*

SusannaKoivula Minkä kirjoitin, sen kirjoitin.

Gender-ideologian ihmemaassa 2/3 Lapset ja nuoret koekaniineina

Gender-ideologia määrittelee sukupuolen ihmisen sisäiseksi kokemukseksi.  Toisin sanoen, tyttö voi olla poika, jos hän nyt niin vaan sattuu kokemaan tai päinvastoin. Sukupuolisuuden suurta halveksimista ja väärinymmärrystä on sanoa tähän tapaan, ”höpö höpö, ei kuule sukupuoli määräydy sen perusteella mitä jalkojen välissä heiluu tai ei heilu. ” Ei kai kukaan kuvaile keuhkojakaan sosiaaliseksi konstruktioksi, vaan jokainen taitaa ymmärtää niiden merkityksen ja tehtävän ihmiskehossa. Gender-ajattelu pyrkii tekemään tyhjäksi sen tosiasian, että ihmisen biologinen sukupuoli on ihmisen varsinainen sukupuoli.

Sukupuoli-identiteetin häiriöstä kärsivät henkilöt kokevat olevansa vastakkaista sukupuolta kuin mikä heidän biologinen sukupuolensa on.  http://www.laakarilehti.fi/files/nostot/2013/nosto11_1.pdf Häiriö on tunnustettava häiriöksi, ei joksikin tavoiteltavaksi päämääräksi. Jos välitämme tulevien sukupolvien hyvinvoinnista, emme kylvä lapsiin tai nuoriin epävarmuutta omaa sukupuoltaan kohtaan, vaan vahvistamme tyttöjen identiteettiä kasvussaan naisiksi ja poikia kasvussaan miehiksi.  Ei pidä puuttua tähän tarkoituksenmukaiseen ja tavalliseen kehitykseen tai leimata tätä luonnollista kasvua ahdasmieliseksi, sillä silloin toimimme vastoin todellisuutta ja lähimmäisemme parasta.

Lapsia ja nuoria ei saa siis käyttää gender-ideologian koekaniineina. Päiväkodeissa ja kouluissa ei pidä edistää sukupuolineutraaliuden vaatimuksia tai hämmentää oppilaita sukupuolen moninaisuus-puheilla. Lasten ja nuorten sukupuoli-identiteetin häiriöihin tulee toki kiinnittää huomiota ja ottaa ne vakavasti, mutta ei massojen kustannuksella. Varsin marginaalisesta ilmiöstä, kuten ns.transsukupuolisuudesta pyritään tekemään valtavirtaa.

”6,6 % pojista ja 4,9 % tytöistä toimi jatkuvasti toiselle sukupuolelle tyypillisillä tavoilla (1997, yhdysvallat)10 % sekä tytöistä että pojista oli tuonut esille toiveen, että he olisivat toista sukupuolta (2003, Hollanti).1.2 % lukiolaisista kertoi olevansa tran-sihmisiä ja 2.5 % epävarmoja sukupuoli-identiteetistään" (2014, uusi-Seelanti). https://www.dropbox.com/s/eou3r398zb1uvay/sukupuolen_moninaisuus_2014_aukeamat.pdf?dl=0 Mitä vanhempiin nuoriin siis mennään, niin sitä pienemmäksi transsukupuolisten prosentuaalinen osuus supistuu. Huomionarvoista on myös se, ettei lasten toive olla toista sukupuolta ole pääsääntöisesti pysyvä kokemus.

 John Hopkinsin sairaalan entinen johtava psykiatri  Dr.Paul.R. McHugh onkin kiinnittänyt huomiota tietoon, että transsukupuolisia tunteita ilmaisevista lapsista 70-80% kadottaa tällaiset tuntemukset spontaanisti ajan kuluessa. http://www.cnsnews.com/news/article/michael-w-chapman/johns-hopkins-psychiatrist-transgender-mental-disorder-sex-change Tarvitsemme tasapainoista puhetta sukupuolisuudesta aikana, jolloin naiseus ja mieheys nähdään kovin pinnallisesti ja niitä ikään kuin suoritetaan. Kuka tukisi tyttöä, joka ei koe itseään riittävän tällaiseksi tai tuollaiseksi pitääkseen itseään naisena tai poikaa, joka ei koe olevansa mies, suhtautumaan myönteisellä tavalla omaan sukupuoleen? Tarjotaanko tässä kohtaa jo vapaalippua gender-landiaan: ”voit määritellä sukupuolesi itse”... ?
 

Tampereen yliopiston nuorisopsykiatrian professori Riittakerttu Kaltiala-Heino painottaa, että "nuorisoikäiselle on tyypillistä identiteettihämmennys, epävarmuus siitä, kuka olen, kuka minun pitäisi olla ja mikä minä oikeasti olen. Tässä ajassa ratkaisuksi tarjoutuu sukupuoli, jonka korjauksen ajatellaan ratkaisevan kerralla kaikki ongelmat, Kaltiala-Heino pohtii. Nuorisopsykiatrian professori perää malttia transsukupuolisten etuja ajavilta kansalaisjärjestöiltä, jotta hämmentyneen nuoren sukupuoli-identiteettiä ei lyötäisi lukkoon liian aikaisin. Alaikäisiä ei leikata mutta jo varhain aloitetut hormonihoidot voivat aiheuttaa peruuttamattomia muutoksia kehoon. Vakavin seuraus on mahdollinen hedelmättömyys. Päätöksentekoa mutkistaa se, että aivojen nuoruusiän kehitys edellyttää sukupuolihormonien erittymistä. Hollantilaistutkimuksessa selvitetään parhaillaan, haittaako varhain aloitettu hormonihoito aivojen kehitystä.”
http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/transnuoret_sunnsuom-21000 Saman lehtiartikkelin viimeinen kappale on järkyttävää luettavaa: ”Keskustelu transsukupuolisten hoidosta on kuumentunut niin, että alan asiantuntijat ja heidän perheensä ovat saaneet transaktivisteilta tappouhkauksia”.

Toivottavasti Suomesta ei koskaan tule gender-ideologian ihmemaata, jossa perinteinen (ja oikea) käsitys sukupuolisuudesta olisi paheksuttavaa tai gender-ideologian syleilystä tulisi  eräänlainen pätevyysvaatimus kasvatusalalle.Amerikassa voi joutua suuriin ongelmiin, jos pitäytyy siinä ilmeisessä totuudessa, että tytöt ovat tyttöjä ja pojat ovat poikia. Texasissa nimittäin irtisanottiin tänä syksynä kaksi päiväkodin työntekijää, koska he eivät halunneet kutsua John-nimistä tyttöä pojaksi, koska he eivät halunneet hämmentää muita lapsia väittämällä tätä pientä tyttöä pojaksi.  http://www.breitbart.com/texas/2015/11/06/christian-daycare-worker-fired-refusing-call-little-girl-boy/

Itse sain viime keväänä yhteydenoton eräältä kommunistilta (Suomen kommunistisen puolueen jäsen). Hän kutsui minua erittäin ilkeäksi ihmiseksi, koska olin kirjoittanut blogitekstin ”Sukupuolia on kaksi, kas kummaa”, käski vaihtamaan alaa tai ainakin ilmoittamaan, etten voisi koskaan työskennellä sukupuolivähemmistöön kuuluvien kanssa. Samainen henkilö oli ehdolla kansanedustajaksi tänä vuonna. En ota ”työnohjausta” tuntemattomilta henkilöiltä vastaan, joten jätin kyseisen viestin omaan arvoonsa. Huoli kyllä heräsi siitä, että mihin suuntaan tällaisen viestin lähettäjä haluaa Suomea viedä? 

Tervettä käsitystä sukupuolisuudesta on vaalittava kouluissa, kodeissa, päiväkodeissa, kirkossa ja eritoten eduskunnassa, jos todella haluamme lasten ja nuorten parasta.

Ei jätetä puhetta sukupuolisuudesta yksin niille tahoille, joiden todellinen päämäärä on murtaa luonnollinen sukupuolisuus.  

--
Hyväksyn vain asiallista kieltä sisältävät kommentit ja kommenttien tulee liittyä edes väljästi kirjoituksen aihealueeseen. Nimi + kuva tarvitaan kommentoimiseen. Asiattomat ja henkilöön menevät kommentit poistetaan. Ota kantaa siis itse kirjoitukseen tai jätä kommentti kirjoittamatta. 
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (149 kommenttia)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ei näistä tarvitse tehdä suurta numeroa. Lapsena luin Blytonin Viisikkoa ja siinä oli Pauli eli Paula, lapsille tuollainen on täysin normaalia eikä sitä tarvitse höösätä puolin tai toisin saatika tulla aikuisena määräilemään tai kauhistelemaan.

Pidän kyllä blogistin väsymätöntä hyökkäilyä sukupuolista, luonnollista moninaisuutta kohtaan ikävänä. Astut hyvin henkilökohtaiselle ihmisten alueelle. Kaikki ihmiset eivät koskaan sopeudu määrittelemiisi lokeroihin. Joten ottaisit rennommin.

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula

Naiseus ja mieheys koskettaa kaikkia.
En ole määritellyt sukupuolisuutta, mutta tunnustan sen todellisuuden.
Moni ihminen US-kirjoittaa sukupuolisuudesta useinkin, mutta se että kirjoitan gender-ideologian vastakkaiselta rannalta taitaa olla se ongelma. Näitähän ei tarvitse lukea ;)

Otan rennosti, totuutta on helppo puolustaa.

Ps. En hyökkää enkä ole ketään vastaan, kritisoin ja pohdin ainoastaan gender-ajattelua.

Janne Hilden

Olen iloinen puolestasi, että olet löytänyt Tien, Totuuden ja Elämän.
Mutta vielä hienompi asia on, että yhä harvempi ja harvempi modernissa yhteiskunnassa seuraa tuota samaa mielikuvitusolennoilla ja ahdasmielisyyksillä reunustettua hengellistä polkua.

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula Vastaus kommenttiin #3

Ja miten tämä kommenttisi liittyy mitenkään ylläolevaan kirjoitukseeni?
Ei mitenkään.

Ellet tiennyt, niin valaisen:

sukupuolia on kaksi, sukupuoleen synnytään ja nämä ovat tosiasioita, jotka kuka tahansa voi allekirjoittaa elämänkatsomuksesta riippumatta.

Kristinuskonvastaisuus ei todista gender-ajattelua paikkansapitäväksi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #4

Kaikkien syntyvien sukupuoli ei pystytä määrittelemään, on myös välimuotoja.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen Vastaus kommenttiin #6

Tarkoitatko hermafrodiitteja tai jotain mutaatioita?

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen Vastaus kommenttiin #9

En tiedä mitä tarkoittaa, mutta sen tiedän ettei hermafrodiitti liity mitenkään ihmiseen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #9

En minä ole perillä niitä aiheuttaneista syistä.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen Vastaus kommenttiin #6

Oikeinko monikossa?! Parasta kun pitäydymme biologisessa määritelmässä ja jos kolmas sukupuoli haluttaisiin virallisesti määrittää, on niitä olemassa tasan yksi: Intersukupuolinen http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/intersukupuol...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #13

Variaatioita on erilaisia. Intersukupuolinen on kai asiallinen nimitys.
Kiinnostava linkki. Jää kuitenkin epäselväksi mitä kirurgi tarkoittaa: aivot ovat tärkein sukupuolielin. Viittaako hormonitoiminnan vaikutuksiin vai sosiaaliseen oppimiseen. Hyvä kannanotto kumminkin.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #6

Näimpä. On myös ihmisiä joilla on syntyessään molemmat sukupuolielimet sekä ihmisiä jotka ovat steriileja syntymästä.n asti tai jonkin sairauden seurauksena. Mielestäni sukupuolen määrittäminen sen mukaan kumpia lisäntymissoluja yksilö tuottaa on huono. Parempi olisi hyväksyäettä se voidaan määrittää kahdella yksilön tavalka biologisensukupuolen ja sukupuoli-identiteetin mukaan. Sukupuolea voidaan määritellä myös ulkoisin perustein anatomisen- ja sosiaalisen sukupuolen perustein.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #34

Onko olemassa ihmisiä jotka tuottavat molempia sukusoluja?
Minusta on ok, että sukupuoli määritellään anatomian perusteella.
Sukupuolirooleihin kasvattaminen voi sotkea identtiteettikokemusta; anatomian korjailu pelkästään roolivaatimusten takia olisi nurinkurista.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen Vastaus kommenttiin #6

Poikkeuksia on niin vähän, että ne vahvistavat säännön...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #67

Poikkeuksia ei synny kuin muutama vuodessa, mutta näihinkin lapsiin kasvattajien on osattava suhtautua.

Käyttäjän OutiMki kuva
Outi Mäki

Petra, Susanna Koivulahan juuri puolustaa luonnollisuutta. Luin lapsena paljon Enid Blytonia enkä muista, että missään kirjassa olisi Paula syönyt hormoneja tai että hänelle olisi suositeltu leikkaushoitoa. Häneen suhtauduttiin juuri niin kuinka tänä päivänäkin kuuluisi suhtautua:hyväksyä itsenään eikä survoa muottiin joka edellyttää ihmisen muuttamista toiseksi kuin hän on.
Susannan kirjoitukset ovat loogisia ja informatiivisia -eivät asenteellisia ja perustelemattomia kuten Petran kirjoitus.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

#86 Koivulahan sanoi, että "Jos välitämme tulevien sukupolvien hyvinvoinnista, emme kylvä lapsiin tai nuoriin epävarmuutta omaa sukupuoltaan kohtaan,vaan vahvistamme tyttöjen identiteettiä kasvussaan naisiksi ja poikia kasvussaan miehiksi."

On selvää, että Blytonin poikatyttö Paul ei tässä kasvatusmallissa saa riehua poikana, vaan Paulia odottaa paluu hellan ja nyrkin väliin kirjailemaan kapioita tai muutto väljemmille vesille.

Käyttäjän OutiMki kuva
Outi Mäki Vastaus kommenttiin #89

Reija, väitteesi Paulin "paluusta hellan ja nyrkin väliin kirjailemaan kapioita" ei perustu Blytonin kirjoihin eikä Susannan kasvatusajatuksiin vaan 100%:si sinun omiin ennakkoluuloihisi, mielikuvitukseesi ja asioiden tietoiseen sotkemiseen.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #126

Eikös nykyään kyllä ole niin että naiset saavat tyytyä vitkkaus ja tverkkaus harrastukseen olohuoneessa koska me miehet olemme omineet keittiöt?

Käyttäjän JanneTurtiainen kuva
Janne Turtiainen

Snipetti netin syövereistä.

"Ihmisellä sukupuoli-identiteetti ei ole syväkoodattu pippeliin eikä pimppaan. Se on syväkoodattu aivoihin, tarkemmin sanottuna aivokurkiaiseen ja siellä BSTc:hen (Bed Nucleus in Stria Terminalis). Tämän yhteyden havaitsivat ensimmäisenä Zhou ja Gooren et al vuonna 1995. Miehillä BSTc on noin tuplasti isompi kuin naisilla. Zhou ja Gooren tutkivat kuolleiden transseksuaalien aivoja ja havaitsivat, että kaikilla tutkituilla vainajilla BSTc oli vastakkaisen sukupuolen kaltainen. Kontrolliryhmässä oli homoja, lesboja, ja syövän tms vuoksi kastroituja tai hormonihoitoa saaneita, ja heillä BSTc oli normaalikokoinen. Tutkimuksen tulokset vahvistettiin Kruijver, Swaab et al tutkimuksesa 2000.

Transseksualismi oli osoitettu somaattiseksi häiriöksi - siis aivorakenteen häiriöksi. Sitä pidetään nykypäivänä yhtenä intersex-tilana. Paha kyllä BSTc:n koko voidaan diagnosoida vain kuolleelta potilaalta, sillä diagnoosimenetelmä on destruktiivinen.

Niinpä sitten alettiin tutkia, mistä tämä johtuu. Ja tutkimus johti genetiikkaan. Kävi ilmi, että miehestä naiseksi -transseksuaaleilla on viallinen muoto geenistä nimeltään AR (Androgen Reception, NR3C4), joka aiheuttaa sen, ettei kivesten erittämä testosteroni kykene sikiöaikana maskulinisoimaan BSTc:tä ja näin vaikuttamaan maskuliinisen sukupuoli-identiteetin kehittymiseen. AR-geeni puolestaan sijaitsee X-kromosomissa. Tässä mutaatiossa on yksi sekvenssi koodautunut kahdesti, joka aiheuttaa tuon anomalian. Tämä mutaatio löydettiin australialaisessa tutkimuksessa 2008."

Koko teksti kannattaa lukea Ruukinmatruunan blogista http://takkirauta.blogspot.fi/2015/12/sukupuoli-so...

Muoks: Siis en mitenkään halua rajoittaa LBGTRA ihmisten elämää ja oikeuksia.. ainoastaan kyseenalaistan höyryämisen lasten ympärillä. Lapsi on mikä on ja kehittyy miksi kehittyy ilman aikuisten tarvetta tehdä lapsesta erityistä yksilöä "väkisin" oman maailmankuvan tukemiseksi tyyliin meidän Mirvaperttua tuetaan sukupuolettomalla kasvatuksella (jossa yleensä poika/miehiset piirteet ovat se pahan ilmentymä, feministien keksintö kun on..)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Tuo on hyvä tietää koska itse olen ruumiin rakenteellisesti sekä kasvoilta feminiininen ja minua erehdytään luulemaan välillä naiseksi tai teini-ikäiseksi, mielelläni olen kuitenkin mies ja tyytyväinen omaan synnyinnälliseen sukupuoleeni.

Käyttäjän SamuelKettunen kuva
Samuel Kettunen

Juuri niin. Feminismin perimmäinen palo on miehisyyden vastustaminen. Sen ympärille on sitten rakennettu kaikenlaista, mutta eihän sitä piiloon saa. Loppuviimeksi se onkin suunnattu sitä Isää vastaan: "Isä meidän...." Kaikki näet johtaa johonkin. Vanhoja kujeita uudessa kuosissa.

Käyttäjän PaulaPlysjuk kuva
Paula Plysjuk

Kiitoksen ansaitseva kannanotto Susanna Koivulalta jälleen. Olen hänen kanssaan tasan tarkkaan samaa mieltä, että "Tervettä käsitystä sukupuolisuudesta on vaalittava kouluissa, kodeissa, päiväkodeissa, kirkossa ja eritoten eduskunnassa, jos todella haluamme lasten ja nuorten parasta."

Itsekin olen ikäväkseni lukenut jo usein sellaista, että lapsen/nuoren tulisi ”voida määritellä sukupuolensa itse”. En lainkaan kannata sellaisen vastuun sälyttämistä ala-ikäisen harteille. Enkä usko kenenkään vastuuntuntoisen aikuisen/vanhemman sellaista tekevänkään.

Lapsen tulee antaa olla lapsi niin kauan kuin mahdollista, ja kuten nuorisopsykiatrian professori Kaltiala-Heinokin toteaa: "nuorisoikäiselle on tyypillistä identiteettihämmennys, epävarmuus siitä, kuka olen, kuka minun pitäisi olla ja mikä minä oikeasti olen." Siksi Kaltiala-Heino perääkin "malttia transsukupuolisten etuja ajavilta kansalaisjärjestöiltä, jotta hämmentyneen nuoren sukupuoli-identiteettiä ei lyötäisi lukkoon liian aikaisin." Professori Kaltiala-Heino puhuu järkeä. Alle 18-vuotias on vielä lapsi, usein vielä 18 vuotta täytettyäänkin hän on epävarma identiteetistään, miksi siis turhaan häiritään hänen kasvuaan ja kehittymistään aikuiseksi?

Viime aikoina jo aivan muoti-ilmiöksi kehittynyt gender-ideologia hyökkää luonnonlakeja ja ihmisen biologiaa vastaan. Älkäämme häiritkö lasten ja nuorten kehitystä normaaleiksi äideiksi ja isiksi, vastuullisiksi perheenperustajiksi.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Tuo on hyvin totta ja koskee myös transsukupuolisia. Yläasteaikaisen luokkakaverini isoveli löysi vasta viimevuosina parikymppisenä transsukupuolisuuden ja on ihan hyväksyttävää että hänellä on nyt isosisko. Ei ole kuitenkaan järkevää ettäalaikäsenä jo päätettäisiin sukupuoleataan kun siitä muutenkin ollaan hämillään.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Susanna Koivula käy ihmeellistä ristiretkeään kaikkea sellaista vastaan, joka ei sovi hänen ajatusmaailmaansa. Totuus vaan on vallan toisenlainen. Tässäpä Joensuusa ilmestyvän Karjalaisen urheiluosaston artikkeli tämän viikon maanantailta. Kuten huomaamme, sukupuolen ilmaisun vapaus pyyhäisee virvatulen lailla läpi yhteiskunnan rakenteiden - ongelmaa ei ole! Pääsen jälleen kerran nuorison eteen esittelemään sen, että elämä tarjoaa monia mahdollisuuksia:

"Joensuun Katajan taitoluistelun yksinluistelijat viettävät joulujuhlaansa viikon päästä maanantaina kello 17:30-18:30 Joensuun kilpahallissa.

Joulunäytös on tänä vuonna rakennettu osittain yksinluistelijoiden kisaohjelmien ympärille, soolorooleissa luistelevat SM-noviisi Aino Kettunen, SM-juniorit Viivi Hyttinen ja Saara Järvinen sekä juniori Vilma Virnes.

Heidän lisäkseen soolonumeron luistelee aikuisryhmässä harjoitteleva Minna-Maaria Lax, jonka tähtäimessä ovat vuoden 2018 epäviralliset aikuisharrastajaluistelijoiden MM-kilpailut Oberstdorfissa. Näytöksen huipennuksena esiintyvät 3-6-vuotiaat luistelukoululaiset ja kouluikäisten harrastusryhmä.

- Haluamme muistuttaa kaikkia joensuulaisia taitoluistelun ystäviä siitä, että taitoluistelua voi harrastaa minkäikäisenä tahansa, sanoo Katajan päävalmentajana toimiva Miia Hyttinen.

- Meillä on vahva aikuisluistelijoiden ryhmä, jossa käy sekä entisiä kilpaluistelijoita että myöhemmällä iällä lajin löytäneitä. On ilo seurata sitä intoa, jonka nämä aikuiset jakavat, ja sitä kuinka he tsemppaavat toisiaan, Hyttinen jatkaa.

Yleisöllä on näytökseen vapaa pääsy."

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Nyt jäi vähän epäselväksi. Miten taitoluisteluseuran joulujuhla liittyy lasten ja nuorten seksuaalisuuden hämmentämiseen?

En ole ennen teistä kuullutkaan, joten päättelen tekstistä että olette transsukupuolinen? Tuskin kenelläkään on mitään sitä vastaan että esiinnytte joulujuhlassa. Muistakaa vaan että siellä juhlitaan seuraa ja joulua, ei transsukupuolia.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Ennemminkin transgender tai taitoluistelujuniorimme määrittelyn mukaan miesnainen, eli henkilötunnukseni on miehen ja sosiaalinen sukupuoleni naisen. On tärkeää, että olemme esillä avoimesti yhteiskunnassa sen eri kerroksissa, sillä se mahdollistaa nykyajan lapsille ihan toiset lähtökohdat kuin mitä omassa lapsuudessa 1960-luvulla oli.

Läsnäolo antaa lapsille mahdollisuuden kohdata erilaisuutta ja samankaltaiselle lapselle esimerkin, että oman unelmansa voi toteuttaa. Ei siitä niin pitkää aikaa ole, kun Lenni-pojan syrjinnästä jäähalleilla keskusteltiin, hänen pukeutuessa mekkoon.

Käyttäjän SamuelKettunen kuva
Samuel Kettunen

Lapset tarvitsee ja kaipaa ihan luonnollista lähestymistä. Siihen kuuluu selkeät sukupuolet ja niitten erilaisuus. Koivulan kirjoitus pitäisi olla itsestään selvyys. Kukaan normaali isä tai äiti ei halua lapselleen muuta kuin parasta. Se koskee myös sitä, että saa olla ilman sukupuolineutraalia painostusta.

Oli hyvä kun toit esille, millaisia tuloksia tällä sukupuolisen identiteetin murskaamisella on. Näitä särkyneitä sydämiä saamme varmaan hoitaa tulevaisuudessa entistä enemmän. Siihen on ollut syynä arvoliberaalien aikuisten muutosvimma.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Kyllä se ongelma piitee näiden "samuelkettusten" luupäisessä asenteessa sukupuolen kaksinapaisuuden varjelussa. Suojelkaa oma sukupuolenne ihan vapaasti, mutta älkää estäkö luonnon vaihtelua ja muiden ihmisten oikeutta ilmaista oma sukupuoltaan!

Rikot muuten blogistin ohjetta. Kuva esille!

Käyttäjän SamuelKettunen kuva
Samuel Kettunen

Sitten täytyy varmaan muuttaa sinne texasin ihmemaahan, kuka kaipaa tätä neutraalimössöä.

Mielestäni niitten, jotka vahingoittaa lapsia neutraalimössöllä, tulisi saattaa vastuuseen kuten muutkin hyväksikäyttäjät. Sitähän se on, identiteetin tuhoamista. Rakkautta se ei ainakaan ole. Sehän ei halua toiselle pahaa.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #17

Mikä neutraalimössö?

Jos on poika, kohdellaan poikana. Jos tyttö, kohdellaan tyttönä. Jos on jotain muuta, sitten kohdellaan sen mukaisesti. Ei siinä ole mitään neutraalia sukupuolen suhteen, että jokaista kohdellaan sen mukaisesti kuin hän on.

Identiteetin tuhoamisenkin joudut perustelemaan vähän paremmin. Eihän tuosta ymmärrä mitä tarkoitat. Identiteetin tuhoamista on juuri se, ettei kohdella sellaisena kuin mikä on vaan jonkun muotin tai mallin mukaan.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #104

Lokerointi on syntynyt hahmottamisen ja elämisen helpotukseksi, se on aineeton työkalu. Vaikka puhutaan tyttöjen ja poikien jutuista niin todellisuudessa sellaista ei ole eikä lokeroinnista kannata ottaa nokkiinsa ellei siinä mennä henkilökohtaisuuksiin yksilön tarpeita loukaten. Lokerot kun eivät ole järkähtämättömiä sääntöjä ja niistä voi yhtähyvin olla piittaamatta. Nykyään myös hyvin tiedetään että perinteisten stereotypioiden on maskuliinisia naisia sekä feminiinisiä miehiä. Ja hei, stereotypiat ovat usein huumoria, ylikorostettua totuutta. Ja jos nainen haluaa olla mies niin silloin häntä tulee hyvin kohdella miehenä ja jos mies haluaa olla nainen niin silloin häntä tulee kohdella naisena. Sannan sukupuoli käsitteeseen ei mahdu kolmatta, ellei sanaa muuta sukukolmanneksi. Yleensäkkin kysytään kumpaa sukupuolta on. Ja hauskaa on se että Suomessa tuo termi sallii puolen vaihdon, yhteisö on taasen eri juttu. Yhteisöllä voi olla asiasta vahvatkin mielipiteet jotka periytyy lisääntymisen kannalta parhaasta parinvalinnasta. Sukupuoli asiasta on Suomessa väännetty kärpäsestä härkänen. Ainoa mihin voidaan Suomessa mennä on että kielletään kokonaan sukupuolet, hävitetään kaikki mikä voidaan luokitella sukupuolen mukaan ja todistetaan ettei Xy ja XX kromosomeja saati sukupuolellisia lisääntymissoluja ole olemassa. Sukupuoliasian kanssa ongelma on enemmin niissä maissa jossa on käytössä maskuliininen ja feminiininen hän sekä he persoona pronominit.

Nykyään kannattaa huomioida tämä
http://susannakoivula.puheenvuoro.uusisuomi.fi/208...

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #111

"Lokerointi on syntynyt hahmottamisen ja elämisen helpotukseksi, se on aineeton työkalu. Vaikka puhutaan tyttöjen ja poikien jutuista niin todellisuudessa sellaista ei ole eikä lokeroinnista kannata ottaa nokkiinsa ellei siinä mennä henkilökohtaisuuksiin yksilön tarpeita loukaten"

Blogisti tuntuu sanovan toista. Samoin Samuel, jonka viestiin vastasin, joka on nimennyt henkilökohtaisten tarpeiden huomioimisen 'neutraalimössöksi'.

Elia Arvlund Vastaus kommenttiin #17

Samuel Kettunen, kukaan ei ole ajamassa lasten biologisen sukupuolen kieltämistä vaan jokaisen lapsen oikeutta ilmentää sukupuoltaan sillä tavalla kuin se luonnostaan ilmenee. Nyt kuvitellaan vainoharhaisesti, että lapsia jotenkin systemaattisesti ohjataan johonkin "neutraaliuteen". Lapset eivät ole neutraaleja. Mutta jos poika sattuukin haluamaan nukkea leluksi ja tyttö autoa niin tähän puuttuminen on sitä henkistä väkivaltaa ja vahingoittamista.

Käyttäjän OutiMki kuva
Outi Mäki

Mr Lax rähjää kaikilla keskustelupalstoilla, mutta hänen perustelunsa asiaan kuin asiaan ovat aina sisällöltään: minä, minä, minä, huomatkaa minut!
Olisi kiva lukea asiallista argumentointia ja loogista päättelyä, mutta kun tahtoo olla tasoa: mitä vihreempi, sitä ui :(

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #87

Lax nyt on niitä harvoja tässä ketjussa, jolla on omakohtaista kokemusta. Sen kokemuksen kuuntelematta jättäminen ja oikominen olisi kuin menisi amatöörinä neuvomaan sähkömiestä.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax Vastaus kommenttiin #87

Pakko rähjätä, kun muu ei auta. Blogistin kaltaisia idiootteja kun maa on vielä väärällään, niin se on pantava kova kovaa vastaan!

Mr Lax?? Vittuiletko sinä?

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #94

Minna-Maaria, mihin perustuen blogisti on mielestäsi idiootti?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #95

Timo Lehtonen, määrittele idiootti.

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula Vastaus kommenttiin #94

Kiitos Lax, tämä olikin viimeinen kommenttisi minun blogissani.

--
Ohjeita keskusteluun

"Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai muuhun henkilökohtaiseen ominaisuuteen liittyviä asiattomia viestejä.
Valheellisen tai perättömän tiedon levittäminen on kiellettyä.
Älä solvaa toista ihmistä. Älä ylipäätään puutu luvatta toisten ihmisten yksityiselämään.
Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
Rikokseen tai väkivaltaan kehottavat viestit ovat kiellettyjä.
Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
Älä mainosta.
Älä käyttäydy häiritsevästi.
Älä jankkaa. Tarkoituksellista keskustelun pilaamista ei suvaita.
Älä huuda, eli käytä isoja kirjaimia.
Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde."

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari Vastaus kommenttiin #120

Lainkaan puolustelematta poistetun kommentoijan kielenkäyttöä pyydän Koivulaa huomaamaan, että Outi Mäki syyllistyi kommentissaan 87 solvaamiseen käyttämällä tahallisesti miespuoliseen henkilöön viittaavaa titteliä Mr.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minusta on selvää ,että lapsia voi määritellä tytöiksi tai pojiksi, mutta kliseemäisiin rooleihin ei pidä opettaa. Kasvatukseessa tarvitaan sallivuutta toteuttaa omia taipumuksiaan.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"Sukupuolisuuden suurta halveksimista ja väärinymmärrystä on sanoa tähän tapaan, ”höpö höpö, ei kuule sukupuoli määräydy sen perusteella mitä jalkojen välissä heiluu tai ei heilu.”

Jalkojen välissä heiluu tai ei heilu lähinnä nahkaa ja muuta kudosta. Tärkein sukupuolielin on kuitenkin aivot.

"Ei kai kukaan kuvaile keuhkojakaan sosiaaliseksi konstruktioksi, vaan jokainen taitaa ymmärtää niiden merkityksen ja tehtävän ihmiskehossa."

Keuhkojen tehtävä on paljon automaattisempi ihmiskehossa. Se ei ole riippuvainen ihmisen sosiaalisuudesta. Jos ei ymmärrä hengityksen ja lisääntymisen välisen psyko-fyysis-sosiaalisen kokonaisuuden eroavaisuuksia ihmisellä niin silloin on ihmiskuva auttamatta vääristynyt.

"Tervettä käsitystä sukupuolisuudesta on vaalittava kouluissa, kodeissa, päiväkodeissa, kirkossa ja eritoten eduskunnassa, jos todella haluamme lasten ja nuorten parasta."

Teksteistäsi saa sellaisen kuvan, että lasten pitäisi vaan tuijottaa haaroväliään eikä ajatella ollenkaan miltä heistä tuntuu. Se ei liene terve käsitys ihmisen seksuaalisuudesta.

Edit: PS. Kettuselta tosiaan puuttuu kuva ja tämä on ollut blogistin ehdoton vaatimus jo pitkään.

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula

Ihmisen biologisella sukupuolella on merkityksensä ja tarkoituksensa,kuten keuhkoillakin. Sukupuolisuus koetaan toki myös kokemustasolla, mutta sukupuoli-identiteetti rakentuu biologisen sukupuolen varaan. Näitä ei voi irroittaa toisistaan, toisin kuin gender-ideologia esittää. Kukaan ei ole nainen, ellei hän ole nainen myös biologisella tasaolla, sama miehillä.

Tekstini pointti on se, ettei lapsia saa käyttää gender-ideologian koekaniineina ja se, ettei sukupuolisuus ole pelkistettävissä vain korvien väliseksi asiaksi.
Tässä yhteydessä voisin myös kysyä, että miksi ihmiset käyvät sitten ns. sukupuolenkorjausleikkauksissa, jos ei ole merkitystä mitä sukupuolielinten alueella on?

Ihmiskuvani eroaa gender-ideologin esittämästä ihmiskuvasta siten, ettei ihmisen sukupuoli ole sosiaalinen konstruktio.

Aiemmissa blogiteksteissäni on ollut useampia kommentoijia, joilta on kuva puuttunut teknisten asioiden takia ja myös tässä ketjussa on parikin sellaista keskustelijaa, kuten Tenkanen ja Kettunen. Selvittäkää kuvan puuttuminen Uusi Suomelta, koska se tulee olla.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Tekstini pointti on se, ettei lapsia saa käyttää gender-ideologian koekaniineina ja se, ettei sukupuolisuus ole pelkistettävissä vain korvien väliseksi asiaksi"

Sitä ei pidä myöskään pelkistää jalkojen väliseksi asiaksi. Siinä kokeilussa lapset ovat olleet koekaniineja tähän asti ja huonosti siinäkin on käynyt.

Elia Arvlund

"Kukaan ei ole nainen, ellei hän ole nainen myös biologisella tasaolla, sama miehillä."

Eli ihminen on puhtaasti fyysisten rakenteiden orja? Mistähän sinä tiedät sen mitä esimerkiksi transsukupuoliset naiset ja miehet kokevat olevansa fyysisten ulkokuoriensa alla? Kyllä siihen sukupuoli-identiteetin kehitykseen vaikuttaa muutkin tekijät kuin pelkästään se mikä on haarovälissä. Tuo käsitys on yksinkertaisesti tuulahdus 1900-luvun alkupuolen Freudilaista liikettä, jossa ihmistä haluttiin selittää puhtaasti vain ja ainoastaan biologian, fysiikan ja kemian avulla. Koska luonnontieteellinen selitysmalli epäonnistui selittämään ihmisen psyykettä, syntyi psykologia.

Tähän on pakko lainata Aito Avioliitto aivopieru-ryhmän ylläpitäjää: "Onneksi asioista eivät päätä Susanna Koivula tai susannakoivulat.

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Nämä todistelut siitä, miksi pippeli = poika ja pimppi = tyttö, olisivat paljon uskottavampia jos niiden esittäjät eivät olisi lähes poikkeuksetta jonkunsortin monoteisteja. Just saying.

Käyttäjän Soilihaverinen kuva
Soili Haverinen
Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Myönnetään. Mutta uskovainen mentaliteetti nyt vaan on sellainen, että Pyhän Kirjan(TM) jakeille haetaan pönkitystä tosimaailmasta, sen sijaan että katsottaisiin faktoja ja niiden perusteella etsittäisiin totuutta.

Ja pelkkä ad hominemin osoittaminen on jo itsessään argumentointivirhe, eikä se itsessään tee alkuperäisen väitteen sisältöä epätodeksi. "If you're gonna hit the king, you better kill the king".

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

" Ei pidä puuttua tähän tarkoituksenmukaiseen ja tavalliseen kehitykseen tai leimata tätä luonnollista kasvua ahdasmieliseksi, sillä silloin toimimme vastoin todellisuutta ja lähimmäisemme parasta."

Näin juuri ja tämän vuoksi ja sen takia varhaiskasvatuksen asiantuntijat ovat kehittäneet erilaisia sukupuolisensitiivisiä työmuotoja tukemaan lasten monimuotoista luonnollista kehitystä :

http://www.tasa-arvoinenvarhaiskasvatus.fi/

Käyttäjän SamuelKettunen kuva
Samuel Kettunen

No niin. Poika ja Tyttö on niin tasan luonnollisia ja siinä kehittyvä kuin olla voi. Ei tarvita mitään sukupuolisensitiivisiä ohjelmia. Nehän on aikuisten keksimiä kieroutumia. Kiusaavat lapsiparkoja.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sukupuolisensitiivisessä pedagogiikassa ei tosiaankaan ole tavoitteena sukupuolierojen hämertäminen tai sukupuolten olemassaolon kieltäminen, vaan päin vastaisesti sen tarkoituksena on vahvistaa lasten luonnollisia sukupuoli-identiteettejä lasten YKSILÖLLISIÄ taipumuksia tukemalla.

Nuorisotyössä sukupuolisensitiivisyys on ollut "arkipäivää" jo pitkään - esimerkiksi Setlementtiliiton poika- ja tyttötyössä :

http://www.setlementti.fi/sukupuolisensitiivisyys/...

Käyttäjän SamuelKettunen kuva
Samuel Kettunen Vastaus kommenttiin #25

Sinisilmäisyys näissä on virhe. Myös termi "tasa-arvo" on harhaanjohtava. Sillä on selvä poleeminen viesti, niin että normaalissa pojan ja tytön tai miehen ja naisen toisiaan rikastuttavassa erilaisuudessa olisi jotakin parannettavaa. Tämä ei tule koskaan onnistumaan, ilman että pahoinvointi lisääntyy, koska luonnollisuus rikotaan.

Valistuneimmat ovatkin havainneet pitemmälle: Mitkä vaikuttimet ovat "neutralisoinnin" ja normien purkamisen taustalla. Siellä mennään ihan juurille saakka. Kas kummaa, päädytään siihen, että nimenomaan kristinuskosta tulee luopua. Tällä on vissit seurauksensa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #26

Kasvatus- ja kehityspsykologisia perusasioita - poikien poikamaisuus tai kehittyvä miehekkyys (maskuliinisuus) on niitä vanhempien omimia stereotyyppisiä mieskäsityksiä laajempaa useinkin ja tytöillä vastaavasti ympäristön asettamat odotusarvot eivät välttämättä kohtaa yksilön taipumuksia ja intressejä.

Sukupuolisensitiivisen kasvatuksen eräs tavoite on eliminoida lapsen kehitystä rajaavat ennakko-olettamiin perustuvat vaatimukset minimiin - (esimerkiksi) poikia ei siis tarvitse pakottaa leikkimään paloautoilla jääkiekkovarusteissa, vaikka se mitenkä näyttäisi "maskuliiniselta", jos poika haluaakin värittää kuvakirjaa pukeutuneena kukkahattuun ja -mekkoon :)

Tasa-arvoinen varhaiskasvatus on osa tulevaa VASUa - ja syystäkin.

En ota tuohon kristinuskoon kantaa muutoin kuin, että sitä ollaan vuosituhansien aikana tulkittu melko monella tavalla väärin. Itse pelkistäisi kristinuskon perussanoman tässä erityisessä yhteydessä näinkin olennaiseen muotoon :

"Rakasta transihmistä kuten itseäsi" .

Käyttäjän SamuelKettunen kuva
Samuel Kettunen Vastaus kommenttiin #41

Voimme siis odottaa ja olettaa, että lasten "kasvattaminen" näillä metodeilla tulee lisäämään poikkeavaa seksuaalista käyttäytymistä. En jaksa uskoa, että kysymyksessä olisi pelkkä tukeminen ja myötäeläminen.

Mikä luokitellaan stereotypiaksi? Siihen vastaa varmaan mielellään monet normienpurkamisesta innostuneet tahot. Tosin värillisten lasien läpi.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax Vastaus kommenttiin #45

Hei haloo, oletko sinä oikeasti noin tyhmä vai leikitkö vain tyhmää? Sukupuolisuus ja seksuaalisuus eivät liity mitenkään toisiinsa. Jos ihminen kokee itsensä naiseksi tai mieheksi, ei kerro sitä, onko hän kiinnostunut miehestä vai naisesta seksuaalisessa mielessä.

Peruskoulutasolle on todella tärkeä saada asianmukaiset opetuspaketit seksuaalisuuden ja sukupuolisuuden moninaisuudesta, jotta tällaiset heitot eivät enää näkisi päivänvaloa!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #48

Sukupuolisuus ja seksuaalisuus liittyvät toisiinsa olkoon sukupuolisen kiinnostuksen kohde sitten identiteetiltään mikä tahansa.
Asianmukaisesta opetuksesta olen samaa mieltä.

Käyttäjän SamuelKettunen kuva
Samuel Kettunen Vastaus kommenttiin #48

Jos tuo on viisautta, niin olen monen muun kanssa mielelläni tyhmä. Sen enempää ei kannata edes argumentoida.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #45

"Voimme siis odottaa ja olettaa, että lasten "kasvattaminen" näillä metodeilla tulee lisäämään poikkeavaa seksuaalista käyttäytymistä."

Mikä on poikkeavaa käyttäytymistä? Sekö, mikä poikkeaa sinun käsityksestäsi seksuaalisuudesta?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #45

Jos tarkoitat poikkeavaa seksuaalista suuntautuneisuutta tuskin kasvatus siihen vaikuttaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Niin ovat sukupuoliroolimuotitkin. Rooleihin pakottamisesta pitäisi päästä eroon. Prinsessahömpsötykset yms. ovat kaupallista lasten hyväksikäyttöä.

Käyttäjän valtakunnan kuva
Kimmo Liimatainen

Varhaiskasvatuksen asiantuntijat "Tasa-arvoinen varhaiskasvatus" -sivustolla:

->
"Miksi sukupuolten tasa-arvo?

...Silti ammattialat Suomessa ovat sukupuolittain vahvasti jakautuneet ja palkkaero sukupuolten välillä on edelleen todellisuutta."

Onko asiantuntijoilta jäänyt huomaamatta, että ammattialojen segregaatio lisääntyy sen mukaan, mitä modernimpi, tasa-arvoisempi ja vapaampi yhteiskunta on? (mm. Camilla Schreiner, Norja, ROSE-projekti)

"Palkkaero sukupuolten välillä" on osoitettu moneen kertaan kansainvälisestikin propagandaksi.

Esim EK:
"Ongelma ei kuitenkaan johdu siitä että samasta työstä maksettaisiin eri palkkaa"

http://ek.fi/blogi/2015/02/10/naisen-euro-on-97-se...

Miksi sitten tässä yhteydessä puhutaan palkkaerosta? Koska ilmeisesti on kiva piehtaroida itsesäälissä ja uhriasemassa.

EDIT: niin ja taustallahan tässä on (ääri-)tasa-arvoa ajava Naisunioni (http://www.naisunioni.fi/ "Yhdistys hyväksyy jäsenikseen kaikki naiset, itsemäärittelyä kunnioittaen.")

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Palkkaero miesten ja naisten (palkansaajina) välillä koko työmarkkinakentällä on melkoinen (säännöllisen työajan palkkaero noin 17 prosenttia ja vuosiansioissa yli 22 prosenttia) ja kuvastaa laajemminkin sukupuolen mukaisesti jakautunutta yhteiskuntaa, missä taloudellinen valta kasaantuu miesvaltaisille sijoille.

Juuri samaa työtä samoilla ammattinimikkeillä työtä tekevien mies- ja naispalkansaajien kesken palkkaero on tietenkin pienempi (Jopa EK tämän ymmärtää kuten linkkisi asian todistaa), mutta tilastollisesti merkittävää luokkaa sekin 3...6 prosentin selittymättömäksi jäävä palkkaero on ja ilmentää välillistä palkkasyrjintää....

Kansainvälisesti miesten ja naisten välisen palkkaeron tilastoinnista ja palkkaeron supistamistavoitteista löytyy tietoa EU:n eri organisaatioiden ohella esimerkiksi ILO:n sivuilta.

Tokihan Miessakit ry ja Setlementtiliitto sitten ovat myös radikaalifeministejä, jos kerran Naisunionikin, sukupuolisensitiivisine menetelmineen....

Käyttäjän valtakunnan kuva
Kimmo Liimatainen Vastaus kommenttiin #37

"...missä taloudellinen valta kasaantuu miesvaltaisille sijoille."

Kukaan ei liene estä naisia tekemästä rahaa bisneksillä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #46

Periaatteessa näin, käytännössä emansipoituminen on vielä kesken.

Esimerkiksi uskonnollisuus ja niiden perinteisiin patriarkaalisiin arvoihin ja sukupuolirooleihin sitoutuminen on naisilla aika yleinen ambitioiden rajoittaja...

Käyttäjän valtakunnan kuva
Kimmo Liimatainen Vastaus kommenttiin #53

Mitä modernimipi, vapaampi ja tasa-arvoisempi yhteiskunta sen suurempi segregaatio työelämässä. Segregaatio taitaa olla iso hyi-hyi. Onko valinnan vapaus myös hyi-hyi?

Mitä vaihtoehtoja on valittavaksi?

A) hyväksytään valinnanvapaus ja siitä seuraava segregaatio. Onko mahdollista?
B) ei hyväksytä valinnanvapautta eikä segregaatiota vaan pakotetaan kaikkialle 50% miehiä/ 50% naisia. Miten tämä tehdään?
C) joku muu?

Emansipoituminen ei tule kaikkea epäsuhtaa koskaan poistamaan.

Tällainen turha näppäimistön pieksäntä loppunee vasta sitten, kun ihminen lajina katoaa.

Luultavasti silti sukupuoliroolit ("patriarkaaliset arvot") jatkavat evoluutiossa henkiin jääneiden eliölajien keskuudessa.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Susanna: puhut "luonnollisesta sukupuolisuudesta" . Edustaako esim. Minna-Maaria siis mielestäsi jollain tavoin luonnotonta versiota ihmisestä? Ei hyvä tavaton.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minna-Maaria rikkoo sosiaalisia sukupuolirooleja. Vaatetuksen mallilla ei ole mitään tekemistä luonnollisuuden kanssa.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Kertokaa, miten saan kuvan näkyviin kommenttiin! Profiilissani se on, klikatkaa tarvittaessa sinne.

Asiaan:

On helppoa ja halpaa leimata joksikin ideologiaksi lääketiede niiltä osin, kun se itseä miellytä; yhdet vastustavat rokotuksia, toiset verensiirtoja, kolmannet korjaushoitoja. Nykylääketieteen käsityksen mukaan ihmisen sukupuoli selvitetään juurikin kysymällä häneltä itseltään, silloin kun genitaalien perusteella tehty veikkaus ei osu oikeaan. Ei siellä transtutkimuksissakaan asiaa tutkita muuten kuin kysymällä, että mikäs olet. (Lisäksi suljetaan pois ne vaihtoehdot, että ihminen on esimerkiksi harhainen tai ei tosissaan asian kanssa.)

Kaikki tietävät, että epänormatiivisesti sukupuoltaan ilmaiseva lapsi ei aina tarvitse korjaushoitoja. Mutta käännetäänpä blogistin itsensä mainitsema prosenttiluku toisin päin: 20-30 prosenttia tällaisista lapsista tarvitsee korjaushoitoja.

Sukupuolenkorjaushoitoja on annettu satakunta vuotta, koska ne toimivat. Muut hoidot eivät toimi. Hoidot ovat paljon vanhempi juttu kuin vaikkapa seksuaalivähemmistöjen yhdenvertaisuus, ja ne on kehitetty lääketieteen edustajien toimesta pitkälti aikana ennen mitään sateenkaariaatteita. Tilanteesta Suomessa on kirjoitettu esimerkiksi erikoisnumero lääketieteellisessä aikakauskirja Duodecimissa tänä vuonna: http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/arkisto?p_p_...

Sukupuolivähemmistöjen edustajia on Suomessa samaa suuruusluokkaa oleva määrä kuin saamelaisia tai vaikka meitä ortodokseja. Sellainen ajattelutapa, että lapsille ei tulisi kertoa erilaisia vähemmistöjä edustavista ihmisistä, herättää huolta.

”Tervettä käsitystä sukupuolisuudesta on vaalittava kouluissa, kodeissa, päiväkodeissa, kirkossa ja eritoten eduskunnassa, jos todella haluamme lasten ja nuorten parasta.”

Tästä olemme samaa mieltä! Kannattaakin tutustua ajantasaiseen, ideologisesti neutraaliin tutkimustietoon.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Jos normatiivinen sukupuoliroolikasvatus on tiukka, taipumuksiltaan normeista poikkeava voi tuntea ettei kuulu joukkoon ja samaistuvansa vastakkaiseen sukupuoleen. On onnetonta jos pelkän rooliin sopeutumisen takia käy läpi varmaan monella tavoin tuskallista sukupuolenvaihtoprosessia.
En sitten tiedä miten tällaisia tapauksia erotetaan korjaushoitoa tarvitsevista.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Transsukupuolisuus sijoittuu tosiaankin ICD-10 tautiluokituksessa pahasti patologisoivaan ja leimaavaan F-kategoriaan, mutta terveydenhuollossa sukupuoliristiriidasta kärsivien hoidon tavoitteena ei suinkaan ole "poistaa potilaan pinttyneitä harhaluuloja", vaan korjata asiakkaan olemus vastaamaan hänen omaa sukupuoli-identiteettiään. Lääketieteellinen tutkimus hoitotoimenpiteineen on myös eräs edellytys juridisen sukupuolimerkinnän muuttamiselle...

ICD-10:n F64 diagnostiikka on todetusti sangen leimaava ja osiltaan harhaanjohtava ja siksi transihmisten kokemasta sukupuoli-identiteetin häiriöstä kannattaa käyttää termiä sukupuoliristiriita.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ja millähän tavalla psykiatrinen tautiluokitus on patologisoiva ja leimaava (siis F-kategoria)?

Kyllä minun mielestäni on kyseessä sairaus tai häiriö, kun kehon eri osat ovat tavallaan eri sukupuolta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sillä tavalla, että sitä häiriö-sanaa korostetaan ja annetaan siten ymmärtää transsukupuolisuuden olevan itsenäinen mielenterveyden häiriö. Joissain yhteyksissä tuo häiriö-sanan korostaminen on korvattu sanan alleviivaamisella ....

Transihmisiähän ei välttämättä häiritse niinkään se sukupuoli-identiteetin ja kehollisuuden muuntuva ristiriita, vaan muiden ihmisten kielteiset reaktiot oman sukupuolen ilmaisuun ja muut käytännöllisen elämän haasteet.

Englannin kielisellä alueella käytetään tiettävästi termiä gender dysphoria tai gender identity disorder.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #42

Jos leikkauksella korjataan jotakin, niin silloinhan on jokin vika, jota korjataan?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #59

Transsukupuolisuutta voi verrata hyvin perustein raskauteen: Kumpikaan ei ole sairaaus tai epänormaali tila, mutta molemmat voivat tarvita lääketieteellistä toimenpidettä.

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #83

Transsukupuolisuus on sukupuoli-identiteetin häiriö (tautiluokitus ICD-10).
Sukupuoli-identiteetillä tarkoitetaan henkilön kokemusta omasta sukupuolestaan (laki 609/1986).
Transsukupuolisuus mainitaan Psykiatrian luokituskäsikirjassa.

Diagnostiset kriteerit ICD-10
F64.0 Transsukupuolisuus
A. Halu elää ja tulla hyväksytyksi vastakkaisen sukupuolen edustajana. Tavallisesti tähän liittyy toive saada kirurgista ja hormonaalista hoitoa oman ruumiin muuttamiseksi mahdollisimman samankaltaiseksi kuin toivottu sukupuoli.
B. Transseksuaalisen identiteetin kokemus on kestänyt vähintään kaksi vuotta.
C. Kyseessä ei ole muun mielenterveyshäiriön, esimerkiksi skitsofrenian oire tai kromosomipoikkeavuus.”
http://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaalat/meilahden...

Tautiluokitus ICD-10:
F64 SUKUPUOLI-IDENTITEETIN HÄIRIÖ
F64.0 Transsukupuolisuus
Tautiluokitus ICD-10 http://www.julkari.fi/handle/10024/80324

ICD-10-tautiluokitus
https://www.thl.fi/fi/web/tiedonhallinta-sosiaali-...

Psykiatrian luokituskäsikirja http://www.julkari.fi/handle/10024/90815

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #84

Tämän tulkinnan on asettanut kyseenalaiseksi Maailman lääkäriliitto ja se tullaan muuttamaan myös valmisteilla olevassa kansainvälisessä tautiluokituksessa ICD-11.

http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/maail...

Tämä tulee aikanaan muuttaamaan myös Suomen luokitusta. Tekeekö se siitä kuvaamani kaltaisen kategorian, en ole varma.

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #85

ICD-11 Beta Draft
Gender incongruence
ICD-10 : F64
Definition: Gender incongruence is characterized by a marked and persistent incongruence between an individual’s experienced gender and the assigned sex.
http://apps.who.int/classifications/icd11/frozen-2014-10-01/f/en#!/http%3A%2F%2Fid.who.int%2Ficd%2Fentity%2F411470068
http://apps.who.int/classifications/icd11/browse/l...
http://www.who.int/classifications/icd/revision/en/

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #90

Niin: "Gender incongruence" voidaan kääntää syntymässä määritellyn ja mentaalisen sukupuolen yhteensopimattomuutena. Yläluokka on 05 "Conditions related to sexual health", siis seksuaaliterveyteen liittyvät tilat. Muotoilussa ei puhuta sairaudesta eikä poikkeavuudesta.

Siis aika lähellä samanlaista muotoilua kuin luokka 18 "Pregnancy, childbirth and the puerperium": Molemmat ovat osa luontoa ja molemmissa voi tarvita lääkärin apua.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #59

Jotkut kirurgit ovat erikoistuneet pääasiallisesti aiheuttamaan vikoja.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mikä muu kehon osa vertaillaan sukupuolielimiin diagnoosia määriteltäessä?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #58

Tarkoitin ristiriitaa sukurauhasten ja aivojen välillä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #60

Miten niitä aivoja tutkitaan? Mitä sukupuolieroa niissä on?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #62

Vielä 2008 uskottiin tutkimukseen jonka mukaan naiset ja miehet käyttävät eri aivopuoliskoja ja näyttöä pidettiin vahvana, mutta vuoteen 2014 tulokset komottiin myytiksi.

2008
"TOTTA
Pojat leikkivät autoilla, tytöt nukeilla.
Varhaislapsuuden leluvalinnat ovat selvästi sukupuolittuneita. Tytöt kiinnostuvat hoivaleikeistä, pojat taas kaikesta, mikä liikkuu. Pojat ovat myös tyttöjä fyysisesti aktiivisempia. Sama ilmiö on havaittu apinanpoikasilla, joten eroa ei selittäne yksinomaan sosiaalinen kulttuurimme.
Miehet ovat aggressiivisempia kuin naiset.
Käyttäytymistutkimusten mukaan näin on. Hormonaalista selitystä on etsitty miessukupuolihormoneista. Voimakas sikiöaikainen altistus näyttääkin selittävän aggressiivisuutta tytöissä ja pojissa, mutta aikuisissa kytkös on edelleen tieteellisesti hatara.
Naiset jäävät koukkuun miestä helpommin.
Nainen kehittää esimerkiksi kokaiini-riippuvuuden miestä nopeammin. Rottakokeiden perusteella näyttää siltä, että kaiken kaikkiaan addiktioalttius on geneettinen ja estrogeeni vain syventää sitä."

2014
"Suositun teorian mukaan vasen aivopuolisko on looginen, analyyttinen ja objektiivinen, kun taas oikean aivopuoliskon vallassa olevat ovat intuitiivisia, huomaavaisia, tunteellisia ja subjektiivisia. Tarina jatkuu yleensä niin, että jompi kumpi aivopuolisko on hallitsevassa asemassa ja että yleisimmin miehillä vasen, naisilla oikea puolisko dominoi ajattelua.
Teoria on myytti, joka perustuu vanhentuneeseen tietoon."

http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/mie...
http://yle.fi/vintti/yle.fi/teema/ohjelmat/juttuar...
http://yle.fi/teos/ihmeellisetaivot/artikkeli.php?...
http://www.tekniikkatalous.fi/summa_premium/2014-02-26/Professori-kaataa-hömppämyyttejä-vasen-aivopuoliskosi-ei-ole-hallitseva-3318004.html

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #101

Jotkut pojat leikkivät nukeilla ja tytöt autoilla. Tarkistin aikoinaan oma käsitystäni kun seurasin poikani menoa pienenä. Annoin nuken hänelle, mutta siitä hän ei välittänyt yhtään. Sensijaan autoilla päristeli antaumuksella ja kaikki tekniset vempaimet kiinnostivat.
Pojille saattaa olla vaikeampaa koulussa istua hiljaa tunnilla. Äsken radiossa kerrottiin, että jostain luokasta oli kannettu kaikki pulpetit pois ja oppilaat voivat liikkua
tarvittaessa.
Hyvinkin niin mies kuin nainen voi olla sekä looginen ja analyyttinen että
intuitiivinen, huomaavainen ja tunteellinen.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Voidaan kysyä, miksi transsukupuolisen ihmisen pitäisi kääntyä lainkaan lääkärin puoleen ongelmiensa kansssa. Asiaa voisi lähestyä myös siltä kannalta, että sukupuoli ja sukupuoleen kuuluminen on sosiaalinen ilmiö. Silloin transsukupuolisen ihmisen ei pitäisi mennä kysymään ohjeistusta ja johdatusta lääkäriltä, vaan sosiaalisiin ilmiöihin perehtyneeltä ihmiseltä, eli yhteiskuntatieteilijältä. Sosiologi tai antropologi voisivat olla oikeita ihmisiä ohjeistamaan sukupuolensa kanssa eksyksissä olevian ihmisiä.

Antropologi voisi tässä yhteydessä olla sopiva johdattaja, sillä erittäin monissa kulttureissa on ollut ns. kolmannen sukupuolen vaihtoehto, eli ihminen on voinut määritellä itsensä mieheksi tai naiseksi vastoin biologista sukupuoltaan ja on voinut elää tämän sukupuolen mukaista elämää. Tämä on sikäli merkityksellistä, että esimerkiksi Amerikan alkuperäisasukkaat, joilla kolmas sukupuoli tai sukupuolen vaihtaminen oli yleistä, sukupuolen vaihtaminen tapahtui ilman nykyisiä kirurgisia toimenpiteitä. Lääkärin mielipidettä näihin nykyisiin sukupuoli-identiteetin kysymyksiin kysellään nykyisin korostetusti, koska nykyisin kirurginen korjailu on tullut mukaan sukupuolen korjaamiseen tai vaihtamiseen. Kirurgi joutuu sitten miettimään, millä perusteella hän voi leikata jonkun leikkausta haluavan, eli hänen on arvioitava, kuinka mieleltään terve leikkausta haluava ihminen oikeastaan on.

Maallikosta leikkaus on aika järkyttävää katsottavaa https://youtu.be/jvMLA_89zEA?list=PLA54F7C7EE8353876

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Sukupuolen vaihtamisprosesissa olennaista on kai hormonihoito joka kestää aika pitkään ennen korjausleikkausta. Psykologi tai psykiatri on jo arvioinut sukupuolen korjaamisen tarvetta ennen hoidon aloittamista ja leikkauspäätöstä. Kiinnostaisi tietää millaisin tutkimuksin aivojen sukupuoli erotellaan.
Sosiaalipsykologin asiantuntemuksesta voisi hyvinkin olla hyötyä tällaisenkin identtiteettikriisin selvittämiseessä.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

Koivula aavistelee, että ”Aito avioliitto” –aloite kariutuu, ja on aika suunnata energia jonkin muun vastustamiseen.

Ettei vain olisi tämä gender-ideologia ihan itse keksitty juttu. Täytyypä kysyä tutuilta luokan- ja lastentarhanopettajilta, miten asia oikeasti on.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Ilman muuta se on keksitty juttu. Blogisti tässä vain kinaa lääketiedettä, pedagogiikkaa ja tavallista arkijärkeä vastaan.

Käyttäjän SamuelKettunen kuva
Samuel Kettunen

Voi näitä ristiriitaisuuksia.

Koivula tosin ei sorru niihin.

Käyttäjän TuulikkiTepora kuva
Tuulikki Tepora

Kiitos, Susanna Koivula, kirjoituksestasi. On todella tärkeää, että pitäydymme luonnollisessa, biologisessa määrittelyssä sukupuolista. Niitä on vain kaksi, mies ja nainen.

Timo Vaittinen toi esiin harvinaisen poikkeuksen, intersukupuoliset. 'Oikeinko monikossa?! Parasta kun pitäydymme biologisessa määritelmässä ja jos kolmas sukupuoli haluttaisiin virallisesti määrittää, on niitä olemassa tasan yksi: Intersukupuolinen http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/intersukupuol...'

Intersukupuolinen on henkilö, jonka sukupuolta ei ole pystytty määrittelemään syntymän yhteydessä. Kuitenkin hänenkin kohdallaan on kysymys vain kahden sukupuolen, miehen ja naisen, ominaisuudesta. Heille kuuluu asiantunteva hoito.

On surullista, jos ihminen sukupuolisen identiteettinsä etsinnässä käy sukupuolenvaihdosleikkaukset esimerkiksi miehestä naiseksi ja sen jälkeen toteaa, ettei eläkään oikeassa identiteetissään ja haluaa jälleen alkuperäisen, luonnollisen sukupuolensa takaisin. Asiantuntijoiden mukaan lasten ja nuorten sukupuolisessa kehityksessä on häilyvyyttä, mikä väistyy kasvun ja kehityksen myötä. On aikuisten vastuulla tukea luonnollista sukupuolisuutta, tyttöjen kasvua naisiksi ja poikien kasvua miehiksi.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Syöpähoitoja kadutaan enemmän kuin sukupuolenkorjaushoitoja. Tätä ei kuitenkaan tavallisesti pidetä argumenttina sen puolesta, että syöpää ei pitäisi koettaa parantaa käytettävissä olevin keinoin.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Syöpääkin voi parantaa luontaishoidolla ja uskolla mutta modernilla lääkehoidoll hoitoa saadaan tehostettua ja paranemista varvemmaksi. Lisäksi moni syöpähoitoon käytetty luontaistuotteen lähde on nykyään uhainalaisten ja suojeltujen elijöiden listalla ja määrä on kasvussa esim Suomessa yritetään suojella suppilovahveroa, kanttarellia, ukonjalkaa ja taulakääpää.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ongelma on, että siihen luonnolliseen liitetään niin paljon roolimallennusta: leikkitapaoja, värikoodeja, pukeutumista, käytöstapoja jne.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Sukupuoli-identiteetti häiriö on osuvasti sanottu sillä ihminen on silloin kriisissä identiteetin ja biologiansa kanssa. Ihmiselle kuitenkin on luontainen taipumus selviytyä kriiseistä mahxollisimmalka helpolla tavalla joten on hyväksi hyväksyä sukupuolensa korjaavat ihmiset, he vain pyrkkvät olemaan sinut itsensäkanssa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Sukupuolenvaihdosprosessi tuskin on kenellekään helppo läpikäydä.

Käyttäjän Soilihaverinen kuva
Soili Haverinen

Kiitos Susanna hyvästä kirjoituksesta!

Tässä kysymyksessä on sekä henkilökohtainen taso että yleisempi ideologis-yhteiskunnallinen taso. Herkissä asioissa helposti käy niin, että itseään henkilökohtaisesti koskevien asioiden käsittely ideologis-yhteiskunnallisella tasolla koetaan loukkaavana. Nämä ovat kuitenkin hyvin vahvasti myös yhteiskunnallisia kysymyksiä ja koskettavat muitakin kuin sukupuoli-identiteetin ongelmista kärsiviä. Siksi niistä on pakko puhua myös yleisemmällä tasolla.

Samalla kun on tärkeä korostaa, että transihmiset ovat ihmisinä yhtä arvokkaita kuin muutkin, pitää huolehtia myös siitä, ettei hyvin pienen vähemmistön subjektiivisista kokemuksista lähdetä johtamaan lainsäädäntöä, joka heikentää enemmistön oikeuksia. Näin käy muun muassa siinä tapauksessa, jos lapsia aletaan sosiaalistaa sukupuolettomuuteen tai ns. äitiyslaissa, jota yritetään viedä eteenpäin.

On merkille pantavaa, että nykyisessä käytännössä identiteetti laitetaan biologian edelle, eikä tätä kyseenalaisteta. Onko sukupuoli-identiteetin ongelmista kärsiviä edes yritetty auttaa ensin löytämään oman sukupuolensa mukainen identiteetti terapian ja ehkä myös hormonihoidon avulla?

Trasekin sivuilla kerrotaan, että muut psyykkiset häiriöt suljetaan pois, mutta ilmeisesti ei selvitetä sitä, mistä henkilön tila mahdollisesti johtuu ja onko sille tehtävissä jotain. Lähtökohtana pidetään, että jos olet kaksi vuotta kokenut olevasi vastakkaista sukupuolta, sinun biologiasi pitää muuttaa sen mukaisksi. Testataanko esim. hormonitasot, koska joskus ongelmalla voi olla biologiset juuret? Biologisen sukupuolen vaihtaminen on todella rankka sarja lääketieteellisiä toimenpiteitä, joiden onnistuminen ei ole mitenkään varmaa. Henkilö tarvinnee lääkehoitoa lopun ikänsä.

Jos häiriön taustalla on se, ettei ole kokenut tulevansa rakastetuksi ja hyväksytyksi biologisessa sukupuolessaan, on riski siitä, että sukupuolenvaihdos vain pahentaa asiaa, josta tämä belgialaisen Nancyn tapaus on karmea esimerkki.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/b...

Joskus vaikuttaa siltä, että nämä paljon kärsineet ihmiset otetaan keppihevosiksi sellaiselle ideologialle, joka ei todellisuudessa välitä heistä.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Translaki, joka tunnustaa ihmisen oikeuden määrittää oman sukupuolensa ilman tuskallisia tutkimuksia, on ensiarvoisen välttämätön. Tästä lienemme yhtä mieltä?

Timo Lehtonen

Minna-Maarialle: määrittele mitä tarkoitetaan suomen kielen sanalla ”sukupuoli”.
Huomautus: Lainsäädännössä käytetään useassa yhteydessä käsitettä ”sukupuoli” https://goo.gl/LgS9qh.
Koska tuota käsitettä ei ole määritelty lainsäädännössä, niin sille täytyy olla olemassa riittävän yksiselitteinen ja yleiskäyttöinen määritelmä.

Käyttäjän Soilihaverinen kuva
Soili Haverinen

Tietysti tuolla voisi olla se myönteinen kansantaloudellinen seuraus, ettei yhteiskunnan enää tarvitsisi kustantaa verovaroista näitä "tuskallisia tutkimuksia" ja niistä seuraavia lääketieteellisiä operaatioita, jotka ovat erittäin kalliita. Kukin voisi siis vain ilmoittaa rekisteriin sukupuolensa ja sillä selvä. Mahdolliset operaatiot voi sitten hoitaa omalla kustannuksella.

Jos biologialla ei ole merkitystä, sitä ei tarvinne verovaroin muuttaa vai kuinka?

Elia Arvlund

" Onko sukupuoli-identiteetin ongelmista kärsiviä edes yritetty auttaa ensin löytämään oman sukupuolensa mukainen identiteetti terapian ja ehkä myös hormonihoidon avulla?"

"Testataanko esim. hormonitasot, koska joskus ongelmalla voi olla biologiset juuret? "

Kannattaisi ottaa varmaan asioista selvää ennen kuin kirjoittaa asioita ilman faktapohjaa ja mitä ilmeisimmin ilman lääketieteellistä asiantuntemusta. Sukupuolen kokemus ei ole riippuvaista hormonitasosta, vaikka libidoon ne voivatkin vaikuttaa ja moniin muihin terveydellisiin seikkoihin, jonka vuoksi vaihdevuosia potevia voidaan hoitaa hormonilääkkeillä. Testosteronilla ei voi "luoda" miehuuden kokemusta eikä estrogeenillä naiseuden kokemusta ihmisen psyykeeseen. Transsukupuolisuutta kuten homoseksuaalisuuttakin on 1900-luvulla ja aiemminkin yritetty "hoitaa" mitä moninaisin menetelmin aina pakkohoidoista, terapioista ja lääkkeistä lobotomiaan, sterilisaatioihin ja kastraatioihin. Nämä menetelmät eivät osoittauneet toimiviksi ja siksi tiede ei niitä nykypäivänä enää tue varsinkin kun osa niistä on ihmisoikeuksien vastaisia kuten lobotomia.

Lapsille en kuitenkaan hormonihoitoja kannata puhumattakaan leikkauksista tai sitä, että ilman asianmukaisia tutkimuksia ihminen saisi vain omalla ilmoituksellaan vaihtaa sukupuolensa virallisiin asiakirjoihin. Nykyiset tutkimukset ovat täysin perusteltuja, koska joillakin kyse voi olla myös siitä, että konservatiivisten ahdasmielisten sukupuoliroolien vuoksi he eivät koe olevansa "oikeutettuja" edustamaan biologista sukupuoltaan. Miehuuden ja naiseuden moninaisuuden korostaminen tai toisin sanoen ihmisyyden moninaisuuden korostaminen voisi juurikin auttaa sukupuolisten asioiden kanssa kamppailevia. Koska ei ole yhtä ja ainoaa tapaa olla mies tai nainen.

"mutta ilmeisesti ei selvitetä sitä, mistä henkilön tila mahdollisesti johtuu ja onko sille tehtävissä jotain."

Tutkimuksissa henkilön elämänvaiheita käydään läpi perusteellisesti. Kukaan ei pääse leikkauksiin tai saa hormonihoitoja ihan tuosta noin vaan Suomessa. Ei ole mitään terapiaa, jolla transsukupuolisuus voitaisiin muuntaa henkilön biologisen sukupuolen mukaiseksi, jos kyseessä on aidosti transsukupuolisuus. Joillakin kyse voi olla tietysti jostain muusta häiriöstä ja juuri siksi on tärkeää, että ne voidaan poissulkea tutkimuksissa. Tämän vuoksi ei ole perusteltua, että henkilö voisi vaihdella sukupuoltaan henkilötietorekisteriin aina kun huvittaa. Se ei olisi aidosti transsukupuolistenkaan edun mukaista.

Ihmisille on tyypillisintä tuomita ja kritisoida kaikkea sellaista mitä ei pysty silmin näkemään tai todentamaan fyysisillä metodeilla. Intersukupuolisuuden olemassaoloa ei kielletä, koska se voidaan nähdä fyysisten merkkien vuoksi. Sen sijaan transsukupuolisuuden olemassaolo halutaan kyseenalaistaa, koska sitä ei voi todeta edes aivotutkimuksilla, mutta täytyy ottaa huomioon, että neurotiede varsinkin nykyisten tutkimusmenetelmien varjolla on erittäin nuorta ja vasta lapsen kengissä. Sadan vuoden päästä tiedämme ihmisen aivoistakin todennäköisesti enemmän. Mutta nykyisen tutkimuksen valossa ei edes ole miesten tai naisten aivoja.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Koivula lähtee oletuksesta, attä sukupuolisuus olisi vain kaksiasentoinen ja kaikki sitä rikkova olisi olisi jonkinlainen häiriö tai vamma. Oikeasti sukupuolemme on jotakin kähden ääripään välillä. Isolla osalla myös oma käsityksemme itsestämme sopii yhteen muiden ruumiinosien ja -toimintojen kanssa. Mutta on paljon ihmisiä joilla on joko ruumiillisia tai henkisiä erilaisuuksia jotka poikkeavat säännöiksi asetetuista normeista. oma käsitys ja mielentila saattaa myös muuttua aikojen kuluessa. Toivottavasti pääsemme eroon siitä, että sukupuolisuus jaetaan Koivulan sanoin "perinteiseksi ja oikeaksi" kahteen. Materia*) meitä varjelkoon näiltä "oikeassa olijoilta".

Kun on kyse kehittyvistä lapsista jotka hämmastelevät kehonsa muutoksia ja mielensä ailahteluja, emme todellakaan tarvitse julistuksia luonnollisesta ja epäluonnollisesta luomaan lisää ahdistusta heille. En haluaisi kenenkään herkässä elämänvaiheessa olevan lapsen joutuvat ahdistumaan sen takia, että tulee joku ulkopuolinen paasaamaan mikä on luonnollista ja mikä luonnotonta. Ihmisen suokupuolisuuden vivahteet kun ovat luonnollisia (ellei kysessä ole esimerkiksi kemiallisten aineiden aiheuttamat vammautumiset). Kukaan lapsi ei ansaitse lähelleen ketään julistamaan häntä epäluonnolliseksi luonnonoikuksi.

*) Ateisti ja materialisti kun olen niin en manaa olemattomien jumalhenkien nimeen.

Timo Lehtonen

Jorma Myyryläinen kirjoitti 10.12.2015 16:08: ”Koivula lähtee oletuksesta, attä sukupuolisuus olisi vain kaksiasentoinen ja kaikki sitä rikkova olisi olisi jonkinlainen häiriö tai vamma. Oikeasti sukupuolemme on jotakin kähden ääripään välillä.” - - ”Toivottavasti pääsemme eroon siitä, että sukupuolisuus jaetaan Koivulan sanoin "perinteiseksi ja oikeaksi" kahteen.”

Jorma Myyryläinen käyttää tuossa sanaa "sukupuolisuus" käsittääkseni väärässä merkityksessä.
Haettiin "sukupuolisuus" Kielitoimiston sanakirjasta: sukupuolivietin ilmeneminen, seksuaalisuus, seksualiteetti, seksi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Käytin termiä "sukupuolisuus" seksuaalisuus-merkityksessä joka kääntyy suomeksi myös "sukupuolinen" siis "sukupuolia koskeva" (lähde Valpola; Suuri sivistyassanakirja). Joillakin tuntuu olevan tarve vetää kaikkiin asioihin mukaan seksi. Se toki on tärkeä ja iso osa ihmisen elämää mutta ei suinkaan kaikki kaikessa ja kaikesta.

Käyttäjän OutiMki kuva
Outi Mäki

On se hupaisaa, miten niin moni ateisti ja materialisti ei kykyne keskustelemaan sukupuolesta vetämättä keskusteluun jumalia tai Jumalaa. Mielenkiintoinen ilmiö mielestäni.
Myyryläisen logiikalla ihminen ei ilmeisesti ole kaksikätinen, koska monilta ihmisiltä puuttuu toinen käsi tai sormia; jonkun käsi voi olla halvaantunut tai kyynärpäästä poikki. Tästä kädellisyyden moninaisuudesta siis seuraa, että on väärin sanoa ihmisen olevan kaksikätinen? Jos ihmiskunnan koko tunnetun historian ajan ihmisillä on lähtökohtaisesti kaksi kättä, asia lienee perinteisesti näin.
Jokaisella ihmisellä on sukupuoli, vaikka lääkäreiden on joskus vaikea todeta kumpi. Kaikenlaisia vivahteita on kummassakin sukupuoliryhmässä, mutta ne vivahteet eivät lisää ryhmien lukumäärää. Ihan samoin kuin ei lasketa puolitoistakädellisiäkään omaksi kategoriakseen.
Luonnollista on se, että erilaiset miehet tunnustetaan miehiksi, vaikka korvienväli ei olisi ihan standardi. Se on suvaitsevaisuutta. Ei se, että survotaan vastakkaisen sukupuolen muottiin.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ainakin modernin luterilaisen opin mukaan Jumalalla (Eloh/Jahve) ei ole sukupulta koska hän ei ole henkilö. Jeesus tarkoitti puhuessaan taivaan isästä vain tämän huolehtivasta ja rakastavasta isällisyydestä.

Timo Lehtonen

Jorma Myyryläinen, onko täällä joku manannut olemattomien jumalhenkien nimeen?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Lehtonen kyselee josko joku olisi manannut olemattomien jumalhenkien nimeen. En ole huomannut tässä säikeessä tästä asiasta (toisaalla toisista asioista kylläkin). Enpä siis minäkään niin tehnyt kun luojan varjeluksen asemesta pyysin sitä materialta.

Lehtoselta taisi jäädä kevennykseni ydin huomaamatta? Se kun oli vaihtaa tavanomaisen ja jo kristillisperäisestä sekulaariksi muuttuneen "jumalan varjeluksen" manaukseen jumalolennon tilalle materia ja se vielä rautalangasta loppuviitteeseen suoraksi vääntäen.

P.s. Sama viesti Outi Mäen kommentin alkuun. Loppuosaa siitä en ymmärtänyt joten jätän omaan arvoonsa.

P.p.s. Anteeksi, että muilta kiireiltä vastaamiseen venähti näuin kauan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Sukupuoli
Sukupuoli voi tarkoittaa virallisen, henkilötunnuksesta ilmenevän sukupuolen
lisäksi esimerkiksi sukupuolirooleja, naiseuden ja mieheyden sosiaalisia merkityksiä, yksilön sukupuoli-identiteettiä tai fyysisiä ominaisuuksia."

Opetushallituksen tuottamasta ja juuri ilmestyneestä kirjasta "Tasa-arvotyö on taitolaji - Opas sukupuolten tasa-arvon edistämiseen perusopetuksessa".

http://www.oph.fi/download/173318_tasa_arvotyo_on_...

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth

""Sukupuoli
Sukupuoli voi tarkoittaa virallisen, henkilötunnuksesta ilmenevän sukupuolen
lisäksi esimerkiksi sukupuolirooleja, naiseuden ja mieheyden sosiaalisia merkityksiä, yksilön sukupuoli-identiteettiä tai fyysisiä ominaisuuksia."

-------
Oliko tuo "määritelmä"??? ("Voi tarkoittaa..." "Esimerkiksi...")

Ainoa eksaktiksi miellettävä asia tuossa oli henkilötunnus. Ja jokainen ymmärtää, ettei se pelkästään voi olla sukupuoli-käsitteen sisätö tai määritelmä, vaan se on osa yhteiskunnallista järjestelyä, joka erottaa sukupuolet toisistaan. Mutta näin voidaan tehdä vain jos sukupuoli oletettavasti TARKOITTAA jotain ja on todettavissa.

"Sukupuolirooleista" taas on kuulemma pitänyt päästä eroon, samoin sosiaalisista merkityksistä, kaikesta mikä erottaa miehet naisista ja päinvastoin, ja tuo esiin sen, että sukupuolilla olisi jotain eroa ja ylipäätään merkitystä.
(Tähän väliin sanon, että omasta mielestäni mieheydellä ja naiseudella on eroa ja merkitystä. Mutta tämä asia itsessään ei määrittele sukupuolta.)

"Sukupuoli-identiteetti" taas viittaa jokaisen subjektiiviseen kokemukseen omasta sukupuolestaan, mikä voi olla mitä vain ja jokainen voi kokea mieheyden tai naiseuden ihan omalla tavallaan ja eri tavalla. Ei ole eksaktia määrettä siinä miltä "mieheyden" tai "naiseuden" pitäisi tuntua ja miten se pitäisi kokea.

Tuli sentään lopulta ne fyysiset ominaisuudetkin. Mutta niidenkin yhteydessä ilmeisestikin pätee tuo "voi tarkoittaa". Mutta "ei välttämättä tarkoita". Eli toisin sanoen ja sukupuolineutraalin ajattelun mukaan: sukupuoli EI määrity fyysisten ominaisuuksien mukaan.

Joten jäljelle jää sosiaaliturvatunnus ja "kokemus omasta sukupuolesta", jonka senkin jokainen voi määrittää itse sen mukaan mitä itse ajattelee mieheyden tai naiseuden tarkoittavan.

Eli uudestaan: mikä on sukupuolen määritelmä?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Siinähän tuo on selitetty - sukupuolta ei voi määritellä yleispätevän eksaktisti parilla sanalla, vaan se (sukupuoli) määrittyy aina asiayhteyden kautta. Minun käsittääkseni tässä ei ole mitään ns. ongelmaa, koska "mies" ja "nainen" hahmottuvat joka tapauksessa aivan riittävässä määrin olipa sitten kyse mistä tahansa vuorovaikutustilanteesta.

Sukupuolirooleista ei tietääkseni olla haluttu päästä eroon, vaan niitä ollaan lähinnä 60-luvulta aina vuosituhannen vaihteeseen saakka kritisoitu ja haettu eri keinoin miehen ja naisen sukupuolirooleihin laveampia tulkintapintoja loiventamaan sukupuolten välille historian saatossa kehittyneitä asymmetrisiä valtapositioita. Viimeisten vuosikymmenten aikana toki muitakin sukupuoliin liittyvää olettamaa ollaan kyseenalaistettu - myös niiden fyysisten ominaisuuksien puitteissa.

Niin se juridinen sukupuoli (merkintä väestörekisterissä) tulisi olla jokaisen oman ilmoituksen mukainen, jolloin se olisi tosiasiallisen eksakti...

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #75

Juho Antikainen kirjoitti 10.12.2015 18:08: ”…sukupuolta ei voi määritellä yleispätevän eksaktisti parilla sanalla, vaan se (sukupuoli) määrittyy aina asiayhteyden kautta.”

Juho, oletko sitä mieltä, ettei Kielitoimiston sanakirjassa esitetty seuraava kuvaus suomen kielen sanan "sukupuoli" merkityksestä pidä paikkaansa: ”eliön ominaisuus, joka määräytyy sen mukaan, onko kyseinen yksilö lisääntymissoluiltaan hedelmöittävä (koiras, mies) vai hedelmöityvä (naaras, nainen); miehistä t. naisista ryhmänä”?
Jos olet sitä mieltä, ettei tuo kuvaus pidä paikkaansa, niin mihin tosiasiaan perustat mielipiteesi?
http://www.kielitoimistonsanakirja.fi/netmot.exe?L...

Käyttäjän OlliNurmi kuva
Olli Nurmi Vastaus kommenttiin #78

(Vaikka oletkin estänyt minun kommentoisi blogiisi, et sinä minusta eroon pääse)

Tarkoitatko, että ihmisen sukupuoli-sanan merkitys ja käyttö missä tahansa kontekstissa perustuu pelkästään kielitoimiston määritelmään? On varsin erikoista, että pönkität omaa argumentaatiotasi kielitoimiston määritelmällä, jolla ei ole mitään tekemistä asian kanssa.

Erilaisilla sanoilla voi olla erilaisia merkityksiä riippuen kontekstista. Kielitoimiston määritelmä sukupuoli-sanalle ei muuta tätä tosiasiaa. Minä määrittelen sukupuolen näin:
Henkilön oma kokemus tämän persoonallisuutta määrittävistä tekijöistä, jotka usein ilmentyvät käytöksenä tai ulkomuotona, jotka yleensä voidaan sijoittaa akselille maskuliininen-feminiini.

Kieltäydyn vastaanottamasta vastausta jossa pakotat vain kielitoimiston määritelmää.

Miehet eivät lakkaa olemasta miehiä vaikka heidän kaikki uroksen biologiset lisääntymiselimet poistetaan. Sukupuoli on yksilön oma kokemus omasta itsestään, ei muiden määrittelemä ja pakottama asia.

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #97

Olli Nurmi kirjoitti 10.12.2015 22:55: ”On varsin erikoista, että pönkität omaa argumentaatiotasi kielitoimiston määritelmällä, jolla ei ole mitään tekemistä asian kanssa.”

Tarkoittanet tuossa Kielitoimiston sanakirjan seuraavaa tekstiä: ”eliön ominaisuus, joka määräytyy sen mukaan, onko kyseinen yksilö lisääntymissoluiltaan hedelmöittävä (koiras, mies) vai hedelmöityvä (naaras, nainen); miehistä t. naisista ryhmänä”.

Olli, mihin perustuen olet sitä mieltä, että Kielitoimiston sanakirjassa
•olevalla sukupuoli-sanan kuvauksella ei ole mitään tekemistä asian kanssa?
•oleva suomen kielen sanan "sukupuoli" kuvaus ei pidä mielestäsi paikkaansa?

Laista 661/2009:
”Kun henkilön tiedot talletetaan ensimmäisen kerran väestötietojärjestelmään, hänelle on annettava henkilötunnus.”
”Henkilötunnus on yksilöllinen ja se muodostuu syntymäajasta, yksilönumerosta ja tarkistusmerkistä. Yksilönumerolla erotetaan samana päivänä syntyneet henkilöt toisistaan ja se sisältää tiedon henkilön sukupuolesta.”
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2009/2009066...

Valtioneuvoston asetus väestötietojärjestelmästä: ”Yksilönumerolla erotetaan toisistaan henkilöt, joilla on sama syntymäaika. Yksilönumeron antamista varten väestötietojärjestelmään talletetaan henkilön sukupuolitiedoksi mies tai nainen. Yksilönumeroksi annetaan kolminumeroinen luku, joka on miespuolisilla pariton ja naispuolisilla parillinen.”
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2010/2010012...

Koska lapsen rekisteröinnin yhteydessä lapsesta kirjataan väestötietojärjestelmään sukupuolitieto josta selviää, onko lapsi sukupuoleltaan mies vai nainen, on selvää, että ihmisen sukupuolia ovat mies ja nainen.

Kirjoitit: ”Minä määrittelen sukupuolen näin: Henkilön oma kokemus tämän persoonallisuutta määrittävistä tekijöistä, jotka usein ilmentyvät käytöksenä tai ulkomuotona, jotka yleensä voidaan sijoittaa akselille maskuliininen-feminiini.”

Olli, pyydän kertomaan mihin tosiasiaan perustuen vastasyntyneen lapsen sukupuoli (mies tai nainen) määritettäisiin kun hänet rekisteröidään, jos sukupuoli-käsitteen määritelmä olisi edellä kuvaamasi mukainen.
Huomautus: Vastasyntynyt lapsi ei ainakaan sanoin ilmaise omaa kokemustaan persoonallisuuttaan määrittävistä tekijöistä.

Kirjoitit: ”Sukupuoli on yksilön oma kokemus omasta itsestään, ei muiden määrittelemä ja pakottama asia.”
Olli, jos sukupuoli olisi yksilön oma kokemus omasta itsestään, niin mihin tosiasiaan perustuen vastasyntyneen lapsen sukupuoli (mies tai nainen) määritettäisiin kun hänet rekisteröidään?

Kirjoitit: ”(Vaikka oletkin estänyt minun kommentoisi blogiisi, et sinä minusta eroon pääse)”
Tiedoksi: Olen poistanut blogejani koskevan kommentointiestosi noin kaksi viikkoa sitten.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #78

Kyllä tuo määritelmä pitää paikkansa asiayhteydessään ja rajoittuneesti.

Tämän lisäksi kun on esimerkiksi olemassa lisääntymissoluiltaan hedelmöittyviä yksilöitä, jotka ovat sukupuoli-identiteetiltään ja jopa juridiselta sukupuoleltaan kuitenkin miehiä kuten on olemassa myös vastaavasti lisääntymissoluiltaan hedelmöittäviä yksilöitä, joilla on naisen sukupuoli-identiteetti.

Tämänkin lisäksi on vielä olemassa runsaasti sellaisia fertiili-ikäisiä cis-sukupuolisia yksilöitä, joiden elimistö ei tuota lainkaan lisääntymiskykyisiä sukusoluja o_O

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Ainoa eksaktiksi miellettävä asia tuossa oli henkilötunnus."

Ja se juuri onkin ainoa asia, millä juridiselta kannalta on merkitystä. Avioliitto, niin kirkollinen kuin siviiliversiokin, on tällä hetkellä mahdollinen, jos toisen osapuolen hetu on naisen ja toisen miehen. Kromosomeja ei testata, sukusoluja tai hormonitasoja ei testata, sitäkään ei katsota onko henkilötunnus muuttunut. Jos rekisteröidyn parisuhteen toisen osapuolen hetu muuttuu, rekkarisuhde muuttuu avioliitoksi, tai päinvastoin.

Samalla tavalla yhteiskunta määrittelee sukupuolen kaikissa muissakin tilanteissa, luottamustoimien mies- ja naiskiintiöistä tai asevelvollisuudesta siihen, millainen seksi on este verenluovutukselle tai kenet kutsutaan rintasyöpäseulontaan. Sukupuoli = hetun toiseksi viimeinen merkki.

Tästä faktasta käsin onkin ihmeellistä, miten paljon lakiasioiden kohdalla puhutaan sukupuolen "luonnollisuudesta".

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Yleisesti suomenkielen sana sukupuoli käännetään englanniksi "sex", "gender", "genital", "biology", "chromosome" tai "identity" mutta jos haluaa kääntää yhdyssanan tarkoituksen niin se olisi "half of the clan" eli "toinen puolisko sukua". Voi siis todeta että sukupuolella tarkoitetaan aina sitä toista oli se sitten koiras tai naaras. Kyse on ennemminkin rooli erojen häivyttämisestä myös biologisen- ja anatomisensukupuolen väliltä esim jakoa Xy ja XX kromosomien välillä ei kaketi saisi tehdä. Oikeastaan tulesiihen tulokseen että Suomessa sukupuoliasiassa kärpäsestä on tehty härkänen.

Timo Lehtonen

Juho Antikainen kirjoitti 10.12.2015 16:53:
"Sukupuoli
Sukupuoli voi tarkoittaa virallisen, henkilötunnuksesta ilmenevän sukupuolen lisäksi esimerkiksi sukupuolirooleja, naiseuden ja mieheyden sosiaalisia merkityksiä, yksilön sukupuoli-identiteettiä tai fyysisiä ominaisuuksia."

Tuollainen sukupuoli-sanan merkityksen kuvailu ei kelpaa määritelmäksi.

Silloin kun on kyse kaikista seuraavista: sukupuolirooli, naiseuden ja mieheyden sosiaalinen merkitys ja yksilön sukupuoli-identiteetti, niin ei ole kyse siitä mitä tarkoitetaan suomen kielen sanalla ”sukupuoli”, vaan kyse on jostain muusta käsitteestä.

Huomautus: Lainsäädännössä käytetään useassa yhteydessä käsitettä ”sukupuoli” https://goo.gl/LgS9qh.
Koska käsitettä ”sukupuoli” ei ole määritelty lainsäädännössä, niin sille täytyy olla olemassa riittävän yksiselitteinen ja yleiskäyttöinen määritelmä.

Haettiin "määritelmä" Kielitoimiston sanakirjasta: käsitteen olennaisten ominaisuuksien lyhyt, tarkka kielellinen kuvaus, definitio.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Haettu artikkeli Wikipediasta hakusanalla "polysemia".

https://fi.wikipedia.org/wiki/Polysemia

Esimerkiksi lauseissa "Virallinen sukupuoli ilmenee mm. henkilötunnuksesta", "Sukupuoli voi tarkoittaa sukupuoliroolia", "Sukupuolen voi nähdä ilmentyvän yksilön fyysisissä ominaisuuksissa" ja "Pidä sukupuoleltaan tytöksi oletetuille ovea auki" näyttäytyy kaikissa sana sukupuoli, mutta sen merkitys ja tehtävä vaihtelee erittäin paljon asiayhteydestä riippuen. Tällöin joudutaan pohtimaan, tuleeko tulkita kaikkien merkityserojen johtuvan polysemiasta vai nähdäänkö merkitysero niin suurena, että olisi syytä erottaa kaikissa sukupuoli-substantiivi omaksi sanakseen, jolloin kyseessä olisi homonymia.

Timo Lehtonen

Ne, jotka ovat sitä mieltä, että ihmisen sukupuolia on useampi kuin kaksi, tarkoittavat jotain muuta käsitettä kuin sukupuoli.

Timo Lehtonen

Vaikuttaa siltä, että jotkut haluavat päästä eroon sukupuoli-käsitteestä sellaisena kuin mitä sillä tarkoitetaan suomen kielessä (Kielitoimiston sanakirjan mukaan).
Ehkä jotkut haluaisivat sellaisen maailman, jossa ei olisi erikseen miehiä ja naisia - olisi vain ihmisiä, jotka ovat vain henkilöitä.

Lainsäädännössä esiintyy monessa eri yhteydessä sana ”mies” (https://goo.gl/I0nelW) ja/tai ”nainen” (https://goo.gl/I0nelW).
Lisääntymissoluiltaan on olemassa kahdenlaisia ihmisiä, joita voidaan kuvata sanoilla mies ja nainen.
Miehen ja naisen keskinäistä erittelyä ilmentämään käytetään käsitettä ”sukupuoli”.
->Sukupuolia on kaksi: miessukupuoli ja naissukupuoli.

Lainsäädännössä käytetään useassa yhteydessä käsitettä ”sukupuoli” https://goo.gl/LgS9qh.

Seuraavissa sanojen merkityksen kuvauksissa esiintyy ilmaukset ”toinen sukupuoli”, ”oma sukupuoli” ja ”sama sukupuoli” (sukupuolia on kaksi):

• Haettiin "heteroseksuaalinen" Kielitoimiston sanakirjasta: toiseen sukupuoleen sukupuolista vetoa tunteva
• Haettiin "homoseksuaalinen" Kielitoimiston sanakirjasta: omaan sukupuoleen sukupuolista vetoa tunteva; homoseksuaalisuudelle ominainen
• Haettiin "homoeroottinen" Kielitoimiston sanakirjasta: samaa sukupuolta olevien henkilöiden, vars. miesten väliseen erotiikkaan kuuluva, sitä koskeva.

Yhteiskunta rekisteröi eri tarkoituksiin tietoa miesten ja naisten lukumäärästä:
http://www.tilastokeskus.fi/tup/suoluk/suoluk_vaes...
http://tilastokeskus.fi/til/tyokay/2009/04/tyokay_...
http://tilastokeskus.fi/til/tyti/2014/13/tyti_2014...

Olisi outoa, jos esim. naisten osuus suhteessa miehiin vähenisi yhteiskunnassa jostain syystä yllättäen radikaalisti, eikä yhteiskunnalla olisi asiasta todenperäistä tilastollista tietoa.
->Tarvitaan tietoa onko henkilö mies vai nainen.

Yleissopimus lapsen oikeuksista
7 artikla (1) ”Lapsi on rekisteröitävä heti syntymänsä jälkeen, ja hänellä on syntymästään lähtien oikeus nimeen ja kansalaisuuteen sekä mikäli mahdollista, oikeus tuntea vanhempansa ja olla heidän hoidettavanaan.”
https://www.unicef.fi/lapsen-oikeudet/sopimus-koko...

Lainauksia Lapsen oikeuksien sopimuksen käsikirjasta (Inka Hetemäki https://www.unicef.fi/lapsen-oikeudet/lapsen-oikeu...):
Mitä yksityiskohtia tulisi rekisteröidä?
Vaikka yleissopimus ei määrittele mitä asioita tulee rekisteröidä, muut oikeudet (nimeen ja kansalaisuuteen, tietoon syntyperästä, perheeseen ja henkilöllisyyteen) antavat ymmärtää, että rekisteröinnin tulee käsittää vähintään:
• lapsen nimi syntymähetkellä
• lapsen sukupuoli
• lapsen syntymäaika
• lapsen syntymäpaikka
• vanhempien nimet ja ositteet
• vanhempien kansalaisuudet

Jos sanan "sukupuoli" merkitys ("määritelmä") olisi seuraava:
"Sukupuoli voi tarkoittaa virallisen, henkilötunnuksesta ilmenevän sukupuolen lisäksi esimerkiksi sukupuolirooleja, naiseuden ja mieheyden sosiaalisia merkityksiä, yksilön sukupuoli-identiteettiä tai fyysisiä ominaisuuksia.",
niin mihin perustuen määräytyisi lasta rekisteröitäessä lapsen sukupuoli?
http://susannakoivula.puheenvuoro.uusisuomi.fi/208...

Alkuperäisteos: Implementation Handbook for the Convention on the Rights of the Child - Free download!
http://www.unicef.org/publications/index_43110.html

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Yksinkertainen totuus:

Sukupuoli ei ole asia, jota voisi yksikäsitteisesti määritellä.

Sukupuoli juridisessa mielessä on konstruktio, joka perustuu melko konservatiiviseen käsitykseen siitä, minkälaisia ihmiset voivat olla. Kaiken kaikkiaan juridinen sukupuoli on täysin tarpeeton käsite kaikessa muussa paitsi siinä, kun heikomman sosiaalisen sukupuolen asemaa on tuettava. Tätä asiaa tukee tasa-arvolainsäädäntö.

Tiedosta biologisesta sukupuolesta on tämän lisäksi relevanssia silloin, kun harkitaan lääketieteellisiä interventioita ja on tarve ymmärtää, mikä sopii ja mikä on sopimatonta. Ei missään muussa. Piste.

Muuten ihmisellä olkoon oikeus omaan sukupuoli-identiteettiin tai identiteettiin ilman sukupuolta. Sukupuoli-identiteetti on kiistatta mentaalis-sosiaalinen konstruktio ja toki osuu useimmilla yksiin biologisen kanssa. Kaikilla ei osu "normaalilla tavalla" ja heidän kohdallaan tarve biologisen sukupuolen ja mentaalisen identiteetin yhteensovittamisen tarve vaihtelee. Näistä mentaalinen on dominoiva ja kehon muuttaminen helpompaa kuin mielen. Jos keho ei ole mielen mukainen, ilman asianmukaista lääketietellistä apua saattavat mennä sekä mieli että henki.

Timo Lehtonen

Anukatariina Solonen kirjoitti 11.12.2015 19:39: ”Kaiken kaikkiaan juridinen sukupuoli on täysin tarpeeton käsite kaikessa muussa paitsi siinä, kun heikomman sosiaalisen sukupuolen asemaa on tuettava.”

Kysymys Anukatariinalle: Miten määrittelet sosiaalisen sukupuolen siten, että on yksiselitteisesti näytettävissä toteen mikä tai minkälainen on tarkasteltavana olevan henkilön sosiaalinen sukupuoli?

Yhteiskunta rekisteröi eri tarkoituksiin tietoa miesten ja naisten lukumäärästä. Olisi outoa, jos esim. naisten osuus suhteessa miehiin vähenisi yhteiskunnassa jostain syystä yllättäen radikaalisti, eikä yhteiskunnalla olisi asiasta todenperäistä tilastollista tietoa.

Yhteiskunta tarvitsee tietoa onko sen jäsen (yksittäinen henkilö) mies vai nainen – tarvitaan siis tietoa mikä on kunkin ihmisyksilön sukupuoli (mies vai nainen).

Jotta ihmiselämä maailmassa säilyy, tarvitaan miehiä ja naisia. Miehet ja naiset ovat erilaisia mm. lasten alulle panemisen osalta. Kaksi miestä keskenään tai kaksi naista keskenään ei käsittääkseni pysty nykypäivänä yleisesti ottaen panemaan alulle lasta. Miehet ja naiset ovat ihmisiä.

Sitä ihmisen ominaisuutta, miten mies ja nainen eroavat toisistaan koskien lasten alulle panemista, kuvaa käsite ”sukupuoli”. Mies on ihmisen sukupuolta kuvaavalta ominaisuudeltaan hedelmöittävä ja nainen on hedelmöityvä. Sukupuolia on siis kaksi: mies ja nainen.

Jos joku mies ei pysty syystä tai toisesta hedelmöittämään naista, se ei tarkoita, etteikö hän olisi sukupuoleltaan mies. Jos joku nainen ei pysty syystä tai toisesta hedelmöitymään, se ei tarkoita, etteikö hän olisi sukupuoleltaan nainen.

Ihmisellä on kaksi kättä ja kaksi jalkaa. Jos joltakulta ihmiseltä puuttuu käsi tai molemmat, niin hän on siitä huolimatta ihminen.

Anukatariina Solonen kirjoitti 11.12.2015 19:39: ”Muuten ihmisellä olkoon oikeus omaan sukupuoli-identiteettiin tai identiteettiin ilman sukupuolta.”

Ihmisellä on toki oikeus ilmaista omaa sukupuoli-identiteettiään, mutta jokainen ihminen on sukupuoleltaan joko mies tai nainen.

Pari lainausta laista 661/2009:
”Kun henkilön tiedot talletetaan ensimmäisen kerran väestötietojärjestelmään, hänelle on annettava henkilötunnus.”
”Henkilötunnus on yksilöllinen ja se muodostuu syntymäajasta, yksilönumerosta ja tarkistusmerkistä. Yksilönumerolla erotetaan samana päivänä syntyneet henkilöt toisistaan ja se sisältää tiedon henkilön sukupuolesta.”
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2009/2009066...

Valtioneuvoston asetus 128/2010 väestötietojärjestelmästä, lainaus:
”…Yksilönumeron antamista varten väestötietojärjestelmään talletetaan henkilön sukupuolitiedoksi mies tai nainen.
Yksilönumeroksi annetaan kolminumeroinen luku, joka on miespuolisilla pariton ja naispuolisilla parillinen.”
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2010/2010012...

Koska lapsen rekisteröinnin yhteydessä lapsesta kirjataan väestötietojärjestelmään sukupuolitieto josta selviää, onko lapsi sukupuoleltaan mies vai nainen, on selvää, että ihmisen sukupuolia ovat mies ja nainen.

Jokaisen Suomen väestötietojärjestelmään rekisteröidyn ihmisen sukupuoli on joko mies tai nainen.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #123

Sitaattisi lainkohdista ovat tässä suhteessa tyhjiä kehäpäätelmiä. Yhteiskunta tarvitsee tietoa miehistä ja naisista, koska se on tottunut näin toimimaan ja itseään analysoimaan. Mitään objektiivista pakkoa sille ei ole.

Ihmiset osaavat pariutua ja lisääntyä ilman hetukoodin viimeistä merkkiä. Ihmiskunnan historian aikana tulee toki aina olemaan synnyttäjiä ja siittäjiä, mutta toivottavasti ei ahdista liikaa, jos totean, että silläkään ei ole välttämättä kuin viitteellinen suhde kunkin ihmisen kokemaan sukupuoleen.

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #124

Anukatariina Solonen kirjoitti 11.12.2015 23:22: ”Ihmiskunnan historian aikana tulee toki aina olemaan synnyttäjiä ja siittäjiä, mutta toivottavasti ei ahdista liikaa, jos totean, että silläkään ei ole välttämättä kuin viitteellinen suhde kunkin ihmisen kokemaan sukupuoleen.”

Minua ei kirjoittamasi ahdista millään tavalla - ei vähää eikä paljoa.

”…kunkin ihmisen kokemaan sukupuoleen.”
Jokaisen ihmisyksilön oma sukupuoli on läpi elämänsä juuri se minkälaiseksi ihminen on syntynyt (mies tai nainen).
Tuota tosiasiaa ei ihmisen tuntemus omasta identiteetistään eikä esim. lääkärin toimenpiteet voi muuksi muuttaa.

Jos olet syntynyt mieheksi (pojaksi), niin olet sukupuoleltasi oikeasti mies, vaikka kokisit olevasi nainen.

Jokainen saa vapaasti kokea olevansa juuri sellainen kuin haluaa ja saa vapaasti ilmaista olevansa juuri sellainen kuin haluaa, ellei asian ilmaiseminen riko yhteiskunnan säätämien säädösten tai määräysten normeja.
http://anukatariina2.blogspot.fi

”Jokainen on laulun arvoinen” https://www.youtube.com/watch?v=bHTnzFq-PPA

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #125

On täysin päivänselvää, että yhteiskunnan säädökset ja normit ovat ne, jotka eivät saa rikkoa sitä mikä kukin on. Jos joku ei yhteiskunnan mittareihin mahdu, mittarit on vaihdettava.

Yhteiskunta on ihmisiä varten, eivät ihmiset yhteiskuntaa.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #123

"Yhteiskunta rekisteröi eri tarkoituksiin tietoa miesten ja naisten lukumäärästä. Olisi outoa, jos esim. naisten osuus suhteessa miehiin vähenisi yhteiskunnassa jostain syystä yllättäen radikaalisti, eikä yhteiskunnalla olisi asiasta todenperäistä tilastollista tietoa"

Miksi arvelet, että suhdeluvut jotenkin muuttuisivat ja miksi kuvittelet sillä olevan jotain olennaista merkitystä yhteiskunnalle? Voinet myös kertoa mihin tarkoituksiin yhteiskunta miesten ja naisten lukumäärää rekisteröi, sanamuodostasi saa käsityksen että niitä on useita. Jätät myös kertomatta, miten mihinkään vaikuttaa se, että nämä kirjattaisiin toisella tavalla JA myös selittämättä miksi arvelet ettei se olisi "todenperäistä tilastollista tietoa". Vaadit muilta selityksiä omalta kannaltasi pelkältä semantiikalta tuntuvassa asiassa(sosiaalisen sukupuolen yksiselitteistä määritelmää), muttet itse avaa omiasi yhtään saati selitä miten tämä nykyinen järjestelmä olisi yksiselitteinen ja oikea.

Ihmiselämän säilymiselle ei ole millään tavalla olennaista, mitä sukupuolta kukin paperilla edustaa. Osaamme setviä nämä asiat ilman byrokratiaa, ellet esitä jotain rodunjalostusoppeja, eugeniikkaa.

- - -
"Jokaisen Suomen väestötietojärjestelmään rekisteröidyn ihmisen sukupuoli on joko mies tai nainen"

Tämä on sinulta tuttua pykälärakkautta. Miksei tätä voisi myöhemmin muuttaa tai miksei kategorioita voitaisi lisätä tarpeen vaatiessa muitakin? Säästetään toki koodaajien vaivoja jos ei ruveta muuttamaan, mutta näkisin ettei se ole riittävä selitys.

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #130

Hannu Ala-Olla kirjoitti 12.12.2015 04:53: ”Voinet myös kertoa mihin tarkoituksiin yhteiskunta miesten ja naisten lukumäärää rekisteröi, sanamuodostasi saa käsityksen että niitä on useita.”

Katso ”Yhteiskunta rekisteröi eri tarkoituksiin tietoa miesten ja naisten lukumäärästä…” täältä
http://susannakoivula.puheenvuoro.uusisuomi.fi/208...

Käsittääkseni mm. puolustusvoimille on tärkeätä tietää kuinka paljon Suomen väestössä on miespuolisia ihmisiä ja myös se, kuinka paljon on naispuolisia ihmisiä.

Käyttäjän SamuelKettunen kuva
Samuel Kettunen

Voi ei: "Kokemus sukupuolesta."

Mikä ihmisiin on mennyt, kun ei enää tiedetä mitä ollaan

Jos tunnet vetoa vastakkaiseen sukupuoleen, se on luonnollista ja määrittelee oikein hyvin sinua. Kaksi erilaista kohtaavat ja sopivat hyvin yhteen, jota kutsumme avioliitoksi. Näin on maailma tähän saakka jatkunut. Nyt se ei enää käy, koska emme tiedä enää mitä olemme. Tai ei saa opettaa lapsille enää niin. On vain välimaastoa, jossa rämmitään kohti tuntematonta sukupuolisuutta.

Jokaisen tulisi tajuta, mitä tämän takana piilee.

Käyttäjän OlliNurmi kuva
Olli Nurmi

Harjoitat juuri sitä samaa retoriikkaa joka mädättää mm. kiusauskesksutelua sekä raiskauskeskustelua. Lähdetään jotenkin siitä olettamuksesta, että syy olisi jotenkin teon kohteessa.

Vaikka ei ymmärtäisi mitä toisen päässä liikkuu, kun toinen kertoo kokevansa suurta ahdistusta siitä mitä yhteiskunta pakottaa hänet olemaan. Sitten oletetaan, että syy on varmasti tässä ihmisessä, eikä ympäröivässä yhteiskunnassa.

Luonnollinen sana on pelkkää tyhjää argumentaatiota, millä ei ole mitään arvoa millekään argumentille. Kaikki mitä tapahtuu luonnossa on luonnollista, joten sana on sinänsä tyhjä.

En ymmärrä millä tavalla se, että uroksen ja naaraan sukupuolielimet sopivat yhteen, liittyy sukupuoleen tai edes avioliittoon.

Tässä jutussa ei ole alkuunkaan kyse siitä, etteivätkö tytöt saisi olla tyttöjä tai pojat poikia, mutta jos joku ei käyttäydy tytölle/pojalle tyypillisesti, sitä ei tuomita ja yritetä ohjata pois tästä.

Käyttäjän PaulaPlysjuk kuva
Paula Plysjuk

Kopioin Timo Lehtosen kommenttia 78: "Juho Antikainen kirjoitti 10.12.2015 18:08: ”…sukupuolta ei voi määritellä yleispätevän eksaktisti parilla sanalla, vaan se (sukupuoli) määrittyy aina asiayhteyden kautta.”

Ensinnäkin on sanottava, että sain päivän makeimmat naurut näistä tänään tänne kirjoitetuista kommenteista!

Toiseksi Juho Antikaiselle haluan sanoa, että minä kielenkääntäjänä olen nyt ymmälläni, miten tämä Suomen kielen sukupuoli-sana tulisi nyt kielitieteellisesti vastedes kulloisessakin tekstissä ilmoittaa. Millä termillä? Määritelläänkö se tästälähtien "aina asiayhteyden kautta"?

Ja tässä kohdin on taas pakko nauraa (hyväntahtoisesti). Olisitko Juho Antikainen niin hyvä, ja määrittelisit hieman tarkemmin, miten ja millä eri termeillä ja missä asiayhteydessä milloinkin ja kuinkapäin, takaperin vai etuperin, se "sukupuoli" nyt sitten Suomen kielessä tullaan ilmoittamaan?

Minun tulisi nyt nimittäin ryhtyä kääntämään erästä tärkeätä pamflettia, joka koskee tätä asiakokonaisuutta, ja olen aivan neuvoton. Voitko auttaa?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sukupuoliin liittyvää sanastoa kontekstien hahmottamisen tueksi löytyy merkittävässä määrin ja merkittävän ymmärrettävässä muodossa ylhäälle linkkaamani Opetushallituksen tuottaman perusopetukseen tarkoitetun tasa-arvo-oppaan liitteenä :

http://www.oph.fi/download/173318_tasa_arvotyo_on_...

Ja spesifimpää sukupuoliterminologiaa tarjoilee Sukupuolikuu, jonka sanastosta olenkin jo aikaisemmin blogannut :

http://jiihooantikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sitten käytännöllinen esimerkki -

virallisessa politiikassa tasa-arvoa edistetään ohjelmallisesti ja siinä muodossa hallituksella on tapana laatia erillinen tasa-arvo-ohjelma, missä esitellään ne keskeiset sukupuolten välisen tasa-arvon ongelma-alueet, joita hallitusohjelmassa kuvatuilla keinoilla pyritään korjaamaan ja yksi oleellinen tasa-arvo-ongelma on tunnetusti sukupuolten väliset palkkaerot. Tässä sukupuolilla tarkoitetaan tasa-arvolain mukaisesti miehiä ja naisia, mutta asiayhteys ymmärtäen määrätyssä hengessä. Termissä "sukupuolten välinen palkkaero" sukupuoli esiintyy vahvimmin sen sosiaalisena ilmentymänään, sukupuoliroolina, eikä niinkään anatomisena tai fysiologisena piirteenä. Termihän kääntyy esimerkiksi englannin kielessä muotoon "gender pay gap" (ei siis muotoon "wage gap between sexes").

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Sekin näissä kauhisteluissa kummastuttaa, että yhtaikaa pidetään sukupuolta biologisesti itsestäänselvänä ja järkähtämättömänä asiana ja samalla kertaa niin huterana ja hauraana, että lapset ovat vaarassa kasvaa kieroon heti kun tosiasioista vain mainitaankin.

Sukupuoliasioista vaikenemisessa on yhtä paljon järkeä kuin vaikka siinä, että vältettäisiin viittomakielisistä puhumista siinä pelossa, että sitten joku kuulevakin voi saada päähänsä alkaa viittoa.

Ja lasten hämmennys on aina yhtä huono tekosyy. Itse muistan koulussa hämmentyneeni muun muassa seitsemän kertotaulusta ja siitä tiedosta, että juutalaisia on Suomessakin eikä vain jossain muualla. Hyvä silti, että nekin asiat käsiteltiin.

Käyttäjän SamuelKettunen kuva
Samuel Kettunen

Lasten hämmentäminen on hyvin painava syy suhtautua kriittisesti. Aikuiset voi pystyä, ehkä kuitenkin vielä, suodattamaan näitä neutaraalijuttuja, mutta lapsille se voi olla hankalaa, kun hymyilevä täti tai setä siinä sepittää tarinaa. Siksi kotona kuuluu opettaa perusteet lapsille, jotta tietävät olla valmiina vaikutuksille.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Mitä neutraalijuttuja?

Yritin kysyä sinulta jo aiemminkin, muttet vastannut vaan toistit saman uudestaan. Se, että kaikki pojilta ulkoisesti näyttävät eivät ehkä olekaan poikia eikä heitä siksi välttämättä pidä sellaisina kohdella, ei ole neutraaliutta vaan päinvastoin.

Sukupuolten, oli kyse lapsista tai aikuisista, tiivistäminen kahteen lokeroon on sitä neutralointia. Ei päinvastoin.

Käyttäjän SamuelKettunen kuva
Samuel Kettunen Vastaus kommenttiin #108

Sukupuolineutraali. Ihan päätön termi ja täysin epäluonnollinen. Aikuisten keksimä selitys sille, kun Luojan luoma ja normaali sukupuolisuus ei enää kelpaa.

Kelpaa sentään meille monelle. Nautimmekin siitä. On siinä mies ja nainen.

Mahdollisia häiriöitä tulee hoitaa ja eheyttää, eikä vahvistaa.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #114

Sukupuolineutraali lienee kaikista älytön termi. Sovitaanko, ettei käytetä sitä enää?

On hienoa, että mahdolliset häiriöt voidaan tuolla saralla nykyään tehokkaasti eheyttää ja hoitaa. Kummastuttaakin, että jotkut tahtovat ettei esimerkiksi alaikäisiä hoidettaisi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #116

Lievästi, eikä niin lievästikään, pöhkö ajatus, että termiä "sukupuolineutraali" käytettäisiin jotenkin yleisesti kuvaamaan ihmisiä. Sillä kuvataan lakeja ja muita sääntöjä.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #114

"Sukupuolineutraali. Ihan päätön termi ja täysin epäluonnollinen"

Niin on. Tämän asian kanssa sillä taas ei ole mitään tekemistä.

Mitä tulee luonnollisuuteen, eläimillä koiras voi synnyttää, monilla lajeilla ei ole yksinkertaista kahteen sukupuoleen jaottelua vaan on sukupuolettomia, hermafrodiitteja ja ties mitä, jotkut eläimet myös vaihtavat sukupuoltaan elämänsä aikana. Nämä asiat ovat täysin luonnollisia.

Sukupuolineutraaleja ovat asiat, jotka on suunnattu yhtälailla kaikille, eikä vain jollekin sukupuolelle. Ihmiset tai lapset, kuten keskustelun aiheena olevat, eivät ole sukupuolineutraaleja. Heillä ON sukupuoli, vaikkei kaksi vaihtoehtoa aina riittäisikään. Vaihtoehtojen lisääminen tai määrittely muunkin kuin pelkän jalkovälin mukaan ei ole sukupuolineutraaliutta vaan kuten jo sanoin - päinvastoin.

- - -
"Aikuisten keksimä selitys sille, kun Luojan luoma ja normaali sukupuolisuus ei enää kelpaa.
Kelpaa sentään meille monelle. Nautimmekin siitä. On siinä mies ja nainen.
Mahdollisia häiriöitä tulee hoitaa ja eheyttää, eikä vahvistaa"

Olet täysin väärässä. Yhtä väärässä kuin homoja eheyttävä, vääräuskoisia käännyttävä tai afrikkalaisia saippualla valkoisiksi pestä yrittävä.

Luoja voi tulla meille selittämään, miksi moderni käsitys sukupuolesta on väärä, ja osoittamaan virheemme. Siihen asti on turha puhua "Luojan luomasta" kun missään ei signeerausta olla nähty. Kaikkein viimeiseksi tässä voidaan ruveta kuuntelemaan kenenkään väitteitä siitä, mikä on luojan luomaa ja mikä ei kun Raamattukin selvästä sanoo kaikkien olevan jumalan luomia juuri sellaisina kuin ovat. Siis myös niiden, joiden sukupuolen määrittely on joillekin meistä niin vaikeaa.

Käyttäjän SamuelKettunen kuva
Samuel Kettunen Vastaus kommenttiin #132

Minä voin ollakin jossain väärässä, mutta Luoja ei olekaan, kun kertoo luoneensa ihmisen mieheksi ja naiseksi. Siihen meillä ei ole mitään lisättävää eikä pois otettavaa. Hänen tarvitse selitellä, koska teot ovat julkiset ja selvät. Kiitos ja kunnia vaan.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #137

Onko ihmisiä sitten muitakin kuin uroksia ja naaraita? Mikäs kolmas tai neljäs sukupuoli on jota tarvitsee suvulliseen lisääntymiseen? Tässä on enemmin kyse yksilön oikeudesta vaihtaa sukupuoltaan ja saada sen mukaista kohtelua.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #137

"teot ovat julkiset ja selvät"

No eivät selvästikään ole. Muuten ei olisi kuin yksi uskonto ja kaikki sen jäseniä.

Käyttäjän OlliNurmi kuva
Olli Nurmi

Jos sinä sanoisit minun lapsilleni, että he eivät voi leikkiä autoilla kun ne on poikien leluja niin kukahan siinä hämmentäisi ja ketä?

Tarkoitatko samantapaista perusteiden opettamista, jota esim. yhdysvalloissa harrastetaan, jossa lapset indoktrinoidaan niin vahvasti osaksi uskonnollista yhdyskuntaa ja uskoon, että kasvi tasapainoiseksi ihmiseksi kestää vuosia sen jälkeen kun uskonnosta on irtauduttu?

Käyttäjän OutiMki kuva
Outi Mäki

Petra, JOKAISELLA tässä ketjussa on omakohtaista kokemusta sukupuolesta ja ainakin kaikilla, jotka eivät satu olemaan a-seksuaalisia, on myös kokemusta seksuaalisesta suuntautumisesta. Yhdenkään kokemus ei ole sen painavampi kuin jonkun toisen. Tässä asiassa taitaa olla yksi oleellinen ajattelun ongelma osalla keskustelijoista.

Käyttäjän OlliNurmi kuva
Olli Nurmi

Aseksuaalisuudella ei ole mitään tekemistä sukupuolen kansa.

Tarkoitatko, että koska yhdenkään toisen kokemus ei ole painavampi kuin toisen, ihmisten pitäisi saada itse päättää oma juridinen sukupuolensa ja muutenkin elää vapaammin muiden tuomitsematta?

Käyttäjän OutiMki kuva
Outi Mäki

Olli, kuten sanottu: kaikilla ihmisillä on kokemusta seksuaalisesta suuntautumisesta – ellei satu olemaan a-seksuaalinen. Kaikilla on myös kokemusta sukupuolesta, mutta kuten tunnettua sama asia nämä kaksi eivät ole. Kommentoin Petran tekstiä, mutten onnistunut saamaan mitään linkkiä tai viitettä ko tekstiin. Petran mielestä joidenkin ihmisten kommenteilla on lähtökohtaisesti enemmän painoarvoa kuin toisten. Tästä olen täysin eri mieltä. Muutenkin odottaisin enemmän loogisia perusteluita eikä vain väitteitä ja heittoja.
Idea, että jokainen itse päättäisi, mitä sukupuolta edustaa, on mielestäni täysin irrationaalinen. Mies, joka luulee olevansa nainen, on mies, joka luulee olevansa nainen. Mies ei sovi naisen ”muottiin”, vaikka häntä kuinka leikattaisiin, höylättäisiin, lääkittäisiin, paijattaisiin ja "naisen muottiin" survottaisiin.
”Elää vapaammin muiden tuomitsematta” on sidoksissa siihen, polkeeko ne vapaudet jonkun muun oikeuksia. Jokainen ihminen on täysin ainutlaatuinen ja jokaisella on oikeus saada tukea kasvaakseen omaksi alkuperäiseksi itsekseen. Ei väärennökseksi.

Elia Arvlund Vastaus kommenttiin #140

" Mies ei sovi naisen ”muottiin”, vaikka häntä kuinka leikattaisiin, höylättäisiin, lääkittäisiin, paijattaisiin ja "naisen muottiin" survottaisiin."

Näistä teidän viesteistä hohtaa rivien välistä ihmisviha näitä yksilöitä kohtaan niin selvästi. Millähän pätevyydellä sinä voit väittää, etteikö joku mies voisi ulkokuorensa alla mahtua henkiseen naisen muottiin, vaikkei fyysisellä olekaan? Tietysti nämä määritelmät, että mikä on henkisellä tasolla miehuutta tai naiseutta ovat kulttuureistakin riippuvaisia. Jos ihminen fyysisellä tasolla voi jäädä niin sanotusti kahden vaiheille kuten intersukupuolisten tapauksessa niin miksi ei myös henkisellä tasolla voi käydä niin, ettei sukupuolirakenteet vastaakaan sukupuolen henkistä puolta? Se, ettei sukupuolen henkistä puolta voi ihmisestä nähdä ei poista sen olemassa oloa. Se kun ei millään kasvatuksella muutu, koska useimmat transsukupuoliset on kasvatettu tiukasti siihen "muottiin" mikä määritellään heidän biologisen sukupuolen perusteella. Siltikään se ei ole muuttanut heidän kokemustaan sukupuolestaan.

Alistat ihmisen pelkästään hänen ulkokuorensa orjaksi. "muotiksi". Ihmisen sukupuoli ei kerro ihmisen luonteesta, henkisistä ominaisuuksista tai valmiuksista yhtään mitään. On olemassa todennäköisyyksiä ja keskimääräisyyksiä, mutta ne eivät edelleenkään kerro mitään yksilöstä, varsinkaan sellaisesta, joka jää todennäköisyysjakauman ulkopuolelle. Aina voi yleistää, että naiset tai miehet ovat keskimäärin sellaisia tai tällaisiä, mutta jokainen on yksilö.

Jukka Mäkinen

Vähän myöhäinen kommentti, mutta ihan perspektiivin laajentamiseksi suomalaisille tiedoksi että on olemassa kaunis ja positiivinenkin gender, varjogender, gender wayang. Avatkaa silmänne ja korvanne.
https://www.youtube.com/watch?v=P6W3yifjzwA

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset