Uskokhon ittekukanenki mihin tahtoo. Ei sunkhan se tartte sääliä saahakseen uhriutua vainotuksi. Sääliä saapii ilimaseksi. Katheus täytyypi ansaita. Ja varmin tae siitä, että toiset alakaa vieroksumhan, on tuputtaa ommaa oikiasaoloa ja uskoaan muile.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Itse en uskonnoista piittaa, mutta kehotan kirjoittelemaan islamista samaan sävyyn ja piirtelemään pilakuvia. Nähdään on tasa-arvoista kohtelua.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Sehän on, edes ajatuksena, likipitäen mahdotonta jopa rasistista(!), koska tämän suvaitsevaisen oikeinajattelevaiston ilosanomaan kuuluu nimenomaisesti juuri kristinuskon ja kristittyjen pilkkaaminen.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Tuon voi kyllä helposti ymmärtää kiihotukseksi kansanryhmää kohtaan ,päinvastoin kuin jos olisit sanonut samansuuntaista kristityistä joista saa vapaasti sanoa mitä haluaa, täälläkin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eikai uskonto ole mikään kansanryhmäja sen arvosteleminen ei ole rasismia missäänmuodossa.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #66
Päivi Nurkkala

Uskontoja syytetään sodista? Mikähän uskonto oli Hitlerin ja Stalinin takana??? Maailmansotien?? Se että lännen valtiouskonto on kristinusko nimellisesti ei tee sodista uskon sotaa. Sodittin aivan muusta. Hitlerkin tunnustautui saatananpalvojaksi ja Stalin ateistiksi.

Pekka Pylkkönen

Hitler oli kristitty ja Stalin ateisti. Joskin Stalinkin olisi halunnut papiksi ja hän ammensi paljon kivaa kristinuskosta omaan kulttiinsa. Silti maailmansotia ei voi millään pitää uskonsotina.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Hitler oli kristitty yhtä paljon kuin Andreas ...Breivik. Hitlerin tuholistalla juutalaisuuden jälkeen oli seuraavana kristinusko.
.
Saksan luterilaisen kirkon hyödyntäminen tapahtui samanlaisen huijauksen, manipuloinnin, hajoita ja hallitse taktiikan kautta kuin monet ismit ennen sitä ja sen jälkeen on tehty. Ihan niinkuin jokin kulttuurinen tabu omilta päiviltämme.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #35

Tuleeko uskonnossasi hurskaammaksi jos valkopyykkää uskontonsa historiaa?

Eikä Hitlerin touhuja hänen uskostaan huolimatta silti lueta missään yhteydessä kristinuskon syntilistalle. Hän ei tehnyt tekojaan uskontonsa vuoksi.

Hitler oli muuten katolilainen.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #39

kunnon itävaltalainen. Itävaltalaisethan ovat maailman viisaimpia ihmisiä, he ovat tehneet Hitleristä saksalaisen, ja Beethovenista itävaltalaisen...

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #35

Tänäpäivänä Hitler ei olisi edes oikeustoimikelpoinen etenevän Alzheimerintaudin ja sen rajujen hoitokeinojen takia jotka aiheuttivat mm vainoharhaisuutta ja mAnis-depressiivisyyttä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Käsittääkseni arkkipiispa Kari Mäkistä ja Helsingin piispa Irja Askolaa on toistuvasti mustamaalattu ja jopa vainottu mediassa heidän erilaisen uskonnon tulkintansa vuoksi, joten huolesi moniarvoisen yhteiskunnan rapautumisesta on aiheellinen...

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Niinpä niin ja todellakin..lisäisin tähän vielä sellaisen huomion,että heitä kumpaakin on omat koirat haukkuneet enimmäkseen..vähemmäkseen muitten ja niistä muistakin suurin osa on vähemmän vakavasti otettavia sauhupäitä.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Uhkailu on väärin, mutta kuvastaa toivottomuutta,
jota sen jäsenet kokevat,
kun jonkun kokonaisuuden pää toimii kokonaisuuden
kaikkia omia päätöksiä ja perustuksia vastaan, niitä tuntematta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Mielestäni arkkipiispa on osoittanut verratonta teologisen historian tuntemusta tuodessaan jatkuvasti eri yhteyksissä esille keskeisintä kristillisyyden sanomaa :

"Rakasta itseäsi niin kuin lähimmäistäsi"

Sääntökirjojen (Lutherin katekismuksen ja raamatun sanakirjamaisen suoran tulkinnan) omahyväisen ja opportunistisen julman tulkinnan sijaan kristillisyys on jopa minun kaltaiselleni pakanalle itsestään selvästi elävää uskoa, mikä rakentuu koko ajan sosiaalisissa kohtaannoissa. Kristinusko on kuten kaikki muukin ihmisen käsitteellistämä tietous sosiaalinen konstruktio, jonka moraalinen hyvyys ratkeaa aina sen konkretisoinneissa...

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa Vastaus kommenttiin #46

Ootko ihan varma Juha, että esim. tuon "Rakasta lähimmäistäsi-"-periaatteen käytännön soveltaminen onnistuu liberaaliteologilta paremmin?
Hänen on jätettävä aika paljon pois kokonaisuudesta, saadakseen oppikokonaisuutensa toimimaan. Lopulta niin paljon, että sieltä alkaa löytyä enemmän aivan muista lähteistä nousevaa materiaalia kuin kristinuskosta.
Ihminen joka tulee kirkon luokse hengellinen odotus tai hätä mielessään, jää vaille apua ja sitä, mitä haki kirkolta.
.
Ja yllättävää, - että rakkautta etenkään et enää tavoita, koska se jostain kumman syystä katoaa ikkunasta, kun ovesta astuu sisään valhe.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #50

Käsittääkseni liberaaliteologeilta ja etenkin queer-teologeilta, kun puhumme ihmisyydestä sosiaalisessa viitekehyksessä, vapautuksen teologian soveltaminen onnistuu tosiaankin parhaiten. Evankelis-luterilaisessa kirkossa taidetaan soveltaa nykyisin pääosin tätä vapautuksen teologiaa, minkä voi katsoa vastaavan hyvinkin laaja-alaisesti hengellisiin kysymyksiin ja antavan siten apua ja tukea heille, joilla on motivaatiota tulla pelastetuksi Kristuksen nimissä...

Pauliina Kainulainen lienee eräs "jälkipatriarkaalisen" ajan tunnetuimpia kirkkomme opillisia uudistajia - ainakin hän osaa yhdistää perisuomalaisen "metsäläisyyden" tai läheisyyden luontoon ja kristinuskon varsin luontevasti :

http://epublications.uef.fi/pub/urn_isbn_952-458-7...

http://www.pauliinakainulainen.fi/julkaisut.php

Käyttäjän oiskonoin kuva
Juhani Kautto

Eikös tuo "Vapahtaja" herännyt 30 päivän tajuttomuudesta ja "nousi" haudastaan viettäen lopun elämästään Intiassa jossa sitten oikeasti kuoli about 8-kymppisenä?
Näinkin ne kertomukset sanovat ja kuuleman mukaan Jessen oikea hautakin löytyy tuolta Intiasta.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Jeesus naulittiin ristille roikkumaan kyynärtaipeidensa varaan mikä omisi normaalisti pitkittänyt kuolemaa useita päiviä kestäväksi kidutukseksi (kyse on Roomalaisesta tavasta). Poikkeuksellisesti mies kuitenkin kesti ristillä vain kuusituntia, minkä jälkeen hänet nostettiin alas ristiltä sillä Juutalaisten lain mukaan hautaamatta jätetty ruumis saastuttaa maan. Jesse makoilikin haudassa vartioituna ja kun kaksi hänen naispuoleista opetuslasta meni haudalle Peshan ja sapatin jälkeisenä sunnuntaina oli heidän opettajansa poissa. Sen jälkeen Jeesus nähtiin usein Emmauksen tiellä ennen kuin ilmestyi opetuslapsille myöhemmin apostoliksi nousseen Johanna (Herodes Antipaksen virkamiehen Kuusaan vaimo) talossa ja nähtiin viimeisen kerran Betanian läheisellä kukkulalla. Vanhimpana pidetty evankeliumi, Evankeliumi Markuksen mukaan päättyi alunperin siihen että Magdalan Maria ja "se toinen Maria" poistuivat haudalta. Kumma muuten on että näistä nais apostoleista Kuten Magdalan Mariasta, Johanna Kuusaanvaimosta ja Junia Andronikoslaisesta puhutaan niin vähän.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Ateisteille on kovaa valuuttaa se että sama kuka kristillisiä vainoaa,, kunhan vainoaa.

Pekka Pylkkönen

Ei tässä kukaan vainoja toivo. Tämä on vaan niin surrealistista että aikuiset ihmiset puhuvat kaiken maailman tarinoista niin vakavissaan.

Yritä toki asettautua vaikka minun asemaani. Tai kuvittele joku läheisesi kertomaan sinulle kuinka saatana ohjasi hänen sormeaan ihan oikeasti piirileikin aikana. Tai että hän ratsasti yksisarvisella kuuhun. Pitäisit varmaan tilannetta kiusallisena vaikka hän näyttäisi sinulle 'kuukiveä'.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Mins sitten ateistit vaikenee kun tulee itsemurhapommittaja lapsien kans samalle alueelle ja räjähtää kymmenien neityjien luo?

Mutta tuhon kommenttiis, kyllä minäki kaikenlaisia juttuja oon nähäny ja kuullu, mutta ei ne kyllä mua ole hetkauttaneet.
Pitää ottaa huomioon ihmisen ihmisyyskin, jonku ennusteet tai profetiat saattaa tulla heistä itsestäänkin..

Ateismi on kuitenki kaiken kristillisyyden kieltävää, ja sitten jos jollain on jotain puolustettavaa krstillisyydessä ja uskossaan,, on ateistin välittömästi hyökättävä tätä vastaan, kuten näkee täällä hyvin.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #49

Ehkä tässä on kieltämättä vähän turruttu kaukana tapahtuviin terrori-iskuihin.

Mitä olet vailla kristillisyyteen suhtautumisessa? Meillä on täällä vapaus uskoa mihin haluaa. Ja muilla vapaus pitää uskontoja naurettavina. Turha siitä on loukkaantua. Itse olet valinnut uskontosi. Ja se vielä kannustaa marttyyriuteen, eli pilkkaa voisi melkein pitää välttämättömyytenä tai ainakin hyödyllisenä asiana uskonnollisen elämäsi kannalta.

Ja kun keskustellaan yhteiskunnallisista asioista, sinä jätät uskonnollisuutesi ja minä uskonnottomuuteni narikkaan. Käytetään oikeita faktoihin pohjaavia argumentteja.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Puhut Pekka prof.Muhammedin ns. paratiisi-matkasta , ja Saudi-Arabian Mekan kuukivestä? Se on islamia.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Onpas idioottimainen väite Tapani..jostain sieltä hyvin syvältä..

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

No missä näkyy ateistein suru kun iskuja tapahtuu?
Ei missään.. hiljaista hyväksymistä siis..

Risto Apajalahti

Aika järkyttävää on huomata kuinka tällainen artikkeli kerää pilkaajat ja haaskat paikalle. Näille voisi sanoa kuuluisin sanoin: "Yksi sinulta puuttuu ja sen mukana kaikki".

Käyttäjän hlehtone kuva
Hannu Lehtonen

Tämän tekstin kommentoinneissa pistää silmään, miten vähän moni kommentoija osoittaa mitään sympatiaa kristittyjen kärsimyksiä kohtaan.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Kyllä totta puhutte Risto ja Hannu. ja Tapani.

Pekka Pylkkönen

On niin epäkristillistä valittaa kaltoinkohtelusta. Raamattu nimenomaan painottaa että kristitty on hiljaa ja kääntää toisen posken. Ja on iloinen kun joku kuolee uskonsa vuoksi. Pääsee katsos taivaaseen.

Neitsyitä siellä ei tosin enää ole kun Lemmy on kuollut.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

On iso ero olla eri mieltä asioista, ja pilkata niitä jotka edustavat sitä erimielistä porukkaa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Perinteisemmän opin mukasn kristitytpääsevät taivaaseen vasta kun messias saapuu uudelleen. Monille kuolleille se tarkoittaa loputonta odottamista ja siksi joskus kauan sitten kuolleen lähimmäiset ovatalkaneetelätellä ajatusta että kuollut pääsee suoraan taivaaseen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kyllä voi näinkin asian osittain tulkita ja myös siten, että suuri osa kristittyjen kärsimyksistä on seurausta "vielä aidompien kristittyjen" harjoittamasta hengellisestä väkivallasta - raamatulla päähän lyöminen on hyvin yleistä suomalaistenkin hengellisten lahkojen sisäistä pakkoyhteisöllisyyttä :

http://www.valomerkki.fi/kirkko-ja-kaupunki/kirkko...

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Juha käsityksesi pohjalla voi olla omakohtainen kokemus, ja sehän on reaalitodellisuutta, että olemme enemmän tai vähemmän kesken-eräisiä olentoja ihmisinä ja myöskin kristittyinä. Kristityt ovat kuitenkin elämässään muutosprosessissa, jossa saviastiat välillä särkyvät ja tulevat uudeksi. Sen lopputulos on kaunis ja ihana.

Hengellinen yhteisö voi olla ahdistava, lainomainen, mutta siihenkin on syynsä, joka saattaa kuitenkin olla juuri se, ettei olla sanan ytimen kokoajan uudistavassa ja armahtavassa ilmapiirissä, vaan ahtaassa ihmiskeskeisessä puristuksessa.

Oletko koskaan ollut vaikkapa herännäis-seuroissa?

Sitä rentoutumisen ja levon tilaa on vaikea kuvata, niin ihana se on. Hieman eri variaatioin sitä kokee lähes kaikissa seurakunnissa, jossain enemmän jossain vähemmän. Siellä parantuu.

Valomerkin artikkeli vaatisi uuden palstan verran tilaa käsitellä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #53

Kristinusko on ollut yksi raamatun konservatiivisimmista ajoista, viimeksi suurin liberaali muutos oli reformaatio 1500-luvulla jonka jälkeen käännettiin raamattuja erikielille ja syntyi protestanttisetliinkeet kuten luterilaisuus. Toisinaan voisi ihan miettiä ja tutkia onko se konservatiivisia uskonto vai uskovaiset. Jälleen on tullossa uusi liberaali kumous mikä järisyttää perustuksia ja kauhistuttaa vanhoilisia mutta kristinusko on siirtymässä 2000-luvulle, vielä kun saataisiin raamattu käännettyä ja modernisoitua nyky mielelle, nyky järjelle ja nyky tiedolle.

Tiede julkaisi aikoinaan artikkelin siitä kuinka raamattu on ajansaatossa muuttunut useimmiten sotkemalla Juudean politiikkaa uskontoon:
http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/uusimmat/raama...

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa Vastaus kommenttiin #71

Teologisessa tiedekunnassa on lauma tutkijoita, ollut jo pitkään, joiden titteli saattaa vakuuttaa asiaa tuntemattoman tieteellisellä painoarvolla. Niinkuin esim Pakkala tässä linkissä. Samassa yhteisössä on myös monta muuta tutkijaa jotka päätyvät aivan toisenlaisiin tuloksiin. Miksi?
.
Olennaista ovat historialliskriittisen tutkimuksen etukäteisolettamat, jotka sitovat tutkimuksen tulokset hyvin ohuilla ja hataroilla päätelmillä siitä, mitä tutkimuksen tulos saa kertoa.
.
Huom, siis lopputulos sidotaan jo alkuun
- mitä tutkimus saa kertoa tutkijan
oman esiymmärryksen perustalta!

Päätelmät ovat sen mukaisia.
Esiymmärryksillä on aivan olennainen osa tätä todellisuutta.
.
Mutta, samassa tiedekunnassa on myös aivan toisesta puusta veistettyjä tutkijoita, joiden ei tarvitse koota tietoa oman väittämänsä taakse, vaan aidosti avautua sille, mitä faktat kertovat.
Qumranin löydöt 1947 toivat upean vahvistuksen siihen kuinka hyvin Raamatun sana on pysynyt samana halki vuosisatojen.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #79

Qumranin kirjoitukset eli kuolleen meret kääröt kirjoitettiin vuosien 100 eaa - 60 jaa välillä eli ajoittuvat vanhan- ja uudentestamentin väliseen aikaa. Uuden testamentin myöhäisimmät tarinat päättyvät 400-luvulla eaa. Tämä antaa hyvän mahdollisuuden että Qumranin essealaiset olisivat muuntaneet Tanakia oppiensa mukaisiksi minkä vuoksi heidät eroitettiin omaksi ryhmäkseen joskus 100. Jotkut tutukijat ovat jopa spekuloineet Johannes Kastajan olleen kääntynyt juutalaisesta juudalaiseksi.

Itse uudentestamentit lisäykset, muutokset ja poistot taas kerrotaan -92 kirkollisraamatussa huomautuksina esim "16:9-20; Markuksen evankeliumi päättyi alkuaan jakeeseen 16:8. Joku varhaiskristillinen kirjoittaja on täydentänyt evankelistan esitystä muualta tunnetulla, luotettavaksi katsotulla perimätiedolla." ~Kirkkoraamattu 1992, vuoden 2010 painos

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Italialaisen tutkimuksen mukaan kristinuskon kaksituhatvuotisen historian aikana arviolta 70 miljoonaa kristittyä on menettänyt henkensä uskonsa takia, joista 45,5 miljoonaa 1900-luvun aikana

International Society of Human Rights -järjestön mukaan kaikista uskontonsa takia vainotuista maailman ihmisistä kristittyjen osuus on jopa 80 prosenttia.

Nykyään kristittyjä vainotaan todennäköisesti pahimmin Open Doors -järjestön listalla

1. sijalla olevassa Pohjois-Koreassa, jossa 50 000–70 000 kristittyä on joutunut uskonsa takia vankileireille.[3] Seitsemän seuraavaa sijaa ovat maita, joissa ääri-islamistiset tahot vainoavat kristittyjä järjestelmällisesti.

Nämä maat ovat Somalia, Irak, Syyria, Afganistan, Sudan, Iran ja Pakistan. Esimerkiksi Sudanissa islamilaiset janjaweed-joukot ovat surmanneet jopa 1,5 miljoonaa kristittyä.[4][5] WEA:n YK:lle tekemän raportin mukaan nykyään arviolta 200 miljoonaa kristittyä kärsii jonkinasteisesta vainosta.

Open Doors -niminen järjestö listaa joka vuosi maat sen mukaan, miten huonosti tai hyvin kristittyjen uskonnonvapaus niissä toteutuu ja miten paljon niissä esiintyy kristittyjen vainoa. Arviointikriteerejä on kolme: miten virallinen uskonnonvapaus ja käytännön uskonnonvapaus eroavat toisistaan, seurakuntien asema yhteiskunnissa ja seikat, jotka voivat estää uskonnonvapauden toteutumisen maassa. Vuoden 2014 luettelossa kymmenen kristittyjen uskonnonvapauden kannalta hankalinta maata olivat:

Pohjois-Korea
Somalia
Irak
Syyria
Afganistan
Sudan
Iran
Pakistan
Eritrea
Nigeria.

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Kristittyjen_vainot

Käyttäjän oiskonoin kuva
Juhani Kautto

Kertooko se sama italialainen tutkimus kuinka monta muuta kuin kristittyä on menettänyt henkensä kristittyjen toimesta?
Ja todettakoon nyt sitten ennen kuin joku ehtii "jeesustelemaan", että yksikin henkensä menettänyt puolin tai toisin on mielestäni liikaa.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Koitin tuossa etsikellä.

Lähin aika on ollu ennen vuotta 1500.
Silloin Espanjaa hallitsi muslimit, ja kristityt oli vallannet sen.
En alannu sen enempää etsimään mitä tarkoittaa "vallannet", mielestäni 500 vuoden takainen juttu ei ole tälle päivää tarpeellista.

Mulle ei tule mieleen missään sellainen että kristityt olis "vainonneet" ketään kristillisyyden varjolla,, siis hyökänneet, kuin nyt on nämä islamistit tehneet..

Varmaan on yksittäisiä uskontokuntia jotka tekee tällaista, mutta silloin se ei kuulu oikeasti kristillisyyteen, vaan johoinkain aatteeseen verrattavaa.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #59

En alannu sen enmpää etsimään mitä tarkoittaa "vallannet"..olisit vaan alannu,niin saisit tietoa jota sinulta puuttuu pilvin pimein..mielestäni 500 vuoden takainen juttu ei ole tälle päivälle tarpeellista..muttaa 2000 vuoden takaiset jutut näyttää kovastikkin olevan..noh siteeraanpa minäkin..autuaita ovat yksinkertaiset..

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari Vastaus kommenttiin #67

Kristillisyys perustuu juuri 2000 vuoden takaiseen tapahtumaan, ilman niitä tapahtumia ei olis kristillisyyttä, olis "alkukantainen" juutalaisuus..

Eli sen jälkeinen tapahtuma mitä tapahtui Jeesuksen ylös nousun jälkeen, ei ole sillaitis merkittävää..
Niistä ei ole edes raamatussa mainittu..

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa Vastaus kommenttiin #67

Ja kävikö Hannu yhtään mielessä taas kuinka pistit alta lipan uskovia.

Risto Laine

Arabi muslimit valloitti itäisen Rooman (Bysantin)633 AD ja Mesopotamian. Persian (nykyinen Iran) valtakunta sortui muutamassa vuodessa ja persian hallitsija Yazdagid karkotettiin Sogdianaan (Uzbekistan), jossa hänet myöhemmin murhattiin.

Damaskus valloitettiin 635 AD ja Jerusalem helmikuussa 638 AD, Aleksandrian 643 AD, sekä Rhodoksen 653 AD ja koko Pohjois-Afrikan 698 AD mennessä.

Etelä-Espanjaan muslimit hyökkäsivät vuonna 711 ja surmasivat Guadaleten taistelussa Länsigoottien kuninkaan ja kansanjohtajat ja valloittivat heidän valtakuntansa.

Vuonna 730 Etelä-Ranskan Narbonne oli kukistettu. Keväällä 732 Adb al-Rahman ibn Abdullah al-Ghafiqi tuhosi Bordeaux’n ja poltti sen kirkot.

Avignon kaksi vuotta myöhemmin. Lyon piiritettiin 743 ja myöhemmin Vuonna 759 muslimiarmeija onnistuttiin karkottamaan Narbonnesta ja 838 Marseillesta.

Kreetan saari valloitettiin vuonna 826 aina vuoteen 961 asti. Sisilia valloitettiin kokonaan 859.

Berberi-päällikkö Khalfun valloitti Barin (Etelä-Italia) vuonna 840 ja hallitsivat Kaakkois-Italian rannikkoa Barista Calibriaan aina vuoteen 871 saakka.

Elokuun 23. päivänä 846 muslimiarmeija saapui Pohjois-Afrikasta 73 laivalla Ostiaan Tiber-joen (Italia, Rooma) suulle. Armeijaan kuului 11 000 sotilasta ja 500 hevosta. Armeija turmeli ja hajotti hyökkäyksensä aikana kirkollisia pyhiä paikkoja, useita kirkkoja ja julkisia rakennuksia, mutta ei saanut vallattua itse kaupunkia.

Suraavaksi valloitettiin Taranton kaupungi Apuliassa (Kaakkois-Italia) 847 ja Malta 870. Louis II valloitti takaisin Saraseenien manner-Italian pääkaupungin, Barin, 871.

Tästä on vielä 223 vuotta ensimmäiseen ristiretkeen, joka maaliskuussa 1095 Piacenzan ja Claremont’n kokouksessa päätettiin varustaa eurooppalaiset joukot. Kokonaista 463 vuotta eurooppalaiset katsoivat tätä touhua.

Kyllä sitä kristittyjä on mennyt siinä 2 tuhannen vuoden aikana melkoisesti.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Juu, siinä tärkeää historiaa, tosin vain pieni osa.
Tämä islamin piilossa ollut historia, Mohammedista lähtevänä, kulki
miekkalähetyksenä aina Intiaan asti. Mutta erityisen järkyttävää jälkeä se teki Afrikassa, ja sen jäljestä on niin paljon surua ja kärsimystä, että se ei maailmaan tunnu mahtuvan. Mutta tästä ehkä toiste enemmän.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Entä jos uskonnonpilkka on sen arvokkaimman suojelua? Kun hyvä otetaan tärveltäväksi, niin siihen reagoidaan. Hyvä on kaikille kuuluvaa, ja jokaisen on oikeus puolustaa sitä.

Toinen asia on hyvällä keplottelu. Polariteetti näkyy varmasti, jos on hyvän taakse asettautujat, ja heistä poikkeavat. Sitä saa mitä tilaa.

Näinkin voi joku ajatella.

Kun hyvään sotketaan kaikenlaista, ja ajastaan näin käynee aina, niin tulee tulla toimeen sen tilanteen kanssa, jota eletään parhaillaan.

Tilanne ei ole vain autuutta kaikille, jolloin on väistämättä erilaista suhtautumista.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

"Äärikristityt" eivät (ainakaan Suomessa) ryhdy terroritekoihin, mutta pyrkivät kyllä kieltämään muilta ihmisiltä kaikenlaista.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Tosi hyvä, että mainitsit sanan ääri..
Nimittäin se, mitä se uskonto kulloinkin sisällään pitää,
kärjistyy ääriajattelussa tiiviiksi kulminaatiopisteeksi.
Ja jos koko paketin sisältö on sitä,
mistä entinen kristittyjen vainoaja,
Pli, sanoo:
"Kaikki tapahtukoon rakkaudessa,"
- silloinhan olemme totuudellisen rakkauden maksimoinnin huipulla.

Sama koskee sanaa fundamentalismi.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Oli sitten kyse henkisestä kiusaamisedta, vainosta tai kivittämisestä, satuttavat ne siinä missä fyysinenkin ja toisten herjaaminen ei muutenkaan ole hyväntavan vastaista. Mielestäni jokainen saa uskoa tai olla uskomatta niin kuin itse asian kokee mutta pitäisi kyetä elämään siitä huolimatta yhdessä ja osattava ymmärtää toita. Mielestäni on nyt surullista tämä arkipiispa Mäkisen henkinen kivittäminen syyllistämällä ja syyttämällä.

Olli Nurmi

Kovin lohdutonta. En minä tahdo ymmärtää ketään jonka mielestä en andaitse samoja kansalaisoikeuksia kuin hän.

Minna Tarvainen

Eli et tahdo ymmärtää yhtäkään muslimia? Mikäli näin ei ole, niin kerrotko esimerkkinä Suomesta muutaman uskonsa tunnustavan muslimin, joka hyväksyy homojen avioliitot.

Olli Nurmi Vastaus kommenttiin #85

Miten uskonto tähän liittyy? Jokainen ihminen joka ei kannata kaikille samoja kansalaisoikeuksia syyllistyy syrjintään. Oli kyseessä sitten Susanna Koivula tai joku sattumanvarainen muslimi.

Ja ootko tosissas? :D Varmasti suomessa on muslimeita, joille homous on ihan okei.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

JA OLLILLE tämäkin: I would urge you to listen to your own words and emphasize tolerance towards Christians who hold sincere religious convictions.

Olli Nurmi Vastaus kommenttiin #91
Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Mutta, elämähän on täynnä toisin uskovia, ja ajattelevia ihmisiä.
Sitä asiantilaa on kai siedettävä, vai oletko sitä mieltä, että se on sanktioitava?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Maapallolla on ehtinyt syntyä, elää ja kuolla noin 110 miljardia ihmistä.

Kaikki edustamansa uskonnon vuoksi tapetut ihmiset ovat surmaajiensa mielestä olleet vääräuskoisia.

Vääräuskoisina tapettujen määrä tuosta 110 miljardin ihmisen kokonaismäärästä on täysin marginaalinen ja luonnollisesti vielä marginaalisempi on kristinuskonsa vuoksi tapettujen määrä.

Kristittyjä lohduttaa tieto, ettei mitään tapahdu maailmassa ilman Kaikkivaltiaan tahtoa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Entä kuinka moni ihminen on kuollut politiikan, aatteiden, ideologioiden, mielipiteiden, vaurastumisen ja ihmisoikeuksien takia. Esimerkiksi Ranskanvallankumouksen takia kuoli Ranskassa 16 594 henkeä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kyllä moni kirkko Kekkosen ajan Suomessa sulki ovensa kristittyjen vainoista kertoneilta kristityiltä, kun ilmeni, että vainot olivat tapahtuneet ns. ateistimaissa eli "väärissä" paikoissa.

"Helsingin piispa kielsi pääsiäisenä 1975 romanialais-amerikkalaista, 14 vuotta Romaniassa vankilassa istunutta pastori Richard Wurmbrandia puhumasta pääkaupungin kirkoissa. Päätöksellä ei ollut "mitään tekemistä ulkopolitiikan kanssa", mutta kirkon piti piispan mukaan harrastaa vain "kokoavaa toimintaa" eikä puoluepolitiikkaa. Presidentin kansliapäällikön puututtua asiaan Wurmbrand sai kiellon myös Oulussa. Helsingin piispa vieraili samana kesänä Neuvostoliitossa kirkollisessa valtuuskunnassa. Pääsiäisenä 1976 Wurmbrand ei saanut puhua Turun konserttitalossa eikä Espoon Dipolissa."
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000013770...

Teemu Laakso

Tästä satukirjasta... Raamatussa mainitut paikat ovat oikeasti olemassa. Siinä mainitut kuninkaat ja merkkihenkilöt ovat eläneet monien "maallisten" lähteidenkin mukaan. Olen itse käynyt Herodes suuren palatsissa ja ihastellut hänen olohuonemosaiikkiaan. Nasaretissa syntyi oikeasti Jeesus niminen mies jolla oli seuraajia, ja joka ristiinnaulittiin 30-33 vuotiaana. Nämä seuraajat - apostolit hajaantuivat todistettavasti ympäri maailmaa levittämään evankeliumia.

Itse uskon että apostolit oikeasti näkivät Jeesuksen tunnusteot, ylösnousseen Jeesuksen ja taivaaseen astumisen. Ei kai kukaan noudattaisi käskyä lähteä kävellen reissulle levittämään sanomaa jonka tietää päättävän hänen maallisen vaelluksensa - paitsi jos on täysin vakuuttunut siitä että kuolema on voitettu! Historiallinen tosiasia on myös että alkuseurakunnan n. 120 vainotun ihmisen työn seurauksena koko maailma tuntee nykyään pääpiirteet kristinuskosta. Mikä on todennäköisyys tälle? Raamattua ja erityisesti Uusi Testamentti on historiallinen kokoelma kirjoituksia. Täytyy olla vahvasti uskovainen ateismiin jotta lähtee kieltämään historiallisia tosiasioita ja tervettä logiikkaa. Totuus voi joskus olla ihmeellisempi kuin vajavainen ihmismieli kykenee hyväksymään.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Juu,ja vielä lisäisin tähän, että kaikki ulkopuoliset lähteet, joista puhutaan ns. maallisina lähteinä,
siis Mesopotamian,
Egyptin, ym.
ovat kaikki u s k o n no l l i s i a lähteitä.
Ja tyypillistä niille on totuuden kaunistelu hallitsijan vinkkelistä.
.
Sen sijaan Raamattu on hyvin historiaan sitoutunut joka kohdassaan.Tämän voit huomata vaikka verratessa sen tekstiä Koraaniin. Raamattu ei myöskään avainhenkilöjensä kohdalta sensuroi heidän toilailujaan ja syntejään, saati väärinkäytöksiään. Tämä on ennenkuulumatonta sen ajan teksteissä.
.
Historioitsijoille VT on ehdottomasti Lähi-idän ja erityisesti Palestiinan historian tärkein ja luotettavin lähde.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Kristittyjen toistuva mustamaalaminen mediassa suvaitsemattomiksi ja typeriksi on valheellista, perusteetonta että vahingollista. Ei tulisi myöskään koskaan puhua äärikristillisyydestä, sillä se rinnastuu ihmisten mielissä ääri-islam- ilmaisuun."

Mielestäni eräiden kristillisten ryhmien toiminta kylläkin rinnastuu aivan suoraan mihin tahansa muuhun uskonnollispohjaiseen fanatismiin :

https://fi.wikipedia.org/wiki/Westboron_baptistiki...

http://www.massresistance.org/index.html

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Juho, kommenttisi toisinsanoen hyväksyy täysin, että yhtä kansanryhmää on oikein ja arvollista vainota. Että ihmisoikeudet eivät kuulu kaikille, vaan vain niille, jotka ajattelevat ja kokevat samoin kuin sinä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tällaista selektiivistä ihmisoikeuskäsitystä en tosiaankaan viestitä todetessani, että myös kristinuskon varjolla harjoitetaan vihanlietsontaa...

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa Vastaus kommenttiin #84

No se on hyvä, jos näin on kuitenkin pohjavireesi.

Näittekö eilen TV:ssä alle 10 vuotiaan pohjoiskorealaisen tytön elämän kautta kuvattua Kim Ill Sungin ja Kim Jon Illin palvontaa.
Pohjois-Korealaisten vangittua varjoelämää tämän kultin ympärillä, joka menee intentsiteetiltään ohi kaikesta mitä uskonnolliseksi elämäksi käsitämme. Siellä kristityn elämä on kaikkein kovin:

Pohjois-Koreassa pelkän Raamatun omistaminen on syy viedä omistaja vankileirille. Jos lisäksi selviää, että hän on kristitty, hänet yleisimmin teloitetaan.
Eri pohjoiskorealaisten kristittyjen yhteistyöverkostojen avulla saatujen tietojen mukaan kristittyjä on vankileireillä
n. 170 tuhatta.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Kiina: Juhani Huotari
Saamme raportteja jatkuvasti kristittyjen
pidätyksistä,
väkivaltaisista kuulusteluista,
perusteettomista tuomioista,
yksityisen omaisuuden riistosta valtiolle,
sekä seurakuntatilojen hajottamisesta ja tuhoamisesta.

Oikeudenkäynneistä evätään pois kristityt todistajat ja omaiset.
.
Oikeudenkäynnit näyttävät olevan etukäteen kirjoitettuja näytelmiä.
.

HYVIN USEIN KR.USKOSTA SAA 20 VUOTTA VANKEUTTA.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

.
Suomen ihmisoikeuspolitiikan perusteita on selostettu valtioneuvoston selonteossa eduskunnalle 2009.
Sen mukaan Suomen ihmisoikeuspolitiikan lähtökohtana on ihmisoikeuksien yleismaailmallisuus,
jakamattomuus
ja keskinäinen riippuvuus.
Kaikki ihmisoikeudet ovat yhtä tärkeitä eikä yksi oikeus voi käytännössä toteutua ilman toista.
.
Valtiolla on e n s i s i j a i n e n vastuu kaikkien ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja edistämisestä poliittisista, taloudellisista tai sivistyksellisistä järjestelmistään riippumatta.
.
Vaikka selonteossa ei ole e r i k s e e n
nostettu esiin uskonnonvapautta,
siinä on otettu kantaa syrjinnän vastaiseen
toimintaan.
.
Tämän mukaisesti Suomen on jatkossakin perusteltua painottaa kansainvälisessä ihmisoikeuspolitiikassaan k a i k k i en ihmisoikeuksien yhdenvertaista toteutumista ja kiinnittää eritystä huomioita sellaisten ryhmien asemaan, jotka muita helpommin joutuvat suoran tai epäsuoran syrjinnän kohteeksi.

Olli Nurmi

Muutn mieleni kommentoinnista. Saa poistaa.

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani

Itse olen eurooppalaisen moniarvoisen sekulaarin yhteiskunnan kannalla. Sellaisessa on tilaa vastakkaisillekin näkökulmille ja erilaisille vähemmistöille.

Kun jonkin uskonnon tai aatteen edustajien määrä kasvaa jossain yhteisössä tai maassa liian suureksi, usein käy niin että tämä yhteisö alkaa syrjiä erilaisia tai tämän yhteisön kanssa eri mieltä olevia. Kyse on ilmeisesti jonkinlaisesta ryhmän yhteiseksi koetun arvomaailman järkkymisestä, erilaiset koetaan uhkana yhteisiksi koetuille ahtaille säännöille.

Samalla tästä yhteisöstä tulee itse asiassa erittäin suvaitsematon. Yhteisön jäsenet saavat vahvistusta toisistaan ja yhdessä sokeudutaan vaihtoehtoisille näkökulmille. Rasismin vastustajasta saattaa tulla toisten oikeuksien rajoittaja ja suvaitsematon. Rajat kiinni -ryhmän jäsenestä saattaa tulla rikollinen yhdessä päivässä. Sen sijaan että mietittäisiin asioita eri näkökulmista, mennään joukon mukana. Tämä on inhimillinen laumailmiö johon syyllistyvät kaikki. Usein pitää vetää henkeä ja miettiä että mikä on totta ja mikä ei.

Tästä syystä en näe hyväksi uskonnon ja politiikan yhdistämistä. Maissa joissa uskonnolla on rooli yhteiskunnallisissa kysymyksissä on yleensä vain vähän näkökulmia. Oppositio nujerretaan yhteisön omien sääntöjen mukaan toimimalla.

Suomessa on ihan hyvä järjestelmä tässä mielessä. Keskustelu on sallittu, uskontoja saa ja pitääkin arvostella samalla tavalla kuin muitakin aatteita.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Ihan hyviä ajatuksia. Vaikka kristinusko ei ole vaaramomentti yhteiskunnalle oikein ymmärrettynä ja sen alkuperäisessä merkityksessä, koska se itse muodostaa ihmisoikeuksien perustavanlaatuisen ja vahvan pohjan, josta juuri nautimme. Tämä rinnakkainelo, kumpikin itsenään vaikka rinnakkain, ja vuorovaikutuksessa toisiinsa, onkin reformaation ajatusten tulosta.

Mutta liian pienellä huomiolla on ihmisoikeuksiemme perustuksen tiedostaminen historiallisen kehityksen tuloksena, kreikkalaisen demokratiakäsityksen, roomalaisen oikeuskäsityksen ja juutalaiskristillisen ihmiskäsityksen syngretiana.

Jukka-Pekka Jauhiainen

"Aidosti moniarvoisessa yhteiskunnassa eri lailla ajattelevat ja uskovat ihmiset kunnioittavat toisiaan."

Jahve ei kannata moniarvoista yhteiskuntaa:

5 Moos. 13
7 "Vaikka veljesi, oman äitisi poika, sinun oma poikasi tai tyttäresi, vaimosi, jota rakastat, tai paras ystäväsi salaa houkuttelisi sinua palvelemaan vieraita jumalia, joita sinä ja sinun esi-isäsi ette ole entuudestaan tunteneet, 8 niiden kansojen jumalia, jotka asuvat teidän ympärillänne maan äärestä toiseen, lähellä tai kaukana, 9 älä suostu hänen ehdotukseensa äläkä kuuntele häntä. Älä sääli häntä, älä osoita hänelle armoa äläkä salaa hänen rikostaan, 10 vaan surmaa hänet. Heitä itse ensimmäinen kivi, ja sinun perässäsi tulkoot kaikki muut. 11 Kivittäkää hänet kuoliaaksi, sillä hän yritti viekoitella teitä luopumaan Herrasta, Jumalastanne, joka vei teidät pois Egyptistä, orjuuden maasta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset