SusannaKoivula Minkä kirjoitin, sen kirjoitin.

Kas kummaa, sukupuolia on kaksi! (Osa 2)

  • Kas kummaa, sukupuolia on kaksi!
    Kas kummaa, sukupuolia on kaksi!Perussuomalaisten Nuorten #tyttö_poika –sukupuolikampanja on herättänyt paljon kohua –turhaan.Kampanjan aihe on toki poliittisesti erittäin kuuma, kuuminta hottia suorastaan. Perussuomalaisten nuorisojärjestön teilaaminen sosiaalisessa mediassa kielii niin huonosta keskustelukulttuurista kuin (tahallisesta) väärinymmärryksestäkin. Sukupuolen kaksijakoisuudessa ei ole kysymys stereotypioista vaan biologiasta: on naissukupuolisia ja miessukupuolisia henkilöitä. Sukupuolia on siis kaksi. Sukupuoli-termiä on uudelleen määritelty koskemaan myös sukupuolirooleja ja sukupuolen ilmaisua. Se on johtanut vain hämmennykseen ja siitä kaikki tämä kohu osittain nousee.

Lääketiede ja Suomen laki tunnustaa sen yksiselitteisen tosiseikan, että sukupuolia on kaksi. Sukupuoli-identiteetin häiriön ja sukupuolielinten kehityshäiriöt lääketiede yhtä lailla tiedostaa ja tunnustaa.
Nämä eivät ole toisiaan pois sulkevia asioita. Sukupuolen juridinen vahvistaminenkaan ei tätä muuksi muuta, sillä sukupuolen voi vahvistaa vain naiseksi tai mieheksi.

Ihmisarvo ei perustu henkilön sukupuoli-identiteettiin vaan siihen, että ihminen on olemassa. Ihmisarvo kuuluu kaikille, myös itsensä intersukupuolisiksi tai transsukupuolisiksi määritteleville ihmisille. Tätähän #tyttö_poika-kampanja ei mitenkään kiistä! Kampanjasta nousseessa kohussa on pitkälti kysymys siitä, ettei pidetä poliittisesti korrektina ilmaista vallitsevaa sukupuolikäsitystä: olemme naisia tai miehiä. Se, ettei omaa sukupuolta tarvitse valita johtaa pääsääntöisesti levolliseen olemiseen. Ne, jotka kipuilevat oman sukupuoli-identiteetin kanssa tarvitsevat tukea. Jos kyseenalaistamme sukupuolen kaksijakoisuuden, kyseenalaistamme kaikkien ihmisten sukupuolen. Pelkäänpä, että jos ajatus sukupuolen omavaltaisesta määrittämisestä valtavirtaistuu, tapaamme yhä useampia sukupuoli-identiteetistään epävarmoja ja ahdistuneita ihmisiä.

Demarinuoret toteavat #tyttö_poika-kampanjasta näin:" Perussuomalaisten Nuorten kampanja on avoimesti syrjivä, väheksyy tutkimustietoa ja lietsoo turhaa vastakkainasettelua. Käsitys vain kahdesta sukupuolesta on vanhentunut ja ahdasmielinen. Lisäksi se on äärimmäisen loukkaava", Demarinuorten varapuheenjohtaja Petra Peltonen lataa." Millä oikeudella tämä järjestö kieltää ihmisiltä oikeuden ilmaista sukupuoltaan haluamallaan tavalla? Ei ole keneltäkään itsensä tytöksi tai pojaksi tuntevalta pois, että on myös erilaisia ihmisiä." Demarinuoret kannattaa kolmannen juridisen sukupuolen käyttöönottoa.” http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka-ja-talous/lukiolaisten-liiton-puheenjohtaja-ps-nuorten-kampanja-aiheuttaa-paljon-mielipahaa-1.139405

On huolestuttavaa, että osa nuoresta sukupolvesta on omaksunut kritiikittömästi (gender)ideologisen sukupuolikäsityksen ja retoriikan, jossa vallitseva ja aidosti tieteeseen pohjautuva sukupuolikäsitys leimataan syrjiväksi, ahdasmieliseksi ja vanhentuneeksi. Ei ole mitään loukkaavaa siinä, että sanotaan: toiset ovat tyttöjä ja toiset ovat poikia. Koska se on totta.No mitä isot edellä, sitä pienet perässä.

Kehitysbiologian professori Hannu Sariola Helsingin yliopistosta tyrmää #tyttö_poika-kampanjan, kertoo punavihreiden ikioma julkaisu Helsingin Sanomat: ”Hannu Sariolan mielestä perussuomalaisten näkemys on ”propagandaa” ja ”ultrakonservatiivinen näkemys”. http://www.hs.fi/elama/a1456374176599 Tämä kaikki lausutaan tieteen nimissä, vaikka se on täysin poliittinen julistus. Vaikka olisit ultraliberaali, voit todeta, että sukupuolia on kaksi. Biologia kun ei ole riippuvainen poliittisista intresseistä.

Nyt  monilla foorumeilla pelotellaan, ettei saisi ilmaista tällaista asiaa: aivan kuin olisi vaarallista tai kiusaamista todeta sukupuolia olevan kaksi.  En hyväksy tällaista vaientamiseen tähtävää retoriikkaa.

Kiitos Perussuomalaiset Nuoret herättävästä ja positiivisesta kampanjasta: Nuorissa on tulevaisuus! http://www.ps-nuoret.fi/uutiset/tiedote-perussuomalaiset-nuoret-aloittaa-tanaan-tytto_poika-sukupuolikampanjan 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (71 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

http://taruelkama.puheenvuoro.uusisuomi.fi/212572-...

Mielestäni teidän ajamanne asia on pelkkää kiusaamista. Kiusaamista jumaluuksieen uskomisen varjolla. Miten voi olla niin vaikea ymmärtää että meitä ei-uskovia on hyvin paljon? Jos minä joskus naimisiin menen niin kyse on rahasta ja jälkikasvun tulevaisuudesta, ei mistään kristillisestä perinteestä.

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula

Argumentit hukassa Elkamaalta?

Voit jatkaa nyrkin heristämistä sille jumalalle, johon et usko.
Mutta mieluiten omassa blogissasi, kiitos.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Argumentit eivät ole yhtään hukassa. Toivottavasti vastaat blogini kysymykseen. Me todennäköisesti elämme eri planeetalla, hyvä rouva Koivula. Niin ja sori mä en ole Elkamaa vaan Elkama. Jumalaan en usko etten heristä nyrkkiäkään kuvitteellisille olennoille.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Koko tämä juttu on puskien ympäri paukuttelua kun ottaa huomioon että pohjana on feministien halu ajaa naisten oikeutta maskuliinisuuteen ja koska tämä on jutun ydin, niin koko jutussa ammutaan ydinohjuksilla hyttystä. Yritetään luoda uusia normeja ja standardeja ja monistaa kahdesta lokerikosta tsiljoona kun riittäisi ihmisten yksilöllisyyden painottaminen. Feministit jotka yrittävät määritellä mitä nainen saa ja ei saa olla on osa ongelmaa.

Ihmisten seksuaalisuus ja tämän alasarakkeena sukupuolikeskeisyys on laajentunut viimevuosina siihen mittapisteeseen että ihmiset unohtavat individualismin ja antavat oman elämänsä keskittyä sen ympärille että mitä ruumiinosaa he tykkäävät hieroa mihinkäkin ruumiinosaan.

Käyttäjän NikoPalmu kuva
Niko Palmu

En usko jumalaan ja kannatan tasa-arvoista avioliittoa, mutta minulle ei aukea miten tuo Persunuorten kampanja olisi niin kiusaamista.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Feminismi perustuu sukupuolten erojen maton alle lakaisemiseen ja väitteen niiden olemassaolon demonisoimiseen.

Väitös siitä että sukupuolten välillä ei ole eroja on trabsukupuolisten kiusaamista.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #10

Ei kai naisten oikeuksia ajava liike voi lakaista sukupuolten erot maton alle?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #10

Olet nyt kahdessa peräkkäisessä kommentissa antanut erillaisen näkemyksen mille feminismi perustuu..osaatko valita kumpaan se sitten lopulta mielestäsi perustuu?

Tämä on vähän sama kuin suvakin määritelmä..sinne ympätään kaikki mikä tuntuu vastenmieliseltä.

Risto Laine

Onko Tarun mielestä kiusaamista, jos toteaa ihan oikein että sukupuolia on kaksi ja se on luonnontieteessä standardi. Ei ihmiskuntaa muuten olisi olemassa. Se että luonto tekee standardista poikkeamia, ei ole varmaan kenenkään ihmisen syytä, eikä se ole kiusaamista toteamalla faktat.

Eikö ole ihmeellinen meidän länsikulttuuri, kun se on antanut vapauden olla uskossa, ei-uskossa ja vaihtaa eri uskojen välillä. Sinulle varmaan tuottaa myös vaikeuksia ymmärtää että eri uskontojen edustajat ei elä sinun maailmankuvasi perinteestä.

Käyttäjän timoandersson kuva
Timo Andersson

Antiikissa ja keskiajalla ymmärrettiin luonto standardeja eli mittapuita toteuttavaksi, kun nojattiin Aristoteleen luonnonoppiin, mistä seurasi kiinostuksen kohdistuminen luonnon onnistumisiin. Luonnontieteen normatiivisuus oikeutti kohtelemaan epäonnistumisia luonnonoikkuina -- esimerkiksi karvapeitteisiä ihmisiä näyteltiin yleisölle hirviöinä. Moderni luonnontiede on luopunut standardiajattelusta, joten tutkimuksessa ei enää pidetä luonnon epäonistumisena sitä, ettei yksilö synny jonkin standardin mukaiseksi. Sitä paitsi Aristoteleen selvärajaisista lajikäsitteistä on luovuttu.

Biologiaan ei ole sisäänrakennettu enää mitään normistoa, jonka mukaan lajin ihmislajin jäsen voitaisiin leimata epäonnistuneeksi sillä perusteella, ettei kyseinen jäsen täytä jomman kumman sukupuolen selvää tunnusmerkistöä. Sukupuoliluokkaan (luokkiin mies tai nainen) yksilöt voivatkin kuulua vain liukuvasti,siis siten, etteivät nekään, jotka sattuvat oman sukupuolensa rajojen sisäpuolelle, ole ainakaan kaikilta ominaisuuksiltaan biologisesti täydellisiä miehiä tai naisia. Näin on sen vuoksi, että organismien tulee olla riittävän joustavia, jotta yksilöille jää hengissäsäilymisvaraa ympräristön muutosten ollessa suuriakin.

Kristillisessä perinteessä pysyttelevillä saattaa olla taipumus pitäytyä myös vanhentuneessa luonnontieteellisessä ajattelussa.

Risto Laine Vastaus kommenttiin #21

Luonto on luonut standardin ihmiselle (kaksi sukupuolta), jotta elämä uusiutuu. Fakta.

"Biologiaan ei ole sisäänrakennettu enää mitään normistoa, jonka mukaan lajin ihmislajin jäsen voitaisiin leimata epäonnistuneeksi sillä perusteella, ettei kyseinen jäsen täytä jomman kumman sukupuolen selvää tunnusmerkistöä."

Nyt mentiin faktan sijasta tunne puolelle.

Käyttäjän timoandersson kuva
Timo Andersson Vastaus kommenttiin #33

Standardien olettaminen on normien olettamista, joita Humen lain (eli ns. Humen giljotiinin) mukaan ei voida johtaa mistään faktoista. Tieteessä on varottava korvaamasta faktoja standardeilla eli arvoilla. Tosiseikat tulee tutkimuksen normein mukaan osoittaa arvoista riippumatta.

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

"Jos minä joskus naimisiin menen niin kyse on rahasta ja jälkikasvun tulevaisuudesta."

... Josta aviossa siis on suurimman osan maailmanhistoriasta ollut kysymys - mantereesta, kulttuurista ja uskonnosta riippumatta. Maksettiin myötäjäiset ja mies sai suvunjatkajan, ja jos oltiin kuninkaallisia niin siinä samalla voitiin hieroa jotain diplomaattisuhteita naimalla oikean naapurin prinsessa. Rakkausavioliitto on viime vuosisadan tuote, ja mistään ristin uskon tms. tosiuskovaisten trademarkista ei todellakaan ole kysymys.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Menin aikoinaan naimisiin pelkästään rakkaudesta ja halusta perustaa perhe. Mutta ehdoton edellytys oli, että virallinen ja ainoa tilaisuus tapahtuu maistraatissa. Maanantai oli hiljaisin päivä tuossa instituutissa ja se sattui sopivasti olemaan Suomalaisen Kulttuurin Päivä.

Sari Haapala

Miten on mahdollista, että Elkama tukee muslimeita ja heidän invaasiotaan joka tilanteessa, vaikka muslimit ovat kuitenkin radikaalein ryhmittymä seksuaalivähemmistöjä vastaan, joka oikeasti fyysisesti vahingoittaa netissä kirjoittelun sijasta. Vihaatko siis ainoastaan kristittyjä, vai myös muslimeita ja muiden uskontokuntien edustajia?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Voi herran pärse sun kanssas.

Käyttäjän MirjaKolehmainen kuva
Mirja Kolehmainen

Sari varmaan tarkoitti tällä sitä, että on monia muita uskontokuntia, jotka eivät hyväksy seksuaalivähemmistöjen avioliittoja.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #61

"että Elkama tukee muslimeita ja heidän invaasiotaan joka tilanteessa"

ehkäpä.....

mutta miten sen oikein pystyy tulkitsemaan kun hän sanoo että

"että Elkama tukee muslimeita ja heidän invaasiotaan joka tilanteessa"

pitäisi varmaan opetella suomen kieltä tai kielioppia tai jotain...

Timo Lehtonen

Intersukupuolinen - sukupuolen kehityksen häiriö.
Termiä "intersex" pidetään nykyisin halventavana ja ahdistavana, koska se leimaa lapsen synnynnäisen sairautensa perusteella, on epätarkka ilmaus ja lisäksi sekoitetaan helposti transseksuaalisuuteen. Sen tilalle onkin vakiintumassa kansainvälisesti hyväksytty nimitys disorder of sex development, (DSD) eli sukupuolen kehityksen häiriö.
http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo99299.pdf

ICD 10 tautiluokitus
Q56 - Epäselvä sukupuoli ja valekaksineuvoisuus
Q56.0 - Muualla luokittamaton kaksineuvoisuus
Q56.1 - Muualla luokittamaton miespuolinen valekaksineuvoisuus
Q56.2 - Muualla luokittamaton naispuolinen valekaksineuvoisuus
Q56.3 - Määrittämätön valekaksineuvoisuus
Q56.4 - Määrittämätön epäselvä sukupuoli
http://icd-codes.info/fi/XVII/Q50-Q56/Q56/
http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/80324...

ICD 10: Indeterminate sex and pseudohermaphroditism Q56 http://www.icd10data.com/ICD10CM/Codes/Q00-Q99/Q50...

"sukupuolen kehityksen häiriö"
https://www.google.fi/search?q=%22sukupuolen+kehit...

disorder of sex development
https://www.google.fi/search?q=disorder+of+sex+dev...

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Maallikoillekin on eduksi nähdä ihmiset ennen kaikkea ihmisinä eikä tautiluokitukseen perustuen.

Timo Lehtonen

Kannattaa syventyä asiaan lukemalla seuraavat jutut:
1. Sukupuoli-sanaa käytetään väärin http://timolehtonen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2078...
2. Aito avioliitto ry:n kirjelmä Opetushallitukselle: "Sukupuoli-sanan merkitystä ei voi muuttaa ajatukselliseksi"
http://aitoavioliitto.fi/tiedotteita/aito-avioliit...
http://aitoavioliitto.fi/wp-content/uploads/Opetus...

Jos olet ko. kirjelmässä tai sen liitteessä esitetystä jostain asiasta eri mieltä, niin pyydän kertomaan mistä asiasta ja mihin tosiasiaan perustuen olet eri mieltä.

Mitkä ovat sukupuoli-käsitteen määrittämisen sellaiset kriteerit, joihin perustuen sukupuolia voisi olla useampi kuin kaksi ja mihin perustuen jonkin henkilön kohdalla ne kriteerit voisivat täyttyä?
Jos sukupuolia olisi useampi kuin kaksi, niin silloin niitä olisi vähintään kolme, eli pitäisi olla olemassa ”kolmas sukupuoli”.

Vaikka on olemassa intersukupuolisia (sukupuolen kehityksen häiriö) ihmisiä , se ei tarkoita, että sukupuolia olisi enemmän kuin kaksi.

Jos käsitteellä ”sukupuoli” tarkoitettaisiin jotain muuta asiaa kuin sellaista, josta seuraa, että ihmisen sukupuolia on kaksi (miessukupuoli ja naissukupuoli), niin silloin ei olisi selvää mitä eri säädöksissä
esiintyvällä sukupuoli-sanalla todellisuudessa tarkoitetaan.

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula

Kiitos Lehtonen, kun tuot pöytään faktaa.
Jälleen!

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Jaan Koivulan kanssa näköjään useita ajatuksia. Kuten, että intersukupuolisilla ja transsukupuolisilla on ihmisarvo. Jos olisi muuta mieltä, olisi todella kyseenalaisilla vesillä. Aika uskomatonta, että kristityn pitää kertoa ihmisellä olevan ihmisarvon ikään kuin se ei olisi selvää.

PS-nuorten kampanjan intersukupuolisuuteen kohdistettua epäoikeudenmukaisuutta on jo korjailtu, mutta edelleenkään ei tunnusteta transsukupuolisten oikeuteen korjata sukupuolensa ja tulla kohdatuiksi korjatun sukupuolensa mukaisesti. Vielä on matkaa.

Käyttäjän MirjaKolehmainen kuva
Mirja Kolehmainen

Tässäpä tämä mahdottomuus olla täysin samaa mieltä:

Uskonnonvapaus ja mielipiteenvapaus sekä
Ihmisarvot

Tähän olen kuullut sanottavan, että eihän uskonnonvapauden ja mielipiteenvapauden nimissä voi teilata toisen ihmisarvoa. Ei voikaaan, eikä kukaan meistä lähde tätä tekemään. Mutta kun tämä asetellaan tälläiseksi, tarkoituksellisesti.
Tuskin kukaan ( tai en minä tiedä ) haluaa sellaista tilannetta, että toisella tavalla ajattelevat muuttavat oman ajattelunsa tai peräti vakaumuksensa toisen mieliksi. Tälläiseen vaatiminen on myös ihan älytöntä.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Jos haluamme kohdella transsukupuolisia ihmisinä, otamme huomioon sukupuolen, joka on heille oikea. Emme kohtele heitä silvottuina miehinä tai naisina vaan sukupuolensa korjanneina henkilöinä. Se ei ole inhimillisesti katsoen paljon vaadittu.

Sari Haapala Vastaus kommenttiin #19

"Jos haluamme kohdella transsukupuolisia ihmisinä, otamme huomioon sukupuolen, joka on heille oikea. Emme kohtele heitä silvottuina miehinä tai naisina vaan sukupuolensa korjanneina henkilöinä. Se ei ole inhimillisesti katsoen paljon vaadittu."

Olet turvapaikanhakijoiden suuri puolestapuhuja, ja koska käytännössä kaikki heistä ovat muslimeita, jotka vihaavat ja tuomitsevat transsukupuolisia, niin eikös tuossa ole aikamoinen ristiriita? Tietysti suvakin logiikalla on kaikki mahdollista, koska sehän ei tunnetusti perustu järkeen.

Käyttäjän OutiMki kuva
Outi Mäki

Heh, heh, hee tämähän oli hupaisa kommentti Markulta: ”Aika uskomatonta, että kristityn pitää kertoa ihmisellä olevan ihmisarvon ikään kuin se ei olisi selvää.” Tätä asiaahan on teikäläisille pitänyt jankuttaa monta kuukautta, kun ei ole näyttänyt menevän jakeluun. Nytkö meni? Koko ajan on joku punavihreä hokemassa mantraa: ne vie transuilta ihmisarvon. Ei vie. Mutta sukupuolineutraali sekoilu vie. Kun muodostetaan ”kolmas sukupuoli”, muodostetaan kaatoluokka, mikä ei tee oikeutta ihmisen omalle kokemukselle. Tunteet eivät muuta sukupuolta. Miehellä on oikeus kokea olevansa vaikka perhonen. Hän on sitten semmoinen mies. Naisella on oikeus kokea ja tuntea olevansa ihan mitä tahansa. Hänen sukupuolensa kyseenalaistaminen sillä perusteella loukkaa ihmisarvoa.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

No heh, heh, hee. Odotan innolla hetkeä, jolloin sinulla on jotain inhimillisyyteen viittaavaa kerrottavaksi lukijoille.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ja esimerkiksi Marja-Sisko Aallolla on paitsi oikeus kokea olevansa nainen, niin myös oikeus korjata sukupuolimerkintänsä väestötietorekisteriin ja elää muutenkin normaalia naisen elämää, vai mitä?

https://fi.wikipedia.org/wiki/Marja-Sisko_Aalto

Tosin hänenkin elämästään olisi muodostunut paljon vähemmän-hankala, jos hänen naiseutensa olisi saanut tunnustusta heti hänen lapsuudessaan...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Onko oikein, että vanhemmat joutuvat joissain tapauksissa valitsemaan lapsensa sukupuolen?

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Eli kun tieteentekijä, professorismies ja biologian asiantuntija sanoo sukupuolen olevan konseptina "moninainen sekä biologisesti että kulttuurillisesti", se on ideologisesti värittynyttä, mutta kun poliittinen nuorisojärjestö ja arvokonservatiivinen lobbausryhmä sanovat että niitä on kaksi ja sillä sipuli sormet-korviin-en-kuule-lalalalalaa-jatketaan-kuolleen-hevosen-piiskaamista, niin se on totta ja luonnonjärjestyksen mukaista? Aaaaaasia kunnossa, sanoi Jankko.

"Biologia ei ole riippuvainen poliittisista intresseistä"
- Susanna Koivula

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Takiaispuolueet kristilliset ja persut mielellään vilkuilevat ihmisten makuuhuoneisiin ja pyrkivät naulaamaan menneen maailman teesejä entisten ihmisten kirkkoihin. Miten turhaan heidän nuorisonsa elämänsä viettääkään, kun takaraivo on koko ajan tulevaisuutta kohti.

Mutta ei mitään, jatkakaa valitsemallanne linjalla. Me nauramme makeasti ja pistämme päähämme erilaisia hattuja.

Sari Haapala

Ja nämä rakastamasi turvapaikanhakijat, siis muslimit ne vasta edistyksellisiä ovatkin. Nykyään he taitavat oikein ampua seksuaalivähemmistöihin kuuluvat miekkojen sijaan, joten edistystä on tosiaan tapahtunut...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sukupuoli on tunnetusti myös sosiaalinen konstruktio ja sekin "eksaktina" pidetty luonnontiede tarkentaa jatkuvasti käsitystään sukupuolen olemuksesta - sex redefined :

http://www.nature.com/news/sex-redefined-1.16943

Ja sosiaalisia faktojahan me selitämme tietenkin sosiaalisilla faktoilla Durkheimia soveltaen myös "miehen" ja "naisen" sukupuolirooleja tarkastellessamme :

http://users.utu.fi/rakahu/jkl/durkheim.html

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mihin tällaisella tyttö-poika kampanjalla pyritään?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Hakemaan huomiota ja niin edelleen ...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Toivoisi tempauksen tekijöiden itse selvittävän mihin pyrkivät.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Näkemään ihmiset ensisijaisesti tyttöinä ja poikina. Sitten ihmisinä, jotka näyttävät tytöiltä tai pojilta. Sitten poikina, jotka käyttäytyvät kuin pojat tai tyttöinä, jotka käyttäytyvät kuin tytöt. Tai sitten joinakin muina, joille pitää löytyä tautiluokituksesta koodi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Tämä tyttö-poika- asia ei taida olla poliittinen, se on biologinen ja psyykkinen asia.

Joskus biologia ja psyyke menee näköjään vähän enemmän tai väehemmän sekaisin, niin että psyyke ja biologia eivät olekaan samaa mieltä asiasta, siis siitä onko tyttö vai onko poika.

Sitten kun psyyke on eri mieltä biologian kanssa ei enää olekaan kyse biologiasta tai psyykestä, vaan kyse on hyvin henkilökohtaisesta ongelmasta, jonka ongelman jokaisen pitää ratkaista ihan itse.

Minusta olisi parempi ettei tämän henkilökohtaisen ongelman päälepäsmäri olisi perussuomalaiset nuoret, eikä valtio, eikä kirkko, eikä ystävät ja kylänmiehet.

Ratkaisu pitäisi jättää henkilökohtaiseksi ja muiden tehtävänä olsi sitten ymmärtää hyväksyä ja tukea tätä henkilökohtaista ratkaisua.

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo

Riemuani ei himmennä se seikka, että Koivulan "kumiankka" päästää takuuvarmasti joka kerta saman äänen.(Metaforinen ilmaus!)

Asian ydin on siinä, että ilman hölmöjä mielipiteitä tällaisia peleja ei ehkä tarvitsisi pelata lainkaan. Mutta ninkauan kuin joidenkin mielestä on mahdotonta kohdata, saati hyväksyä, sitä mahsdollisuutta, että mikä tahansa voi olla miten tahansa, niin Koivulan terapiatunnit lienevät välttämättömiä kesken jääneiden sukupuoleen liittyvien initaatioriittien nopeuttamiseksi ja loppuun saattamiseksi.

Kun Puheenvuorossa Koivulan alta vedetään matto, eikä mitään muuta, niin lattia on iskenyt aina aluksi lujaa. Koivulan tekstit hajoittavat merkitysketjut merkeiksi, joissa ei ole mitään sellaista ominaisuutta, että niistä voisi tulla merkitseviä. Kun luen Koivulan tätäkin tekstiä kuin Pavlov, niin huomaan aina Koivulan strategian: eettisesti ladattujen binäärioppositoiden tuottamisen. Niitä sitten minä ja muutamat muut käymmen kiistämään, purkamaan ja muuntamaan. Ah, kuinka nautinkaan Koivulan tekstien dekonstruoimisesta!

Binäärioppositioiden tutkimiseen sopii oikein hyvin skitsoanalyysi; tai jopa skitso analyysi. Mutta on varoitettava kaikkia: asiat eivät ole niinkään vaan paljon monimuotoisemmin! Ja ennen pitkää päästään siihen suohon, jonnen Koivulan tekstit kuuluvat - yleisimpiin banaliteetteihin. Tällaisten farssien lopputuloskin on aina sama: Koivulan havittelema fragmentoitumaton subjekti - tyttö tai poika binäärioppositio.

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula

Käytät hienoja sanoja, mutta se ei muuta muuksi sitä
että ihmisiä on vain kahdenlaisia sukupuoleltaan: naissukupuolisia tai miessukupuolisia. Se on fakta.

"Ah, kuinka nautinkaan Koivulan tekstien dekonstruoimisesta!"
-Ole hyvä.

Janne Suuronen

Eräältä keskustelupalstalta poimittua. Kuvastaa ajan henkeä. Kun arvomme ovat alkaneet heittämään häränpyllyä.

"Miksi lesbot saavat ilmaiseksi kalliit keinohedelmöityshoidot, kun oikeasti sairaat eivät pääse lääkäriin."

Ensin pride-paraateissa meuhkataan omia elämäntapoja. Mediassa lobataan ja media omallakin innolla mainostaa ja suitsuttaa erilaisia vähemmistöjen elämäntapoja. "Älyköt" toisensa jälkeen lobbaavat vaikka mitä vähemmistöä. Vaan annas olla, kun perinteisempien arvojen kannattaja avaa suunsa. Vaikka edes neutraalisti, kysyäkseen ja ihmetelläkseen edellä mainittua meuhkaamista. "Olet foobikko". "Olet meitä vastaan". "Miksi kiusaatte meitä".

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Miksi lesbot saavat ilmaiseksi kalliit keinohedelmöityshoidot, kun oikeasti sairaat eivät pääse lääkäriin."

Jaa?

http://www.vaestoliitto.fi/lapsettomuusklinikka/hi...

Janne Suuronen

Kela-korvauksia asioista, jotka hoituisivat luomu-menetelmällä.

Risto Laine

Teollinen ihmistuotanto on varmaan tulevaisuutta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Omavastuuosuudet ovat melko korkeita ja ainakin minä veronmaksajana mielelläni osallistun osaltani hedelmöityshoitojen antamiseen kaikille niitä tarvitseville - ennaltaehkäisevä laadukas terveydenHOITO kun maksaa itsensä takaisin hyvin pian.

Väestöliiton yms. terveydenhuoltoyksiköiden järjestämissä hedelmöityshoidoissa on sekin hyvä puoli, että ne lakiin sidottuna kokonaisvaltaisena toimintana varmistavat kaikkien osapuolten oikeuksien ja edun huomioon ottamisen - keinoalkuisesti syntyvä lapsi saa siis parhaan mahdollisen hoivan ja aidosti rakastavat vanhemmat, kuten YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen periaatteet edellyttävät.

Mielestäni ja myös Miesjärjestöjen keskusliitto ry:n mielestä tasa-arvon vuoksi myös itsellisillä miehillä ja miespareilla tulisi olla samanlainen lisääntymisterveyttä edistävä mahdollisuus esimerkiksi sijaissynnytys- tai kohdunvuokrausjärjestelyjen avulla...

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #39

"
Omavastuuosuudet ovat melko korkeita ja ainakin minä veronmaksajana mielelläni osallistun osaltani hedelmöityshoitojen antamiseen kaikille niitä tarvitseville
"

Minäkin niille, jotka sitä fyysisistä syistä tarvitsevat.

Mutta muiden osalta katson, että verovaroillemme olisi parempaakin käyttöä. Kuten sairaiden ihmisten hoitaminen.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #39

Juho Antikainen: "Mielestäni ja myös Miesjärjestöjen keskusliitto ry:n mielestä tasa-arvon vuoksi myös itsellisillä miehillä ja miespareilla tulisi olla samanlainen lisääntymisterveyttä edistävä mahdollisuus esimerkiksi sijaissynnytys- tai kohdunvuokrausjärjestelyjen avulla..."

---------
Kiitos rehellisestä mielipiteestä. Tuli ainakin suoraan sanottua...

Mutta kun blogin aihe, ja keskustelunaihe muutenkin, tässä on että sukupuolia on kaksi, josta olet ymmärtääkseni eri mieltä, niin pakostakin nousee esiin kysymyksiä omiin sanavalintoihisi liittyen.

Mitä tarkoittaa käsite "mies" tai "miespari", jos sukupuolia on enemmän kuin kaksi ja itse asiassa määrittelemätön määrä?

Jos sukupuoli tarkoittaa ensisijaisesti kokemusta omasta sukupuolesta, minkä perusteella voidaan todeta jonkun parin olevan ns. miespari, naispari tai ylipäätään "samaa sukupuolta" oleva pari?

Perinteisesti (!) on määritelty ns. homosuhde siten, että siinä on kaksi samaaa sukupuolta edustavaa ihmistä (miestä), lesbosuhteessa kaksi samaa sukupuolta edustavaa ihmistä (naista). Heterosuhteessa mies ja nainen.
Tämä on vielä johdonmukaista ja järkeenkäyvää.

Mutta edelleen jos sukupuolen katsotaan määräytyvän ensisijaisesti jokaisen henkilökohtaisen kokemuksen mukaan, kuinka ja millä perusteella voidaan todeta jonkun parin molempien osapuolien edustavan SAMAA sukupuolta? Jos vaihtoehtoja on enemmän kuin kaksi? Ja itse asiassa määrittelemätön määrä. (Ja jos ulkoisesti ei voida todeta kenenkään olevan "mies" tai "nainen", eivät myöskään seurustelun osapuolet tutustuessaan toisiinsa tai myöhemminkään...)
Kuinka voisi edes olla kaksi täsmälleen samaa "kokemusta" omasta sukupuolesta, mitä se "sukupuoli" näin ajateltuna sitten tarkoittaakin...

Tässä tuntuu olevan (ainakin) kaksi "suvaitsevaisuus"-rintamaa. Toisella puolella on tietyllä lailla selkeämpi ajattelumalli, joka puoltaa samaa sukupuolta olevien parien oikeuksia. Oikeutta saada lapsi ja mennä keskenään naimisiin. Ok.

Mutta toisesta suunnasta on lähestymässä rintama, jonka näkemyksen mukaan sukupuoli on ennen kaikkea muuta määritettä tai tunnistetta "jokaisen oma kokemus", ja jopa että sukupuolia on yhtä paljon kuin kokemuksia omasta sukupuolesta = yhtä paljon kuin ihmisiä.
Jolloin: onko enää mielekästä puhua "samaa sukupuolta" olevien välisestä suhteesta ja näiden parien oikeuksista?

(Lisäksi, vaikka todettaisiinkin ja tunnustetaan, että sukupuolia on kaksi (2) on kysyttävä mikä on sellainen suhde, jossa molemmat näyttävät miehiltä mutta toinen kokee sisäisesti olevansa nainen. Onko kyseessä tällöin homo- vai heterosuhde sukupuolen uuden määritelmän mukaan?)

Ehkä nämä rintamat eivät ole vielä kohdanneet tai edes kunnolla joutuneet vastatusten, koska konservatiivit, jotka ajattelevat että sukupuolia on kaksi ja avioliitto on näiden kahden sukupuolen välinen, ovat siinä välissä? :)

Jos ei suorastaan hirvittäisi mitä kaikkea mahtaa seurata kun nämä liberaalinäkemykset kohtaavat, ja todetaan että ne eivät ole yhteensovitettavissa, menisin ostamaan valmiiksi popcornia ja varaisin hyvän paikan eturivistä...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #59

"Mutta kun blogin aihe, ja keskustelunaihe muutenkin, tässä on että sukupuolia on kaksi, josta olet ymmärtääkseni eri mieltä, niin pakostakin nousee esiin kysymyksiä omiin sanavalintoihisi liittyen.

Mitä tarkoittaa käsite "mies" tai "miespari", jos sukupuolia on enemmän kuin kaksi ja itse asiassa määrittelemätön määrä?"

Itse lukeudun miesasiamieheksi ja Miesjärjestöjen keskusliitto ry on perustettu miesten edunvalvontaryhmäksi tasa-arvopoliittisessa mielessä - se, että tunnustaudun cis-mieheksi ei toisaalta tuo esille implisiittisestikään väitettä siitä, että sukupuolia olisi olemassa tasan kaksi tai että "mies" olisi toisen sukupuolen nimitys (omasta olemuksesta en voi johtaa yleistystä). KOmmenttini oli niiltä osin rajatun eturyhmän puolesta puhumista.

Käsite "mies" pitää minun ajatusmaailmassani sisällään maskuliinisuuden moninaisuuden ja siten miehinä on pidettävä myös niitä henkilöitä, jotka naisoletetusta kehostaan ja myös valmiudestaan tulla raskaaksi ja synnyttää identifioituvat silti miehiksi.

Toki ymmärrän senkin selkeyttä tuovan havaintopsykologisen ilmiön alkuperän, mikä johtaa meistä useimmat jäsentämään maailmaa dikotomisen sukupuolijärjestyksen läpi, mutta kuten on jo useampaan kertaan todettua, niin kaksinapainen sukupuolisuus ei missään nimessä ole miltään tieteelliseltä kannalta katsoen aksioomatasoinen tosiasia. Puhdas binäärisyys on tässä asiassa hyvin karkea (ehkä arjen sujumista helpottava) yleistys siis...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Jos nainen joutuu vastentahtoisesti hankkiutumaan raskaaksi luomumenetelmällä, jotkut tyhmemmät kutsuvat sitä raiskaukseksi. Ei ole (olisi) oleellista eroa, pakotetaanko sukupuoliyhdyntään fyysisen, taloudellisen vai laillisen väkivallan menetelmin.

Nähdäkseni on ihan ymmärrettävä tilanne, että nainen haluaa lapsen mutta ei halua olla sukupuoliyhteydessä miehen kanssa. On aika kohtuutonta vaatia, että hedelmöityshoidon edellytyksenä on tietty määrä yhdyntöjä, jotka eivät ole tuottaneet tulosta.

Käyttäjän NikoHaapaniemi kuva
Niko Haapaniemi

Jos sedältä leikkaa pallit, niin se ei tee sedästä tätiä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tosi on, mutta myös tädillä voi olla pallit. Sukupuoli-identiteetti kun ei ole kiinni genitaaleista.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Jos henkilöllä on pallit, ei se tee hänestä vielä miestä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Jos sedältä leikkaa pallit, niin se ei tee sedästä tätiä."

Sedästä ei tule tätiä, tulee kuohittu setä.
Psyykkisesti kuohittu setä voi olla yhtä paljon mies kuin kuohitsemattomana, halu siis jää vaikka pallit poistetan, vaikka kyky puuttuukin.

Mutta sitten on toisenlaisia setiä, setiä joilla ei ole haluja, vaikka pallit onkin poaikoillan ja vaikka mitä ilmeisemmin olisi kykykin ja he ovat psyykkisesti jotain muuta kuin setiä, ei ehkä tätejä, mutta jotain muuta.

Nämä ovat siis niitä jotka eivät ole setiä eikä tätejä vaan jotain muuta.

Sitten on niitä joilta puuttuu kyky laskea pitemmälle kuin kaksi. Kaksi sulkupuolta riittää heille koska ei ole kykyä laskea kolmeen tai pitemmälle.
Miten meidän pitäisi kutsua heitä?

Maailmassa on siis niitä jotka osaavat laskea, myös niitä jotka eivät osaa ja vielä sellaisiakin joiden laskutaito loppuu kahteen.

Ei ole vain kahta sorttia laskutaitoa, vaan jokaisella on omanlaisensa kyvyt laskea, samoin kun jokaisella on omanlaisensa sukupuoli, riippumatta siitä onko pallit, vai eikö ole.

Mutta tätähän on turha selittää niille joiden laskutaito on vain kakkosen tasoa, tai sitäkin huonompi. :)

Timo Lehtonen

Esimerkki pötypuheesta.
Pyry Urhonen 20.1.2016:
”Sukupuoli voidaan määritellä mies-nainen-bitin sijaan esimerkiksi pallopinnalla, jonka pisteet etääntyessään lähenevät toisessa suunnassa, ja jossa äärilaitoja ei ole.
Sukupuoli voidaan määrittää tarkemmin anatomisen, hormonaalisen ja juridisen sukupuolen sekä sukupuolen ulkoisen ilmaisun yhdistelmänä. Tällöin erilaisia sukupuolia voidaan todeta vajaat kaksikymmentätuhatta.
Tässä rajaus on tehty asettemalla sukupuolen ilmentymille ternäärinen (kolminapainen) muuttuja mies, siltä väliltä ja nainen.
Jopa karkealla määrittelyllä päästään siis kymmentuhatkertaiseen sukupuolten kirjoon perinteiseen sukupuolikäsitykseen verrattuna.”
Lähde: https://www.facebook.com/events/1507213182918080/p...

Timo Lehtonen

Setan Marita Karvinen on todennut peruskoulunopettajaopiskelijoille järjestetyssä tilaisuudessa, että pitäisi olla yhtä monta sukupuolta kuin ihmistä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Hieno ajatus, silloin kukaan ei voisi avioitua samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa :)

Timo Lehtonen

Ihmisiä on henkilön kehosta todennettavissa olevien ominaisuuksien (seikkojen, piirteiden) suhteen erilaisia.

Osa ihmisistä on
• ruskeasilmäisiä ja osa sinisilmäisiä -> silmien väri
• vaaleatukkaisia ja osa tummatukkaisia -> hiusten väri
• vaaleaihoisia ja osa tummaihoisia -> ihon väri
• laihoja ja osa lihavia -> paino
• lyhyitä ja osa pitkiä -> pituus
• oikeakätisiä ja osa vasenkätisiä -> kätisyys
• hedelmöittäviä ja osa hedelmöityviä -> sukupuoli

Henkilön sukupuoli määräytyy sen mukaan, onko henkilö lisääntymiseen liittyvien piirteiden suhteen hedelmöittävä vai hedelmöityvä.

Ihmisiä on sukupuoli-käsitteeseen liittyvien piirteiden (ominaisuuksien) suhteen kahdenlaisia: miessukupuolta (mies ja poika) ja naissukupuolta (nainen ja tyttö) olevia.
Ihmisen sukupuolen määräytyminen perustuu lisääntymiseen liittyviin piirteisiin (ominaisuuksiin), jotka ovat todennettavissa henkilön kehosta.

Matti Virtanen

Jaahas. Perustelet sitten binääristä sukupuolikäsitystä listalla asioista, jotka eivät ole millään tavalla binäärisiä?

Silmien väri voi olla ruskea tai sininen tai jotain siltä väliltä, esimerkiksi vihreä. Tukan ja ihon värit vaihtelevat laajalla skaalalla vaaleimman mahdollisen ja tummimman mahdollisen välillä. Laihuus ja lihavuus eivät suoranaisesti liity painoon, mutta vaikka puhuisit alipainoisista ja ylipainoisista niin silti on myös normaalipainoisia. Pituuskin on vastaava skaalautuva käsite. Oikeakätisten ja vasenkätisten lisäksi on myös molempikätisiä.

Ja vaikka tarkoituksesi olisi vain listata asioita, joiden perusteella ihmisiä voidaan luokitella väittämättä että ne ovat binäärisiä, viestisi ydin romuttuu nyt tässä vaiheessa kun kerron, että kaikki ihmiset eivät itse asiassa kuulu kumpaankaan noista sukupuolikategorioista. On ihmisiä jotka eivät hedelmöitä tai hedelmöity. Jotkut ovat syntymästään asti steriilejä, ja jotkut tulevat steriileiksi myöhemmin. Lisäksi, ainakin periaatteessa on mahdollista että olisi ihmisiä jotka voisivat tehdä molempia, mutta tämä lienee hyvin epätodennäköinen mahdollisuus.

Summa summarum: määritelmäsi ei ole millään tavalla realistinen tai käytännöllisesti järkevä, koska se ei ota huomioon tarvittavia biologisia tosiseikkoja. Vaikka yrität perustella määritelmääsi biologialla, katsot asiaa liian suppeasti ja täten lopputulos on absurdi eikä toimi todellisuudessa.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Hah mä olen muuten molempikätinen ja mistäs sitä tietää vaikka olisin biseksuaalikin :D en ole kokeillut tuota toista kun olen elänyt onnellisessa avoliitossa ikäni, mutta eihän elämästä koskaan tiedä kehen sitä rakastuu.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Aito avioliitto" ei sellaista ole olemssakaan, on vaan erilaisia avioliittoja, on ns. "järkiavioliittoja," avioliittoja joissa toinen on uskossa toinen ateisti, avioliittoja joissa puolisot tunnustavat eri uskoa, avioliittoja joissa toinen puoliso on homo tai Bi, toinen hetero ja tietysti kaksi samaa sukupuolta olevaa puolisoa.

Timo Lehtonen

Aito avioliitto ry on olemassa.
Aito avioliitto on miehen ja naisen välinen avioliitto.

Timo Lehtonen

Tämä on mainio kommentti: ”Kyllä Persuille riittää kahden sukupuolen kannatus, siis naisten ja miesten. Muut voivat sitten äänestää muita puolueita” Lähde: http://www.hs.fi/elama/a1456374176599

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Juu, kyllähän se persuille riittäisi ja kun persujen mielestä niitä muita ei ole olemassakaan, niin eihän niille muille sitten jäisi äänestäjiä.

Se on vain valitettavasti niin että kaikki miehet ja naiset eivät elä siinä persukuplassa missä ei nähdä niiden muiden olemassaoloa.

Suurin osa naisista ja miehistä näkee että on myös muita kuin naisia ja miehiä ja tunnustavat heidän olemassaolonsa.

Jos peruskuplassa niitä muita ei ole, niin persut voivat sitten luoda omassa kuplassaan omat sääntönsä.

Timo Lehtonen

Arto Vihavainen kirjoitti 27.2.2016 01:47: ”Suurin osa naisista ja miehistä näkee että on myös muita kuin naisia ja miehiä ja tunnustavat heidän olemassaolonsa.”

”…on myös muita kuin naisia ja miehiä…”
=>Kerro millä nimellä kutsut sellaisia aikuisia ihmisiä, jotka eivät ole naisia eikä miehiä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kerro millä nimellä kutsut sellaisia aikuisia ihmisiä, jotka eivät ole naisia eikä miehiä."

En lähde heitä nimittelemään, saavat nimittää itse eitsensä, se on epäoleellista, mutta toivon että yhteiskuntamme voisi olla siten rakentunut ettei se syrji tällaisiakaan vähemmistöjä, se on oleellita.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Ensinnäkin: Tytöt ja pojat ovat syntyneet joka ikinen nollatasolta, jossa ei ole heille sukupuolistereotypiaa eli pojat leikkivät poikien tai tytöt tyttöjen leluilla.

Pojilla ja tytöillä voi olla erilainen kiintymys leluihin. Niillä ei voi erottaa, että onko tyttö oikeasti poika vai onko tyttö poika sittenkin. Putkiasentajan hommissakin on naisia ja nörttien joukossa naisia. Vaatetusalassakin on miehiä ja ompeluissakin.

Aikoinaan tutkittiin vauvoja siten, että tyttölapsille annettiin pyjamaksi sininen puku. Kaikki aikuiset innostuneesti puhuivat tämän tulevan lääkäriksi, insinööriksi, palomieheksi, kirjanpitäjäksi.

Pojille annettiin pyjamaksi pinkki puku. Kaikki innostuivat kuinka tämä tulisi hoitajaksi, lastenhoitajaksi, opettajaksi, kirjastonhoitajaksi.

Siinä osoitettiin, että aikuiset eivät erota tyttö- tai poikavauvoja puvun kera muuten kuin katsomalla sukupuolta.

Minulla on tuttu tyttö, joka on leikkinyt melkein aina poikien leluilla. Melkein koko nuoruutensa ajan on ollut perheeni kanssa tekemisissä. Aikuisikäisenä onkin mennyt miesten hommiin opiskelemaan ja työskentelee edelleen putkenlaittajana ja sähkömekaanikkona. On kaksi perhettä ja mies. Puhuu ronskia kieltä. Miten tämä erottelu tytöstä tai pojasta onnistuu? Tämä ystävä sattuu olemaan mielestäni miesnainen.

Olen jo pienestä asti määritellyt ihmisen sielun, että jos siltä revitään lihat ja luut, niin mikä jää jäljelle? Sielu kyllä, mutta näkyykö se sukupuolissa? Entä ne kolmannet? Näkyykö? Ei yhtikäs mitään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Puhuu ronskia kieltä. Miten tämä erottelu tytöstä tai pojasta onnistuu? Tämä ystävä sattuu olemaan mielestäni miesnainen."

Mitä nuo ronskit puheet merkitsee?

Minulla ei ole koskaan ollut haaveita olla nainen, enkä ole epäillyt miehistä sukupuoltani, mutta "ronskeja" puheita olen aina halveksinut, olipa puhuja mies tai nainen tai taiteilija. En siis hyväksy ronskeja puheita myöskään kirjallisuudessa, mediassa, tai näyttämöllä.

Onko ronskit puheet tosiaan maskuliinisuuden merkki?
Minusta se on vain merkki vähä-älyisyydestä.

Vaikka ronskisti puhuvat olsivat miten viisaita tahansa,
niin ronskit puheet ovat siitä huolimatta vähä-älyisyyden merkki.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Vaikeaa, kun ronskit puheet ovat olleet hyvän lukiolaisen tuotosta kun luki papereista.

Timo Lehtonen

Ihmisiä on lisääntymistä (lapsen saamista) ajatellen lähtökohtaisesti ominaisuuksiltaan kahdenlaisia: hedelmöittäviä (mies) ja hedelmöityviä (nainen).

Lähtökohtaisesti poikalapsi kasvaa ominaisuuksiltaan lisääntymistä ajatellen hedelmöittäväksi (mies) ja tyttölapsi kasvaa ominaisuuksiltaan lisääntymistä ajatellen hedelmöityväksi (nainen).
Myös lisääntymiskyvytön aikuinen henkilö on joko mies tai nainen.
Jos aikuinen henkilö on lisääntymiskyvytön, niin jossain hänen lisääntymistä koskevassa ominaisuudessa on jokin vika.

Ihmiset jaetaan lisääntymiseen liittyvien ominaisuuksien perusteella kahteen eri ryhmään: miehiin ja naisiin. Tuon kahden eri ryhmään jakamisen luokittelun perusteena käytetään käsitettä ”sukupuoli”.

Sukupuoli-käsitteen vapaamuotoinen määritelmä: Ihmisen sukupuolella tarkoitetaan lisääntymiseen liittyvää ihmisten erilaisuutta kuvaavaa käsitettä, joka perustuu kehosta todennettavissa oleviin lisääntymiseen liittyviin ominaisuuksiin ja jonka avulla ihmiset jaetaan miessukupuolta ja naissukupuolta oleviksi henkilöiksi. Miessukupuolta olevaa henkilöä kutsutaan mieheksi tai pojaksi. Naissukupuolta olevaa henkilöä kutsutaan naiseksi tai tytöksi.

Kielitoimiston sanakirjassa (kielitoimistonsanakirja.fi) sukupuoli-sanan merkitys on kuvattu seuraavasti: ”eliön ominaisuus, joka määräytyy sen mukaan, onko kyseinen yksilö lisääntymissoluiltaan hedelmöittävä (koiras, mies) vai hedelmöityvä (naaras, nainen); miehistä t. naisista ryhmänä.”

Suomen kielessä sana (Kielitoimiston sanakirja)
1 ”mies” tarkoittaa täysikasvuista miessukupuolta olevaa ihmistä ja sanalla ”nainen” tarkoitetaan täysikasvuista naissukupuolta olevaa ihmistä;
2 ”poika” tarkoittaa miespuolista henkilöä syntymästä murrosikään, poikalapsi ja sanalla ”tyttö” tarkoitetaan naispuolista henkilöä syntymästä murrosikään, tyttölapsi;

Sanan ”sukupuoli” merkitystä ei ole määritelty lainsäädännössä, mutta on ilmeistä, että sanalla tarkoitetaan säädöksissä nimenomaan ihmisen sellaista lisääntymiseen liittyvää ominaisuutta, jonka perusteella ihmisiä on olemassa kahta eri sukupuolta (mies ja nainen).

Lainsäätäjä tunnustaa, että on olemassa erikseen miehiä ja naisia: monissa säädöksissä esiintyy sana mies (https://goo.gl/I0nelW) ja nainen (https://goo.gl/oi7JLt).

Sukupuoli-käsitettä ei ole määritelty tasa-arvolaissa, eikä muussakaan säädöksessä, vaikka tuo käsite esiintyy lainsäädännössä useassa eri yhteydessä. Katso https://goo.gl/LgS9qh.

Koska sukupuoli-käsitettä ei ole määritelty lainsäädännössä, niin sille täytyy olla olemassa riittävän yksiselitteinen ja yleiskäyttöinen määritelmä.

Jos käsitteellä ”sukupuoli” tarkoitettaisiin jotain muuta asiaa kuin sellaista, josta seuraa, että ihmisen sukupuolia on kaksi (miessukupuoli ja naissukupuoli), niin silloin ei olisi selvää mitä eri säädöksissä esiintyvällä sukupuoli-sanalla todellisuudessa tarkoitetaan.

Sana sukupuoli muodostuu kahdesta eri sanasta: suku ja puoli.
Sanan ”suku” voidaan ajatella viittaavan lisääntymiseen ja sanan ”puoli” voidaan ajatella viittavan siihen, että mies ja nainen ovat kumpikin puolet kahdesta ihmisestä. Ihmisen luonnolliseen lisääntymisen tarvitaan kaksi ihmistä, mies ja nainen.

Henkilön tosiasiallinen sukupuoli on se, mikä se on hänen syntyessään, ei sitä kukaan voi itse muuksi muuttaa, vaikka sitä kuinka haluaisi.
Henkilöllä on oikeus kertoa kokemuksensa omasta sukupuolestaan (sukupuoli-identiteetti), mutta kukaan ei voi itse määrittää sukupuoltaan muuksi kuin mitä siitä on merkitty väestötietojärjestelmään.

Sukupuoli-käsitteessä ei ole kyse henkilön omasta sukupuoltaan koskevasta kokemuksesta, eikä henkilön harjoittamasta sukupuolen ilmaisusta.

Ihmisen oma kokemus sukupuolestaan ei muuta hänen tosiasiallista synnynnäistä sukupuoltaan toiseksi.

Henkilön sukupuoli-identiteetti tai sukupuolen ilmaisu eivät kumpikaan määritä millään tavalla sitä, mikä on henkilön tosiasiallinen sukupuoli (mies tai nainen).

Hyvin pieni vähemmistö ihmisistä on intersukupuolisia (sukupuolen kehityksen häiriö http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo99299.pdf).
Intersukupuoliset henkilöt eivät ole syntyessään fyysisiltä sukupuolta määrittäviltä ominaisuuksiltaan yksiselitteisesti naisia/tyttöjä eikä miehiä/poikia. Myös intersukupuolisille lapsille määritetään syntymän yhteydessä tutkimusten jälkeen sukupuoli (mies tai nainen).

Vaikka on olemassa intersukupuolisia ihmisiä, se ei tarkoita, että sukupuolia olisi enemmän kuin kaksi.

Jos käsitteen ”sukupuoli” merkityksen kuvaukseen sisällytetään sellaista asiaa, jolla ei ole mitään tekemistä lisääntymistä koskevien ihmisen ominaisuuksien kanssa, niin silloin ei ole kyse käsitteestä ”sukupuoli”.

Jos jollain käsitteellä halutaan tarkoitettavan tosiasiallisen sukupuolen lisäksi esimerkiksi sukupuolirooleja, naiseuden ja mieheyden sosiaalisia merkityksiä tai yksilön sukupuoli-identiteettiä, niin silloin on kyseessä jokin aivan muu asia kuin käsite ”sukupuoli”.

Käsitteet ”sukupuoli” ja ”sukupuoli-identiteetti” tarkoittavat eri asioita. ”Sukupuoli-identiteetti” ei ole osa käsitettä ”sukupuoli”.

Timo Lehtonen

Opetushallitus ei tiedä montako sukupuolta ihmisellä on.
Opetushallituksessa ainakin Jorma Kauppinen ja Liisa Jääskeläinen näyttävät unohtaneen, mitä tarkoittaa suomen kielen sana sukupuoli.
Opetushallituksen joulukuussa 2015 julkaisemassa oppaassa ”Tasa-arvotyö on taitolaji - Opas sukupuolten tasa-arvon edistämiseen perusopetuksessa” todetaan asiaa mitenkään perustelematta, että ”…sukupuolia on enemmän kuin kaksi”.
Jos sukupuolia olisi enemmän kuin kaksi, niin niitä olisi vähintään kolme. Jos ihmisellä olisi sukupuolia enemmän kuin kaksi, niin kuinka monta niitä olisi?
http://timolehtonen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2154...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset